Emporiae MMXIV A.D: Memorandum Emporiarum

Al llarg de tota la nostra estada a Empúries vaig poder fer més de 300 fotos, però després d’una acurada selecció hi ha aproximadament 100 imatges que conformen aquest fotomuntatge. 

Des de ja entono el mea culpa per la qualitat de les fotos!!

Espero que la visita us hagi agradat i que encara recordeu coses que vam veure a Empúries. Si no és així i necessiteu ajuda per fer l’exercici següent, podeu consultar la fantàstica crònica de l’Ainhoa.

Identifiqueu un mínim de 5 llocs del jaciment que apareixen en el vídeo i expliqueu-ne el que recordeu. Indiqueu el minut i segon del vídeo a què us referiu i mireu de no repetir els que s’hagin triat als comentaris anteriors.

Amar Astudillo
2.2

10 thoughts on “Emporiae MMXIV A.D: Memorandum Emporiarum

 1. Carla Latorre

  Savelte!!!
  Amar Astudillo m’agradat molt el teu vídeo, i m’agrada molt les teves fotos 🙂
  Aquí els cinc llocs que surten al vídeo:
  ·Les muralles ( al min 1:10 aprox), el guia es va presentar i va donar peu al començament de la sortida.
  · Les tabernae ( al min 1:54 aprox), el guia explicava que feien a les tabernae i prenien vi, etc.
  · Fòrum ( al min 2:14 aprox), va explicar que es reunien per parlar i feien judicis, etc.
  · Les termes romanes ( al min 2:46 aprox ), era l’element on es reunien els romans per fer la vida social.
  · Els carrers on estaven les domus romanes ( a partir del min 4:13 aprox), on vivien la gent de la colonía, i va explicar alguna anècdota.

  Vale !!!

 2. Mar Alonso, Marina Ruiz i Berta Fernández

  Salve!
  L’amfiteatre (1:30): el lloc on feien espectacles de lleons i gladiadors.
  La taberna (1:57): on es guardaven les provisions.
  Termes (2:45): lloc on els romans anaven a fer la seva higiene.
  Domus (3:21): la vivenda dels patricis.
  Muralla (1:39): protegia la ciutat.

  Vale!

 3. alarioxtecblocs

  Salvete!
  Bona feina, les fotos estan força bé!
  A veure:
  Al minut 1:28, podem veure el lloc on hi havia l’amfiteatre, tot i que no se’n conserven restes (per ara)
  Al minut 2:11 podem veure el fòrum, que era el centre neuràlgic, geogràfic, comercial i polític de la ciutat romana, equivalent a l’àgora grega. S’hi creuaven les dues vies principals de la ciutat: el cardo i el decumanus maximus.
  Al minut 4:49 podem veure un vell conegut nostre, l’Asclepi.
  Al 5:31 hi ha la reproducció de la part central d’un mosaic que representa el sacrifici d’Ifigènia a Àrtemis per part del seu pare.
  I per acabar, al 5:54 podem veure les restes d’unes termes reconvertides a església durant l’Edat Mitjana-
  Vale!

 4. Marina Salas Zamora

  Salve Amar!

  Quedes perdonada. La qualitat de les fotografies és molt alta i estic segura que si t’ho proposes pots arribar a ser una molt bona fotògrafa. Ara, si algú no s’agrada a les fotografies, ja no és culpa teva, sinó de les aptituds fotogèniques de cadascú. Per cert, vull felicitar-te per la presentació. A més de la tria acurada que es nota que has fet del teu àlbum fotogràfic d’Empúries, puc assegurar-te (com a semi-entesa de la música d’època clàssica) que has escollit una música excel·lent (des del meu punt de vista musical) per acompanyar al teu recull. A tot això hi afegeixo que música i imatges concorden força bé. Felicitats, doncs!

  Bé, dit això, continuo amb l’activitat proposada.

  MINUT 1.10 En Lucius! Diria que es deia així, oi, el guia? Ell va ser qui ens va acompanyar per tota la seva ciutat, “Emporion”, que tal i com vàrem comprovar se l’estimava molt i se la coneixia de cap a peus. Un bon patriota romà, doncs. Si que és veritat que a les alumnes de grec ens va fer enfadar una mica… No sabia apreciar tota la feina base que els grecs havien fet per el seu poble romà. Que si no fos per hel·lènics la ciutat romana d'”Emporion” no seria res del que va ser i continua essent.

  MINUT 1.25. L’amfiteatre, el qual tenia una planta de forma ovalada i unes grades on s’hi assentava el públic, es trobava fora del recinte de la ciutat romana. A l’amfiteatre s’hi celebraven jocs de gladiadors, així com lluites de feres salvatges. Per tant, tenia una funció merament de diversió i entreteniment.

  MINUT 1.40. Entrada a la ciutat d’Emporion. A la porta d’entrada i sortida de la ciutat encara es conserven les restes de les rodes de carruatges que, molt sovint, s’encarregaven de transportar tot els productes comercials. A més, hi podem veure un símbol fàl·lic esculpit a la paret de la muralla, molt aprop de la porta, que era considerat símbol de força, prosperitat i fertilitat.

  MINUT 2.15. El “forum”, el centre neuràlgic d’on partien els carrers de la ciutat romana i els lloc on es situaven els edificis més emblemàtics, a més de ser un centre de trobada i reunió pels ciutadans de la ciutat.

  MINUT 3.40. Mosaic d’una domus. A l’atri d’algunes de les domus més benestants d’Empúries s’hi conserven mosaics que adornaven el paviment del pati central. Molts d’aquests mosaics, portaven decoracions marines pel fet de que Empúries era una ciutat construïda arran de mar.

  I fins aquí el meu comentari. Animo a tots aquells que no ho hagin fet que, si tenen ocasió, visitin el meravellós jaciment d'”Emporion”, ja que aquest, conserva plenament l’essència d’una ciutat de civilització clàssica.

  MARINA

 5. Teresa Devesa i Monclús

  Amar, ja veus que, després de fer i refer tantes vegades, el resultat final és força satisfactori. Crec que la Marina ha definit bé els punts forts del teu àlbum fotogràfic. Ara falta que més gent identifiqui més moments del vídeo. Recordeu que no hauríeu de repetir el que han triat la Carla, les noies de primer o l’Arnau de Premià.

 6. Pau Molar Vilà

  Χαίρετε!

  L’autora d’aquest article és de l’Amar Astudillo i tracta sobre la interessantíssima visita que vam fer a Empúries. L’article es troba estructurat de la següent manera: Introducció, vídeo (format per la successió de diverses fotografies preses a Empúries i amb música de fons, conclusió i preguntes concretes, nom de l’autora i curs.

  1:09: En la primera imatge d’Empúries,podem observar una vista general del jaciment, amb el museu, en altre temps monestir, al fons.
  1:13: Ja amb el nostre guia ressuscitat, més de 2000 anys després, podem observar una altra vegada la vista general d’Empúries.
  1:20: En aquesta imatge, podem observar l’antiga palaestra, recinte situat a l’exterior de la ciutat. Abans d’entrar a Emporiae, els visitants que volien entrar-hi s’havien de purificar.
  1:28: En aquesta diapositiva, notem la presència de l’amfiteatre, on es realitzaven lluites de gladiadors i caceres d’animals, alguns d’ells salvatges.
  1:47: En aquest moment, podem observar un fal·lus, signe de protecció de l’Empúries romana.

  Χαίρετε!

 7. Teresa Devesa i Monclús

  Fa mitja por, Pau, això del guia ressuscitat, com si d’un fantasma es tractés… D’altra banda, el superlatiu amb què qualifiques la visitat confirma com et va agradar la visita. I la veritat és que se’t notava força.

 8. Anna Ferrón

  Salve!!
  Amar, no t’has d’excusar per les fotos!! Están super bé, ja m’agradaria que a mi em sortissin la meitat de bé que et surten a tu. Que bé va estar la sortida, i ara mirant les fotos, em ve a la memòria el día. També hem de dir que la Amar apart de fer aquestes fotos, també va tenir temps de fent-se a nosaltres. I ben guapes que vam sortir !!

  Al minut 1:32 aproximadament, ens trobavem a l’amfiteatre en el Lucius ens va explicar els diferents tipus de batalles que es feien allà! Les lluïtes de gladiadors, i caceres.

  Al minut 1:38, la imatge de l’entrada a la ciutat romana, on en una de les pedres de la muralla a la entrada hi havia un signe fàl·lic que representava la prosperitat d’aquella ciutat. Aquest signe es troba al video al minut 1:46.

  Al minut 2:05 si no recordo malament, ens trobabem en el carrer principal i si estiguèssim en aquella època ens trobariem envoltats de tabernae, botiguetes de doble pis i la part d’adalt i vivia la familia.

  Al minut 3:23, un mosaïc, que com ja sabem en aquella època nomès hi tenien mosaico les families adinerades i que es podien permetre, contractar a un arquitecte per què decorès la domus.

  I per últim, al minut 5:54, estavem a la ciutat grega, i per la ubicació de la image, que veig que el museo queda al final, ho podría situar a on estava l’stoà, edifici que tenia bitoques, i tambo era un lloc de passeig.

 9. Teresa Devesa i Monclús

  Anna, amb això de les les “bitoques”, no sé ben bé a què et refereixes.

 10. Pingback: Emporiae MMXIV A.D: Un romà a Empúries | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *