August de Prima Porta

Aquesta obra l’hem treballada a Història de l’Art ja que és una de les obres que entren en la selectivitat. August va ser el primer emperador romà i el successor de Juli Cèsar.

L’estàtua d’August de Prima Porta és una estàtua de Cèsar August que va ser descoberta el 20 d’abril de 1863 a la vil·la de Prima Porta pertanyent a Lívia, a la ciutat de Roma. Es tracta d’una còpia de marbre de l’estàtua de bronze anterior. En quin festival de reconstrucció històrica enguany s’ha reproduït una còpia policroma?

Ara ja el podreu reconèixer bé!

Xènia Sánchez i Xènia Serra
2n Batxillerat C

11 thoughts on “August de Prima Porta

 1. zaanouni1

  Salve!

  Cada vegada que m’ho miro m’agrada mes noies, un excel·lent treball i sobretot em fascina el bon ús que en feu de les eines en línia com és el thinglink. Felicitats per la vostra feina!

  Vale!

 2. Carlos Thiriet

  Salve!
  Felicitats, una gran feina! La veritat és que gràcies a eines digitals molt noves com el thinglink i el prezi ajuden molt a què aquests treballs quedin clars i bé resumits, i vosaltres heu utilitzat aquestes dues eines molt bé.

  Vale!

 3. alvarez.raul

  Salve,
  Molt bon treball, heu explicat bastant bé com estava feta l’escultura d’August i la representació de sota, bon treball!
  Vale!

 4. Joan Barrabino Rubio

  Salve!!

  Molt bona feina, heu fet una gran explicació de les parts que formen l’escultura, moltes felicitats.

  Vale!!

 5. Zícora

  Salve!

  Vàrem donar aquesta obra fa un parell d’anys. Per aquell llavors, també sortia a les PAU. Trobo molt complet aquest article i de ben segur serà d’una gran utilitat als alumnes d’Història de l’Art alhora de contrastar amb els apunts.

  Vale!

 6. Carlos Thiriet

  Salve,
  A Història de l’art hem estudiat l’August de Prima Porta, una de les escultures més emblemàtiques de l’imperi romà. La que podem veure és una còpia feta l’any 14 d.C. en marbre de la original, feta en bronze el 20 a.C. Sovint es compara amb l’escultura grega de Policlet, el dorífor, ja que tenen una estructura bastant similar, tot i que l’objectiu del dorífor és exaltar l’imatge ideal de l’esportista jove i l’August té com a objectiu mostrar a tot l’imperi el poder de l’emperador. August va ser el primer emperador romà, i la tradició de tenir una escultura pròpia va passar d’emperador a emperador des d’aquell moment endavant. M’agrada aquesta escultura perquè el rostre és més realista i no tant idealitzat com els de l’antiga Grècia, i aquesta característica fou essencial a l’escultura romana.

 7. Pingback: El dorífor de Policlet: L’home ideal | Aracne fila i fila

 8. Iria Rael

  Salve!
  L’Art i les obres no són precisament un dels meus forts, per lo tant desconeixia totalment aquesta obra, però cada s’aprèn una cosa nova, i gràcies a aquest article he conegut l’obra d’August Prima Porta. Que és una estàtua d’August,
  Avui dia aquesta obra s’exhibeix al Braccio Nuovo dels Museus Vaticans.
  Es tracta d’una estàtua exempta, de 204 cm d’alt, tallada en marbre, i que encara conserva restes de daurat, porpra, blau i d’altres colors amb què va ser policromada.
  L’estàtua és una imatge idealitzada d’August que es basa en el Dorífor de Policlet del segle V aC (una altra estàtua).

 9. Abigail.dina

  Molt bon apunt!
  Hem vist aquesta escultura a història de l’Art . Els romans li van donar molta importància a l’escultura , en aquest cas l’esculcultura d’August de Prima Porta.
  Aquesta obra d’autor desconegut de qui cal suposar, però, que fou un bon coneixedor de l’estatuària grega– es va trobar en les excavacions fetes l’any 1863 a Prima Porta, prop de Roma. Amb aquesta escultura s’inaugurà el retrat a peu de l’emperador, que posteriorment fou molt imitat a tot l’Imperi.

  La imatge esculpida de l’emperador, encarregada pel Senat de Roma, solia ser portada a les províncies romanes, perquè el concepte d’obediència al sobirà fos sempre present entre els ciutadans. Això, a banda de suposar una mostra evident de conquesta i de submissió, és alhora un exemple perfecte de campanya política, de propaganda, com ho eren també, però per una altra via, les monedes o altres realitzacions artístiques.
  La imatge de l’emperador es presenta dempeus i descalça sobre un pedestal, vestit amb una túnica sobre la qual exhibeix una cuirassa musculada esculpida amb relleus, i una capa anomenada paludamentum que li envolta la cintura i que sosté amb el braç esquerre, creant una lleugera diagonal. Amb el braç dret aixecat, exhibeix una actitud segura d’autoritat. Sota la cama dreta hi ha la figura de Cupido sobre un dofí, grup que ajuda a sostenir l’enorme pes del marbre, i que a l’original de bronze no hi era.

  Tant en la composició com en les proporcions, l’estàtua reprodueix el model grec clàssic del Dorífor de Policlet i utilitza el famós contrapposto: manté el tors recte mentre es marca l’elevació del maluc dret i flexiona la cama contrària.
  Aquesta escultura representa l’emperador August (63 a.C.-14 d.C.) amb la indumentària militar pròpia de general romà, en l’acte d’adreçar un discurs a les seves legions. Les escultures d’aquest tipus tenien com a funció principal la glorificació de la figura de l’emperador i la propaganda política.

 10. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve!
  Fa pocs dies vam treballar aquesta escultura a Historia de l’art, on estem treballant l’art romà.
  Aquesta obra és d’autor desconegut i s’anomena August de Prima Porta. La còpia en marbre d’aquesta va ser feta durant període Imperial, durant la “Pax romana”. Època durant la qual es van aturar les campanyes militars i disposaven de diners per fer obres públiques i romanitzar els territoris conquerits. Aquest és el temps en que l’imperi va arribar a la seva màxima expansió territorial i prosperitat.
  Aquesta escultura es va trobar a les excavacions fetes a Prima Porta, tot i que se sap que hi va haver una escultura original feta en bronze.
  En ella hi veiem August vestit de militar, descalç vestit amb una túnica que li passa per davant de la cintura i la recull amb el braç esquerra i amb cuirassa, i presenta el braç dret alçat. Sota la cama hi ha un dofí i un cupido que a l’originària no hi és. Predomina la verticalitat, a més podem veure una diagonal del peu esquerra al braç dret. Va ser feta per ser vista frontalment. Hi ha contrapposto. Podem observar la tècnica dels draps molls i a més hi veiem el cànon de bellesa de Policlet. La cara no està idealitzada com feien els grecs, l’escultura té la cara jove però és la del model (l’emperador August). Intenta ser realista i també és molt detallista. Estava policromada.
  L’expressivitat de la cara reflecteix l’actitud de l’emperador, sobretot confiança amb ell mateix. Veiem com el seu rostre mostra seguretat i a més podem apreciar que no està idealitzat, sobretot es veu el realisme en els cabells.
  Com a antecedents té l’estatuària funerària etrusca i l’escultura grega, concretament amb el Dorífor de Policlet.
  Aquesta figura es va convertir en un model a seguir per la representació dels altres emperadors. Els romans el que volien era deixar constància dels seu actes glorificant-lo.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *