El mite de Pandora

Solem utilitzar la frase “obrir la caixa de Pandora” que significa fer un acte impulsiu i irreflexiu que després comporta molts problemes, entrebancs o complicacions. La història de Pandora i la seva famosa caixa s’emmarca dins del mite de Prometeu, que va robar el foc als déus per lliurar-lo  als homes. La història de Pandora és una venjança de Zeus com a part d’un càstig a Prometeu per haver revelat a la humanitat el secret del foc.

La història de Pandora és la següent (té àudio):

Mirar la presentació en format més gran

Podríeu explicar la història de Prometeu? Quina relació trobeu amb l’edat prehistòrica quan parlem de que Prometeu va robar el foc a Zeus? Quina relació té Pandora amb Eva? Després d’haver relacionat això creieu que és un mite masclista?  Per què els mals estaven tancats en una caixa?

Andrea i Irina Balart
1r. Batx.C  grec

26 thoughts on “El mite de Pandora

 1. Margalida Capellà Soler

  Irina, Andrea, finalment us ha quedat un àudio mite fantàstic! Crec que l’esforç d’enregistrar la vostra veu, tot i que costa saber qui és qui, ha pagat la pena. Els companys de segon assistiran a finals de febrer a una conferència sobre aquest mite a la Facultat de Filologia (UB):
  “Pandora: figures femenines a la tradició grega”
  A càrrec de la dra. Pilar Gómez Cardó, professora de Filologia Grega (UB)

  Esperem que aleshores ens puguin ampliar en forma de comentari el vostre muntatge i sigui per a tots encara més enriquidor.

 2. David Marco

  Salvete
  No sabia lo del mita de pandora, a estat molt bé, esta molt currat el powerpoint.

 3. marcus

  obrir la caixa de pandora es una irresposabilitat que despres comportara coses dolentes per aixo quan quan alguna persona porta problemes obre la caixa de pandora

 4. Zícora

  Salve.

  Prometeu era fill de Jàpet i la oceànide Asia. Ell va ser el gran benefactor de l’humanitat i va intentar enganyar al mismíssim Zeus amb un sacrifici de bou que va dividir en dos parts: en una d’elles va possar la pell, la carn i els órgans, que va amagar en el ventre del bou, mentre que a l’altra va possar els ossos, cubrint-los de grassa. Llavors Zeus, va escollir la grassa, pensan’t que era la part bona.

  Prometeu també és conegut per haber robat el foc sagrat de l’Olimp i donar-lo als homes. Llavors Zeus, per aquesta traició, va decidir encadenar-lo al Tàrtar, o mont Càucas on cada nit venía una àliga i es menjaba el seu fetge, i que després es tornaba a regenerar amb el día. Una versió diu que va ser l’heroi Hèrcules qui el va alliberar.

  Vale.

 5. balart-irina1120

  Salve!
  La veritat és que sempre va millor fer un mite amb àudio ja que és més fàcil de comprendre’l. Ens va cridar força l’antenció fer aquest mite ja que n’haviem sentit a parlar però no s’haviem ben bé quina era tota la història i és que va lligada amb la història de Prometeu que va revelar el secret del foc als homes per això es va vengar d’ell Zeus.

 6. Andreu Punsola

  Salve!

  Molt bona idea, aquesta de presentar un mite amb àudio: així fa la lectura més lleugera. Prometeu va ser el que va donar a conèixer el foc als humans. Veig que Pandora és semblant a l’Eva de la religió judeocristiana, que al agafar la poma del jardí de l’Edèn i va fer que els humans estiguéssim condemnats al mal per sempre. En els dos casos es culpa a les dones del pecat més gros que ha perjudicat a tothom, i això no té gaire sentit.

  Vale

 7. Aitor

  Salve!
  No sabia que hagues aquest mite. Felicitats a les noies que han fet aixó, ha quedat molt bé.

 8. Tania

  Salve!

  En primer lloc, m’ha semblat molt bona idea que s’expliqui el mite amb un audio i vídeo, és una manera d’entendra-ho millor i imaginar-s’ho. La veritat és que m’ha agradat bastant que ho hagin presentat així, ho he entés molt millor.
  En el mite de Pandora,ella s’enamora del germà de Prometeu tot i ell haver avisat al seu germà. Prometeu li havia entregat una caixa a Pandora i ella un dia va decidir obrir-la. Dins hi havia vellesa,esperança, i moltes coses dolentes. En intentar tancar la caixa va veure que l’última cosa que va entrar a la caixa va ser l’esperança, per això es diu que l’home l’únic que perd es l’esperança.

  Vale!

 9. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Irina i Andrea, com sempre treballant en aquest bloc, no pareu!

  Zeus, per castigar Prometeu, va dir a Hefest que fabriqués la primera dona. Quan va acabar de fer-la, Zeus li va posar de nom Pandora i els déus li van donar diverses virtuts.

  Zeus també li va donar una caixa per a Prometeu tot dient-li que era plena de tresors (segons el mite original, era una gerra). Prometeu, que no es refiava de Zeus, li va dir a son germà Epimeteu que amagués la clau de la caixa.

  Quan Epimeteu va veure Pandora, se n’enamorà i al cap d’un temps s’hi va casar. Pandora era molt tafanera i, un dia, mentre Epimeteu dormia, li va prendre la clau i va obrir la caixa. De dintre en van sortir tots els mals que corren avui per la terra. Quan Pandora es va adonar del que havia fet, va tancar la caixa, però l’únic que va aconseguir que hi restés va ser l’esperança. Per això es diu que l’esperança és l’últim que perd l’home.

  Els mals que van eixir de la caixa també van provocar la mort de la mateixa Pandora.

  D’aquesta llegenda se’n deriva la frase feta obrir la caixa de Pandora, que significa fer un acte impulsiu i irreflexiu que després comporta molts problemes, entrebancs o complicacions.

  Ja coneixia aquest mite, però igualment, està molt bé ja que molta gent no el coneixia.

 10. Alina Roman

  Salve!

  Felicitats Andrea i Irina la veritat es que està molt be el powerpoint i també l’audio us ha quedat molt bé !Aquest mite jo també al coneixia i bueno m’agrada la historia de la caixa de Pandora ! Jo tinc un llibre de mitologia grega i en una pàgina s’explica una mica el mite i hi ha una caixeta que diu no obrir i bueno està molt bé!! una altra vegada felicitats noies!!

 11. Sr. Mestres

  Sempre he escoltat parlar de la caixa de Pandora però mai he sapigut el que és. Avui per fi he aprés el que es la caixa de Pandora. Gracies

 12. Carla Arévalo

  Salve!
  Prometeu és una divinitat de la mitologia grega. El seu estatut varia dins el panteó grec en funció de les versions del mite, algunes de les quals el presenten com a tità i d’altres com a fill d’un tità. La figura de Prometeu, que es correspon amb el que s’anomena un heroi cultural, està relacionada amb tres esdeveniments mítics: l’aparició dels sacrificis als déus, el control del foc per part de l’home i l’aparició de la dona.

  La figura de Pandora ha estat tradicionalment associada a la figura d’Eva. Evidentment aquestes relacions es plantegen pel profund arrelament de les dues civilitzacions a la cultura occidental. No obstant això, aquesta relació que, de per si, ja entramat algunes diferències importants s’ha solapat completament en l’obra de Coussin sota el lema “Pandora primera Eva”

  Jo crec que aquest mite si es masclista. Havia sentit de parlar de la caixa de pandora però no del mite.

  Solem utilitzar la frase “obrir la caixa de Pandora” quan volem dir que que algun dels actes que realitzem en la vida ens portaran nous mals o noves desgràcies.

  He trobat un power point :
  http://www.slideshare.net/dalcantara/hclasesfilosofia-3-18el-mite-de-prometeu
  Vale!! 😀

 13. Laia Simón

  Salve!
  Felicitats i gràcies per fer-ho en format d’àudio ja que és me fàcil de comprendre. Prometeu va donar a conèixer el secret del foc als humans.
  Com a càstig per cometre aquest error, Zeus ordena que es creés la primera dona, i l’anomena Pandora. També dona una caixa a Prometeu que segons ell contenia tresors. Però Prometeu, que no es refiava, va donar la clau a Epimeteu, i aquest es va casar amb Pandora que com era molt tafanera va acabar obrint la caixa, que contenia els mals que actualment hi ha a la Terra i això mateix la va matar. Pandora té un símil amb Eva, que va ser condemnada ella i tots els humans per agafar una poma del jardí d’Edén quan ho tenia prohibit.
  Crec que aquest mite és masclista perquè Zeus mana fabricar la dona com a càstig, com si fos alguna cosa dolenta.

  Salve!

 14. Judith Martínez

  Salve!!
  Prometeu va donar a conèixer el secret del foc als humans, com a càstig per cometre aquest error, Zeus ordena que es creés la primera dona, i l’anomena Pandora. També dona una caixa a Prometeu que segons ell contenia tresors. Però prometeu no es fiava i va donar la clau a Epimeteu, i aquest es va casar amb Pandora que com era molt tafanera va acabar obrint la caixa, que contenia els mals que actualment hi ha a la Terra i això mateix la va matar. Pandora té un símil amb Eva, que va ser condemnada ella i tots els humans per agafar una poma del jardí d’Edén quan ho tenia prohibit.
  Crec que aquest mite és masclista perquè Zeus mana fabricar la dona com a càstig, com si fos alguna cosa dolenta.
  vale!

 15. noradomingo

  xaipete!!

  Prometeu va donar a conèixer el secret del foc als humans.
  Com a càstig per cometre aquest error, Zeus ordena que es creés la primera dona, i l’anomena Pandora. També dona una caixa a Prometeu que segons ell contenia tresors. Però Prometeu, que no es refiava, va donar la clau a Epimeteu, i aquest es va casar amb Pandora que com era molt tafanera va acabar obrint la caixa, que contenia els mals que actualment hi ha a la Terra i això mateix la va matar. Pandora té un símil amb Eva, que va ser condemnada ella i tots els humans per agafar una poma del jardí d’Edén quan ho tenia prohibit.

 16. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Un dia a la UB

 17. Pingback: Pandora, la portadora dels mals | Literatura grega a escena

 18. Pingback: Ampliem el fil a la UB | Aracne fila i fila

 19. Pingback: Avatar de James Cameron | La cinta de Νίκη

 20. Pingback: Anònim

 21. Pingback: Un poema per a Pandora | El fil del mite grec

 22. Pingback: Expressions mitològiques: “Caixa de Pandora” | L'univers clàssic dels nostres mots

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *