Hèrcules i els dotze treballs

Hèrcules (Hèracles en grec) va néixer de la relació de Zeus amb Alcmena, esposa d’Amfitrió. Quan Amfitrió haver d’anar-se’n a la guerra seguint els designis de la seva pròpia dona, que no volia jeure amb ell fins que no l’hagués venjada. Zeus va aprofitar-ho, va enganyar Alcmena sota la aparença del mateix Amfitrió i va passar una nit amb ella. Amfitrió va tornar a l’alba i va jeure amb Alcmena. Per les paraules d’ella, va comprovar que la seva dona li havia estat infidel i va decidir castigar-la. Però Zeus ho va impedir revelant tota la veritat i la innocència d’Alcmena. A més va advertir Amfitrió que de la doble unió naixerien dos fills en un mateix part i de pares diferents: un de Zeus i l’altre d’Amfitrió. En efecte, Alcmena va donar a llum dos infants: Ificles, fill d’Amfitrió, i Alcides -que més endavant prendria el nom d’Hèrcules-, fill de Zeus. De seguida Hèrcules va ser objecte de l’odi d’Hera, gelosa de tot fill il•legítim del seu marit Zeus. Quan tot just tenia uns mesos, la deessa va deixar anar dues serps enormes a la cambra on dormien tots dos bessons. Mentre Ificles no feia més que plorar i cridar aterrit, el seu germà va agafar sense por cada serp amb una sola mà i les va escanyar. En entrar Amfritrió a veure què passava no li va quedar cap dubte de quin dels dos nens era el fill de Zeus.

Més endavant, Hera no havia oblidat la seva rancúnia i va provocar-li un terrible atac de bogeria, en el qual va matar amb l’arc els seus propis fills i els d’Euristeu, el seu cosí i rei de Micenes. Quan va recuperar el seny, horroritzat per l’acte que havia comès, va acudir a l’oracle de Delfos per saber com expiar el seu terrible crim. L’oracle li va ordenar canviar el nom d’Alcides que havia dut fins a aquell moment pel d’Hèracles -amb el significat de “la glòria d’Hera”- a fi d’aplacar la ira de la deessa i posar-se al servei d’Euristeu durant dotze anys. Durant aquest temps Euristeu li va posar dotze treballs que només Hèrcules podia aconseguir acomplir.

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kGJk2SkYenI[/youtube]

 

Heus aquí la relació dels treballs que Hèrcules va haver de portar a terme per alliberar-se de la seva condemna:

I. El lleó de Nemea

II. La Hidra de Lerna

III. La cèrvola de Cerínia

IV. El senglar d’Erimant

V. Els estables d’Augies

VI.Les aus del llac Estimfal

VII. El toro de Creta

VIII. Les eugues de Diomedes

IX. El cinturó d’Hipòlita

X. Els bous de Gerió

XI. Les pomes d’or del jardí de les Hespèrides

XII. El Gos Cèrber

Coneixíeu algun d’aquests treballs? Com el vau arribar a conèixer?

Camila Valencia i Iria Rael, 4t E. Llatí opt.1

58 thoughts on “Hèrcules i els dotze treballs

 1. Pingback: La Divina Comèdia i les Nekyies | El fil del mite grec

 2. Alina Roman

  Xaipete!

  Hèrcules fill de Zeus i Alcimena va ser un heroi grec què a causa dels assessinats que va provocar , va haver de realitzar dotze proves per alliberar-se de la seva condena. El primer treball va ser matar al lleó de Nemea , una fera que causaba terror i que va aconseguir ofegar-lo tot ficant-li un braç per la gola fins a asfixiar-lo. El segon treball va ser matar a l’Hidra de Lerna , un monstre amb més de 10 caps que , va intentar matar l’Hidra tallant-li cadascun dels seus caps però n’hi sortien dos de nous . Per tant amb l’ajuda del seu nebot Iolau , va tallar els caps i els va quemar abans que tornèssin a sortir i l’únic cap immortal el va enterrar sota una gran roca al camí sagrat entre Lerna i Eleia. El tercer treball consistia en atrapar viva la Cèrvola de Cerinea i la va capturar quan és va parar a beure aigüa , clavant-li una fletxa entre el tendó i el os per tal d’immobilitzar-la i portar-la a Micenes. El quart treball consistia en capturar el senglar d’Erimant . El cinquè consistia en treure tota la cantitat d’excrements acumulats i ho va aconseguir en un sol dia obrint un canal que travessava els estables i desviant per ell la llera dels rius Alfeu i Peneu, que van arrossegar tota la brutícia. El sisè treball consistia en expulsar Els ocells del llac Estimfal ben lluny. El setè consistia en capturar el bou que matava a gent i portar-lo a Micenes, on finalment fou sacrificat. El vuitè treballconsistir en portar les euges de Diomedes cap a Micenes.
  El novè treball consistia a aconseguir el cinyell de la reina de les Amazones, Hipòlita, per demanda de la filla d’Eursiteu, Admete. El desè treball d’Hèracles era el de robar els ramats del gegant Gerió, monstre amb la forma de tres homes units per la cintura i de força llegendària que vivia a l’illa de Erítia, a l’oest del Mediterrani. L’onzè treball d’Hèracles consistia a obtenir les pomes d’or de l’arbre que creixia al jardí de les Hespèrides. El darrer treball d’Hèracles era també el més difícil. Consistia a treure el gos Cèrber dels inferns.

  Són molt interessants aquestes históries sobre Hèrcules el famós heroi grec i ja coneixia els seus treballs que com he dit abans li van servir per alliberar-se del càstig.

 3. Pingback: Els Jocs atlètics en el cinema | Citius, Altius, Fortius

 4. Arnau Lario

  Χαιρε!
  Hèracles és un dels personatges mitològics més coneguts, famós per la seva força, i el conec des de ben petit:
  En la mitologia grega, Hèracles (“glòria d’Hera”) era un semidéu fill de Zeus i d’Alcmene, néta de Perseu i esposa d’Amfitrió. En la mitologia romana era anomenat Hèrcules. Era el més gran dels herois mítics, de gran anomenada per la seva força sobrehumana i per la gran quantitat d’històries sobre la seva vida. El més famós grup d’històries fou els dotze treballs d’Hèracles. El seu equivalent etrusc era Hercle, un fill de Tínia i Uni. També fou identificat com Heryshaf en la mitologia egípcia. Els seus atributs iconogràfics són una pell de lleó i una clava (maça).

 5. Pingback: El jardí de les Hespèrides, l’onzè treball d’Hèrcules | El fil del mite grec

 6. Pingback: Xena- La princesa guerrera | La cinta de Νίκη

 7. Jordi Martín Guillen

  Hèrcules era un heroi, semidéu, que va matar als seus propis fills, al seu cosí i rei de Micenes, va ser castigat amb aquests treballs, jo coneixia el treball en el que Hèrcules té que capturar al gos Cèrber, el guardià de les portes de l’Hades, que era el infern. Gos Cèrber és un gos enorme amb tres caps però Hesíode deia que tenia 50 però en tenia 3, amb una cua de serp, es diu que una mossegada de Cèrber era molt verinosa.

 8. Adrià Morales Roig

  Abans de començar l’optativa no coneixia moltes coses sobre Hèracles, però ara que ja he vist un documental i he llegit aquest article i tinc bastants coneixements sobre aquest heroi. Hèracles ja demostrava el valor i força que tenia quan era petit, ho va fer matant a les serps que Hera va posar a la cambra on dormien els dos bessons. Hèracles va matar als seus fills, al seu cosí i al rei de Micenes i com a càstig, Euristeu va ordenar-li dotze treballs que va haver de complir. Entre ells, el que jo he escollit ha sigut “El lleó de Nemea”. Aquest va ser el primer treball que Euristeu li va encomanar a Hèracles, aquest treball consistia en matar a un lleó que era invulnerable a les armes, Hèracles va aconseguir matar al lleó estrangulant-lo gràcies a la gran força que tenia.

 9. Ainhoa Fernández

  Hèrcules era un heroi, és a dir, fill de Zeus (déu) i fill d’Alcmena (humana).
  Aquest heroi es pot dir que és un dels més forts i valents. També cal afegir que gairebé tothom el coneix, tingui molta o poca idea sobre la mitologia grega.
  Personalment a mi, m’ha agradat molt la historia d’Hèrcules ja que em crida molt l’atenció aquests dotze treballs que va haver de fer, i sincerament no en tenia ni idea.
  He de dir que m’agraden molt les pel·lícules sobre la mitologia i en algun cas si que m’he trobat amb la historia de Hèrcules del lleó de Nemea i em resulta força interessant. Encara que, a mi la historia que més m’ha agradat ha sigut la de el gos Cèrber, i encara que hi hagués varies versions sobre l’aventura que va fer Hèrcules per poder capturar al Cèrber, a mi la que més m’agrada és la que diu que va arrastrar al gos per emportar-se’l i aquest finalment va a acompanyar a Hèrcules per tota la seva vida com bons amics.

 10. Paula Olid

  Salve!
  Hi ha algunes parts del video que són difícils de llegir, però en general el vídeo s’expressa molt bé i fa que la história d’Heracles sigui fàcil d’entendre.
  Jo coneixia a Heracles per l’história de Disney, i com bé ens vas dir tu, la verdadera história es un altre món.

  Heracles vol dir fill de Zeus i Alcmena.
  Al video s’explica una mica el que va ser la vida de Heracles, que es va trobar amb dues noies i es va decidir a casar-se amb una d’elles (la virtut) , que va ser entrenat a totes les disciplines, que va matar als seus fills y esposa per culpa d’Hera, y que per això va haver de fer els 12 treballs, com a càstig:

  I.Matar al lleó de Nemea, que té una pell tan grossa que no li travessen les armes
  II. La Hidra de , la qual posseïa una de les entrades a l’inframón i ell l’havia de matar

  III. La cèrvola de Cerínia, Heracles l’havia d’atrapar viva ja que havia sigut consagrada per Artemisa.

  IV. El senglar d’Erimant, també l’havia d’atrapar perquè causava terratrèmols i s’alimentava d’homes

  V. Els estables d’Augies, Heracles l’havia de netejar en un dia, era per a humiliar-lo.

  VI.Les aus del llac Estimfal, que tenien pics i urpes de bronze amb els que atacaven al poble.

  VII. El toro de Creta, havia d’atrapar al bou que treia foc.

  VIII. Les eugues de Diomedes, havia de robar les 4 eugues perquè s’alimentaven de carn humana.

  IX. El cinturó d’Hipòlita, la qual li ho va donar perquè estava enamorada d’ell

  X. Els bous de Gerió, va robar el seu ramat i va matar a Gerió quan s’intentava venjar.

  XI. Les pomes d’or del jardí de les Hespèrides, va enganyar a Atles per a que se les aconseguís.

  XII. El Gos Cèrberhabía de capturar al gos d’Hades, amb tres caps i cua de serp.

 11. Víctor García

  Alcmena i Zeus van tindre un fill que van anomenar Alcides. Aquest fill era odiat per Hera que es l’esposa de Zeus i naturalment no li agradava que tingués relacions amb altres dones, així que quan Alcides era petit el va intentar matar amb dues serps però aquest al ser per part un déu les va matar. Més tard quan Alcides es va casar i va tindre fills, Hera el va enviar un atac de bogeria i va matar a la seva dona, als seus propis fills i als fills del seu cosí Euristeu. Quan l’atac se li va passar Alcides va anar a l’oracle de Delfos per veure que podia fer per els seu crim, l’oracle li va encomanar canviar-se el nom a Hèracles (Gloria de Hera) per així fer que Hera deixés d’intentar matar-lo, i el van posar al servei d’Euristeu durant dotze anys, i durant aquest temps de servei va tindre que fer dotze treballs que el van encomanar que només ell podia fer.

  De tots els dotze treballs els que més m’han agradat o impressionat han sigut el de les eugues de Diomedes, unes eugues les quals s’alimentaven de carn humana i també que possiblement el caball d’Alejandro Magno era procedent d’aquestes eugues, la feina d’Hèracles era portar les eugues a Euristeu. També m’ha agradat la feina en la qual Hèracles derrota a Cerber amb la seva força i el porta a Euristeu, o la del “Toro de Creta” que era pare del Minotaure, en la qual Hèracles també a de portar l’animal a Euristeu.

  M’he adonat de que les feines que Euristeu deia a Hèracles que fes normalment eren només per a que ell mateix pogués veure éssers extraordinaris o fins i tot per humillar-lo.

 12. Carlos Mario Perse

  Hèracles, fill de Zeus i Alcmena, va ser un heroi de la mitologia grega.Hera, la esposa de Zeus, va decidir vengarse d’ell fent mal a Hèracles, quan ell era un nadó li va ficar dues serps en el bressol Ificles no feia més que plorar i cridar, però Hèracles era ja tant fort que las va matar. Hera va fer un segon intent, va provocar-li un terrible atac de bogeria que va acabar matant la seva dona, els seus fills i dos dels sus nebots. Després d’aquests assassinats va haver de fer dotze treballs per a Euristeu, el seu cosí i rei de Micenes.
  He escollit aquest treball perquè m’ha agradat la seva historia i quan acaba matant-lo quan agafa la seva pell i la porta sempre.
  Primer treball; El lleó de Nemea.
  Va ser un lleó que infonia terror als camps de Nemea, se sol considerar fill de Tifó i Equidna o d’Ortre i Quimera, deien que aquest lleó era invulnerable però, Hèracles per derrotar-lo el va haver d’estrangular. Després li tragué la pell i se’n va fer una capa que el representa per tota la seva història.

 13. Tania Mongares 3rC1

  Heracles va néixer de la relació entre Zeus amb Alcmena, esposa d’Amfitrió. Quan aquest va marxar a la guerra Zeus adoptant l’aparença d’Amfitrió i va passar una nit amb ella, i va néixer Heracles un altre fill. Hera morta de rabia per l’aventura del seu marit va enviar dues serps que matessin a Heracles, però mentre que el seu germà plorar de terror Heraclès va agafar les dues serps a una mà i les va matar llavors no van tenir cap dubte de que aquell era el fill de Zeus.
  Heraclès va cometre un crim i per això va anar a veure a d’Euristeu el qual el va dir que si volia esta en pau amb el que havia fet hauria de treballar per a ell, durant dotze anys.
  Un dels treballs que va fer va ser, el Gos Cèrber que guarda la porta del l’infern al servei d’ Hades

 14. Isabel Ayala

  Hèrcules era un heroi molt conegut. Era fill de Zeus i Alcmena. Hera l’odiava perquè és esposa de Zeus i no volia que aquest tingués relacions amb altres. Quan Alcides era petit aquesta va intentar matarlo posant dues serps a la cambra on ell dormia amb el seu germà Ificles. Ificles va plorar espantat en veure les serps mentre que Alcides les va agafar i les va matar. Alcides es va casar i va tindre fills, la deessa Hera que encara l’odiava li va provocar un terrible atac de bogeria, en aquest estat va matar als seus fills, la seva dona i el seu cosí i rei de Micenes. Quan va recuperar el seny en veure el que havia fet va anar a veure l’oracle de Delfos per espiar el seu crim. Aques li va dir que canviés el seu nom per Hèrcules (La Glória d’Hera) perquè així la deessa Hera pari d’intentar matar-lo, a més li van posar al servei d’Euristeu durant dotze anys, durant aquest temps Euristeu li va posar dotze treballs que només ell podia fer.
  He escollit el primer treball que va fer Hèrcules que era matar al lleó de Nemea.
  El lleó infundia terror a Nemea, a més portava una pell molt gruixuda en la qual no travessen les armes, Hèrcules el va intentar matar amb el seu arc i la seva espasa però les armes van resultar inútils ja que no podien travessar la pell. L’heroi va tenir que estrangular-lo ja que l’animal era invulnerable, el va estrangular fins que el va matar, va portar al lleó a Euristeu, després li va treure la pell per fer-se una capa i així utilitzar-la com una armadura.

