Magna celebratio MMXII: Programa de mà

Tot reprenent el fil endegat al primer article sobre la Magna d’aquest any, aquí teniu el programa oficial que també es pot consultar a la web oficial del festival.

Si el consulteu, veureu que els nostres Ludi Romani i la nostra Schola apareixen presentats a l’apartat de “TALLERS I ACTIVITATS FAMILIARS”, concretament a la Zona III, corresponent a la plaça Font i Cussó. Estem segurs que aquest nou emplaçament, tot just al darrera del Museu i al damunt del jaciment principal, suposarà un salt qualitatiu per als nostres tallers pel fet de trobar-se en un lloc més cèntric i, sobretot, per la millora de les condicions acústiques, que de ben segur agrairan els nostres oradors del Ludus rhetoricus.

Per la nostra part, la maquinària ja s’ha posat en marxa als nostres centres i els 54 comentaris! deixats al primer article auguren una molt bona participació, possiblement superior encara a la de l’any passat. En aquest sentit, a partir de les paraules que hi heu anat deixant -ja sabeu que sovint dic que els comentaris són tant o més importants que l’article en si- voldria exposar les següents consideracions:

 • Enguany tindrem la sort de comptar amb servi servaeque amb experiència d’una o dues edicions, que de ben segur alleugeriran la tasca dels professors en ser capaços d’aconsellar els novells i organitzar els diferents espais amb coneixement de causa, de manera que els tallers rutllin perfectment sense la necessitat d’una supervisió constant dels professors. Per exemple, a l’hora de la distribució de les túniques i els detalls de l’abillament, que l’any passat vam comprovar que podia resultar una mica complicat, especialment el primer dia, una alumna de segon de batxillerat interessada en aquests temes, ja s’ha ofert a participar activament en la coordinació del procés.

 • Menció especial mereixen, al meu entendre, els oferiments d’exalumnes ja estudiants d’universitat que s’hi apunten de nou. Hi ha res més emotiu que el fet que la Magna esdevingui punt de retrobament d’aquells discipuli discipulaeque que ja han volat del niu, però que els docents recordem amb afecte?

 • De les paraules de la Margalida m’ha semblat entrendre que en aquesta edició també ella tindrà un gran suport a l’hora de deixar constància de tot el que s’esdevingui. La frase “Els alumnes l’esperen amb candeletes i, fins i tot, alguns s’han comprat una càmera de vídeo per enregistrar l’esdeveniment i fer recerca!” que apareix al comentari 3 em fa pensar en un núvol de paparazzi pendents del més mínim detall.

 • No obstant, de res no serviria l’experiència dels veterans o la perseverança dels reporters sense la il·lusió i les ganes d’aprendre dels novells. En sou molts que us apropareu per primera vegada a una experiència d’aquesta mena i en vosaltres rau l’èxit de l’activitat.

D’altra banda, als centres s’estan fent tasques introductòries que han de permetre que tots els participants arribeu a final d’abril ben preparats. A més de treballar a classe els temes de l‘educació i l’oratòria romana, hi ha plantacions de papirs al pati del Premià i vindran a realitzar tallers i xerrades persones externes com els dos experts amb què tenim la sort de comptar enguany, l’Albert i el Josefet, o representants del Museu de Badalona com la Clara Forn, organitzadora del festival. Anirem posant en comú el contingut de totes aquestes sessions per tal que, entre tots, formem un equip ben documentat i, per tant, eficaç.

Això no ha fet més que començar. Fins a la pròxima!

TERESA

18 thoughts on “Magna celebratio MMXII: Programa de mà

 1. Margalida Capellà Soler

  Teresa, tens tota la raó la Magna Celebratio ja és pràcticament aquí i amb molts bons auguris! Continuar un projecte així, nascut com a pràctica compartida a Aracne fila i fila, no és fàcil i menys anar-lo enriquint cada any! Realment és un moment únic per retrobar-nos presencialment i compartir una experiència inoblidable, com ens ho demostren els exalumnes en aquesta nova edició.
  Demà a la tarda en Josefet vindrà a l’institut Premià de Mar a fer un taller d’escriptura romana, supervisarà la nostra plantació de papirs que en Ramon Pradas ens cuida i dia 24 vindrà l’Albert Anglès a instruir-nos sobre les tauletes de Vindolanda. Començarem a practicar els jocs romans també! etc Quina emoció!

 2. Eulàlia

  Salve!

  Ja estic desitjant anar a la Magna! Mai he anat i segur que serà molt interesant i entretinguda.

  Ens veiem allà!

 3. Jordi Berdún

  Salve

  Enguany, el festival comptarà amb molta professionalitat i amb un nou emplaçament pels nostres Ludi Romani i Schola . Això vol dir que anem in crescendo i això és bona senyal. Crec i espero que aquest any serà molt emocionant, més que anys anteriors. No sé perquè , però és una ”corazonada”.

  A més, la participació d’aquells discipuli discipulaeque que ja no són al centre, també s’ha d’agraïr. Pensant que estaran fent una cosa superior al IES i amb la feina que tindràn, ho deixaran quasi tot per acompanyar-nos en aquestes jornades on es viu l’esperit romà.

  Espero i desitjo que el temps ens acompanyi.

  Vale! .

 4. Jordi Berdún

  P.S Em semblaria força bé ampliar la informació sobre la política romana. És força interessant perquè avui en dia qui estudia per ser advocat o notari, ha de començar pel dret romà i utilizar el seu vocabulari. Tenir un petit ventall d’idees d’aquest àmbit no és que em cridi molt l’atenció, però savent que els aspectacles romans i sobretot els grecs, eren força importants , doncs també li hem de donar una petita porció d’importància.

 5. Marina Garcia

  Aquest any, per la nostre part, la magna fara un canvi, amb el canvi de situació. El fet que estiguem a la plaça Font i Cussó farà que vingui més gent i que no ens molesti tant el soroll del transit que passa per la part de baix.
  Jo ja tinc moltes ganes que arribi aquell cap de setmana per poder participar en tot el que es pugui, ja que es una esdeveniment molt gratificant.

 6. Eulàlia

  Salve!

  Si us sembla bé, jo m’ofereixo per fer de discipula maior i la meva germana farà de discipula menor. Assistirem el dissabte.

  Fins aviat!

 7. Margalida Capellà Soler

  Així m’agrada, Eulàlia! A més volies estar en el taller d’escriptura grega! Teresa, tindràs feina!

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Que bé, Eulàlia, ja us imagino amb la Carla assajant la presentació. Segur que també gaudireu del suport de la mare, oi? Us apunto, doncs, per a les sessions de dissabte al matí i a la tarda. Un cop tingui tots els oferiments -alguns m’ho han dit directament i no a través del bloc- ja faré la distribució de participants. Aneu estudiant el text, que no us n’escapeu… Ah, i et guardo un lloc també a l’apartat del ludus grammaticus. No podria ser d’altra manera per a l’autora de la sèrie “Què se n’ha fet del grec?”.
  Margalida, benvinguda sigui aquesta feina, que la faig amb molt de gust. Què t’he de dir a tu, oi? Només espero, com bé diu el Jordi, que el temps ens acompanyi.
  Les ganes de la Marina i la “intuïció” del Jordi ajudaran segur.

 9. irina

  Salve!
  el magna celebratio es una bona manera d’aprendre més coses que no sabiem dels romans, quines eren les seves costums, etc. Penso que és un festival força divertit i que val la pena anar-hi.

 10. balart.andrea0920

  Salve! no he estat mai al magna celebratio però pel que és diu sembla molt divertit.
  vale!

 11. Zícora

  Salve.

  Si us sembla bé, jo m’apunto a fer els jocs romans.Respecte el día, em van tots bé.

  Vale.

 12. Michelle

  Hola!

  Aquest és el primer any que participaré en la magna celebratio tot i que l’any passat ja vaig fer un tomb per allà i sé una mica del que es tracta. Suposo que amb la xerrada de demà sobre la magna, hem quedarà bastant mes clar.

  Trobo que és un esdeveniment cultural i lúdic que enriqueix els nostres coneixements tant llatins com grecs i que a mes a més, ens fa passar una bona estona tant als qui estarem a les parades com la gent que vindrà a la magna.
  Per finalitzar dir que espero que sigui una experiència inoblidable i qui sap, que torni l’any vinent amb mes ganes! Fins aviat.

 13. Carla Pallach Ros

  Hola!!

  Cada cop la “Magna Celebratio” és més a prop, i cada cop tinc més ganes de participar-hi! Serà molt divertit conèixer gent nova i, a més, tornar a disfressar-nos de romans i romanes i utilitzar les tauletes de cera i els papirs.
  I, com ja heu dit, aquest any ens han canviat de lloc i estarem en un lloc molt millor ja que podrem fer les acyivitats sense el molest soroll del trànsit que hi havia l’any passat.
  També, em sembla genial que hi hagi antics alumnes que hi participin!
  Adéu!!! Fins el dia de la “Magna””!!!

 14. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Irina, Andrea, Zícora.. sigueu benvingudes! Suposo que la Marga ja us ha apuntat a la llista.
  Michelle i Carla, demà la Clara, del Museu, us farà una sessió general, però si encara us queden dubtes de l'”Schola”, podeu preguntar-m’ho un altre dia o a la sessió preparatòria que farem la setmana entrant.

 15. Margalida Capellà Soler

  Irina, Andrea, he entès que participaríeu a la Magna, però com a visitants i reporteres de la celebració; en canvi, la Zícora participarà activament en els tallers (Ludi Romani et Ludus Gammaticus) veritat? També les vostres famílies vindran i en gaudiran. Si no és així, ja m’ho direu!

 16. Zícora

  Salve.

  Jo aniré a la Magna Celebratio el dissabte amb el meu pare, que també anirà disfrassat de gladiador romà. I el diumenge amb la mare.

  Vale.

 17. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » El pèplum, la nova tendència

 18. Pingback: Taller d’escriptura amb calamus amb Josefet Fuentes | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *