Emporiae MMXI: Una romana molt viva a Empúries

El 13 d’octubre, els alumnes de Grec i Llatí de l’Institut Isaac Albéniz de Badalona vam fer una visita al jaciment d’Empúries. Va ser una sortida diferent perquè estava dirigida per una guia molt especial anomenada Iulia, una romana del s.II a.C que de vegades “surt de la seva tomba”, com ens va explicar, per fer conèixer a la gent contemporània com era la seva ciutat, actualment anomenada Empúries, i tota la seva història des de l’arribada dels grecs, els romans i finalment la caiguda de l’imperi.

L’actriu que ens va guiar per tota la visita va aconseguir que els oients estiguéssim atents a les seves explicacions perquè era una manera diferent de veure la història. Potser hi havia detalls que no concordaven amb l’època, però la majoria de vegades feia entendre que no sabia què eren molts dels aparells que portàvem, com ara les càmeres de fotos; per exemple, abans de fer la presentació es va apropar a una companya que estava fent una fotografia i va preguntar: “Què és això? Em farà mal?”, com si l’espantés.

Sempre intentava la interacció amb el públic, sobretot per resaltar els costums comuns i les diferències amb l’actualitat. Un exemple de diferències que ens van sorprendre molt i per les quals la Iulia s’estranyava de la nostra reacció va ser quan a les termes ens explicava que l’esport, que només practicaven els homes, es feia despullat i que a les letrines es rentaven amb una mateixa esponja totes les persones que les fessin servir. La dona també s’estranyava de la nostra forma de vida, com que les noies de la nostra edat no estiguéssim casades ja, amb l’edat que tenim; quan va sortir el tema, la Iulia es va sorprendre i ens va mirar com si fos una cosa dolenta.

Des del punt de vista teatral, l’actriu ho va fer molt bé, captava l’atenció ja que la seva expressió, veu i reaccions eren bones. A més, seguia la coneguda norma del teatre “mai es dóna l’esquena al públic quan s’està parlant”, durant les seves explicacions. Fins i tot quan havia de caminar explicant alguna cosa, caminava cap a enrera per no donar l’esquena mentre parlava, sempre de cara al públic. L’única cosa que es podria dir que la “delates” és la seva pronúncia en llatí, ja que no era del tot correcta, però ho atribuïa al pas dels anys, i qui sap…deu ser veritat! Jo m’ho vaig creure i m’agradaria tornar-hi a escoltar les seves històries de patrícia: com considerava els plebeus, com li agradava veure les lluites de gladiadors i com anava a les termes a relaxar-se.

Photobucket

Imatges: Annia García

 • Algú podría destacar un moment de l’actuació de la Iulia? Quin moment us va semblar més creïble o us va fer pensar que realment aquella dona era romana i Empúries la seva ciutat?
 • Us agrada aquesta manera d’explicar la història? Què en penseu? Havíeu fet alguna vegada una visita dramatitzada d’aquestes característiques?

Sara Castro

2.2 Ins. Albéniz, Badalona

24 thoughts on “Emporiae MMXI: Una romana molt viva a Empúries

 1. Jordi Berdún Pérez

  Salve Sara!

  Abans de respondre les teves qüestions m’agradaria felicitar-te per el teu treball. He vist que no has sigut gaire crítica amb ella, fins i tot et va agradat per el que veig.
  Doncs,l’actuació de la Iluia que vui destacar és quan ens explicava les costums pròpies romanes, ja que li posava força èmfasis a la seva interpretació. A més, com parlava tant de la ciutat i ho coneixia totalment tot, donava certa versemblança . I si, m’encanta com ho va fer i explicar-ho tot en primera persona. És millor una imatge que cent paraules. Ella, donava familiaritat amb el tema i una coneixença de la vida romana ja que, sovint, feia certes comparatives amb la nostra vida. I tot, quedava força clar. A més, era vis comica i t’ho passaves d’allò més bé.

  I per acabar; Molt bon treball Sara!

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Us imagineu, d’aquí un temps, trobar-nos la Sara fent de guia d’una visita dramatitzada com aquesta? Jo la hi veig, sense dubte, després de la seva entusiasta participació a la Magna, i em faria moltíssima il·lusió -us ho podeu imaginar- poder dir als alumnes que es tracta d’un exalumna. Pas a pas, de moment el batxillerat i després… això només ho saben els déus!
  Fortuna secunda!
  Jordi, ja que has utilitzat un dels llatinismes que teniu per a dijous, ves amb compte: la Iulia tenia vis comica, no ho era.

 3. Sara

  Sería molt divertit! Estaria molt bé, però m’agradaria fer-ho aquí, a Baetulo! Estaría molt bé, això sí…em posaría molt nerviosa, però estaria bé per demostrar el que vaig aprenent, i unir aquesta asignatura amb el teatre, que m’encanta és una experiència molt bona!

  Per cert! A la magna vull repetir eh!

 4. Iulia Domitia Maior

  Salve nois i noies!!!!
  Sóc la Iulia Domitia Maior!!! Els vostres contemporanis del Museu d’Emporiae m’han fet arribar noticies vostres, i la veritat es que estic molt content amb el treball que heu fet a posteriori de la visita a la meva vella Emporiae!!!
  M’alegro també de que ho passessiu bé escoltant les històries d’una vella patricia romana….
  I ja ho sabeu.. torneu quan volgueu que casa meva es casa vostra.

  Molts petons a tots i a totes!!!

  Iulia Domitia Maior.

 5. Teresa Devesa i Monclús

  Hic Iuliam Domitiam Maiorem habemus! Salve Iulia!
  Quin honor que des del passat es digni col·laborar a l’Aracne tota una patrícia romana. T’agraïm aquesta deferència envers un simples plebeus que vam tenir la gosadia de visitar els teus dominis. Ja veus que ens va quedar un molt bon gust de boca. Haec quoque tua domus est.
  Plurimas gratias tibi agimus!

 6. Anna Pardo

  Salue

  Ja he dit moltes vegades que la sortida a Emporia va ser molt divertida i entretinguda, però en aquest article té encara més importància, ja que l’actuació teatralitzada de la guia va ser un dels punts claus de l’excursió. Va complir amb l’objectiu històric de la visita i, a més, va fer-ho d’una manera més divertida i entretinguda. El moment que recordo amb més claredat era quan explicava les costumns romanes, sobretot les que tenen relació amb la higiene, i la reacció general de sorpresa de tots nosaltres. A més a més, la Iulia tenia una gran vis comica que ens va treure bons somriures.

  Felicito a la Sara pel seu treball en aquest article i espero que si algun dia ella vol dedicar-se a alguna cosa semblant pugui aconseguir-ho.

  Ave

 7. Sara

  Salve Iulia! M’ha fet molta il·lusió que hagis vist el treball que hem fet a posteriori de la visita i sobretot el dedicat al teu treball.

  Jo era l’encarregada de fixar-me molt bé en els detalls “dramàtics” i en veritat no m’ho havia plantejat, encara que porto dos anys participant a la magna però estaría força bé en un futur, va ser una bona experiència.

  Gràcies per col·laborar, i gràcies per la felicitació Anna!

 8. archich_bil

  Ostres!! m’ha agradat el teu article, de de bo qe si. És una forma molt divertida aquesta d’explicar la història des de un punt de vista tan intern, veure com una guia es fica completament i ens narra una història d’una ciutat com si haguès sigut la seva. Jo per desgràcia no hi vaig assistir a aquesta visita, cosa que em va dessepcionar bastant. HA sigut graciòs escoltar a les companyes de la classe com et parlem de no sé quí que explicava la història d’Empúries com si ella hi hagès viscut.

  Estaria molt bé que totes les visites es fecis d’aquesta manera tant extrovertida.

 9. Pingback: Empòrion l’ Atenes catalana | Aracne fila i fila

 10. Dina

  Salve!
  Aquest article m’ha resultat força interessant, ja que a mi em tocarà fer la mateixa sortida i gràcies a aquest post estic una mica més assabentada de amb què o quines coses em toparé. Espero que aquest any qui ens toqui sigui un home patrici, ja que en aquesta entrada he pogut llegir alguns dels comportaments de la dona patricia i ara em resulta curiós saber com reaccionaria un home patrici. Tinc moltes ganes de que comparteixi les seves opinions i punts de vista al respecte amb nosaltres.

 11. Ainhoa Astasio

  Salvete!
  Veient com va ser l’excursió passada, tinc ganes de tornar a Empúries i més amb aquestes visites guiades. Penso que és una forma molt original de recrear la història i què millor que amb una guia autèntica!
  Aquí se’ns mostra com era tot des del punt de vista d’una dona patrícia, llavors penso que aquest any estaria bé que a nosaltres ens toqués un home patrici, ja que podríem comparar aquest article amb el punt de vista masculí i tenir una visió més general en quant a a vida i el que passava a l’antiga Empúries.
  Valete!

 12. Amar Astudillo

  És clar que després de visitar Tarraco, Barcino no puc privar d’anar Empúries. Espero que aquesta sortida sigui molt dinàmica i que amb les recreacions històriques ens puguin transportar a la Grècia clàssica.

 13. Teresa Devesa i Monclús

  Si, estaria bé, tenir el punt de vista masculí de les termes i els altres espais que en va ensenyar la “Iulia”. Provaré de demanar-ho a veure si és possible.

 14. Pau Molar Vilà

  Salvete!

  Jo crec que aquesta manera d’explicar la història és interessant perquè ajuda a captar l’atenció del públic. Aquest aspecte és molt important perquè els espectadors han d’elaborar-se un concepte de la vida a Empúries: (en grec, Εμποριον), i en llatí, Emporiae. Jo, personalment, vaig fer visites teatralitzades a Girona 1808 i, en una ocasió, a la Magna Celebratio de Badalona. Per altra banda, penso que aquest tipus d’actuació té una funció útil, sempre i quan hi hagi interacció amb el públic. Interacció vol dir atenció i també catarsi (en grec, κάθαρση) que és la identificació dels receptors amb l’emissor, ja que el teatre no deixa de ser llenguatge. El distanciament en la representació és una tècnica moderna creada per Bertold Brecht i utilitzada per Jordi Teixidor en l’obra El retaule del flautista.

  Valete!

 15. Mar Alonso

  Salvete!
  Demà mateix a mi em toca fer un article semblant a aquest ja que ens toca fer l’excursió a Empúries. A diferència de vosaltres nosaltres tindrem un home de guia, i podrem observar l’abillament d’un home romà. En el meu article intentaré explicar les coses tan ordenades com la Sara i a part intentaré fer alguna comparació amb aquest treball.
  Per el que he llegit en aquest article crec que em fixaré sobretot en la manera d’actuar a part de en el vestit, vull veure si el nostre guia es comporta com un verdader romà. Penso que és interessant aprendre d’aquesta manera perquè no només estas fent una visita a unes restes sinó que també estas veient una obra de teatre, i, a qui no li agrada aprendre d’aquesta manera?
  En el meu article intentaré fixar-me en l’atenció dels oients, si estan força interessats, si els hi agrada que la visita la faci un verdader romà, etc.
  Així que Sara, felicitats per aquest article perquè crec que m’ajudarà molt.
  Valete!

 16. Lara Moreno

  Crec que això de tenir una actriu que fes de guia podria ser molt interessant ja que faria que estiguéssim més atents a les explicacions que ens donen. A més a més, podríem fer alguna sortida per poder tenir després una mínima idea per al nostre treball. Respecte al article, m’ha agradat molt ja que l’actriu ha intentat donar una classe diferent a les típiques del museus donant així una mica d’humor a la sortida.
  Adéu!!!!

 17. Judith Ruiz

  He estat mirant com va ser la sortida al jaciment d’Empúries i m’he fixat que a part d’explicar la sortida i aquells entrebancs com la noia que corria enrere l’autocar, en el que us heu centrat a parlar en la pàgina ha sigut de la senyora que anava vestida amb una lulia romana i actuava com si fos la mateixa època. des del meu punt de vista, està molt bé que quan vagis d’excursió a algun lloc de l’antiguitat hi hagin persones així. encara que no ho sembli, s’aprenen les costums i com era la vida en l’època amb només una conversació còmica. A mi sí que m’ha passat que quan vam anar de colònies ens vam trobar un home disfressat que era treballador d’una fàbrica. també utilitzava el to còmic i actuava molt bé.

 18. Jan Rubio

  Pel que he llegit l’actriu ho va fer molt bé portava una bona vestimenta .Segur que va ser una excursió interessant i divertida a la vegada gracies a l’actriu .

 19. Abril Queralt

  Penso que és una molt bona idea això de que la guia ho expliqui tot com si ella estigués en aquella època ficada, és una forma més entretinguda per sentir la història, igual que també fa que la nostra atenció cap a ella sigui més gran. No n’he vist mai una cosa així, però m’agradaria molt veure-ho.

 20. Ana Núñez

  M’ha agradat molt el fet que l’actriu actués com si estigués en una altra època i interactués amb els alumnes de manera que quan portaven objectes d’aquesta època ella feia entendre que no sabia que eren. És una forma molt entretinguda a l’hora de donar explicacions i d’aquesta manera mantens a tots els oients atents. M’agradaria tenir l’oportunitat de viure la mateixa experiència.

 21. Albert Muñoz Rodríguez

  Veig molt bé com l’actriu romana no dóna mai l’esquena al públic ja que seria una falta greu d’educació que quan parles amb algú no et miri. Per l’altra part m’agrada molt com expliques les accions que per a Iulia són rares ja que nosaltres estem més desenvolupats i estem més avançats en l’àmbit de la vida. A mi m’agradaria fer aquesta sortida amb aquesta actriu ja que tal i com o comentas i descrius és molt bona fent el seu paper. M’agradaria de veritat fer aquesta experiència i veure com era tot abans.

 22. paula fernandez

  pel que he llegit, m’ha semblat molt interessant, m’agradat molt la part de la actriu es molt interessant i molt més divertit que hi hagi un actriu totalment caracteritzada i actuat com si fos reial que una persona dient tot el que sap , d’aquesta manera es fa més lleugera i la gent estarà molt més atenta. I l’article també m’agradat molt perquè no ho a carregat massa i ho explica molt bè.

 23. paula fernandez

  Pel que he llegit m’agradat molt la idea de l’actriu vestida com si estigues en l’època i ficada al personatges . d’aquesta manera fa que l’explicació sigui molt més divertida, interessant i lleugera ja que no seria el mateix que una persona dient tot el que sap, això seria molt pesat. També m’agradat molt la menara d’explicar l’excursió.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *