Els antecedents de la Ilíada en boca dels personatges

Raptada Hèlena després del judici de Paris, la guerra de Troia fou molt llarga. Els alumnes de grec 1 us deixem un petit recull del que hem fet cada un de nosaltres els últims nou anys de la guerra abans que aquesta entri en els esdeveniments narrats per Homer a la Iíada.
Hera, Hèlena, Menelau, Ulisses, Aquil·les, Àrtemis i molts més ens faran transportar al segle XIII aC amb les seves vivències i els seus secrets més profunds.

i am joseph grey de Hera De Argos

9 anys de guerra, les dades + rellevants (Ada) by Ada Andiñach Canton

Els meus nou anys de guerra de Edgar Novás

Hèlena de Aina Blanch López

Creative WritingTechnical Writing de Farah Haykal

AiaxEl Gran by ɆdGɅR LIT

ΠαλλὰςPerkins by rociorodriguez

Hector, Domador de caballos de Hector Tambussi

Posidó i els 9 anys abans de la guerra by Posidó Neptú Trident

Publicat dins de Èpica, Foment lectura, General, Mitologia, Personatges | Etiquetat com a , | Deixa un comentari

Endrecem els esdeveniments de la guerra de Troia amb Jumble kahoots!

Els alumnes de Clàssiques de l’institut Premià de Mar ja han creat més de 130 qüestionaris Kahoot. Amb aquests jocs educatius, aprenen llatí, literatura, història, mitologia, etimologia… i alhora s’ho passen molt bé. S’hi pot accedir, sense cap aplicació, des de qualsevol dispositiu mòbil, tauleta tàctil, ordinador d’escriptori o portàtil, només cal tenir un navegador web. Amb aquest aprenentatge social, els alumnes a l’entorn d’una pantalla a l’aula (canó, smartscreen, pissarra interactiva, monitor d’ordinador) contesten a través dels seus propis dispositius (individualment o en grup). També hem combinat l’ús dels Kahoots amb l’opció de compartir pantalla d’eines com ara Skype o Google Hangouts. En finalitzar, cada alumne coneix la seva puntuació, i hi apareix un rànquing. L’aplicació permet exportar els resultats a Excel o incloure’ls a Google Drive, i així formen part del procés de l’avaluació i són una nota del qualificador Moodle.  Kahoot també va bé per identificar el punts febles o forts dels alumnes, o els seus coneixements previs o els d’abans d’un examen, per recollir opinions o per fer enquestes, per facilitar el debat i dinamitzar la conversa…

Ara també amb Jumble kahoots es poden endreçar dades, fets… Ho provem amb els esdeveniments de la guerra de Troia a partir de la Ilíada d’Homer?

kahootiliada

Publicat dins de Èpica, Foment lectura, General, Kahoot, Mitologia, PAU Grec, Personatges | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

L’Odissea de nou en mans de Joma: L’Ona Vinosa a Cervera

L’artista Joma, el Cresques de Cavall Fort, no abandona els poemes homèrics i el proppassat diumenge a Cervera, dins dels actes de Cervera Vila del Llibre va il·lustrar les estovalles amb una performància plàsticonarrativa sobre el vi a l’Odissea d’Homer.

Imatge de previsualització de YouTube

Quins personatges de l’Odissea reconeixeu en aquestes estovalles pintades per l’artista Joma a L’Ona Vinosa?

14725706_1220947647948709_7848492036968487343_n

L’Ona Vinosa a Cervera Vila del LLibre 2016. Fotografia de Joma

14642096_1217682918320115_6471776385032640629_n

L’Ona Vinosa a Cervera Vila del LLibre 2016. Fotografia de Joma

Publicat dins de Actualitat, Adaptació literària, Celebracions, Èpica, General, Pervivència | Etiquetat com a , , | 1 comentari

Odysseys al Museu Arqueològic Nacional d’Atenes

El Museu Arqueològic Nacional d’Atenes fa un segle i mig d’història i per tal de celebrar-ho ha organitzat una exposició sobre les Odissees humanesOdysseys, inspirada en les aventures de l’heroi Odisseu, més conegut com a Ulisses, protagonista de l’Odissea d’Homer.

Durant un any es podran veure 184 obres antigues per tal d’explicar l’aventura humana a través del temps amb totes les seves aventures. Tota una odissea al voltant de tres eixos: El viatge; les Ítaques i l’èxode.

El Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, hi haurà una trobada de 24 rapsodes dirigits per Nikos Hatzopoulos, en el gran vestíbul de Vomos, des de les 10 del matí fins a mitjanit. L’entrada serà lliure.

Ja que hi sou, podreu continuar el vostre viatge de museus!

Publicat dins de Actualitat, Art, General, Mitologia | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

Viu el teatre d’Aristòfanes amb el grecmetratge ΒΑΤΡΑΧΟΙ

Χαίρετε!

Si us agrada el teatre grec, encara us pot agradar més:
reuniu-vos i aneu a trobar aquell parlament, aquell diàleg que tant us atreu;
i (tot llegint-lo) digueu, com autèntics personatges de l’obra, els versos grecs.
Sí, reciteu en veu alta, per tal que es manifesti tota la força
i la gràcia del text, tota la gràcia i la força vostra.

Així ho han fet aquests companys de clàssiques de la UB,
que us animen des del nou grecmetratge ΒΑΤΡΑΧΟΙ
a riure amb Aristòfanes i a viure el seu teatre.

Publicat dins de Actualitat, Adaptació literària, Comèdia, General, Gènere dramàtic, Teatre | Etiquetat com a , , , | 1 comentari

Per a Èdip rei no passen els segles

Representació d'”Èdip rei” al Festival de Lugo 2011 SEECGalicia. Grupo S.V. Producciones de Madrid, dirigit per Susana Verdú.

“Èdip ha mort, però segueix viu avui en dia en el món de l’espectacle”

Èdip ha mort, però segueix viu avui en dia en el món de l’espectacle. S’ha convertit en un paradigma de l’home en tots els temps i no pel fet que hagi estat un rei que va haver d’enfrontar una gran crisi. Tampoc perquè hagi comès incest amb la seva mare i engendrat fills-germans. Èdip va ser, és i seguirà sent l’home tràgic per excel·lència, simplement perquè no va poder canviar el seu destí.
Èdip Rei és una obra mestra de Sòfocles, qui, a diferència d’Esquil i Eurípides, va ser un creador innat de caràcters o personatges. D’aquesta manera, les ombres d’Antígona i Èdip es projecten sobre la civilització actual i són imperibles en la literatura universal.
I tot això per què? Les causes? Doncs per aquest sentit tràgic que els enfronta a l’inevitable. Antígona, a les lleis del poder. Èdip, al seu inamovible destí.
Abans de néixer, Èdip està predestinat a matar el seu pare, el rei Laios. Ho diu l’oracle. Per aquesta causa -que determina la seva prematura sentència de mort, de la qual aconsegueix escapar-, Èdip es veu despullat de la seva herència. Però després de molts anys, el protagonista compleix amb la profecia: comet parricidi sense saber-ho. No obstant això, un altre vaticini, el que determina que aquell que desxifri l’enigma de l’Esfinx ocuparà el tron de Tebes, li retorna el seu llegat i li lliura la mà de la reina, que resulta ser la seva mare, Iocasta. Un altre cop el desconeixement de la realitat.
Amb la reina i la seva futura descendència, Etèocles, Polinices, Antígona i Ismena, Èdip viu feliç i en l’opulència fins que la pesta cau sobre Tebes.

Una altra profecia, en boca de Tirèsias, l’home savi, el vident que és no vident (i és alguna cosa més que un joc de paraules), el s’aproximarà a la veritat: la pesta cessarà quan sigui castigat l’assassí de Laios. Llavors, Èdip, entestat qual investigador de novel·la policial, es compromet a descobrir el criminal sense sospitar que les pistes que va trobant el porten a la seva pròpia destrucció, és a dir, a desvetllar tota la veritat.

Paradoxalment, quan Èdip veu la veritat, decideix llevar-se els ulls, una mica a l’estil quixotesc. Així es tanca el cercle del seu drama. El dolor que pateix i el càstig que s’autoimposa (la ceguesa, el desterrament, el menyspreu de tots, la separació dels seus fills) commouen a la pietat. D’aquesta manera s’elabora una altra paradoxa, la consagració d’Èdip al dolor pels seus pecats l’aproxima als déus i el separa de la resta dels homes.

Per què Èdip continua viu? Per què Èdip rei encara és vigent? Per què encara es representa als nostres teatres? Per què per a Èdip no passen els segles?…

Clàudia Pérez

1r Batxillerat Humanístic

Publicat dins de Actualitat, Article d'opinió, Foment lectura, General, Gènere dramàtic, Mitologia, Personatges, Pervivència, Teatre, Tragèdia | Etiquetat com a , , | 2 comentaris