 15. Alexia Álvarez Pàmies

  Xaipete!
  Coneixia alguns dels treballs, òbviament no tots, el que més em sorprèn i m’agrada és el de l’Hidra de Lerna perquè em resulta molt fascinant com acaba aconseguint superar aquest treball tot sabent que un dels caps era immortal.
  L’Hidra tenia nou caps, era una criatura extremadament verinosa i fins i tot el seu alè era mortal. Amb l’ajuda d’Atenea, Hèracles va trobar el cau del monstre i va començar a lluitar contra ell. Cada vegada que li tallava un cap, brollaven dos o tres al seu lloc. A més Hèracles es va veure també atacat per un cranc o una llagosta gegant que Hera havia enviat per ajudar a l’Hidra. L’heroi, acorralat, va apel·lar al seu cosí Iolaos, que li havia conduït fins Lerna. Mentre Hèracles es desfeia de la llagosta, Iolaos calava foc a diversos arbres. Amb les branques enceses calava foc a les ferides causades per Hèracles cada vegada que tallava un cap. Així van aconseguir acabar amb la serp, però abans d’abandonar el pantà, Hèracles va amarar les puntes de les seves fletxes amb la sang verinosa del monstre per disposar des de llavors d’una arma mortífera.
  En acabar aquest mite podem veure com es reflecteix el treball en equip i l’astúcia (más vale maña que fuerza).

 16. Pingback: Hèrcules de Brett Ratner (2014) | La cinta de Νίκη

 17. Txell

  Aquest article m’ha semblat molt informatiu, ja que explica molt bé la història d’Hèracles.
  Hèracles neix de Zeus amb Alcmena, que era esposa d’amfitrió. Zeus es va fer passar per Amfitrió, per passar una nit amb Alcmena. Amfitrió va descobrir que li havia estat infidel i va decidir castigar-la, però Zeus ho va revelar tot i que Alcmena era innocent. Alcmena va donar a llum a Ificles, de part d’Amfitrió i Alcides ( més endevant Hèrcules), de part de Zeus.
  Hera de seguida va odiar a Hèracles, ja que tenia gelos de tot fill il.legítim de Zeus, el seu marit.
  Hera va deixar anar dues serps a on dormien Ificles i Hèracles quan tenien pocs mesos d’edat. Ificles plorava i tenia molta por, en canvi, Hèracles es va decidir a escanyar-les.
  Amfitrió va entrar, i li va quedarclar quin dels dos era fill de Zeus.
  Hera, sense oblidar la seva rancúria, va provocar un atac de bojeria a Hèracles, fent que aquest matés als seus fills i als d’Euristeu, el seu cosí i el rei de Micenes. Al recuperar el seny, va acudir a l’oracle de Delfos. Es va posar al servei d’Euristeu, qui li va manar de fer elsseus dotze treballs.

 18. Teresa Devesa i Monclús

  Veig que t’ha quedat clar l’origen d’aquests treballs que hem treballat, Txell!

 19. Irene Prat

  L’article i el vídeo son molt interessants. He après coses que no sabia, com per exemple que eren 10 treballs, que els altres dos no contaven perquè va rebre ajuda. Està molt bé explicat, ja que és breu. L’únic que podríeu millorar són el colors de les lletres, perquè en algunes parts del vídeo no es llegia. Molt bon treball.

 20. Ana Núñez

  Felicitats pel gran treball obtingut! Ha sigut molt suggestiu i he après moltes coses que abans desconeixia, és veritat que en certes parts del vídeo algunes lletres no s’apreciaven clarament però en general força bé, la música acompanyava molt bé!
  Un treball molt recomanat !

 21. Dima

  L’article i el vídeo estan molt ben fets. He après coses que no coneixia abans, com per exemple els dotze treballs.
  Felicitats!!!!!

 22. Rodrigo Lindo

  L’article està molt ben redactat i a sobre, el tema de Heracles i els 12 treballs es dels més interessants.
  Felicitats!

 23. Pau Naim

  Està molt bé el vídeo trobo que per ser curt t’expliquen tots el treballs d’hèrcules molt bé, però hi ha algunes frases que no es veuen molt es tindrien que canviar al color per tot el demès esta molt bé
  Molt bon treball !!!!

 24. Marc Monreal

  El vídeo està molt ben fet, però hi ha lletres que per el color no es veuen bé. La història dels 12 treballs d’Hèracles em sembla molt interessant i el treball que més m’agrada és el del bou de Creta, un bou que expulsa foc del nas.
  Bon treball!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *