Emporiae MMXIV A.D: Congressus cum Aesculapio

El passat dimarts 7 d’octubre, els alumnes de clàssiques de 4t i batxillerat vam realitzar una sortida al jaciment d’Empúries, antiga colònia grega i romana d’on han resorgit importants restes arqueològiques.

Vam reunir-nos tots a les 8 a la porta de l’institut, i tot seguit, vam marxar cap a Emporiae. El viatge va ser llarg, però vam parar per fer una pausa. Allà vam esmorzar i vam descansar una mica del trajecte en autocar.

Ientaculum paratum est!

 photo IMG_0179_zps956cbb10.jpg

 Després d’unes dues hores de viatge, per fi érem intra muros.

Finalitzant el trajecte, vam anar a buscar el que seria el nostre guia. En arribar al jaciment, vam estar esperant-lo fins que va arribar. Es deia Lucius i va explicar-nos que havia ocupat càrrecs com magister, aedilis, quaestor i flamen augustalis.

El primer que ens va ensenyar en Luci va ser l’amfiteatre, on se celebraven espectacles de lluita i jocs. Recordeu quin nom llatí rebien la cacera i la lluita de vaixells que es realitzaven a l’amfiteatre?

 photo IMG_0204_zps5ad65c6c.jpg

Al costat de l’amfiteatre vam poder veure els dos carrers principals: el cardo maximus i el decumanus. Juntament amb això, el guia va mostrar-nos l’espai sagrat de la ciutat, anomenat pomerium. Això consistia en una mena de muralla imaginaria, o més aviat una frontera que delimitava la ciutat. 

Ja a les portes de la muralla, tots vam quedar sobtats al veure el símbol de prosperitat que utilitzaven per a protegir la ciutat. Aquest símbol estava situat al mur de la porta d’entrada. Recordeu quin era i quin origen tenia? Tenia alguna funció més?

Seguint el nostre recorregut pel jaciment, vam arribar a les tabernae, que com ja sabreu, eren una mena de botigues on es venien productes com vi i oli, i a més, també s’hi vivia. A prop també hi havia el forum, on en Luci ens va explicar que va desenvolupar la seva cursus  honorum. Una mica més endavant vam poder observar llocs com el praesidium (campament militar) i la curia (ajuntament).

 photo IMG_0226_zpsfcd032f3.jpg                     photo IMG_0214_zps0a2c06cc.jpg

 photo IMG_0240_zps033feb0d.jpg

Després de veure les botigues i d’estar al fòrum, vam continuar cap a les thermae, que eren els banys públics. El guia ens va explicar que gran part del mèrit de les termes era dels grecs, ja que com sabem, moltes coses de les quals disposaven els romans primer van ser creacions gregues. Malgrat que per entrar a les termes s’havia de pagar entrada, hi anava la majoria de la població. Disposaven de tres sales depenent de la temperatura de l’aigua: frigidarium, tepidarium i caldarium. A les termes també s’hi trobava la sudatio, que com la pròpia paraula indica, era com les nostres actuals saunes. Algú recorda com s’escalfava l’aigua?

 photo IMG_0276_zps45039f0c.jpg

No ens oblidem dels serveis públics, dels quals tenim un record divertit:

 photo IMG_0290_zpse655f4fe.jpg

Durant tota la passejada, en Lucius ens va estar parlant de casa seva. Ens deia que era un habitatge molt modern, luxós i de grans dimensions, encara que només disposava d’una sola planta. Així doncs, va ser el que vam veure seguidament.

En aquells temps qui tenia una domus pertanyia a una classe social important, ja que eren habitatges de categoria. El terra estava fet amb pedres disposades a mode de mosaic i al voltant hi havia columnes. També va explicar-nos que ell rebia clients a casa i allà feien un intercanvi de favors. Com que estàvem tots molt cansats de visitar la zona, la parada a la domus ens va servir a tots per reposar les cames. Discipuli fatigati sunt…

En aquesta fotografia ens trobàvem fent un descans a la domus d’en Lucius.

 photo IMG_0316_zps238c147b.jpg             photo IMG_0331_zps769d5352.jpg

Deixant enrere aquests espais dedicats a la vida pública, arribem a veure l’estàtua d’Asclepi, situada a la neàpolis. Asclepi va ser el deu grec de la medicina i la curació, i va ser venerat a diversos santuaris de Grècia, com el d’Epidaure on, més endavant, es va dur a terme una important escola de medicina. El déu presenta uns atributs característics, que són la serp lligada al bastó, pinyes, corones de llorer i un gos. Tenia el do de la curació i coneixia molt bé la vegetació i en particular, les plantes medicinals.

 photo IMG_0361_zpsb401ea16.jpg

Després de la visita al jaciment, vam visitar el museu d’Empúries, en qual les meves companyes ens van explicar detalladament el tema de la figura d’Asclepi, per una banda, i el sacrifici d’Ifigenia per l’altra.

A l’exposició d’Asclepi, la Marisol i l’Andrea van explicar-nos la vida d’aquest déu, tot relacionant-la amb l’estàtua trobada a Empúries. Ens van fer una gran aportació sobre aquesta divinitat i ens van proporcionar una fitxa per ampliar el nostre dossier de la sortida.

 photo IMG_0441_zps45e6d90a.jpg

Al seu torn, l’Anna i la Mònica van parlar-nos sobre el sacrifici d’Ifigenia, que juntament amb l’estàtua d’Asclepi, ha sigut una de les troballes clàssiques més importants a Empúries. Es tracta d’un mosaic que ens mostra un episodi anterior a la Ilíada i es produeix abans d’anar cap a Troia. Aquí teniu la fitxa corresponent al sacrifici.

 photo IMG_0459_zps33cc500a.jpg

Per acabar amb el tema del sacrifici, recordeu quins personatges són els que surten al mosaic?

Fotografies: Amar Astudillo

Ainhoa Astasio 2n batx.

38 thoughts on “Emporiae MMXIV A.D: Congressus cum Aesculapio

 1. iker vegas

  no cap ninguna duda de que Emporiae te unes ruïnes Romanes impressionants. Ma agradat ver aquest article i ver aquestes ruïnes tan impressionant. L’estatus d’Asclepi, situada a la neàpolis es lo que mas magradat em sembla molt interessant el deu de la medicina i de la curació.

 2. Jan Rubio

  Em sembla divertit el treball dels actors i les actrius que fan de guies i van vestits de l’època .Segur que la visita va esta molt divertida les fotografies i són força interessants segur que va ser un excursió fantàstica!!!

 3. Lara Moreno

  No hi ha cap dubte de que el nois i noies els hi va agradar la sortida ja que Emporiae té unes termes i ruïnes al·lucinants. Sobre les preguntes que es plantegen crec que la Teresa algun dia ens ho podria explicar si no hi ha cap inconvenient ja que podria aportar idees per posar al nostre treball.

 4. Joel Lopez Gadea

  Bona feina que han fet aquests alumnes de 4t i batxillerat. Bona explicació sobre la sortida a les restes romanes Empùries i el museu. El text esta ben estructura’t i es entenedor. Bona feina, enhorabona.

 5. Rafael Cantarero

  Els texts estan molt be redactats i amb les imatges ja acaben de completar el vostre gran treball. El guia que es va tocar desprès el que he llegit en el textos te pinta de ser un guia molt divertit. I sobre aquestes preguntes que heu fet no em sabia cap, però gracies a la respostes dels vostres companys ara me las se totes. L’explicació que m’ha agradat més ha sigut l’explicació sobre el deu Asclepi.
  Molt bon treball!!!!!

 6. Biel Cussó García

  Empúries una ciutat tan esplèndida que es poden veure els passos de dos grans imperis i de gairebé 2500 anys de història a Catalunya.
  Jo no encara no he tingut ocasió de visitar-la i després de llegir aquest text m’han vingut unes ganes explenides de anar-hi ara mateix.
  A més els alumnes de 4rt i batxillerat han tingut la ocasió de anar acompanyats per un “Licius”.
  El museu es molt complert hi han moltes peces i figures. Però el més inòspid són les restes tan meravelloses de la ciutat d’Empuriae, que ha viscut l’entrada de grecs i romans, però segur que abans d’ells van haver moltes més tribus i poblats corretejant per alla .
  Finalment trobo que es un gran text, que desperta les ganes d’anar a Empuriae i visitar-ho tot.

 7. Marti montes carrillo

  Empuries es una ciutat amb motes coses que veure jo en aquest comentari torno a remarcar las fotos es nota que la ciutat no esta devastada.L’amfiteatre tambe esta bastant be, tame m’sagradat lo de la linea imaginaria que delimitava la ciutat.Tambe hi ha hagut una imatge que era mol bona ja que quasi es podia veure tota la ciutat.Jo creec que es una excurcio que molaria anar i que s’hu an currat molt.

 8. Judith Ruiz

  La veritat es que amb aquestes explicacions tant interessants m’han entrat les ganes de visitar el jaciment d’Empúries, l’amfiteatre, i les termes d’allà. Segons a altres termes que vaig veure, s’escalfaven calentant la terra.

 9. Maite Prats Pérez

  La ciutat d’Empúries ja hem sembla interessant a l’hora de estudiar-la però ara amb tot lo que pogut veure és molt més impressionant, aquests alumnes ho expliquen tot molt detallat i molt bé, cada fotografía i cada explicació explica’n a la perfecció com es empúries i les seves ruines antigues. Es interessant de conèixer tot això.

 10. Eric Llaga

  Les fotos han estat maques però m’agradaria haver estat allà amb vosaltres una pena no haver estat per l’explicació! M’agradaria fer aquesta mateixa excursió!

 11. Ana Núñez

  Un article molt ben redactat!
  M’ha semblat una sortida molt interessant i el lloc és fabulós, per desgràcia encara no he tingut l’oportunitat de visitar la ciutat, però sense dubte és un lloc que no em puc perdre.
  He après moltes coses que desconeixia i m’ha despertat molta curiositat.
  Felicitats pel gran treball!

 12. Jordi Agraz Santos

  Unes fotos de deu!!! M’hagués agradat estar en les explicacions exposades en la excursió. Un treball bastant ben fet, espero aprendre sobre això durant la assignatura.

 13. Clara Campos Rovira

  Salve!
  Tinc moltes ganes de visitar Empúries el pròxim dimarts 10, per poder veure tot allò que us sembla tan interessant i us va agradar tant. Poder veure les ruïnes i els mosaics.

 14. Maria Ferreres i Júlia Orts

  Salve!
  Ens ha agradat molt la redacció, ja que ens ha servit per agafar idees sobre com fer el nostre propi article quan d’aquí dues setmanes anem a visitar Empúries. Esperem aprendre molt sobre la assignatura i que la excursió ens aporti tant com us ha aportat a tots vosaltres.
  L’article està molt ben redactat i es nota que vau aprofitar i entendre la sortida. Les imatges fan que tinguem ganes d’anar a veure Emporion perquè ensenyen unes parts molt importants de la ciutat i estatues molt boniques.
  Gràcies a les vostres explicacions hem pogut veure la importància d’aquesta sortida, heu fet un treball estupendu.
  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *