Servidores de muses: Safo i les dones

“Sappho” d’Amanda Brewster (1891)

A Servidores de muses, Mireia Rosich tot recuperant la figura de Safo de Lesbos i l’etimologia que en deriva reclama el mateix tracte que rep l’home  per a la dona.

Què n’opineu?

Des del laberint Mireia Rosich Servidores de muses El Punt Avui  18-03-2018

Publicat dins de Actualitat, General, Lírica | Etiquetat com a , , , , , , , , , | Deixa un comentari

Editar els clàssics: la Bernat Metge i Adesiara a Ciutat Maragda

Si encara no escolteu els dissabtes a les onze de la nit el programa de literatura de Catalunya Ràdio Ciutat Maragda de David Guzmán, us el recomano almenys en podcast, tal com ja vaig fer amb el programa dedicat a Joan Ferraté al nostre blog A cada passa referents clàssics o amb el de Frankenstein a El fil del mite grec, entre d’altres.

Aquesta setmana en David Guzmán i en Toni Puntí han tractat amb en Raül Garrigasait, escriptor, traductor i editor de la Bernat Metge –editorial de referència que el 1922 farà cent anys– i amb en Jordi Raventós, traductor i editor d’Adesiara una editorial que acaba de fer sols deu anys–, la cultura literària grecollatina, per què llegir o rellegir els clàssics, per què editar-los o reeditar-los i, entre d’altres, de la Poètica d’Aristòtil amb introducció, text revisat, traducció i notes de Xavier Riu, (Barcelona, Fundació Bernat Metge, 2017). La Poètica d’Aristòtil és el text sobre creació literària més influent de la Grècia antiga.

Però també han parlat de la traducció i edició d’altres clàssics grecollatins i d’escriptors neohel·lènics…i la cançó triada aquesta setmana per tancar el programa ha estat Omero al Cantagiro de Francesco De Gregori, curiosament encara no la teníem a L’emprempta d’Orfeu!

A més de felicitar David Guzmán per l’excel·lent programa, també vull felicitar la bona tasca de difusió dels clàssics de la Bernat Metge sobretot a nivell de suscripció i l’exquisida tasca editorial de Jordi Raventós a Adesiara (a Literatura grega a escena ja hem parlat, per exemple, de Les Converses de meuques o Contra un ignorant que comprava molts llibres de Llucià o bé d’Ifigenia a Àulida d’Eurípides. Com a traductora de la primera dona de la Bernat Metge, Corinna de Tànagra, el número 300 d’una col·lecció que consta de més de 400 volums, crec que els animaria a publicar més textos sobre les escriptores grecollatines i més enllà. Prou ja les van menystenir els autors antics!

Publicat dins de Actualitat, General, Ràdio | Etiquetat com a , , , , , , , | 1 comentari

Josep Tero canta Ànite de Tègea

L’empordanès Josep Tero canta a Per a un dofí dins l’àlbum del 2014 D’un mateix mar Ànite de Tègea a partir de la traducció “Per a un dofí mort” de Maria Àngels Anglada, Les germanes de Safo (publicat per Edhasa el 1983 i reeditat per La Magrana el 2000) .

Lletra Per a un dofí

Emergint per la mar que solquen vaixells,
ja no llançaré a l´aire el meu
cap des de l´aigua profunda…,
ni al voltant dels bells llavis
de la nau m´estarrufaré
encisat amb la meva figura:

La marea de porpra em dugué a la riba,
i reposo en aquesta platja suau.

Imatge de previsualització de YouTube

Per què d’aquest exquisit treball discogràfic de Josep Tero D’un mateix mar, recull de poemes de dotze poetesses mediterrànies de tots els temps, entre les quals Caterina Albert (Víctor Català) –de qui s’inclou un poema inèdit–, Núria Albó, Anna Almazan, Maria Àngels Anglada, Clementina Arderiu, Núria Esponellà, Rosa Font, Maria Mercè Marçal, Marta Pessarrodona, Teresa Pous i Ànite de Tegea no se n’ha parlat?

Publicat dins de General, Lírica, Música, Pervivència | Etiquetat com a , , , , , , , , , , | 1 comentari

La casa dels noms de Colm Tóibín

Publicat dins de Adaptació literària, Foment lectura, General, Gènere dramàtic, Mitologia, Suplicants, Teatre, Tragèdia | Etiquetat com a , , , , , , , | Deixa un comentari

L’Odissea de Pau de Nut

Encara no coneixeu el concert-cabaret L’Odissea de Pau de Nut?

L’Odissea de Pau de Nut

Pau de Nut és un músic polifacètic, cantant, compositor, actor i titellaire de l’underground barcelonès. A L’Odissea, amb la seva veu i un violoncel, canta les aventures d’Ulisses amb tots els vicis, virtuts i vicissituds que concentra l’ésser humà. Durant el trajecte, o més bé viatge interior, en Pau de Nut gosa ajuntar el mític heroi grec amb Édith Piaf, Dinah Washington, Chavela Vargas o la mateixa Granota Gustau, sense perdre en cap moment el sentit de la narració homèrica.

L’Odissea d’Homer és un dels seus llibres preferits i l’ús de les versions de temes musicals clàssics i contemporanis li atorga un inconfussible toc personal.

Pau de Nut cantarà L’Odissea a Barcelona el dissabte 25 de novembre a les 19 h entre els actes d’Un dia a l’antiga Grècia arran de l’exposició Agon! La competició a l’antiga Grècia.

Per cert, quines cançons inspirades en l’Odissea coneixeu? Com s’hauria d’escriure en grec Odissea?…

Publicat dins de Actualitat, General, Mitologia, Pervivència | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

I Trobada de Teatre Grecollatí de Secundària

ElaElaTeatre

L’Associació ELA-ελα TEATRE té els seus orígens en el grup de teatre, amb el mateix nom, de l’I. Santa Eulàlia de L’Hospitalet de Llobregat, creat per iniciativa del Departament de Llengües clàssiques el mes de maig de l’any 2000. El nostre grup ha tingut fins ara , – i seguirà tenint- , el teatre grecollatí com a objectiu primordial, sense menysprear el d’altres èpoques. Recordem els nostres inicis, que eren tan sols experiments teatrals dins l’aula. A més, a través de la trajectòria durant 17 anys com a grup escolar, hem anat detectant la necessitat d’espais on es pugui mostrar la tasca laboriosa feta amb l’alumnat dins dels instituts, de manera especial com a mitjà de transmissió de la cultura de l’Antiguitat grecollatina. És una crida a tots els docents que emprin aquesta modalitat artística com a eina pedagògica per a la transmissió del coneixement de l ‘Antiguitat. Per tot això proposem una TROBADA DE TEATRE GRECOLLATÍ DE SECUNDÀRIA.

1- CARACTERÍSTIQUES de la TROBADA
– Destinada a muntatges teatrals de Teatre grecollatí, obert a qualsevol tipus d’enfoc, ja sigui obra completa, adaptacions, escenificacions de qualsevol aspecte de la vida a l’Antiguitat, dins o fora de l’aula, amb alumnes.
– Oberta a versions modernes de les obres clàssiques.
– No competitiva.
– No subjecta a cap programa del currículum.
– Lliure participació de tots els grups que s’hi presentin sense restriccions ni per la qualitat del muntatge, ni pels recursos emprats, ni per la durada (màxim 1 hora ). Tota experiència és vàlida.
– A representar davant d’un públic format pels nois i noies dels altres grups participants.
2- OBJECTIUS
– Afavorir la trobada de professors i professores amb la mateixa inquietud.
– Promoure el contacte entre alumnes de diferents centres que hagin passat o estiguin passant per l’experiència teatral amb l’objectiu ja indicat, didàctic i pedagògic alhora.
– Donar recorregut a la tasca dels diferents instituts, de manera que neixi la possibilitat de representar el muntatge propi en un altre centre.

3- CONDICIONS:

– Inscripció gratuïta. Cada grup s’hauria de fer càrrec únicament del desplaçament fins al lloc de la Trobada, que es determinarà segons el nombre d’inscrits.
Termini de la inscripció: 15 de novembre de 2017, per tal de poder concretar l’espai amb l’Ajuntament de la nostra ciutat, l’Hospitalet de Llobregat.
– Durada de la Trobada: 2 dies.
– Març del 2018. (A concretar)
– A l’Hospitalet de Llobregat, en un equipament teatral cedit gratuïtament per l’Ajuntament de la ciutat.

BUTLLETA D’INSCRIPCIÓ I TROBADA DE TEATRE GRECOLLATÍ D’INSTITUTS

PER MÉS INFORMACIÓ: Associació ELA-ελα Teatre. Persona de contacte: Carme Llitjós. a/e : cllitjos@xtec.cat. 607809409.

Carme Llitjós Pasqual

Professora jubilada de Llengües clàssiques

Publicat dins de General, Teatre | 2 comentaris