Cursus finis: Recapitulem

Deixebles de 2n de batxillerat,

com que s’acosta el final de curs, enguany una mica accidentat, entre retallades, vagues, et cetera, potser val la pena recapitular, mirar enrere i contemplar el curs com un camí recorregut, encara que no sapigueu del cert on us portarà.

Confesso que en aquests nou mesos de pràctica docent -com una gestació, ara que hi penso- he après, de vosaltres: noves pel·lícules que potser mai no hauria vist, per exemple, i on en cap cas no se m’hauria acudit buscar un tòpic horacià; lectures no del tot recomanables, però que, si més no, cal conèixer; còmics de televisió “guapos” i amb una gran vis comica; llocs i establiments amb ressò clàssic que mai no m’havia parat a mirar; cançons amb una lleugera referència a Virgili en boca de cantants mediàtiques…

Reconec que també m’he enriquit amb l’empenta amb què heu col·laborat en els projectes que us hem proposat des de matèries agermanades; amb l’interès per descobrir llocs nous i la curiositat de saber tots el detalls d’uns temps remots, per acabar descobrint que no són tan llunyans; amb la generositat de dedicar el vostre temps d‘otium a fer reviure el llegat romà de la vostra ciutat, sense cap afany de negotium.

Espero -tant de bo!- que vosaltres també hagueu après, si més no, que el nostre llegat passat ens ajuda a comprendre el present, i desitjaria que sentíssiu que us heu enriquit o que ara sou capaços de mirar al vostre voltant i escoltar d’una manera nova, oberts a la descoberta del verb i l’essència clàssica present arreu. Nihil novum sub sole!

Si més no, us demano que no trenqueu la tradició que us vau trobar a inici de curs, pròpia dels finals d’etapa, i deixeu un petit llegat per les generacions futures en forma de comentari, on podeu fer una síntesi del curs, destacar-ne alguna cosa, deixar-los un consell per arribar a bon port, regalar-los un llatinisme,… o tot això a la vegada.

Per la meva part, com que aquest any ja heu publicat uns quants vídeos amb la vostra petja al bloc, he pensat en una altra mena de comiat. Espero que us agradi i, sobretot, que pugueu entendre’l sense excessius problemes. Per si un cas, podríeu intentar traduir-ho entre tots.

Avete, discipuli discipulaeque!

Χαίρετε, μαθεταί!

Cursus finis advenit atque hodie vobis pauca consilia dare volo.

Carpete diem, sed festinate lente atque auream mediocritatem non obliviscimini.

Beatus ille qui ab schola exit dives sapientiae speique.

Mementote: labor omnia vincit, sed errare humanum est.

Hae sententiae utiles vobis erunt.

Valete et Fortuna secunda!

TERESA

29 thoughts on “Cursus finis: Recapitulem

 1. Sònia Juan

  SALVE!

  Està molt be aquest comiat dels alumnes que se’n van.
  M’ha semblat molt original el video en el que es fa comiat dels alumnes.
  Aquesta matèria m’agrada perquè pot apendre d’on venen moltes paraules que fem servir quotidianment i gràcies al llatí podem entendre encara que nomès sigui una mica milllor la llengua.

  VALE!!

 2. Claudia Soler

  Salvete!

  Dons ara que ja porto un trimestre fent llatí, puc dir amb certesa que acabare el curs amb nou vocabulari, pero no només vocabulari llatí si no de català i castellà, ja que m’he adonat que moltes,moltes,moltes paraules venen del llatí .
  Desprès d’un trimestre puc començar a llegir textos fàcils en llatí i traduir-los.
  També intento afegir llatinismes mentre parlo.
  Estic molt contenta de fer aquesta materia…
  I espero seguir-la estudiant molts anys més ”saecula saeculorum” ( per els segles dels segles estudiant llatí ) jajaja

  Valete!

 3. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Doncs jo encantada, Claudia. Segur que aprendràs moltes coses.

 4. Melani Castillo

  Salvete!

  És preciós aquest comiat. I per altra banda és una benvinguda als nous alumnes que fan llatí, que llegint això que han escrit els ex-alumnes i els que finalitzen amb aquest curs, donen ganes de formar part d’aquesta matèria. Estic segura que he fet bé agafant-la. Jo només porto un trimestre fent llatí i penso que si que hem serveix, hem serveix per enriquir el meu vocabulari, i poder dir que conec la llengua llatina, i també més a fons paraules del català i del castellà que venen d’aquesta llengua mare.

  Valete!

 5. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Bé, Melani, amb el teu esforç, la teva curiositat i la teva sensibilitat artística, aprendràs moltes coses noves, que sabràs aplicar en la teva vida futura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *