Dos aràcnides vàrem ser Caçadors d’Hermes!

Hermes corona la Plaça Reial

Hermes corona la Plaça Reial

El nostre treball de recerca tracta sobre el referents clàssics a Barcelona i per posar fil a l’agulla el passat 19 de maig la Lida ens va dir de participar en la trobada del primer aniversari de Cazadores de Hermes. Un diumenge a les onze vam anar a la sortida, organitzada per en Xavi Soro i que ha sortit com a notícia a El País!:  Caçadors d’Hermes, com bé diu la paraula era una sortida per recerca diferents Hermes que podem trobar a Barcelona.

Per començar, ens van dir qui era Hermes i els atributs que l’acompanyen, per tal que en cada parada que féssim poguéssim trobar nosaltres mateixos el déu Hermes, o algun dels seus atributs. Hermes es troba en edificis o llocs que estan relacionats amb el comerç, el progrés industrial i els negocis. A vegades, va acompanyat de la deessa Fortuna que se la reconeix per la banya de l’abundància i de vegades l’acompanya la indústria, simbolitzada per una roda dentada o un timó, com en la primera representació que vam poder veure a l’edifici del Port de Barcelona.

Hermes amb la deessa de la Fortuna.

Hermes amb la deessa de la Fortuna.

D’aquí pugem Rambla amunt fins arribar al següent edifici. Aquest edifici va tenir diversos usos sent un d’ells l’antic Banc de Barcelona d’aquí que tornem a trobar una altra representació d’Hermes. Just pujant una mica més la Rambla aquí trobem el Museu de Cera i un Hermes. Això es deu al fet que aquest edifici va ser l’antiga seu de la Banca d’Crèdit doks. D’aquí a la plaça del Duc de Medinacelli on dos Hermes esperaven ser caçats. A la Plaça de la Mercè vam trobar tres representacions del déu, un d’ells està molt amagat, sota d’un balcó. Just davant el Passatge del Crèdit:  un Hermes i una altra vegada més economia junt amb ell.  Al carrer Ferran trobem un altre Hermes associat al déu dels vents Èol. I en l’altre extrem de la plaça, un altre passatge que unia altra vegada Hermes, al Passatge Bacardí. Acabem a la Plaça Reial amb uns fanals d’en Gaudí i una representació d’Hermes que els corona. Ens vàrem perdre la segona ruta de Cazadores de Hermes (i el que es van perdre!), però esperem amb candeletes la propera ruta de Cazadores de Hermes!


Mostra Cazadores de Hermes en Barcelona en un mapa més gran

Què us sembla la nostra sortida? I el nostre treball de recerca? Ens donareu un cop de mà, tot ajudant-nos a caçar tots els referents clàssics de Barcelona?
Què en sabeu d’Hermes?

Victor Barranco i Nora Domingo
Grec i Llatí
1r Batxillerat C.

5 thoughts on “Dos aràcnides vàrem ser Caçadors d’Hermes!

 1. Margalida Capellà Soler

  Moltes gràcies, Nora i Víctor, per fer-me cas i gaudir del primer aniversari dels “Cazadores de Hermes”, espero que ben aviat pugueu publicar el vostre reportatge amb l’entrevista a Xavier Soro a Itinerant la Barcelona més clàssica! Després de l’èxit de la 1a ruta d’aniversari dia 16 de juny en fan una altra!
  M’ha alegrat molt veure els vostres noms a Les cròniques de Thot! Bona Fortuna!

 2. victor.barranco2011

  XAIPE!
  Va ser un plaer poder compartir aquell diumenge amb aquella gent! La veritat és que ens van tractar molt bé i vam descobrir coses de Barcelona que no coneixiem, o almenys jo, ja que havia passat millons de cops per aquells carrers o pel port de Barcelona, i mai de la vida m’hi havia fixat de que hi havia un hermes a l’entrada del port de Barcelona i menys encara el significat i la relació que tenien allà!
  Va ser molt bona idea el poder anar ja que ara tenim molta més informació i un nou punt al nostre treball de recerca!
  Vale 😀

 3. Pingback: Qui és Hermes? | Itinerant la Barcelona més clàssica

 4. Zícora

  Gran apunt nois, us felicito. De fet, això que expliqueu sobre ser Caçadors d’Hermes i cercar-lo pels diferents racons de Barcelona és realment interessant perquè és una experiència més i tot plegat resulta molt enriquidor. Respecte si és un bon tema per TR, jo crec que si perquè demostreu i defenseu que actualment estem envoltats de Cultura Clàssica.

  Valete.

 5. Pingback: I.II La música en la mitologia | Siringa, la música de l'Antiga Grècia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *