Llatinismes in situ

Aràcnids i aràcnides, ens trobem a les portes d’un nou curs i des de l’Institut Isaac Albéniz de Badalona volem afegir-nos a la festa de celebració del 5è aniversari d’aquesta xarxa clàssica que fa temps que ens té ben enxampats també a nosaltres.

El nostre petit gra de sorra ha adoptat la forma d’un Google site que sota el títol de Llatinismes “in situ” pretén ser un recull de llatinismes i aforismes llatins contextualitzats. Es tracta de recollir mostres del seu ús en textos i documents de tota mena, però a més van precedits per una presentació concreta, però completa, de cadascun d’ells. A mida que l’anem completant, pot esdevenir una eina útil sobretot per a l’alumnat de segon de batxillerat, que sovint té dificultats per contextualitzar els llatinismes que conté el temari de selectivitat.

Llatinismes in situ

En fi, per anar pas a pas, la nostra intenció és potenciar enguany la recerca en l’àmbit literari, tot i que també seran benvingudes les mostres en els camps periodístic i publicitari. Obriu bé els ulls i, com passa sovint, els llatinismes i expressions llatines us sortiran a l’encontre, fins al punt de no entendre com és que no us hi havíeu fixat abans.

En principi, l’ideal seria que publiquéssiu les vostres pròpies descobertes, però mentrestant, podeu partir de la feina que han deixat publicada al bloc tot un seguit de lletraferits i lletraferides que durant aquests cinc anys han anat compartint les seves lectures amb nosaltres. A la pestanya Lectures a la vista  n’hi ha un bon recull, però mitjançant el cercador, en podeu trobar d’altres. Ja sabeu, doncs, si us animeu a fer més gran la nostra col·lecció, hi sereu benvinguts.

L’altre àmbit de participació en el lloc web és a través dels comentaris. Podreu observar que al final de cada citació hi ha un apartat interpretatiu on es planteja un interrogant. Deixeu-hi el vostre comentari i al final publicarem el que ens sembli més encertat. No estaria de més que aprofitéssiu per comentar qualsevol altre aspecte que desitgeu: sobre l’autor, sobre l’obra i la vostra experiència de lectura… No es pas un marc tancat.

Margalida, després de descobrir el fantàstic bloc L’univers clàssic dels nostres motsque vas presentar a Paideia, cal dir que aquest espai web que feia temps que es venia gestant neix des de la humilitat, però amb una clara vocació de rigor i servei.

Bon inici de curs i feliciter!

TERESA

54 thoughts on “Llatinismes in situ

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Tens raó, Roger, els companys de Premià són una mina. Us recomano que seguiu també l’enllaç de l’Eric Andreu, ja veureu que val la pena.

 2. Pau Molar Vilà

  Salve!
  A mi m’ha semblat que és una font de coneixement perquè la cultura catalana té les seves arrels en la cultura cristiana i en la medieval, que van estar molt influenciades pel llatí, ja que era la llengua de l’Església. Jo estudio en el Conservatori Professional de Badalona i, en la música, els llatinismes tenen molta importància. Expressions com et in saecula saeculorum, et nunc et semper, Amen, in aeternum, Ave Maria hi són molt usats. Jo penso que som hereus d’aquesta cultura que uneix llengua, religió, història i altres aspectes. Per això crec que el web Llatinismes in situ pot ser molt útil per saber més sobre la cultura romana heretada a través del cristianisme, que és la nostra.
  Vale!

 3. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Alumnes de 4t, esperem, doncs, les vostres troballes! Ara que ens ho heu promès heu d’anar amb els ulls ben oberts i col·laborar amb els de batxillerat, com han fet els companys de Premià.

 4. Chaima Anzaoui

  Feliciter magistra et discipuli puer et discipulae!

  M’agradat molt aquest bloc, poder gaudir un altre bloc amb noves informacions aportar.Una font eficàs per poder tenir-la a l’abast l’alumnat i gent d’arreu del món.Un bon treball, una font que té molta cultura i que és gran metòde per l’alumnat i més original.El llatí està obrint portes noves al futur, de un gran valor.El nostre bloc de fil de les clàssiques i aracne, ha sigut la millor eina d’aprenentatge i és un gran èxit gaudir d’altres blocs!

 5. Ona Centella Pla

  Hem sembla molt be aquesta pàgina web, perque per exemple jo no he fet mai llatí i si vaig una mica perduda i no se el significat d’algunes paraules vinc aqui i ho consulto. Hem sembla molt útil la veritat.

 6. Daniela Soler

  Salve!
  Ja sabia que hi havia llatinismes, però no sabia que hi havia tants i que jo també els utilitzo diàriament, estic molt interessada a aprendre llatí i crec que aquesta pàgina ens servirà d’ajuda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *