Expressions mitològiques: “Caixa de Pandora”

Pandora era una dona creada pels déus i la seva “funció” era guardar dins d’una caixa tots els mals del món, per aquesta raó utilitzem l’expressió “obrir la caixa o la capsa de Pandora”que significa”actuar d’una manera que pot tenir conseqüències imprevisibles” per indicar que una cosa que ens sembla beneficiosa o atractiva pot ser perjudicial.

Aquesta expressió inspirada en la mitologia grega la trobem en altres llengües com en anglès. La premsa sovint la utilitza perquè en política, en l’esport… sovint hi ha una pila d’exemples en els quals encaixa de meravella. En podríeu posar exemples en diferents llengües?

Hi ha alguna relació entre el mite de Pandora i l’expressió “l’esperança és l’últim que es perd”? i quina relació té 2la capsa de Pandora” amb la dita “estirar el fil”?

Yasmina
2n Batx. Grec

Aquest article s'ha publicat dins de Expressions, General i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 respostes a Expressions mitològiques: “Caixa de Pandora”

 1. Retroenllaç: Prometeu i Pandora | El fil del mite grec

 2. Iria Rael diu:

  Xaipe!
  Ja coneixia el mite de la caixa de Pandora, ja que l’any passat vaig fer-ne un apunt sobre la història. Aquesta història tracta sobre Pandora i la seva caixa, va ser la primera dona creada per Hefest per ordre de Zeus. La “caixa” era en realitat un pithos (gerra ovalada) donat a Pandora, que contenia tots els mals del món. Avui en dia, obrir una “caixa de Pandora” significa crear una acció en aparença petita o inofensiva però que pot comportar conseqüències catastròfiques.

 3. omaima diu:

  Xaipe!

  La caixa de pandandora si que ho conec pero no molt a fons, pero ara que m’han preguntat ho e buscat i ara si que se que significa.

 4. Abril Ramos Aran diu:

  Xaipe!

  Ja coneixia la caixa de Pandora. Recordo que de petita veia una sèrie on parlaven molt d’ella, però ara no recordo com es deia la sèrie.

 5. Retroenllaç: Un poema per a Pandora | El fil del mite grec

 6. zarcos.ariadna diu:

  Aquest mite m’agrada molt, nosé perque… Crec que aquesta expressió és molt comuna. Gran apunt!

 7. Maryama diu:

  Xaipete!

  Aquesta expressió l’escoltat milions de vegades en molts llocs, mai he sabut ben bé que volia dir, encara que ara que he llegit aquest apunt he decidit buscar més informació i he trobat el mite:
  El mite de la caixa de pandora comença quan Prometeu, amic dels mortals, roba el foc que Zeus tenia en el carro. En aquest moment, Zeus va decidir venjar-se, així que va manar als déus que fabriquessin una dona capaç de seduir qualsevol home.
  Zeus, va enviar una dona, Pandora, a casa de Prometeu. Malgrat tot, qui es va enamorar d’ella va ser Epimeteu, el germà de Prometeu. El germà d’aquest sabia que d’alguna manera Zeus es volia venjar de Prometeu però tot i així, Epimeteu es va casar amb Pandora.
  Pandora tenia una caixa, la qual contenia tots els mals que podien omplir el món de desgràcies. Malgrat això, la caixa també obtenia virtuts, com per exemple l’esperança. La història diu que en aquella època, no hi havia pobresa ni malalties.
  En un moment determinat, guiada per la curiositat, Pandora va obrir la caixa i d’aquesta manera es van escapar tots els mals que fins aquest moment van romandre dins de la caixa. Les virtuts, van pujar al cel de l’Olimp, i es van quedar allà amb els déus i les deesses.
  Davant d’aquest fet, Pandora es va espantar molt, i per aquest motiu va tancar la caixa ràpidament, deixant dins d’ella l’esperança. Aquesta era l’única que podia ajudar els homes assetjats per els mals.
  Pandora, ràpidament va anar als homes a consolar-los, dient-los que en qualsevol moment, podien acudir a l’esperança, que sempre està quan es necessita.
  Aquí deixo un powerpoint, per una informació més extensa sobre el mite de la caixa de pandora.

 8. Arnau Torres Nadal diu:

  Xaipe!
  Em reconeixo amb Pandora. Jo sóc una persona molt curiosa, amb ganes de saber i aprendre. Sempre intento enterer-me de tot així que m’és molt proper, aquest mite.

 9. Oussama diu:

  Xaipe!!
  Ja coneixia l’expressió, he investigat molt sobre ella. Molt interessant i molt bon treball.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *