Un viatge als jocs esportius de l’antiguitat

 A l’antiga Grècia, l’esport era una assignatura molt important, ja que la força, la resistència i la disciplina, eren valors molt estimats entre els grecs. Només els nois, a partir dels 12 anys, la podien aprendre. L’educació per a l’esport tenia lloc a un gimnàs o palestra.

La palestra era un espai a l’aire lliure on s’ensenyava lluita. Tot gimnàs tenia la seva palestra. La lluita és, de fet, l’esport més antic. Amb el pas del temps, aquestes palestres, tot i que van continuar impartint classes de lluita, es van obrir a altres ensenyances com conferències i discussions filosòfiques i intel·lectuals. S’acostumaven a guarnir amb escultures dedicades als déus grecs més relacionats amb l’esport com ara Apol·lo (perquè representava la bellesa i, un cos bell és un cos treballat. A més a més, un dels objectius dels atletes era aconseguir bellesa), Hermes (protector dels atletes era un déu molt veloç) o Hèracles (déu dels esports, dels herois i dels atletes).

Els esportistes es despullaven i s’untaven amb oli i sorra i quan acabaven de fer exercici, es retiraven la sorra amb un objecte anomenat estrígil.

Els jocs olímpics es van iniciar l’any 776aC amb una única prova, la cursa. Com en l’actualitat, es feien cada 4 anys en honor al rei dels déus grecs, Zeus. Es diu que Zeus, va fer les Olimpíades per celebrar que els déus guanyaven sobre els titans les Olimpíades eren l’esdeveniment esportiu més famós i reunia atletes d’arreu. Es celebraven a l’estadi d’Olímpia (Ολυμπία, lloc on, segons la mitologia, Zeus va derrotar el seu pare Cronos). En temps de les Olimpíades, si hi havia alguna guerra en joc, aquesta se suspenia i s’establia temps de treva.


Temple de Zeus, a Olímpia

 Runes històriques del gimnàs d’Olímpia

Estàtua de Zeus, feta per Fídias a Olímpia (Actualment no existeix)

Una altra anècdota de les Olimpíades era el fet que només participaven homes. Sona molt normal i comú però, una de les raons era que, per participar havien d’anar nuus i l’ideal de bellesa (καλὸς και ἀγαθός) a l’antiga Grècia era el cos de l’home i, el de la dona, sempre se’l representava amb roba.

Els Jocs Olímpics tenien tres categories:

 • La cursa: es divideix en dues subcategories: les curses a peu i les carreres de cavalls.
 • La lluita: que consistia de tres modalitats: la lluita lliure, la boxa, i la lluita on “tot val” o pancraci
 • Pentatló: consistia de 5 modalitats: disc, llançament de javelina, cursa per etapes, salt de longitud i lluita.

En l’actualitat, les Olimpíades tenen una cerimònia inaugural que segueix rendint honor a Grècia, als orígens dels jocs. Una flama s’encén a Olímpia i recorre el món encesa fins arribar al país amfitrió. Per als grecs antics el foc, un element d’una significació especial des de temps ancestrals, simbolitzava, entre més coses, la creació del món i la renovació i la puresa vitals. Al centre de les ciutat gregues, hi havia un altar on cremava una flama consagrada a Hèstia, deessa de la llar. Durant els jocs olímpics, els atletes competien en una correguda de relleus en què es passaven la torxa, i la flama d’Olímpia restava encesa durant tots els dies de competició. Els jocs olímpics moderns, restablerts el 1896, han preservat el símbol de la flama, lligada als valors de la pau, l’agermanament dels pobles i la noblesa en la competició.

Instal·lacions esportives

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3W63fdTrZuI[/youtube]

La zona esportiva d’Olímpia constava de les següents construccions:

 1. Gimnàs
 2. Palestra: es feia servir per practicar boxa, lluita i salt.
 3. Taller de Fídias Taller on Fídias va fer l’estàtua de Zeus
 4. Filepèon: Edifici dedicat a les victòries de Filip II 
 5. Pelòpion: La tomba de l’heroi Pelop.
 6. Altar de Zeus: Fet amb les cendres d’animals sacrificats.
 7. Temple d’Hera:
 8. Metroon: temple dedicat a la dea Rea
 9. Tresors
 10. Temple de Zeus: És el temple més gran del Peloponès, contenia una estàtua de Zeus la qual després d’un terratrèmol s’ensorrà juntament amb columnes. Davant d’aquest temple hi havia una olivera d’on extreien les branques per fer les corones que donaven com a premi als atletes guanyador.
 11. Buleuteri: Lloc on es reunia el Senat Olímpic.
 12. Pòrtic meridional Pòrtic d’entrada a la ciutat olímpica que donava l’entrada als esportistes
 13. Estadi: Replà de sorra envoltat de graderies on la gent restava de peu. Allà es realitzaven les proves de carrera, lluita i pentatló.
 14. Hipòdrom: No se’n conserven restes. Allà es feien les carreres de cavalls i carros.

12 thoughts on “Un viatge als jocs esportius de l’antiguitat

 1. Pingback: Els Jocs en el cinema | Citius, Altius, Fortius

 2. Pingback: No tot olímpic és olímpic | Citius, Altius, Fortius

 3. Abril Ramos i Aran

  Xaipete!

  És una molt bona manera fer que els alumnes veiem la zona esportiva d’Olímpia gràcies a una imatge.
  Molt bona explicació. Feliciter Judit!

 4. Iria Rael

  Xaipe!
  Bona recerca dels jocs de l’antiguitat, penso que està molt bé que encara perviuuin alguns jocs. M’agrada molt la zona esportiva d’Olimpia, simbolitza molt bé l’antiga Grècia.
  La cursa: es divideix en dues subcategories: les curses a peu i les carreres de cavalls.
  La lluita: que consistia de tres modalitats: la lluita lliure, la boxa, i la lluita on “tot val” o pancraci
  Aquest dos són els que dic que pervuien

 5. Ariadna Ruiz

  Χαιρετε!
  Bona feina, es una molt bona manera d’aprendre i d’enrrecordar-se’n. Personalment crec que no trobo a faltar res.

 6. Robert Cepeda

  Un apunt magnific, personalment m’encanta l’esport i practicar-lo i es molt interesant coneixer algun dels esports de l’antiga Grecia ja que és un pais referent de l’esort ja que a Grecia van neixer les olimpiades que encara avui son vigents. Gran apunt

 7. Mireia

  Xaipete!

  És un molt bon apunt ja que ens permet fer-nos una idea de la manera de fer esport dels grecs, on ho feien i quan ho feien. També és curiós saber que les olimpiades van néixer a Grècia com moltres altres coses que avui en dia encara fem!

 8. Pingback: Un viatge a les platges de les illes gregues | Aracne fila i fila

 9. Mar Cruz Viladoms

  XAIPE!!!
  L’article exposat anteriorment m’ha agradat molt ja que l’esport en l’Antiga Grècia és una cosa que llama molt l’atenció.
  El fet de que només participessin els homes no m’agrada gens, però com en aquell moment es pensava que l’ideal de bellesa era el cos de l’home, es pot entendre.
  El fet de que els Jocs Olímpics es celebressin per primera vegada a Grècia, li dona molta importància a aquesta ciutat i als grecs de l’antiguitat.
  Llegir i saber sobre l’esport a Grècia ens fa adonar-nos de la importància de les tradicions de les altres civilitzacions, i com en aquest cas, més antigues.
  M’encanten les construccions de la zona esportiva de Grècia en aquells temps, sobretot el temple d’Hera.

 10. Erola Such Tormo

  XAIPETE!

  REALMENT INCREÏBLE! Confesso que no sabia ni la meitat de coses, i que m’he entretingut moltíssim llegint-lo. M’havia fixat i preguntat perquè les estàtues dels homes estaven despullats, ara, ho comprenc tot. És del tot injust que només deixessin participar als homes, gràcies a déu això ja ha canviat. M’encanta el fet de que els jocs Olímpics s’iniciessin fa tant de temps i que encara siguin vigents! Em fa sentir que encara formem part ni que estigui una mica d’aquella Antiga Grècia tant meravellosa. Tampoc no sabia que es celebraven a Olímpia perquè era on Zeus havia derrotat al seu pare Cronos. Com he dit, molt interessant!

 11. Abril Gabutti

  Xaipe!
  Una altra vegada els grecs són els primers, i aquest cop en els Jocs Olímpics. Sincerament, de tot l’explicat en aquest apunt és la unió del que sabia amb certesa. M’ha indignat el fet que només poguessin participar els homes, afortunadament els temps hi han canviat i les coses ja no són així. Una cosa que sí que m’hi ha impressionat ha sigut saber de les instal·lacions on es jugaven aquests jocs, ho tenien molt ben muntat!

 12. Arnau Torres Nadal

  Xaipe!
  L’esport no és algo que m’entusiasmi però els grecs ho pinten tant bé… El temple de Zeus havia de ser magnífic per força. Un temple al déu suprem, havia de ser majestuós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *