Magna Celebratio 2012: Schola et Ludi Romani

L’institut Premià de Mar juntament amb l’institut Albéniz de Badalona, l’escola Vedruna-Gràcia de Barcelona, en Josefet de l’institut Can Mas de Ripollet i l’Albert Anglès, un apassionat del món romà que ha excavat a Vindolanda, hem participat activament en la VIII Magna Celebratio, el festival de reconstrucció històrica que té lloc l’últim cap de setmana d’abril a Badalona, amb uns tallers familiars portats pels nostres alumnes i exalumnes de llatí i de grec. Hi hem posat tota la il·lusió del món i hem après moltíssimes coses, segurament més de les que hem ensenyat al nombrós públic que ens ha visitat, perquè tal com deia, segons la funció, el discipulus minor o la discipula minor del ludus rethoricus : Alea iacta est! Això és tot per la nostra part. Només ens queda demanar-vos que, abans de jutjar massa severament les nostres errades i mancances, penseu que nosaltres mateixos som alumnes i probablement encara no en sabem prou…”

Si us ho vàreu perdre, aquí teniu un tastet de la participació aràcnida en aquesta manifestació de pràctica compartida a través del bloc Aracne fila i fila amb els tripulants i extripulants de El vaixell d’Odisseu per tal d’adquirir la competència social i ciutadana, estrènyer els lligams d’amistat virtual i apassionar-se pel món romà. Hem aconseguit, malgrat el fort vent i la pluja del dissabte i el sol abrasador del diumenge, fer realitat la nostra Magna Celebratio per cinquè any consecutiu! Moltíssimes gràcies a tothom!

50 pensaments a “Magna Celebratio 2012: Schola et Ludi Romani

 1. victor barranco

  Salve!!
  Aquerst va ser el primer any que em vaig animar a anar-hi, per poder veure una mica com era la Magna Celebratio i la veritat és que no m’arrpenteixo, ja que m’ho vaig passar molt bé, va ser una gran expeiencia, i això que no vaig participar…per tant, l’any que bé, m’agradaria participar, ja que ho vaig trobar algo molt entretingut, divertit, i dintre de tot això, l’ultima cosa i la més important, que aprens…
  Una de les coses que més em va solpendre de tot, va ser la manera amb la qual es feia el papir, ja que m’hai m’agués imaginat que es feia amb aquell tipus de planta. Vaig tenir la sort de poder realitzar un taller, en el qual primer escribia amb pergamí, i en el segon amb papir.
  Això és tot, en breus podrem veure les fotos que vaig realitzar de tots els tallers
  Vale :)

 2. Eva Serrano

  Salve!!
  Com et vaig dir Lida, m’agradaria haver anat dissabte però no vaig poder perquè tenia un dinar familiar i diumenge anav a veure un espectacle que tenia reservat des de feia temps. La veritat que va ser una llàstima i mirant les fotos m’arrepenteixo de no haver pogut anar-hi perquè es veia molt ambient però estic seguirisima que un altre any podré!
  Vale!!

 3. Marta Bautista

  Salve!!

  Jo vaig anarar el diumenge, em va agradar molt, m’ho vaig passar molt bé! Respecte el taller on estaba que eren els jocs va estar molt bé, però tot i això va ser una mica agoviant, ja que no vam fer cap rotació per els altres tallers que hi havien. També podrien haver possat alguna mena de carpa perquè no es dones tant el sol, moltes persones que hi varen passar en van demanar de fer-se fotos amb nosaltres. Una dona ens va preguntar perque les noies anaven tapades fins al “coll” i els nois no? I nosaltres li varem respondre que en l’època dels romans es vestien així. A mi personalment la vestimenta que ens van possar estava bé però era una mica massa llarga per nosaltres i varem passar molta calor.
  Però tot i això m’ho vaig passar molt bé!!!

  Vale!!

 4. Eulàlia

  Salve!

  Quines fotos més maques! Ja veig que la majoria són de diumenge, és clar! Hèlios us va somriure quan no hi era jo! Veig que hauré de sacrificar un parell de bous per a que el déu torni a mostrar-me la seva escalfor la pròxima vegada…

  Vale!

 5. Clara

  Bon dia!
  En nom del Museu de Badalona us volem donar les gràcies per la vostra participació i entusiasmeu!!!

 6. Uxue Avilés

  Salve!!

  Va ser el primer any que vaig poder assistir a la Magna Celebratio, no sabia com seria, però ara sé que si l’any que ve es torna a fer, assistiré. M’ho vaig passar molt bé aprenent amb els tallers, ja que no era cap manera aburrida d’aprendre, sinó tot el contrari. El taller que vaig fer em va semblar molt interessant, el d’escriure sobre papir, semblava fàcil però al principi no ho era gaire. Jo tinc fotos de la Magna Celebratio, ja les passaré Lida. Tot i que quan estavem a la sala d’abaix a la Laia no se la sentia gaire bé, ho va fer molt bé, no sé si alguna més ho va fer ja que només la vaig poder veure a ella.

  Vale!!

 7. Margalida Capellà Soler Autor de l'entrada

  Moltes gràcies, Clara!

  Uxue, crec que l’any vinent hem de demanar micròfons!

 8. Mireia Moral

  SALVEE!
  M’hagues agradat molt anar, però els meus pares ja habien fet plans per aquet cap de setmana, però sincerament ara que estic mirant les fotos, i veig que us ho veu passr molt bé, espero que un altre any pugui anar, i m’ho passi tan bé com vosaltres.
  VALEE!

 9. Andrea Balart

  Salve! és una llàstima ja que no vaig poder-hi anar , però pel que he vist en les fotos sembla molt entretingut i a més es feien molts tallers. Si es fa l’any que bé m’agradaria poder-hi assistir.
  vale!

 10. Irina

  Salve! tot i que no vaig poder-hi assistir, m’hauria agradat anar-hi. Pel que es veu en les fotos us ho vau passar molt bé. Una forma molt divertida d’aprendre com es vivia,vestia,menjava,fins i tot jugava en l’època romana.
  vale!

 11. gomez.luque2011

  Jo pensaba anar-hi amb la Aida Alvarez, pero cap de les dues vam poder assistir, ja que ella va marxar y jo també amb la familia.
  Però per el que veig va estar foça interesant i divertit, espero anar-hi en un altre moment!

  vale:D!

 12. Sabina

  Salvee!
  Es veu bastant interessant i divertit, la veritat és que es veu ambient i que la gent s’ho ha passat bé assistint-hi. Potser l’any que vé em decideixo a participiar-hi 😀

 13. Sabina

  Salvee!
  Es veu bastant interessant i divertit, la veritat és que es veu ambient i que la gent s’ho ha passat bé assistint-hi. De la meva classe només hi va anar la Paula i la Xènia, potser l’any que vé em decideixo a participiar-hi 😀

 14. Clara

  Ave!

  Bé, jo no vaig poder anar-hi però les activitats són molt entretenides i sembla que la gent s’ho està passant molt bé! Veig que van anar bastants alumnes i els tallers semblen força entretinguts; potser sí que m’hagués agradat tornar a fer activitats com la d’escriptura romana!

  Vale :)

 15. Paula Pla

  bonum diem!!!

  és el primer any que hi assiteix-ho i la veritat que no m’ho imaginava així, va estar molt bé, va estar entretenit ensenyar i ajudar a escriure amb tinta als petits, bueno i també als grans jaj tot i que m’ho vaig passar millor en el taller dels jocs amb la corda, encara que també va ser cansat perquè no paraven de venir nens, no hi havia descans jajaj

 16. tinker.tomas2010

  Salve!
  Jo per dir la veritat, no savia que hi havia la magna celebratio aquest cap de semana… A més tenia molta feina i no hi podria haver anat.
  Igualment es veu que va anar-hi molta gent i que va haver-hi bon ambient i va ser molt animat.

  Vale! 😀

 17. Laura Torrent Garcia

  Salve!
  Pel que es veu a les fotos, els que hi van anar s’ho van passar força bé i alhora van aprendre les activitats quotidianes romanes. Jo no hi vaig assistir.

  Vale!

 18. gimenez_tha

  Hola!

  Aquest és el primer any que he anat, però la veritat és que m’ha agradat bastant. Encara que feia mal dia i una mica de fred (per això tothom venia al jardí a refugiar-se) m’ho vaig passar genial i vaig quedar molt contenta de veure que els nens (i no tan nens) i nenes s’ho passaven bé i trovaben divertit escriure amb ploma o canya i la tinta. Hi havia nens que no volien escriure en grec i altres que, si volien escriure en grec, no feien cas a les recomanacions, però la majoria dels nens que van estar amb nosaltres ho van fer molt bé i escrivien millor que jo mateixa 😀

  Adeu!!

 19. Zícora

  Salve.

  Unes fotos fantàstiques!. M’ho vaig passar molt bé a la Magna Celebratio. Era la primera vegada que anaba i al principi vaig estar-hi una mica perduda, pero després em vaig anar aconstuman’t.

  Vale.

 20. lourdes caparros

  Salve!

  A mi m’hagues agradat anar pero no vaig poder,pel que eh vist a les fotos us ho veu pasar molt be 😀

 21. Miriam Pelegrina

  Salve!
  Llastima que no vaig poder anar, les fotos son molt maques es nota que os o veu passat molt be!

 22. Laia Bagà

  Salve!

  Veig que us ho vau passar molt bé! Jo no vaig poder-hi anar, però m’haguès agradat molt haver anat!

 23. Marina Garcia

  Salve!

  Jo ja fa uns quants anys que participo a la Magna Celebratio i aquest any m’ho he passat molt bé, a l’igual que els altres anys. La participació amb els altres centres a una activitat com és aquesta ha estat molt bé, ja que ha sigut un bon moment per veure a la gent amb qui comentem tots aquests articles.

  Aquest any, en especial m’ha agradat molt el fet que finalment estiguessim dins del Jardi de Quint Licini, ja que amb el fret i l’aire que feia dissabte sinó no s’hagues pogut fer l’shola tant bé.

  Desde el luddus grammaticus, trobo que aquest any ha estat molt milor que l’any passat ja que en comptes de les plomes hem pogut utilitzar els calamus.

  A veure si l’any que ve ens tornem a veure tots a la Magna!

 24. Margalida Capellà Soler Autor de l'entrada

  Esperem que sí, Marina, i que sigui una mica millor. Sempre podem fer, encara que sembli impossible, un pas més!

 25. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!!

  Jo aquest anays no vaig poder assistir però veient coses i sentin comentaris, s’ho van passar tots/as molt bé.

  Vale!

 26. Retroenllaç: Aracne fila i fila » Blog Archive » La meva Magna Celebratio 2012

 27. Teresa Devesa i Monclús

  Quin goig, Margalida, sempre em passa que veient les fotografies i llegint els comentaris del bloc l’experiència encara em sembla més gratificant. Vam sortejar les dificultats metereològiques de dissabte i diumenge, tal com diu l’Eulàlia, Hèlios ens va somriure i fins i tot a algunes us va socarrimar una mica, segons el que diu la Marta.
  A totes les novelles, em va encantar conèixer-vos, a les expertes com la Chaima, reveure-us, i a les veteranes, la Marina, per exemple, em faria molta il·lusió retrobar-vos l’any vinent com a exalumnes. De fet, la Sara ja m’ha demanat que li guardem un paper al “ludus rhetoricus”. Thaïs, aquest any sí que has complert, i molt bé, per cert, espero que l’any que ve hi tornis.
  Nois i noies de Premià, Barcelona i Badalona, sou fantàstics!

 28. Margalida Capellà Soler Autor de l'entrada

  Teresa, aviat tindrem un bocí de vídeo; enguany amb prou feines vaig poder gravar i em sap molt de greu, -aquests nois i noies s’ho ben mereixen!-, perquè és molt emocionant recordar l’experiència i les diferents Magnae Celebrationes, cada vegada més fantàstiques!

 29. Michelle

  Hola!

  Soc alumne de l’institut Isaac Albeniz, i era el primer cop que participava a la Magna Celebratio. He de dir, que em va agradar molt l’experiència ja que la vagi trobar molt interessant i enriquidora. Espero poder participar-hi de nou l’any vinent, com ja he dit en altres comentaris i articles. M’agradaria que aquest esdeveniment continues per molts anys ja que opino que descriu Badalona com a una ciutat cultural. També dir que tot els que s’hi van apropar van aprendre i també vam aprendre nosaltres fent de romans.

 30. Júlia Tosses

  Salve!

  Aquest ha sigut el 2n any que participo i cada any té més èxit! Aquest any estava al luddus grammaticus i tinc que dir que m’ho he passat molt bé i que venia molta gent, com a recordatori haig que dir que molts nens escrivíen molt més bé que no algunes senyores grans que no feien cas del que els deiem.
  Espero poder repatir l’any que bé!

  Vale.

  P.S: M’ha agradat molt la tenda on s’escrivía llatí en cursiva, espero que l’any que bé també la poseu.

 31. Margalida Capellà Soler Autor de l'entrada

  Crec que el que agrada s’ha de mantenir i tant, Júlia! A mi m’hagués agradat tenir més temps per conèixer-vos millor, però enguany vàrem anar de bòlid. Espero que l’any vinent el temps ens ajudi un xic més.

 32. nataia espejo

  Salve!!
  Tot i que no vaig poder-hi assistir, m’hauria agradat anar-hi. Pel que es veu en les fotos us ho vau passar molt bé. Una forma molt divertida d’aprendre com es vivia,vestia,menjava,fins i tot jugava en l’època romana.
  vale!

 33. ihssan

  salve!!
  Jo hi anava a estar però per una serie de coses no hi vaig poder assistir-hi, m’hagués agradat assistir-hi ja que he vist moltes coses que feien, en les que a mi m’hagués agradat participar però bueno un altre cop serà :) pel que he vist no va estar gens malament i els meus companys que van anar van gaudir molt der la magna celebratio i de totes les activitats en les que van participar.
  salvetee!

 34. Jordi Berdún

  Salvete omnes .

  De debò que va ser una experiència difícil d’oblidar, i no pas per l’últim accident que va ocasionar tensió entre tots els participans ,sinó per fer-nos passar per romans de l’època de Baetulo. S’ha de dir que vaig disfrutar moltíssim amb tots els visitants i, sobretot, amb els companys de taula com ara la Carla i en Jordi de Gràcia. Els professors van ser molt amables ( Margalida, Jordi, Teresa..) i aixó fa que et sentis com a casa teva i vulguis participar un cop més.

  No sé que em deparà el futur ,però tant si estic o no a l’Institut, m’agradaria participar-hi un any més.

  vale

 35. Anna Pardo Fernandez

  Aquesta ha estat la nostra última Magna com a alumnes de l’Albèniz pels que estem cursant segon de Batxillerat, o això esperem! I ha tornat a ser una bona experiència que ens ajuda a sentir-nos romans per uns dies. Tot i els problemes que vam tenir durant l’organització del primer dia, tothom ha dit que aquesta Magna ha estat de les millors i que s’ha gaudit com ninguna! Espero que les noves generacions segueixen els nostres pasos i col·laborin en les activitats de l’schola i dels ludi romani.

 36. Margalida Capellà Soler Autor de l'entrada

  M’agrada llegir els vostres comentaris i impressions de la Magna! Vaig anar tan de bòlid que per pair el que vàrem viure agraeixo moltíssim que deixeu per escrit les vostres impressions i vivències. La Magna és oberta també als exalumnes, i tant! Enguany ja n’hi havia uns quants i han dit que l’any vinent també hi seran. Jordi, Anna, fins a la propera Magna, ara bé des de la Universitat! Ihssan, i tu des de batxillerat!

 37. Alma Bergel

  Salve!!
  Ha estat el primer any que he anat pero no serà l’últim! Jo vaig anar el diumenge i encara que va fer sol vam estar refrescant-nos constantment jaja amb l’aigua que ens portaven. Em va agradar molt estar al taller dels jocs i mes a la corda que totes les nenes i nens volíen saltar i fins i tot van aprendre a presentar-se(dir hola em dic..) en llatí. En conclusió, m’ho vaig passar molt bé, animeu-vos per l’any que ve!!

 38. molina.rocio2012

  Jo he estat present aqui!! Va estar super bé, i el dia ens va a acompanyar molt durant la jornada de diumenge. La veritat és que em va encantar poder col·laborar per jugar amb els nens, i els no tan nens! Va estar molt divertit, i l’any que bé si la sele ho permet, vull repetir!

 39. Retroenllaç: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Els nostres papirs a la VIII Magna Celebratio

 40. pallach.carla

  Hola!!

  El primer dia que vaig veuire l’article no podia veure bé les imatges i per això ara el comento.
  Aquest any ha estat la segona vegada que he participat a la Magna i ha tornat a ser una experiència molt divertida i alhora enriquidora.
  Em va agradar molt estar a la part del “ludus grammaticus” perquè els nens que venien i la gent gran, també, es sorprenien sovint al veure l’alfabet grec.

  Adéu!! Espero repetir-ho l’any vinent!

 41. Teresa Devesa i Monclús

  Doncs, tots els que volgueu repetir l’experiència quedeu emplaçats l’any que ve. Estem encantats de comptar amb gent experimentada, oi Margalida?

 42. Margalida Capellà Soler Autor de l'entrada

  …i tant que sí, Teresa! Això de la Magna cada vegada és més magna i nosaltres (en Jordi, la Teresa i jo mateixa) ja no donem l’abast, us necessitem més que mai!

 43. Retroenllaç: Aracne fila i fila » Blog Archive » Magna celebratio MMXIII: Ja hi tornem a ser!

 44. Retroenllaç: Anònim

 45. Teresa Devesa i Monclús

  Marga, no sé si és un problema tècnic meu, però no puc visualitzar l’audiovisual,

 46. Retroenllaç: Reconstrucció històrica | Entrevista a Teresa Devesa i Jordi Rincón

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>