“Metamorfosi de Ticià 2012”

"Diana i Acteó" de Ticià. Wiquimèdia Commons.

 

"La mort d'Acteó", de Ticià. Wiquimèdia Commons.

 

"Diana i Cal·lixto" de Ticià. Wiquimèdia Commons.

 

Londres aquest estiu no només és seu dels Jocs Olímpics. Per primera vegada i gràcies a les donacions populars tres quadres del pintor renaixentista italià Ticià (“Diana i Acteó”, “Diana i Cal·lixto” i “La mort d’Acteó”) inspirats en Les Metamorfosis d’Ovidi són el motiu principal d’atracció d’una de les exposicions d’aquest estiu  a la National Gallery de Trafalgar Square, al centre de capital britànica: Metamorphosis Titian 2012

A l’exposició es poden contemplar altres obres de Ticià i  d’altres contemporanis seus, així com artistes del segle XX i XXI, que la curadora Minna Moore-Ede considera “respostes actuals” al treball de Ticià com inspiracions i noves creacions ovidianes a càrrec de poetes anglosaxons, com el premi Nobel irlandès del 1995, Seamus Heaney.  En aquest encreuament d’arts,  el ballet també ha trobat inspiració en els mites ovidians  per a la coreografia. Així, Chris Ofili, Conrad Shawcross i Mark Wallinger presenten propostes relacionades amb els dissenys que han realitzat per als espectacles de The Royal Ballet Company que, en paral·lel a l’exposició, es poden veure a la Royal Opera House, de Covent Garden.

La multidisciplinarietat de la mostra no ha agradat als crítics d’art; però caldria veure-ho per jutjar-ho. D’entrada, feu un tastet amb l’anunci promocional de “Metamorphosis Titian 2012”. Pobre Acteó! Oh, cruel Diana!

Valèria
6è E.P.
Mallorca

32 thoughts on ““Metamorfosi de Ticià 2012”

 1. Margalida Capellà Soler

  Valèria, ja ho crec jo que t’agradaria ben molt! Veure ballar The Royal Ballet Company les metamorfosis d’Ovidi a partir dels quadres de Ticià, això sí que és pervivència interdisciplinar!

 2. Teresa Devesa i Monclús

  Realment, el muntatge promet. Qui pogués ser a Londres per poder contemplar-ho…

 3. pallach.carla

  Hola!

  Em sembla molt interessant aquest article. A mi, personalment, la multidisciplinarietat de la mostra em sembla bé perquè és una manera de veure com tot es pot relacionar.

  Segons el mite, la deessa de la caça Àrtemis, Diana en grec, filla Zeus, s’estava banyant en un llac acompanyada de les seves companyes nimfes quan, de sobte, el jove Acteó, jove tebà educat pel centaure Quiró, les troba allà.
  Acteó, extasiat per la bellesa de les joves, no pot fer res més que quedar-se mirant-les embadalit. Quan Àrtemis se n’adona, decideix castigar-lo feroçment convertint-lo en un cérvol i enganyant als seus gossos perquè l’ataquin sense saber que és el seu amo realment.
  Des d’aquest moment, el cèrvol esdevé l’animal consagrat d’Àrtemis, representada també amb l’arc, el buriac i la lluna creixent.

  L’anunci promocional del muntatge m’ha agradat molt, ja que combina el mite en un temps més actual. Els efectes especials impressionen força i la imatge final dels assistents al sopar menjant carn (de cèrvol) i l’antiga cadira d’Acteó buida m’ha impressionat.

  Adéu!!

 4. Teresa Devesa i Monclús

  I tant, Carla, està molt ben trobada, aquesta escena. Ben mirat, la pintura pot ser la immortalització d’un moment de la dança, oi?

 5. aiida

  Salve! Hem vist aquest vídeo a classe i realment ha estat molt impactant. Cal saber el mite per suavitzar una mica la macabritat que té aquest vídeo. Representa la metamorfosis de Ticià, perquè la veu despullada i ella el transforma com a càstic. Repeteixo que és molt impactant i està molt i molt bé, és super maco, super original. Ave!

 6. irina

  Salve!he vist el video i a mi m’ha semblat molt ben fet, tot lo de la transformació d’Acteó en cèrvol. Artemis, la dea de la caça s’estava banyant quan Acteó la va verue despullada, ella que era verge, no li va fer gràcia que l’hagués vist i el va transformar en cèrvol. Finalment els seus gossos de caça sel van menjar.

 7. Andrea Balart

  Salve! És molt original l’anunci que han fet a Londres. El mite que representen és Acteó que quan va veure a Diana, la deesa verge, despullada aquesta el va convertir en cérvol i la seva gosada el va deborar sense saber que era el seu amo. Tot i que l’anunci és una mica macabre representa molt bé el mite. El primer quadre representa la escena en que Diana s’està banyant al riu amb les nimfes i Acteó la descobreix.
  Vale!

 8. Marta Bautista

  Salve!!

  La metamorfosi correspon al mite d’Acteó. En aquest mite Diana s’estava banyant en el llac quan Acteó la va veure despullada. A Diana cap home la podia veure despullada ja que era verge. Diana el va castigar i el va convertit en un cérvol. La cacera d’Acteó, van caçar el cérvol (Acteó). En el video es veu com després es mengen el cérvol. Això impressiona ja que menjar cérvol no es una cosa normal…

  En el quadre de “Diana i Acteó” de Ticià és pot veure Acteó mirant a Dina i a les ninfes banyant-se.

 9. Nora

  Em sembla molt interesant aquest anunci, però es una mica extremat si no saps de que va el mite podría fer una mica d’engúnia. No obstant això em sembla molt bona idea fer un anunci sobre l’exposició del National Gallery. Cal dir que l’anunci està molt ben fet hi ha uns efectes impresionantes, com per exemple cuan Acteò es converteix en cèrvol, convertit per ja que la troba nua i com ella es verge li fa pudor que la vegin d’aquesta manera aixì que el va condemnar a cèrvol y més tard el va matar. Es molt impresionant com al final del anunci es menja la carn del cèrvol crua. Esta molt ben fet l’anunci!!!

  Vale!!

 10. yaiza claudel

  bonum diem!
  M’ha agradat molt el video del noi que es comberteix en cierbo, la vritat es que a donat impresio veureu pero a estat moltbe!!
  salve!

 11. Andreu Punsola

  Salve!

  Aquest vídeo promocional de l’exposició de Ticià està molt ben fet, és una fantàstica i ràpida adaptació del mite de Diana i Acteó.

  Vale

 12. Yasmina Berkane Pais

  Salve! 🙂

  Com ja vam dir a classe aquest video representa el mite d’Acteó. Aquest mite explica com Acteó, que era un caçador, va veure nua a Diana mentres es banyava a un llac, Diana era una deesa verge, i cap home la podia veure nua, per aquesta raó el va convertir en cèrvol. Més tard els seus companys caçadors els van matar.

  A l’anunci crec que està molt ben representat el mite, i encara que hagi tingut crítiques, s’ha de conèixer la mitologia abans de criticar, si que és cert que fa una mica d’impressió si no es sap de que va el mite d’Acteó, però nosaltres que ja l’hem llegit no ens ha sorprès tant.
  Aquesta només és una mostra més de la gran influència que té la mitologia en l’actualitat, tant en anuncis com aquest, en la literatura i moltes coses més.

  També m’ha semblat força interessant saber que a Londres aquesta estiu van fer aquesta expossició, sobretot per la part del Royal Ballet, ja que desde petita m’agrada força les coses relacionades amb la dança i segur que va estar molt bé la representació amb temes mitològics.

  VALE!

 13. Imad

  Salve!

  El video està molt bé, és una adaptació del mite de Diana i Acteó. Crec que ens pot servir per saber més sobre el mite. El video és molt interessant sobre tot la part en que Acteó es transforma en cérvol. Recomano molt el video.

 14. Marta Gallardo

  Salve!
  El video m’ha agradat molt i ha donat molta impressió, les imatges i el mite en si són impactants. M’ha semblat molt interessant i crec que ens pot sevir per aprendre més sobre el mite, en el meu cas. La part en la que es transforma per haver vist nua a Diana és molt impactant però està molt ben fet.

 15. Àlex Aguilera

  Salve Lida!
  El vídeo m’ha agradat molt, crec que està molt ben dirigit i es més, ha sapigut adaptar a la perfecció el mite d’Acteó en el que sería l’actualitat. Es una manera útil i molt entretinguda de saber més sobre el mite, gràcies a que dura poc, et pots enterar de tota l’historia només mirant el vídeo. Vale!

 16. núria ruiz

  Salve!
  El video és molt interessant, és una representació del mite de Diana i Acteó. Una de les millors parts es quan el noi es converteix en cérvol, el maten i despres s’el mengen.
  Vale

 17. Tania

  Salve!

  En la meva opinió, el vídeo m’ha agradat molt, està molt ben estructurat i és entretingut. Encara que,el més important és que amb el vídeo aprens molt més. Es basa en el mite de Diana i Acteó, un mite en el qual a ell el converteixen en un cèrvol pero acaba mort i menjat.
  Molt bona feina, m’ha agradat molt!

  Vale!

 18. Jose Maria Fernandez Lozano

  Salveeee!!!

  El video m’ha gardat molt i esta molt ben fet i es una ràpida adaptació del mite de Diana i Acteó.

 19. Júlia Bardera

  Salve!

  Aquest article m’ha cridat molt l’atenció i he sabut la historia de Acteó que es va quedar enamorat de Diana per la seva bellesa quan es banyava, i ella el va castigar transformant-lo en un cérvol i ser perseguit per els seus propis gossos. Em sembla un càstig una mica exagerat i també m’ha fet gracia lo molt lluny que esta l’estètica de la època de Ticià amb la nostre ja que les belleses son molt grasses.

  Apart d’això, el quadro “Diana i Acteó” de Ticià resulta molt expressiu i te una llum molt especial. Ticià es un pintor renaixentista de Venècia, la pintura es sensual i colorista això també m’ha sorprès perquè es admirable aconseguir aquets tons amb materials naturals com feien en aquella època.

  Tot això em fa pensar amb els genis com Ticià que han hagut en altres èpoques i perquè actualment no es desenvolupen aquest tipus de talents, jo crec que ara tenim tot mes fàcil i fa perdre el interès per algunes coses, precisament la dificultat d’aquest quadro obliga a Ticià a ser molt hàbil

 20. Teresa Devesa i Monclús

  Com sempre, Júlia, la teva sensibilitat artística em sorprèn. No m’estranya que, en llegir la metamorfosi, hagis arribar a comentar aquest article. M’agrada que de tant en tant et passegis pel bloc i busquis entrades on aplicar els teus raonaments estètics. Aviat tindrem el plaer de gaudir d’una de les teves creacions oi? L’esborrany que m’has ensenyat m’agrada molt.

 21. Zícora

  Salve.

  El vídeo m’ha semblat molt interessant. Jo a Història de l’Art he estudiat Ticià, però no aquestes pintures, sinó una titulada “Dànae rebent la pluja d’or”. En la primera obra, el pintor plasma el moment en que la deessa Diana i les altres nimfes són descober-tes pel caçador Acteó. La segona, es podria dir que es tracta com la continuació de l’esdeveniment anterior. Aquí, Àrtemis s’ha sent humiliada i decideix castigar a Acteó transformant-lo en cérvol. Finalment, el noi mor atacat pels seus propis gossos de caça. En lúltima obra, se’ns mostra una situació molt diferent a l’anterior, però que també té com a protagonista a Diana. Ticià capta el moment en que Cal·lixto és enxampada estant embarassada per Zeus, en les aigües on es banyen les seves companyes. Segons el mite clàssic, la noia és desterrada per Diana i convertida en ossa.

  Vale.

 22. Pingback: “In noua fert animus mutatas dicere formas corpora.” | Aracne fila i fila

 23. Sara Pradas

  Aquest videos és molt interessant, ja que trobo que es un video que te un ensenyament inclos en ell. El video va sobre el mite de Diana i Acteó, una història on Acteó acaba convertit en cérvol i menjat pels seus propis gossos de caça.

 24. Mercè

  Aquest vídeo està basat en el mite d’acteó, que al veure-la despullada, va aconseguir que els seus propis goossos se’l menjessin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *