L’Odissea de Pau de Nut

Encara no coneixeu el concert-cabaret L’Odissea de Pau de Nut?

L’Odissea de Pau de Nut

Pau de Nut és un músic polifacètic, cantant, compositor, actor i titellaire de l’underground barcelonès. A L’Odissea, amb la seva veu i un violoncel, canta les aventures d’Ulisses amb tots els vicis, virtuts i vicissituds que concentra l’ésser humà. Durant el trajecte, o més bé viatge interior, en Pau de Nut gosa ajuntar el mític heroi grec amb Édith Piaf, Dinah Washington, Chavela Vargas o la mateixa Granota Gustau, sense perdre en cap moment el sentit de la narració homèrica.

L’Odissea d’Homer és un dels seus llibres preferits i l’ús de les versions de temes musicals clàssics i contemporanis li atorga un inconfussible toc personal.

Pau de Nut cantarà L’Odissea a Barcelona el dissabte 25 de novembre a les 19 h entre els actes d’Un dia a l’antiga Grècia arran de l’exposició Agon! La competició a l’antiga Grècia.

Per cert, quines cançons inspirades en l’Odissea coneixeu? Com s’hauria d’escriure en grec Odissea?…

Publicat dins de Actualitat, General, Mitologia, Pervivència | Etiquetat com a , , , , , | Deixa un comentari

I Trobada de Teatre Grecollatí de Secundària

ElaElaTeatre

L’Associació ELA-ελα TEATRE té els seus orígens en el grup de teatre, amb el mateix nom, de l’I. Santa Eulàlia de L’Hospitalet de Llobregat, creat per iniciativa del Departament de Llengües clàssiques el mes de maig de l’any 2000. El nostre grup ha tingut fins ara , – i seguirà tenint- , el teatre grecollatí com a objectiu primordial, sense menysprear el d’altres èpoques. Recordem els nostres inicis, que eren tan sols experiments teatrals dins l’aula. A més, a través de la trajectòria durant 17 anys com a grup escolar, hem anat detectant la necessitat d’espais on es pugui mostrar la tasca laboriosa feta amb l’alumnat dins dels instituts, de manera especial com a mitjà de transmissió de la cultura de l’Antiguitat grecollatina. És una crida a tots els docents que emprin aquesta modalitat artística com a eina pedagògica per a la transmissió del coneixement de l ‘Antiguitat. Per tot això proposem una TROBADA DE TEATRE GRECOLLATÍ DE SECUNDÀRIA.

1- CARACTERÍSTIQUES de la TROBADA
– Destinada a muntatges teatrals de Teatre grecollatí, obert a qualsevol tipus d’enfoc, ja sigui obra completa, adaptacions, escenificacions de qualsevol aspecte de la vida a l’Antiguitat, dins o fora de l’aula, amb alumnes.
– Oberta a versions modernes de les obres clàssiques.
– No competitiva.
– No subjecta a cap programa del currículum.
– Lliure participació de tots els grups que s’hi presentin sense restriccions ni per la qualitat del muntatge, ni pels recursos emprats, ni per la durada (màxim 1 hora ). Tota experiència és vàlida.
– A representar davant d’un públic format pels nois i noies dels altres grups participants.
2- OBJECTIUS
– Afavorir la trobada de professors i professores amb la mateixa inquietud.
– Promoure el contacte entre alumnes de diferents centres que hagin passat o estiguin passant per l’experiència teatral amb l’objectiu ja indicat, didàctic i pedagògic alhora.
– Donar recorregut a la tasca dels diferents instituts, de manera que neixi la possibilitat de representar el muntatge propi en un altre centre.

3- CONDICIONS:

– Inscripció gratuïta. Cada grup s’hauria de fer càrrec únicament del desplaçament fins al lloc de la Trobada, que es determinarà segons el nombre d’inscrits.
Termini de la inscripció: 15 de novembre de 2017, per tal de poder concretar l’espai amb l’Ajuntament de la nostra ciutat, l’Hospitalet de Llobregat.
– Durada de la Trobada: 2 dies.
– Març del 2018. (A concretar)
– A l’Hospitalet de Llobregat, en un equipament teatral cedit gratuïtament per l’Ajuntament de la ciutat.

BUTLLETA D’INSCRIPCIÓ I TROBADA DE TEATRE GRECOLLATÍ D’INSTITUTS

PER MÉS INFORMACIÓ: Associació ELA-ελα Teatre. Persona de contacte: Carme Llitjós. a/e : cllitjos@xtec.cat. 607809409.

Carme Llitjós Pasqual

Professora jubilada de Llengües clàssiques

Publicat dins de General, Teatre | 1 comentari

La figura clàssica d’Ismene: monòleg i debat sobre gènere, ètica i estereotips

unnamed

Ismene, germana d’Antígona, rep una carta on li diuen: «som un petit grup, plens d’admiració per vostè, pensem que no ha tingut tota l’atenció que es mereix. Ha passat molt de temps. Hi ha hagut milers d’opinions expressades sobre la seva germana, però sobre vostè gairebé res. I tanmateix, vostè ha estat ben a la vora del drama. Ens agradaria molt escoltar-la, i sentir-la parlar de com va viure vostè aquesta història…» Ismene, tot i els seus dubtes i cicatrius emocionals dels fets viscuts que encara perduren en ella, accepta presentar-se…

Després de la peça teatral de la dramaturga canadenca Carole Fréchette d’uns 30 minuts “Ismene”, un llarg monòleg interpretat magistralment per la Fina Rius i dirigit per la Imma Colomer, podeu escoltar tot seguit el debat posterior que va tenir lloc sobre l’obra en què intervingué la nostra col·laboradora aràcnida i amiga, l’activista feminista Mercè Otero.

5547

No us perdeu Ismene, si en teniu l’ocasió, de tant en tant es representa en sales de petit format.

Publicat dins de Actualitat, General, Gènere dramàtic, Mitologia, Personatges, Pervivència en la literatura Universal, Teatre | Etiquetat com a , , , , , , | Deixa un comentari

Prometeu encadenat d’Èsquil

Aprofitant la celebració de la diada de Sant Jordi a l’institut, els alumnes de grec II vàrem triar un fragment de tragèdia clàssica grega per a commemorar el dia del llibre.

Jo vaig triar l’obra d’Èsquil, Prometeu Encadenat. I concretament vaig triar dos fragments que em van semblar molt interessants i que em varen agradar del llibre.

Prometeu encadenat

El primer fragment localitzat a la pàgina 56 del llibre Prometeu encadenat, editorial La Magrana, traducció de Ramon Torné. Línea 476 fins línea 499. Diàleg de Prometeu.

Encara t’admiraràs més si escoltes la resta, quines arts i quins recursos vaig inventar. Aquestés el millor. Si hom queia malalt, no tenia cap defensa, ni per menjar, fregar,o beure, sinó que es moria per manca de medicines; això fins que jo els vaig ensenyar les barreges dels remeis medicinals que curen qualsevol malaltia.

Vaig classificar les moltes formes de l’endevinació i vaig ésser el primer a distingir la part de cada somni que ha de succeir en realitat. Els vaig donar a conèixer les veus que inclouen presagis de difícil interpretació i les troballes premonitòries al llarg dels camins.

Vaig definir amb exactesa el vol de les aus d’ungles encorbades – quines són favorables de mena i quines són sinistres; Quina vida fa cadascuna; quins són els llurs odis, llurs aficions i aparellaments-; la netedat de les vísceres i quin colorha de tenir la bilis perquè sigui grata als déus i bona disposició del lòbul hepàtic. Vaig orientar els mortals en un art on és difícil de formular presagis, quan vaig posar al foc els membres coberts de greix i l’ampla espinada de les víctimes. Vaig fer que veiessin amb claredat els senyals que inclouen les flames, que abans els eren insoldables. Aquesta va ser la meva obra.

Vaig triar aquest fragment en que prometeu narrava tot allò que havia donat als mortals. Em sembla que Prometeu va fer una bona acció, ja que si veus que la humanitat no té medis ni formes per tirar endavant, que s’enfonsa, que cada cop hi ha més víctimes que pateixen gana, intentes ajudar-los de la millor manera que pots, fent-los descobrir que hi ha un més enllà del que saben.

Altre fragment que vaig triar va ser l’antiestrofa de la pàgina 59.

Per què es dolç viure llarga vida

amb esperances resplandents,

nodrint el nostre cor d’alegria radiant. 

Però m’estremeixo de veure’t esquinçat 

per incomptables sofriments, perquè,

sense temor a Zeus, per propi voler, Prometeu,

omples els mortals de massa honors.

En aquest fragment podem veure com Prometeu, sense por a Zeus, va enfrontar-se i va donar tot allò desitjat als mortals. Va ser castigat per Zeus. He triat aquest segon fragment perquè Prometeu va ser molt valent i molt solidari. Va enfrontar-se a la tirania que estava exercint Zeus contra els mortals per donar-los una millor vida més enllà del que ells coneixien. I més d’una persona en l’actualitat hauria de ser com Prometeu.

Obra de Dirck van Baburen (1623) que representa prometeu encadenat.

Obra de Dirck van Baburen (1623) que representa Prometeu encadenat.

Mireia Sánchez Cano

2n Batxillerat-B

Publicat dins de Celebracions, Èsquil, General, Mitologia, Selecció de textos | Etiquetat com a , | 1 comentari

Comiat d’Andròmaca i Hèctor: dramatització

Representació dramatitzada del tràgic comiat d’Andròmaca i Hèctor que es troba al cant VI de la Ilíada d’Homer.

Antonella Cerdà, Carla Muñoz, Arnau Torres, Antonella Cerdà i Ada Andiñach, 1r Batx. Humanístic.

Publicat dins de Actualitat, Adaptació literària, General, Gènere dramàtic, Pervivència, Pervivència en la literatura Universal, Teatre, Tragèdia | 4 comentaris

Martín Saurí, el dibuixant de La Odisea, rep el Gran Premi del 35è Saló del Còmic de Barcelona

Martín Saurí amb el trofeu ben merescut del Gran Premi del Saló del Còmic acompanyat de Rafa Martínez, fundador de Norma editorial

Martín Saurí amb el trofeu ben merescut acompanyat de Rafa Martínez, fundador de Norma editorial, al 35è Saló Internacional del Còmic de Barcelona

El saló del còmic d’enguany corona amb el Gran Premi del Saló del Còmic l’obra de Martín Saurí (Barcelona, 1949) “per la seva llarga dedicació al món de la historieta”. Entre els seus treballs, volem destacar l’homèric La  Odisea amb guió de Francisco Pérez Navarro, que es publicà el 1983 a la revista Heavy Metal i a ‘Comix Internacional’ de Toutain; Norma el 2007 la va tornar a treure pel 25è aniversari i, si encara no la teniu, heu de saber que la continua reeditant i en color.

odi_descarga

odi_20-05-2014-9-11-56

odi_20-05-2014-9-12-35

Comic La Odisea Perez Navarro y Martin Sauri

Còmic “La Odisea” de Pérez Navarro i Martín Saurí

Publicat dins de Actualitat, Adaptació literària, General, Mitologia, Pervivència, Reconeixements | Etiquetat com a , , | Deixa un comentari