L’exèrcit grec: el paradigma de l’ordre

Ja li ha arribat el torn a Grècia, i aquesta no té gaire cosa a envejar a Roma, més que res pel simple motiu que la supremacia llatina provenia de les mil·lenàries falanges gregues, que van ser adaptades pels etruscs, que, al seu torn, van ser “copiats” pels llatins.

Per aquest motiu, i perquè m’agraden els exèrcits antics, si bé sento especial predilecció pels romans, he decidit fer el treball de l’exèrcit de la Grècia de Pèricles i Leònidas, de la Grècia daurada.

L’he dividit en tres parts, una per a cada gran nació de Grècia: Els atenencs o grecs, els espartans i els macedonis. Encara que no ho sembli, hi ha bastants diferències entre ells, ja que cada un té unes característiques pròpies que els donen originalitat, si bé tenen un factor comú: l’hoplita, soldat d’infanteria.

Quin nom reben aquests guerrers? Quines armes porta un hoplita?

Arnau Lario
Grec 1r

19 thoughts on “L’exèrcit grec: el paradigma de l’ordre

 1. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  Moltes felicitats pel treball Arnau, es nota que tens molt interés sobre aquests temes i que et fascinen. Has fet un treball que explica molt bé l’exèrcit grec i els diferents tipus que hi ha segons a la nació grega a la qual pertanyin.

  Valete 🙂

 2. marisol.marro

  Em sembla que m’agradarà molt aquest tema, ja que sóc una gran fan de l’historia sobretot militar d’un país, a més si és Grècia doncs m’interessa molt més. Pel que he pogut aprendre d’aquest article veig que el concepte de Grècia no era com ara avui dia, sinó que existien diferents imperis i potències convivien en un mateix territori al qual anomenen Grècia.
  Per part de l’exèrcit grec explica que van tenir conflictes amb aliats del Peloponès i que no va tenir gaire importància fins a les guerres mèdiques. La part que destacava de l’exèrcit grec era l’armada naval amb els famosos trirrems que eren unes naus de guerra.
  De l’exèrcit espartà destacaria això de la diferència entre els punts de vista de l’exèrcit grec i espartà en vers a l’exèrcit. Els espartans ho veien com un ofici i ensenyaven als més petits ja a preparar-se pel que seria el seu futur com soldat, però en la diapositiva anterior podíem veure que els grecs ho tenien com una classificació més, es a dir, tot ciutadà era militar, però el seu estatut social era el que deia a quin càrrec estaven i a més als petits, joves, ja eren part d’aquestes formacions.
  De l’exèrcit macedoni cal esmentar de nou que el que sembla més important és que van incorporar nous elements a l’exèrcit i fins i tot al grec com càrrecs militars, estratègies, armes, etc.

  Per acabar jo faré la meva conclusió pròpia. Pel que veig és interessant la disciplina que utilitzaven els exèrcits grecs, de quina forma pensaven i feien pensar a les generacions futures. M’agradaria saber si avui dia els grecs continuen mantenint aquesta disciplina que els ve donada per part d’aquesta cultura.

 3. Anna Ferrón

  Χαιρετε!

  D’aquesta presentació he fet un resum del que ens explica l’article el qual m’ha semblat molt interessant , perquè nosaltres estem començant a fer geografia i penso que ens servirà per més endavant. Els tres blocs en que divideixes el teu treball els atenencs o grecs, els espartans i els macedonis com bé has dit hi podem trobar-hi diferències. Ara bé . continu amb el resum que he realitzat amb l’ajuda de la presentació :
  Durant el periòde de temps entre l’any 700- 350 aC Grècia era una nació amb diverses ciutats , que passarien a ser imperis com el d’Atenes situada a la Grècia Central , Macedònia a la Grècia meridional i Esparta a la Grècia meridional amb l’arribada de Macedònia sobre Grècia. A continuació passaré a explicar breument els diferents exercits.
  · El primer el grec, aquest exèrcit es componia de gent professional , però si hi feia falta els ciutadans hi havien d’acudir. Va aconseguir molta importància desprès de les guerres mèdiques , juntament també amb els conflictes amb el Peloponès. A part d’aquest incisos també destacaven per les seves armes.
  · El segon el macedoni , era considerat un dels millors exèrcits i va ser model fins a la ocupació romana al 186 aC , apart d’aquest dos punts van millorar les seves armes i noves tècniques d’atac.
  ·Per últim , l’espartà, era com un ofici i des de ben petits als nens els hi feien entrenar diàriament .La gent entre 16 i 30 no podien accedir a ningú càrrec. L’exèrcit es componia de ciutadans .

 4. Mónica Martínez Segura

  Χαιρετε!

  Bon treball! Molt interessant la informació que presentes a les diapositives, en quant a la definició general, el que he entès ha sigut que entre els anys 700-350 aC Grècia estava plena de cultures diferents i els imperis més importants van ser Macedònia, Tessàlia, Èpir, Beòcia i Esparta, entre d’altres, al 500 aC. Després, centrant-me en Atenes i Esparta, les quals es trobaven ubicades a la Grècia central, a la península del Pel·loponès, la principal diferència es troba en que l’exèrcit grec, el formaven tot tipus de gent disposada a lluitar quan fos necessari, mentre que l’exèrcit espartà el formava gent que tenia una disciplina, que entenien l’exèrcit com a un ofici i des de petits mantenien una disciplina i un entrenament específic. Macedònia, estava ubicada a la Grècia Septentrional, i el seu exèrcit va ser considerat un dels millors, va servir com a model d’exèrcit, i va millorar e introduir nous elements. Finalment, podem dir que l’exèrcit grec va servir de referent a altres imperis com per exemple l’Etrusc o el Romà, ela quals van adoptar el seu sistema i els exèrcits van continuar utilitzant la disciplina com els grecs havien fet fins llavors. 🙂

 5. Andrea Muñoz

  Les diferències que he trobat d’aquests exèrcits són les següents:
  L’exèrcit grec podien entrar tots els ciutadans que volguessin. L ‘exèrcit no professional grec estava especialitzat en l’armada que es componia pels tirrems, els quals van participar a la guerra de Salamina (480 a.C). Cal dir que aquest exèrcit va adquirí més importància van tindre conflictes amb el Peloponès ja que no volien que s’imposes el imperialisme grec. En canvi, l’exèrcit espartà ells el concepte de exèrcit l’ entenien com si fos una professió, un ofici. L’exèrcit estava format per Hoplites, que eren ciutadans formats i disciplinat en fer bé la seva tasca.
  L’exèrcit macedoni es considerat com el millor dels exercits de la antiguitat. Aquest exercit va incorporar noves armes i a la vegada sabia utilitzar la tàctica militar i l’armament. Ja utilitzava anteriorment la unitats cavalleria, les armes de setge i els arcs. Va millorar la falange grega i va introduir la sarissa.

  Aquest exèrcits estaven en regions que hem estudiat en geografia aprofito per aprofundir:
  A l’exèrcit grec diu que estaven aliats amb el Peloponès però que hi havien conflictes. El Peloponès esta ubicat a ala Grècia meridional. Al Peloponès hi havien les regions següents: Acaia, Èlida,Arcàdia, Messènia, Lacònia i Argòlida.
  L’exèrcit espartà esta a la regió Lacònia i esparta es la capital d’aquesta regió, la segona en importància de Grècia en l’antigor.
  L’exèrcit macedoni: Macedònia és una regió de la Grècia septentrional.
  A la segona diapositiva explica els estats més importants de Grècia 500 aC.També aprofito per ubicar-los.
  Macedònia: Explicat anteriorment
  Tessàlia:Es una regió de la la Grècia septentrional i es una planura al sud de Macedònia
  Epir: Es una regió de la Grècia septentrional i està situada vora el mar Adriàtic
  Beòcia Es una regió de la Grècia central, la capital de beòcia es Tebes
  Esparta: Explicat anteriorment

 6. MARINA SALAS ZAMORA

  Χαίρετε!

  És ben cert que aquest tema dels exèrcits antics és molt interessant Arnau. A llatí, fa pocs dies, uns companys de classe ens vàren fer una presentació audiovisual sobre els tipus de guerrers romans que hi havia, i la veritat és que aquest tema té teca per estona! Per altra banda, a grec, la Teresa ens va explicar a la darrera classe una curiositat sobre els espartants que no havia sentit mai. Es veu, i com tu molt bé ens has dit a la teva presentació, que es prenien molt seriosament aquest tema de l’exèrcit i que ja de ben joves marxaven de casa per preparar-se. I és clar, les pobres dones es quedaven soles a casa, tan sols amb els esclaus amb els quals moltes vegades tenien fills, i aquests fills eren cuidats, normalment, igual que si fóssin del seu marit, i fins i tot millor, perquè no marxaven a entrenar-se per a l’exèrcit. Vaja, que la ciutat d’Esparta deuria ser tot un espectacle. Cal afegir, que he quedat parada amb el gran nombre d’hoplites que formaven l’exècit espartà. Probablement tenien els territoris enemics ben espantats, amb tanta tècnica i tans homes! Per la foto que ens has presentat Arnau, es veu que els grecs anaven ben preparats a l’exèrcit tot i que aquesta armadura té pinta de ser força pesada… A més, com ens has explicat, l’exèrcit no professional comptava amb una important armada naval, element clau per desplaçar-se en una geografia amb tant de mar com la de Grècia, i la qual cosa ens indica que era un poble amb riquesa i esplandor. I per últim, el poble macedoni, que com es veu en la imatge no duien tanta vestimenta per lluitar, tot i que segurament anaven més còmodes. Tot i això, eren un dels millors exercits de lleva de l’Antiguitat. A més, la sarrissa, fa posar els pels de punta, i té pinta de ser molt lleugera, com totes les altres armes que deurien fer servir, ja que els macedonis disposaven d’una gran varietat d’armes.

  Per acabar, situar geograficament cada un dels pobles que ens has presentat. L’exèrcit grec podria dir, tot i que no n’estic segura, que es trobava a Atenes i per tant a l’Àtica de la Grècia Central, i estava aliat amb el Peloponnès, és a dir a la zona de la Grècia Meridional, i dividit en sis parts; Acaia, Èlida, Arcàdia, Messènia, Lacònia i Argòlida. L’exèrcit espartà es trobava a Esparta, a la regió de Lacònia, dins del Peloponnès i per tant a la Grècia Meridional. I per últim l’exèrcit Macedoni ubicat, com diu el seu nom, a Macedonia, a la Grècia Septentrional.

  Moltes gràcies Arnau per aportar-nos una informació tant completa en aquest article. Et puc assegurar que en aquesta sessió he après coses molt interessants.

  Fins aviat,

  MARINA

 7. Teresa Devesa i Monclús

  Després de l’explicació sobre l’exèrcit romà, està bé que ho hagis complementat, Arnau, amb el grec, potser més desconegut i poc difós. Les companyes de Grec n’han tret molt de suc.
  Noies, m’agrada veure com sabeu aplicar el que heu après de cada tema de civilització que estudiem, ja que tot el coneixement està estretament relacionst entre si. També és interessant veure com recordeu els comentaris i els excursos que sorgeixen a classe, de vegades més profitosos que la classe mateixa.

 8. Nicole Narvaez

  Χαιρετε!

  Moltes felcitats Arnau, per aquets article sobre l’èrxercit grec, com diu le meva compaña Anna, se li nota que s’interessa molt sobre aquest tema, i sempre es bo saber quins diferents èxercits hi havien en l’antiga grèciai a les diferents parts per últim tinc que dir que és un treball molt complet.

  Bon treball!

 9. Rebeca Barroso

  Xaipete 🙂

  Moltes felicitats Arnau per aquesta presentació, considero que has fet molt bon treball. Es nota que t’interessa aquest tema, ja que has explicat molt bé el tema de l’exèrcit i els diferents tipus que hi ha.

 10. Marina Cañas

  Xaipete!
  moltes felicitats Arnau per aquest treball, has fet molt bona feina, ja veig que t’agrada aquest tema jajaja, és molt interessant saber quins tipus d’exèrcit hi havien abans. felicitats un altre cop! el treball és molt complert i està molt ben explicat.

 11. David

  Moltes felicitats arnau per aquest treball tant complet, es realment un treball execelent, es nota que es un tema que el gaudeixes i has sapigut extreure la informació essencial! esta molt ben tracta! Felicitats

 12. Pingback: L'exèrcit grec: el paradigma de l'ordre ...

 13. Pingback: Quin nom reben aquests guerrers? | El Fil de les Clàssiques

 14. Pingback: Cartes de comiat des del campament | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *