Etimologies sonores: ἀκούω

Com cada any durant el mes de novembre, els alumnes de l’institut Albéniz de Badalona celebren la setmana de la ciència. Siguin de ciències o bé de lletres, tots estan convidats a participar-hi fent una recerca sobre el tema o temes que els proposin els professors a classe. Més tard un jurat valorarà i premiarà els millors treballs. I és clar, les alumnes de grec no hi volíem faltar en aquesta cita, i és per això que cadascuna escriurà un article sobre etimologies relacionades amb el so i la música. 

La Teresa m’ha proposat treballar la paraula ἀκούω, i no ho faré pas sola, sinó que comptaré amb l’ajuda d’un bon company: el Diccionari etimològic de la Gran Enciclopèdia Catalana. Comencem, doncs, amb l’anàlisi d’aquesta paraula, però primer de tot, ¿què vol dir el terme “etimologia”? Segons el diccionari de l’Enciclopèdia.cat, l’etimologia és la ciència que estudia l’origen dels mots, amb llur evolució fonètica, morfològica i semàntica. 

Ἀκούω és el present d’indicatiu actiu d’un verb grec acabat en -ω (no contracte) el significat del qual és “escoltar, sentir alguna cosa”. A partir de l’arrel d’aquest verb ἀκού– en deriva l’adjectiu grec ἀκουστικός que ha donat origen en català a un nom que pot funcionar com a adjectiu “acústic/ -a”  i com a substantiu “acústica”. L’adjectiu, per la seva banda, el podem trobar en combinacions amb un substantiu, per exemple, “música acústica” o “nervi acústic”; aquest procediment s’utilitza per formar paraules noves amb significats diferents. Una altra manera de formar paraules noves és a partir de la derivació: a l’adjectiu li afegim prefixos d’origen grec (a-, cat-, di-) com per exemple “anacústica”

Acústica: f. Ciència que estudia el so.

L’acústica té el seu origen en l’Antiga Grècia i Roma, entre els segles VI aC i I dC. Va començar amb la música, que es venia practicant com a art des de feia milers d’anys, però no havia estat estudiada de manera científica fins que Pitàgores es va interessar per la naturalesa dels intervals musicals. Volia saber per què alguns intervals sonaven més bells que altres, i va arribar a respostes en forma de proporcions numèriques. Aristòtil va comprovar que el so consistia en contraccions i expansions de l’aire “caient sobre i colpejant l’aire que ve”, una bona manera d’expressar la naturalesa del moviment de les ones. Al voltant de l’any 20 aC, l’arquitecte i enginyer romà Vitruvi va escriure un tractat sobre les propietats acústiques dels teatres, incloent-hi temes com la interferència, els ressò i la reverberació. Això va suposar el començament de l’acústica arquitectònica

Acústic -a:  adj. Relatiu o pertanyent al sentit o a l’òrgan de l’oïda, a la ciència dels sons. Quan un instrument musical no és electrònic, se’l hi atribueix aquest adjectiu, per exemple: guitarra acústica, baix acústic…

Abans de parlar d’algunes paraules que que provenen d’acústic, -a, la passió per les llengües m’ha portat a fer una recerca de la traducció d’aquest adjectiu en algunes de les llengües parlades actualment a Europa.

  CATALÀ  acústic
  CASTELLÀ  acústico
  GALLEC  acústico
  BASC  akustikoa
  ANGLÈS  acoustic
  ITALIÀ  acustico
  FRANCÈS  acoustique
  ALEMANY  akustisch
 PORTUGUÈS  acústico

Com a observació, cal apuntar que aquesta paraula no ha patit gairebé modificacions en la seva arrel d’una llengua a una altra.

Quines altres paraules trobem amb l’adjectiu o substantiu acústic?

Anacústic -a: Que no propaga el so.

Catacústica: Part de l’acústica que tracta dels sons reflectits o ecos.

Diacústica: Part de l’acústica que estudia la refracció del so.

Acufonia: Procediment que combina l’auscultació amb la percussió.

Ambliacúsia: Duresa d’oïda.

Reflexió acústica: Fenomen pel qual, en interposar-se un objecte en l’àmbit d’una ona acústica, part de l’energia torna cap al medi original i una altra part és absorbida i transmesa per l’objecte.

Espectògraf acústic: Aparell per a la determinació del nivell relatiu de les diferents freqüències que integren un so complex.

Acoblador acústic: Dispositiu que permet d’adaptar un sistema informàtic a un sistema acústic, especialment un aparell telefònic.

Psicoacústica: Disciplina que estudia la percepció subjectiva de les qualitats del so: intensitat, so i timbre.

Enginyeria acústica: Estudi especialitzat en tècniques de control de soroll i vibracions.

Per acabar, us deixo unes imatges que ens mostren alguns mots més relacionats amb la paraula treballada en aquest article, ἀκούω. Però abans, em sabríeu dir quin nom rep una branca de la ciència amb la paraula acústica incorporada que es dedica a l’estudi de l’audició animal? Quin és l’altre ètim que el conforma? 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pejucSQsQVo[/youtube]

MARINA SALAS ZAMORA

INS ISAAC ALBÉNIZ, BADALONA

12 thoughts on “Etimologies sonores: ἀκούω

 1. Andrea Muñoz

  Χαιρετε

  Molt bona feina Marina! M’ha deixat sorpresa la teva facilitat per aprendre a tocar instruments .La veritat es que poques persones poden arriba a tocar tres o quatre instruments com ho fas tu.
  El nom de la branca de la ciència que estudia l’audició animal, s’anomena bioacústica.
  La bioacústica és una ciència interdisciplinària que estudia l’audició d’alguns animals.
  Es basa en l’anàlisi d’emissions de soroll, la seva propagació a través de diferents mitjans i la recepció pels éssers vius, incloent humans.
  L’altre ètim que trobem és el prefix bio que el seu significat es vida.
  Fins un altre 🙂

  ANDREA MUÑOZ

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Tens raó, Andrea, la veritat és que la Marina sempre té capacitat de sorprendre’ns. És un esperit inquiet. Cal destacar, del seu muntatge audiovisual, la col·laboració de la seva família i la cura amb què ha intentat casar la música amb les imatges, pròpia d’una estudiant de música com ella. Ara esperem que ens comuniqui el nom de la peça musical que acompanya el vídeo, ja que no apareix als crèdits finals. Poc a poc anirem millorant els detalls de les tasques audiovisuals.
  Andrea, tot i que t’has incorporat al grec un cop començat el curs, ja t’has familiaritzat amb les lletres i ens has ajudat en el mural etimològic de la setmana de la ciència. La propera vegada recorda l’accent de Χαίρετε i escriu els mots originals dels ètims, en grec, βίος, per exemple.

 3. Andrea Muñoz

  Tens raó, no m’havia fixat. Al final del meu comentari volia despedir-me en grec però encara no sé com es diu. Crec que les meves companyes tampoc ho saben perquè he estat mirant articles anteriors i no he vist res. Em sembla que Χαίρετε es pot utilitzar en els dos casos no?
  Ha fet que tingui curiositat i he trobat això:
  Γειά σου per dir Hola!
  Γειά per dir Adéu
  Στο επανειδήν per dir Fins després o fins aviat

 4. Teresa Devesa i Monclús

  Molt bé, Andrea, que facis recerca també entre els comentaris. Tens raó, Χαίρετε pot ser salutació o comiat. Els que has trobat correspon a les fórmules en grec modern. Les pots fer servir si mai vas a Grècia i en algun moment del curs també hi farem un cop d’ull.

 5. Anna Ferrón

  Χαίρετε!

  Marina , molt bon treball , m’ha agradat molt el teu article. El muntatge audivisual m’ha semblat molt interessant , apart de mostrar-nos més paraules amb l’ètim ’ακούω , ens has ensenyat tots els instruments que saps tocar i has comptat amb l’ajuda de la família.
  La branca de la ciència que estudia l’audició animal és la bioacústica. La bioacústica és l’ estudi dels sons i cants emesos pels animals amb l’objectiu de conèixer millor el compotament de diferents situacions.
  Bioacústica esta compost per l’ètim βίος i per l’ètim ’ακούω.

  Anna Ferrón

 6. Μαρισόλ Μάρρο Ρεδόνδο

  Marina felicitats per aquest artícle! has profunditzat un munt en el tema i m’encanta la recerca d’informació que has realitzat, a més em sembla increíble la d’instruments que pots tocar! Bé després de quedarme bocabedada amb el teu artícle respondré la teva pregunta:
  quin nom rep una branca de la ciència amb la paraula acústica incorporada que es dedica a l’estudi de l’audició animal? Quin és l’altre ètim que el conforma? és la bioacústica que és l’ estudi dels sons emesos pels animals.
  Bioacústica esta compost per la teva paraula treballada, ’ακούω. que ja ens has ensenyat el seu significat i molt sobre ella i l’altre que ens demanes és βίος que ha sortit el seu significat en alguna de les nostres clases de grec, cuan hem treballat vocabulari; vol dir vida.

  Χαίρετε!

 7. Pingback: Setmana de la ciència MMXIII AD | Aracne fila i fila

 8. Raül Àlvarez

  Χαιρετε,
  Un treball molt complet, felicitats! Els diferents apartats (com per exemple els diferents significats que té el mot acústica i les formes d’escriure-ho en diferents idiomes) estan molt ben el·laborats i interessants. Bon article!

 9. Iria Rael

  Χαιρετε!!
  Molt bon article! El muntatge audivisual m’ha semblat molt interessani molt ben elaborat. Hem deixa sorpresa la teva facilitat per tocar instruments .La veritat es que poques persones poden arriba a tocar tres o quatre instruments.

 10. omaima

  Xaipe!
  Molt bon treball , m’ha agradat molt el teu article. El muntatge m’ha semblat molt interessant , apart de mostrar-nos més paraules amb l’ètim ’ακούω , ens has ensenyat tots els instruments que saps tocar i has comptat amb l’ajuda de la família.

 11. Carlos Thiriet

  χαιρετε,
  Un article molt bon, et felicito! Em sembla molt interesant la relació entre la ciència i la música, per que després es digui que els de lletres no sabem també de ciències. La veritat és que has fet una bona recerca buscant els diferents significats de la paraula acústica i com s’escriu en diversos idiomes.

 12. Maria Popovich

  χαίρετε

  Un article molt interessant sobre aquesta branca científica, no sabia que n’hi havien tants tipus d’estudi de sonoritats del món.
  Però abans, em sabríeu dir quin nom rep una branca de la ciència amb la paraula acústica incorporada que es dedica a l’estudi de l’audició animal? Quin és l’altre ètim que el conforma?
  En relació a la pregunta el nom d’aquest estudi es la Bioacústica: l’estudi de l’audició animal (ratpenat, gossos, delfins…) i així comprendre com utilitzen el sentit auditiu com radars, protecció de si mateix. Està format per βιοσ + ακουω.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *