Literatura grega a escena: la literatura grega i la seva pervivència a la xarxa!

Tinc l’honor de presentar-vos Literatura grega a escena, bloc elaborat per Núria Yela Garcia, Laura Luna Surinyach i per jo mateixa, Laia Muñoz Osorio. Hem decidit presentar el nostre treball col·laboratiu de recerca en format bloc al concurs “ES DE LIBRO“.

Literatura grega a escena ofereix apunts molt interessants sobre els autors més representatius de la literatura grega i les seves obres més importants, de les quals hem trobat una infinita pervivència en diversos àmbits de la vida quotidiana i en les arts (ràdio, televisió, cinema, música, pintura, escultura, literatura…) al llarg de la història.

La idea inicial d’aquest projecte ens la va donar la nostra professora de llatí i de grec, la Margalida. La proposta consistia en estudiar literatura grega de segon de batxillerat de Grec a partir de l’elaboració d’un bloc. Així doncs la Margalida ens va obrir el bloc i nosaltres ens vam encarregar de fer recerca a partir del nostre llibre de Grec 2 (també de la Margalida!) i a partir d’altres fonts d’informació de la xarxa.

 photo Literaturagregaaescena_zpsf1850055.png

 

Així doncs en poc més de quatre mesos hem anat recopilant i sintetitzant els diversos gèneres de la literatura grega (èpica, lírica, gènere dramàtic), els seus autors més representatius (des d’Homer i Apol·loni de Rodes fins Píndar i Safo de Lesbos fins a Sòfocles, Eurípides, Èsquil i Aristòfanes entre d’altres). També hem inclòs les seves obres literàries: la Ilíada d’Homer, l’Odissea d’Homer, Les Argonàutiques d’Apol·loni de Rodes, Antígona de Sòfocles, Prometeu encadenat d’Èsquil; la Medea, l’Hipsípila, Ifigenia a Àulida d’Eurípides i Lisístrata d’Aristòfanes.

En la meva opinió, la creació d’aquest bloc m’ha permès desenvolupar i millorar la meva competència comunicativa i sobretot digital, ja que vaig començar amb unes habilitats nefastes en això últim i ara sóc capaç d’editar exitosament articles amb imatges i vídeos. També he millorat en la meva expressió escrita i he reduït el nombre de faltes que acostumava a fer. A més a més aquesta recerca m’ha ajudat a augmentar els meus coneixements sobre la literatura, la mitologia i la civilització gregues: ara puc entendre-ho molt bé perquè la literatura sempre ha estat un reflex de la societat de la seva època. Finalment haig de dir que el bloc m’ha encoratjat a llegir i saber molt més de literatura grega escena, de fet aquest any he tingut l’oportunitat de llegir Antígona de Sòfocles i la meravellosa adaptació de Salvador Espriu del mite clàssic, la Medea d’Eurípides i El Prometeu encadenat d’Èsquil. L’any passat ja vaig poder llegir les adaptacions corresponents a la Ilíada i l’Odissea d’Homer, Les Argonàutiques d’Apol·loni de Rodes, Les Bacants d’Eurípides; però ha estat aquest any quan m’he enriquit més en literatura grega.

Per acabar m’agradaria parlar sobre la gran pervivència que hem trobat de les obres gregues antigues, a Literatura grega a escena mostrem per exemple pel·lícules i llibres amb referents literaris grecs impensables però ben clars, com ara la semblança entre La Sang de Mercè Rodoreda amb la Medea d’Eurípides o bé un seguit de pel·lícules amb l’Antígona de Sòfocles. També us oferim apartats extres com ara “Dona i Literatura” o “Recreacions“.

Així doncs convidem a entrar en el nostre bloc a totes aquelles persones interessades en la literatura i la mitologia grega i a tots aquelles que vulguin aprendre quines són les arrels dels llibres que avui llegim, les pel·lícules que veiem i la música que escoltem. Esperem que us agradi!

Laia Muñoz Osorio

2n Batxillerat Llatí i Grec

12 thoughts on “Literatura grega a escena: la literatura grega i la seva pervivència a la xarxa!

 1. Margalida Capellà Soler

  L’enhorabona, noies! Crec que heu après moltíssim! Guanyar o no guanyar és el de menys, l’important és aquesta llavor que heu plantat i que cal continuar regant, esporgant… Molt bona feina i endavant!

 2. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Em sembla genial la idea de fer un bloc entre varies persones i participar en el concurs “ES DE LIBRO”. Espero que guanyeu!
  La meva companya Alma Bergel i jo, farem un bloc parlant de clàssics: La pervivència dels mites en la literatura. Si agafem un en concret, el podem ampliar en tots els àmbits.

  Aquest treball permet ampliar la competència comunicativa i els coneixements culturals que s’adquireixen són innumerables.

  Felicitats pel vostre bloc, per l’esforç i el interès que mostreu cap a les clàssiques.

 3. Andrea Balart

  Salve!

  L’enhorabona pel vostre bloc!L’he estat mirant i el trobo molt educatiu i molt didàctic. Nosaltres també presentem el nostre bloc “El cel dels mites” al concurs Es de libro, tanmateix us desitjo molta sort, segur que guanyeu.

  Hi ha molts llibres grecs que no m’he llegit però segurament l’any que ve ja hem llegiré uns quants. Però com dieu encara hi ha molta previvència amb llibres de la Mercé Rodoreda o d’altres autors com Espriu.

  De veritat que us ha quedat molt bé, i és mèrit que hagueu fet aquest bloc ja que a segon de Batxillerat teniu molts examens i molta feina que fer.

  Vale!

 4. irina

  Enorabona, m’he estat mirant el vostre bloc i penso que està molt elaborat! Segur que aconseguiu el premi “es de libro” perquè el tema és molt interessant. A mi m’agrada molt la literatura i està molt bé relacionar autors catalans amb obres de l’antiga Grècia.

  Nosaltres també hem fet un bloc, es diu el cel dels mites, que tracta sobre els estels i constel·lacions amb referents clàssics. Espero que guanyeu el primer premi!

 5. Xènia Serra

  Salve!
  Felicitats per el bloc que heu fet! Sembla un bloc molt interessant i espero que us vagi bé a l’hora de portar-lo.
  El concurs de “Es de libro” es molt bona idea i així molta més gent podra coneixer aquest bloc i també es poden explandir els coneixements que es tenen sobre la literatura grega.

 6. Yasmina Berkane Pais

  XAIPE!

  Noies enhorabona pel vostre bloc sobre la literatura grega, he fet una ullada per sobre i està molt bé. Es nota que heu treballat molt i segur que això ens ajuda molt l’any vinent.

  En concret m’ha agradat la part de la dona i la literatura està molt bé i he vist que heu posat un fragment de Salvador Espriu, en concret de “Les roques i el mar, el blau”. M’ha fet gràcia perquè aquest fragment ens va sortir a l’últim exàmen de grec i aquest text està inspirat en “L’Odissea” d’Homer, en concret en la història d’Ulisses i la seva estimada Penèlope.

  Felicitats de nou, espero que guanyeu el concurs!

 7. Jordi Rodríguez i Víctor Huete

  Salve!
  Felicitats!
  Ens ha semblat una molt bona idea l’elaboració d’un bloc on s’afegeixin entrades sobre la literatura grega. Hem fet un cop d’ull a algunes entrades i són força interessants.
  Us desitgem sort amb el vostre projecte!

 8. nuriayela12

  Χαιρετε!

  Moltes gràcies a tots i a totes! Us animo a seguir amb la nostra tasca, com va explicar la Lida, aquest bloc permetrà que pogueu tenir la informació del seu llibre a l’abast i us asseguro que fent articles, comentant-los aportant coses noves, etc. Se’n apren moltíssim! Així que ànims! Hi ha molts blocs que necessiten ser apadrinats l’any que ve! (no us oblideu de la Cinta, jaja)

 9. Maryam Alaoui

  Xaipete!!

  Abans de tot moltes felicitats pel vostre blog, he fet una ullada al blog i m’ha semblat molt interessant, crec que per arribar fins aquí, heu treballat molt i això és nota!!

  Sort i espero que hi guanyeu!! Vale

 10. Zícora

  Salve.

  Moltes felicitats noies!!!. Sembla que l’esforç ha merescut la pena. Crec que de tot plegat ha quedat un blog realment digne de presentar en el concurs “ES DE LIBRO”. Teniu tot el meu recolzament i ànims.

  Espero que tingueu molta sort i que guanyeu.

  Vale.

 11. Nadia Castillo

  Durant unes setmanes vam estar llegint per lliure, el llibre de Jàson i els argonautes. Jàson va ser un heroi destinat a ser rei de Iolcos, però va ser exposat a la recerca del velló d’or. A mida, que avança la història, veiem que passa per illes de l’antiga Grècia, on ell i els seus argonautes, han de sobreviure per continuar l’expedició. Finalment, Jàson no hauria recuperat el velló, si no fos pel paper important, que hi tenen les dones, en aquesta obra, com per exemple: Hera i la deessa Atenes, que van realitzar, tant la construcció de la nau Argos, com ajudar que Medea, s’enamorés de l’heroi. També, Medea va tenir un lloc important, ja que, sense ella, no va poder aconseguir la seva missió.

  Veiem, que dins de les pàgines d’aquesta obra, estan omplertes de mitologia, ja que, veiem a molts dels personatges que surten a les “Metamorfosis d’Ovidi”, com altres, com per exemple: trobem a l’heroi Hèracles, el minotaure Quiró, Orfeu, entre d’altres. I de cultura, perquè durant, el transcurs de l’obra veiem que passa per les diferents illes de Grècia, com per exemple: Lesbos, Corint, Líbia, i moltes més.

  En resum, és un llibre fàcil de llegir, però a la vegada és molt complet, ja que, pots gaudir d’un aprenentatge bàsic, que a poc a poc, podràs en futur seguir ampliant i enriquir-te culturalment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *