Magna celebratio MMXIII: Ja hi tornem a ser!

El cap de setmana del 27 i 28 d’abril se celebrarà la novena edició de la Magna celebratio, el festival romà de Badalona. Durant uns dies, les places properes al Museu de Badalona reviuran el passat romà de la nostra ciutat i, com en les passades edicions, els aràcnids de diferents centres hi serem per deixar constància que el llegat clàssic és present a les aules de secundària, plenes d’alumnat disposat a sentir-se  antics romans per un dia i compartir els seus coneixements amb els visitants.

La nostra tasca, que compartim amb els tripulants del Vaixell d’Odisseu, de l’escola Vedruna de Gràcia, consisteix a fer funcionar l’schola i mostrar el públic com era l’educació romana, així com els ludi, on ensenyem als nens a jugar com ho feien els nostres avantpassats romans. Precisament el dia 27 de juny, a les Jornades Badalona, educació i entorn celebrades al Casinet de l’antic escorxador vam exposar el nostre projecte en forma del pòster que teniu a continuació, on es resumeix el procediment i els objectius de l’experiència.

Baetulonis Schola by Teresa Devesa Monclús

No obstant, per fer-vos una idea més completa de quina és la nostra tasca, podeu veure el muntatge fotogràfic de l’any passat i el vídeo que va gravar fa dues edicions la Margalida.

Durant el més d’abril treballarem el tema de l’educació romana, distribuirem les tasques entre l’alumnat voluntari i farem alguna sessió de coordinació amb el museu, però de moment necessitem saber quants de vosaltres us animeu a participar des dels diferents centres. Necessitarem diversos tipus de col·laboració:

 • Al ludus litterarius ensenyarem les beceroles de la llengua llatina, tot fent escriure als més menuts alguna frase o llatinisme a sobre d’un papir. També aprendrem a comptar amb l’àbac de la mà del JAM, que enguany sembla que en portarà uns quants confeccionats en fusta per l’alumnat de primer d’ESO de l’institut Isaac Albéniz.
 • Al ludus grammaticus l’alumnat de Grec farà el mateix però amb la llengua grega, que era vehicular en l’educació secundària romana.
 • Al ludus rhetoricus els més agosarats de vosaltres interactuareu amb el públic, tot explicant i escenificant les diferents etapes de la nostra schola.
 • A la zona de ludi rebrem els nens i nenes amb reproduccions de joguines i jocs clàssics, amb els quals els farem passar una bona estona.

En fi, veieu que n’hi ha per a tots els gustos, i, per tant, si us animeu a posar-hi el vostre granet de sorra, deixeu en un comentari la vostra disponibilitat. Una vegada tinguem clar quants serem, els vostres professors ens encarregarem de donar-vos les instruccions pertinents perquè tingueu clara la vostra participació.

Sabem que per aquestes dates a Premià estareu ocupats amb l’alumnat d’un intercanvi, però tot i això, esperem que alguns pugueu fer una escapadeta i venir a participar-hi. Si més no, podeu venir a visitar-nos amb els vostres convidats europeus…

La maquinària s’ha posat en marxa de nou i hem intentat millorar tots els aspectes que l’any passat vam considerar millorables, esperem que tot surti bé com els anys anteriors i puguem tornar a sentir-nos baetulonenses per unum diem.

TERESA

48 thoughts on “Magna celebratio MMXIII: Ja hi tornem a ser!

 1. Cristina Ortiz

  Hola 🙂
  Ja fa tres anys que l’institut INS Isaac Albéniz participa en aquest festival romà. Aquest any serà el segon any que hi participaré ja que ja hi vaig participar l’any passat en l’apartat dels “ludi romani” i la veritat es que m’ho vaig passar molt bé jugant amb els nens. La majoria volien saltar a la corda i recordo que hi havia alguns incansables!
  La “magna celebratio” es celebra des del 2005, però l’institut hi participa des de fa tres anys, i al principi els alumnes només participaven en els “ludi” i ara podem fer moltes coses més!
  El bloc està ple d’articles que en parlen del festival, tant de presentació (com aquest), com de commemoració, amb fotos i una mica explicant com ha anat cada any.
  Aquest any hi tornaré a participar, i provaré de pentinar-me (a mi i a la Andrea Ocaña), com una autèntica romana, basant-me en L’estàtua de la dona romana que vam veure al museu de Tarragona. Espero que hi participi molta gent i segur que ens ho passarem molt bé!

 2. Andrea Ocaña

  Hola!

  L’any passat va ser el primer any que vaig participar en la ”Magna celebratio”i em va agradar molt participar-hi així doncs, aquest any aniré de nou.

  L’any passat vaig estar a la zona de ”ludi” i em va agradar molt ja que vaig estar jugant als jocs amb nens i nenes.

  Estic oberta a fer qualsevol tasca menys la de ”ludus grammaticus” ja que no faig grec i no tinc ni idea.

  Adéu!

 3. Carla Pallach Ros

  Hola!

  Quines ganes de tornar-hi a participar! Aquest serà el meu tercer any i l’evolució que he notat és que any rere any hi ha més alumnes que hi volen participar! És una molt bona experiència i ens ajuda a posar en pràctica tot allò que hem après a classe.

  El primer any que l’IES Isaac Albéniz va participar a la Magna va ser el 2010 tal com explica en aquest article i va ser en els “ludi”.

  A partir del 2011 es van introduir les altres parts en les què participem: el “ludus litterarius”, el “ludus grammaticus” i el “ludus rhetoricus”.

  Enguany les activitats són les mateixes i la nostra “schola” va creixent cada cop més perquè ja sóm molts els qui participem en aquesta experiència.

  El primer any que vaig participar-hi va ser en el “ludus litterarius” i l’nay passat al “ludus grammaticus”. És una experiència molt gratificant perquè pots ensenyar a tothom qui s’acosta una mica de cultura clàssica. El que més m’agrada és quan venen els nens i queden meravellats amb les lletres gregues i escriuen el seu nom amb aquest alfabet.

  Valete!

 4. Margarita Badoyan

  Salve!
  Si no recordo malament la meva germana ha participat dos cops. Una d’aquestes vegades hi vaig anar a veure-la i l’any passat també m’hi vaig passar. Em va semblar bastant divertit i interessant el que feien. I a demés la roba que els hi feien portar m’agrada molt.

  Per tant, com serà el meu ultim any a l’Isaac Albéniz m’encantaria participar en la ‘magna celebratio’. I poguer fer-ho l’ho millor possible.
  Espero amb impaciència i ilusió aquest gran cap de setmana.

  Vale!

 5. Paula

  Salve!

  L’any passat el meu cosí va participar-hi i només en va treure coses bones, per tant m’agradaria molt fer-ho en la d’aquest any. Ja que crec que és una bona forma de poder aprendre sense passar-nos hores estudiant. A més és de les millors maneres per posar en pràctica totes les coses que hem après a classe.
  Em fa molta ilusió participar-hi per primer cop i espero amb ganes el dia que comencem a preparar-ho.
  Ja he apuntat al meu calendari els dies 27 i 28 d’abril, per celebrar la novena edició de la Magna celebratio, el festival romà de Badalona.

  Vale!

 6. Blanca Pérez Díaz

  Salve!

  La Teresa ja ens havia parlat d’aquesta trobada i la veritat es que em fa bastant il·lusió participar-hi. Així doncs, compteu amb mi!

  Valee! 🙂

 7. Mónica Martínez

  Salve!!

  Des de ven petita cada cap de setmana que la magna celebratio s’instal·la a Badalona, que vaig amb els meus pares i la meva germana i m’hi passejo pel matí. Sobre tot, quan era més petita, sempre que hi passava, i veia tota aquesta gent vestida amb robes imitant les vestimentes romanes, els cavalls, totes els treballs manuals com l’home que manipula el ferro, els jocs… i la veritat és que sempre he volgut ser una d’aquelles persones, així que compteu amb la meva participació. Si pot ser, m’agradaria participar a la zona de ‘ludi’ però participaré en qualsevol cosa.

  Valete!

 8. Ainhoa Astasio

  Salvete!
  La “Magna celebratio” em sembla una bona experiència per als alumnes de llatí, ja que podrem treure tot el que hem aprés durant el curs. Jo mai hi he participat i m’agradaria participar-hi aquest any.
  L’activitat que més m’agradaria fer seria la de “ludi”, però qualsevol de les altres està bé (la segona no, perquè no faig grec).
  Valete!

 9. Margalida Capellà Soler

  Teresa, per raons personals i per la visita dels centres Comenius l’institut Premià de Mar no farà una participació activa en aquesta edició de la Magna Celebratio com en els últims anys, tornarem als orígens! Espero que els alumnes premianencs visitin el festival de reconstrucció històrica i omplim El Fil de les Clàssiques i Aracne fila i fila de reportatges. Bona Magna Celebratio!

 10. Daniel Martín

  Salve!

  La Magna Celebratio sembla una bona manera de passar el cap de setmana. A mi m’interessaria participar sobretot a la part del “ludi” ja que tinc bastant experiència en treballar amb nens.

 11. Roger

  Salve! Sóc alumne nou a aquest institut i mai he participat en cap tipus de festa antiga com la “Magna Celebratio”. La veritat és que als altres centres m’hi havien parlat però ni l’he visitat, trobo que pot ser una experiència molt enriquidora per el nostre aprenentatge.

 12. Júlia Bardera

  Salve! L’any passat ja us vaig veure participar a la “Magna celebratio”, a prop del Museu de Badalona. Estava molt ben aconseguit, semblàveu de la època romana.
  Aquest any m’agradaria poder participar.

 13. Marta Bautista

  Salve!!

  Fa un any ja vaig participar! Però aquest any hi tornare ha participar! Em va agradar molt la experiencia va ser molt divertida i a la vegada vaig aprendre moltes coses.

 14. Jordi Berdún Pérez

  Salvete omnes

  M’omple d’alegria que un cop més es dugui a terme la magna celebratio. Aquest any, com l’any passat, m’agradaria participar-hi, ja que és una experiència molt bona i, com a estudiant d’Història, és un pràctica més que reveladora per poder donar a conèixer els meus coneixements. Espero que aquest any hi hagi tanta participació com l’any passat, o inclòs més encara. Des de les meves línees, vull també animar aquells que no van participar, que s’hi apuntin, ja que només ens divertim, sinó que també aprenem.

  Vale

 15. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Jordi, quina alegria que et retrobis amb el nostre bloc, que també és teu. Per a nosaltres és un luxe poder comptar amb exalumnes, especialment amb el bagatge d’un curs a la facultat d’Història. Ens posarem en contacte perquè em diguis quins horaris et van millor, però està molt bé que hagis compartit la teva opinió amb els aràcnids més joves, que de ben segur s’animaran a participar. Reserva’t, doncs, el darrer cap de setmana d’abril!

 16. Jordi Rincón

  Teresa, aràcnids i aràcnides de l’Albèniz, tripulants del Vaixell vedrunaire, un any més ens retrobarem en aquest espai tan especial de la Magna per compartir experiències i fer difusió del món clàssic a través dels nostres tallers. A partir d’avui podeu anar deixant els vostres comentaris aquí. Benvinguts i gràcies a tots per fer-ho possible. Ens veiem ben aviat!

 17. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Benvinguts, Jordi i els teus tripulants, ben aviat et faré arribar el document per anar establint els torns i distribuir els col·laboradors segons els seus oferiments. Quina il·lusió tornar-nos a retrobar!

 18. Mireia Mateo Marín

  Hola!
  Com alumne de l’Escola Vedruna Gràcia i per tant com a tripulant del Vaixell d’Odisseu desitjo participar en aquest projecte.
  Serà el primer anys que ho faig i estic molt nerviosa i alhora contenta de poder compartir aquesta experiència amb tots els meus companys.
  Espero gaudir d’aquesta experiència i que sigui molt positiva!

 19. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Benvinguda, doncs, Mireia! Els tripulants del Vaixell heu deixat el llistó molt alt en totes les edicions. Us hi esperem.

 20. Laura Guillén

  Hola Teresa! Sóc la Laura Guillén, ex-alumna del Vedruna, m’agradaria participar en la Magna Celebratio. Va bé si m’apuntes pel diumenge pel matí a la part de ludus litterarius o de ludus grammaticus?
  Moltes gràcies!

 21. Gemma Serrano Fernandez

  Salve!!!
  Soc una alumna de l’schola Vedruna Gràcia i aquests any ens animarem alguns companys de la meva classe GREC I en aquest tan esperat aconteixement. Ens veiem dintre d’un mes a la Magna Celebratio!!!!!

 22. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Optime! A la zona del ludus grammaticus els de Grec sou imprescindibles.

 23. Claudia Soler

  Salvete!!
  M’ha explicat la meva mare que un any em va portar a la Magna celebratio, però era molt petita i la veritat es que no m’enrecordo.
  A mi m’agradaria passar-me, però els caps de setmana no els passo a Badalona, així que no hem puc comprometre a participar-hi, però si coincideix que hi sóc aquí m’hi passaré.

  Sort, i que ho passeu molt bé!

 24. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Clàudia, encara que no hi puguis participar, sempre ens fa molta il·lusió que vingueu a visitar-nos i participeu al taller. Els companys et faran de magister per un dia

 25. Charlene Tabobo

  Salvete!
  Sóc una alumna de l’escola Vedruna – Gràcia que ja va participar l’any passat a la Magna Celebratio i haig de dir que aquest any hi tornaré ja que l’experiència va ser molt bona! L’ambient és fantàstic i la cara dels nens al participar en els tallers no té preu. Així que espero gaudir-ne tant o més aquest any. Fins llavors esperarem la Magna amb il·lusió!

  Vale!

 26. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Sigues benvinguda un any més, Charlene. Comptem amb tu!

 27. Itziar Cuervo Martinez

  Bona tarda!
  Sóc alumne de l’escola Vedruna Gràcia, l’any passat ja vaig participar en la Magna Celebratio i realment em va encantar aquest any tornaré a repetir!
  Ens veiem allà.

 28. Teresa Devesa i Monclús Post author

  T’hi esperem Itziar. Tinc un molt bon record de tots els tripulants que heu participat en les edicions anteriors!

 29. Paula Daniel

  Hola Teresa! Sóc la Paula, una ex alumne de l’escola Vedruna Gràcia i em faria molta il·lusió poder participar, també aquest any, a la Magna. Podria venir el diumenge al matí!
  Ens veiem aviat!!

 30. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Perfecte, Paula, ens encanta comprovar que els exalumnes encara teniu ganes de participar-hi!

 31. Amar

  A mi m’agradaria participar però gairebé mai estic els caps de setmana a Badalona així que no m’agradaria comprometre i després no poder complir … Tot i així si canvien els meus plans ho faré saber.

 32. Alba Lorenzo Giménez

  Salve!

  Aquest any és el tercer any que el nostre institut participa a la “Magna Celebratio”. Encara que aquest és el tercer any que estudio llatí al Albéniz mai he pogut anar degut a que els caps de setmana no hi sóc a Badalona, però el que si que puc dir que les meves amigues que hi van estan molt contentes amb aquesta celebració i cada any no dubten en participar.

  Crec que és una bona idea per a que els nens els no tan nens sàpiguen una mica més sobre els romans que van habitar fa ja molt anys a Badalona d’una forma divertida, quins eren els seus jocs i les seves joguines, la seva escriptura i les etapes de l’escola.

  Espero que la “Magna Celebratio” es continuí organitzant molt més anys!

  Adéu!

 33. Esther Soria

  Salvee!!
  Soc l’Esther Soria, ex alumne de l’escola Vedruna-Gràcia! L’experiència a la Magna Celebratio m’encanta i, com no, un any més podeu comptar amb mi diumenge al matí! 🙂

 34. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Optime Esther. De nou, serem romans per uns dies.

 35. Maria Canales

  SALVE!!
  Sóc la Maria Canales, també sóc una ex-alumne de l’escola Vedruna-Gràcia i m’encantaria tornar a participar a la magna aquest any, si no faig tard en dir-ho… Ja hi he participat dos anys i penso que és una experiència preciosa que pretenc repetir tants cops com pugui. Així que estaria disponible el diumenge 28 pel matí per donar un cop de mà en el que faci falta.

  ens veiem!

  Maria

 36. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Que bé, Maria, quants exalumnes del Vaixell! Serà tot un plaer retrobar-te.

 37. Sònia Juan

  Salve!
  Els meus tiets cada anya han anat a veure la “magna celebratio” i m’han dit que és molt bonic i que hi ha moltes activitats. Però aquest anys els caps de setmana tinc molts compromisos i no podré participar però igualment si per lo que sigui puc anar; aniré que segur que serà molt interesant.
  Vale!

 38. gimenez_tha

  Salve!

  L’any passat vaig participar a la Magna Celebratio amb molt de gust i m’ho vaig passar genial ensenyant els nens a escriure el seu nom en grec i d’altres paraules al ludus grammaticus.
  Perquè, a més d’estar amb els nens petits, que m’encanten, puc ensenyar-los a escriure en un idioma que m’agrada moltíssim a l’hora d’escriure’l i parlar-lo. Crec que tots els nens s’ho van passar molt bé escrivint i jugant amb els papirs, a més es van portar el record a casa del seu nom en grec, una d’elles la meva germana petita.

  Però, sentint-ho molt, aquest any no hi podré participar… Però si que hi estaré allà de visita un dels dies per veure com funciona la cosa i donar-vos ànims a continuar fent-lo.

  Vale! 🙂

 39. Uxue Avilés

  Salve!!

  Ja fa un any que hi vaig anar i vaig participar, espero poder tornar a anar-hi aquest any i tornar a aprendre noves coses com vaig fer l’any passat. Me’n recordo que em van ensenyar com escriure en grec i sobre els materials en que escrivien, i amb els romans també. La veritat és que em va agradar molt!!

  Vale!!

 40. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Esperem que ens vinguis a visitar, i tant, tu i qualsevol company de Premià que s’hi animi. Podeu portar els alumnes del Commenius si voleu…

 41. Pingback: Anònim

 42. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » MAGNAE CELEBRATIONIS SCHOLA: Ludus grammaticus

 43. munyoz.andrea

  Em va encantar la experiència, va ser el meu primer any que hi participo i la veritat es que tornaria a fer-ho .L’any que ve i tornaré.
  Jugar amb nens, explicar -lis els jocs romans i com funcionen. Fer-los somriure i a la vegada que aprenguin com es deien els jocs o a comptar. Em va omplir d’alegria.

 44. Ariadna Benguerel i Maria Salas

  Salve!
  Nosaltres més d’un cop hem vist la Magna Celebratio, i hi hem anat quan erem petites.
  Aquest any ens agradaria molt participar-hi i poder viure l’experiència.
  Per els comentaris tenim ganes de apendre més sobre aquesta llengua i poder tenir el luxe de saber com era la cultura romana i ajudar a els nens petits en aquest aspecte.
  Recordo que l’any passat quan hi vam anar amb els nostres pares , vam veure que feien respresentacions de soladats d’aquella època i ens va agradar molt!
  Esperem gaudir aquest any, ja que serem nosaltres les que ens posarem a la pell dels romans i ens esforçarem el màxim possible perquè els més petits puguin tenir una breu idea sobre els romans i sobretot puguin disfrutar molt!
  Vale!

 45. Pingback: Reconstrucció històrica | Magna Celebratio Baetulonensis (Badalona)

 46. Pingback: Reconstrucció històrica | Entrevista a Teresa Devesa i Jordi Rincón

 47. Pingback: Magna Celebratio MMXIV, t’hi apuntes? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *