Animals fantàstics versus animals mitològics

Havent preguntat a l’alumnat sobre quina diferència hi ha entre un animal fantàstic i un animal mitològic, la majoria respon que l’animal mitològic és creat pels déus i enviat als homes com a càstig, per a pertorbar-los… la lluita contra ells reflecteix l’esforç de la humanitat per conservar l’harmonia còsmica. Però també és cert que l’home ha gaudit sempre d’una fèrtil imaginació i ha creat uns éssers fabulosos, dignes de qualsevol mite. Tot i així tothom ha coincidit en què se’ls pot considerar uns monstres i i sobretot uns éssers sobrenaturals.

Els alumnes de 4t d’ESO de l’institut Miquel Martí i Pol de Roda de Ter, han treballat a l’assignatura de “Plàstica” els animals, el dibuix a llapis i com fer les ombres”. Des del primer moment em vaig posar en contacte amb la Rosa Terradelles, la professora, per a veure si podien deixar volar la imaginació dels alumnes, i sense deixar de banda els nostres objectius, poder treballar entre totes dues els animals mitològics, a partir dels seus animals fantàstics. Em va dir que sí i van començar la feina.

Ecce imagines!!!

Ara a partir del que hem estudiat responeu les següents preguntes:

1) Posar nom als seus animals (cada dibuix té un número) i raonar-lo.

2) Identificar els animals mitològics (podeu consultar l’article de TERESA) del segon vídeo i explicar-los breument.

3) No tots els animals mitològics fan referència a la cultura clàssica. A quines altres mitologies pertanyen ?

Rocío
quod sumus

20 thoughts on “Animals fantàstics versus animals mitològics

 1. Margalida Capellà Soler

  L’ENHORABONA, artistes de Roda de Ter i professores emprenadores! Crec que amb aquest llistó tan alt, Rocío, podríeu també participar en la proposta de la Teresa aquest Sant Jordi! Us hi esperem amb candeletes!

 2. natalia espejo romero

  Salveeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!

  Tots els animals fàntastics són molt originals i estàn genial!! 😉 La veritat es que m’han agradat molt!!
  Lo dels animals mitològics ja me’ls coneixia quasi tots però en aquestes imatges són molt xules i molt creatives 🙂

  Valeeeeeeeeee!

 3. Teresa Devesa i Monclús

  Quins dibuixos! Realment sou uns artistes, companys de Roda de Ter, i és un plaer compartir les vostres creacions. De tant en tant em passo pel “Quod sumus” i veig que teniu un potencial artístic increïble. Encara recordo la vostra tasca sobre mosaics.
  Felicitats, Rocío, per la part que et toca. I m’alegro que el meu article us hagi servit com a font documental, realment és una de les satisfaccions de la tasca en xarxa: la feina d’un dóna peu a la feina dels altres i tots aprenem dels companys. Espero conèixer-te en persona un dia d’aquests, però de moment, estaré pendent de la vostra nova col·laboració. No trigueu!

 4. Rocíorpoyato Post author

  Moltes gràcies. El millor és que aprenem tots!Els meus alumnes estan disposats a participar-hi!

 5. Eva Serrano

  Aquestes il·lustracions són precioses. I a més originals ja que no són copiades. No entenc com algú pot saber dibuixar tan bé, i algu (m’incloc) en sap tan poc… jajaja
  Vale!!

 6. irina

  Salve!
  Estan molt ben fetes aquestes criatures, són molt originals, a mi em costarien força de fer-les ja que són molt complicades de fer i jo no és que dibuixi gaire bé! Felicitats per aquests dibuixos tant bonics!

 7. andrea balart

  Salve!
  m’agraden molt aquestes il·lustracions, n’hi ha moltes criatures, com per exemple el fènix: És un ocell mascle amb les plomes daurades i vermelles, molt belles. Quan arriba a la fi del seu cicle vital, el fènix fa un niu de branquillons de canyella i deprés l’encén; el niu i l’ocell es cremen amb fúria i queden reduïts a cendra, de la qual sorgeix un nou i jove fènix.

 8. Andrea Balart

  Salve!
  m\’agraden molt aquestes il·lustracions, n\’hi ha moltes criatures, com per exemple el fènix: És un ocell mascle amb les plomes daurades i vermelles, molt belles. Quan arriba a la fi del seu cicle vital, el fènix fa un niu de branquillons de canyella i deprés l\’encén; el niu i l\’ocell es cremen amb fúria i queden reduïts a cendra, de la qual sorgeix un nou i jove fènix.

 9. Marta Bautista

  Salve!!!

  Les il·lustracions m’agraden molt, ja m’agradaria a mi dibuixar així de bé!!!

  Vale!!

 10. Eulàlia

  Salve!

  Els dibuixos estan molt bé! La diferència entre els animals fantàstics i els mitològics és que els fantàstics mai han existit o es tracten d’una variació d’alguna espècie que sí que existeix.
  En canvi, els mitològics sí que han existit però se’ls han donat característiques humanes o màgiques.

 11. Uxue Avilés

  Salve!!

  Quins dibuixos tan ben fets.
  La diferència que podem trobar entre els animals fantàstics i els mitològics és que els fantàstics no han existit i en canvi els mitològics si que han existit però aquests contenen característiques humanes.

  Vale!!

 12. Montse

  Salve!!!
  Estic molt contenta de que us agradin els dibuixos. El meu és el número 8 i l’he anomenat CRYFLY: és una barreja d’ocell i marieta. Com veieu a la majoria hi apareixen ocells. L’hem parlat a classe i he arribat a la conclusió de que el fet de volar és una fantasia que tots hi voldrien fer.
  Montse
  4t Eso B
  INS Miquel Martí i Pol

 13. Rocíorpoyato Post author

  Salveee!!
  El meu dibuix és el número 2 i és una “Papallona ocellaire”. El seu nom és PAPOT.És un animal que apareix els primers dies de la primavera, sempre a les vores del riu Ter i com veieu és una barreja d’ una papallona i ocell( je ,je). Vaig decidir fer una papallona perquè hem llegit alguns mites d’Ovidi, totes les metamorfosis dels humans i crec que la papallona es l’animal més adient .
  Cristina
  4t ESO B
  INS MIQUEL MARTÍ i POl

 14. Cristina

  Salvee!!
  Torno a ser jo, m’ha costat una mica, però ja sé com es fa: us deixo els noms que he posat a la resta d’animals:
  1) Escarbatocell; ja que és una barreja entra un escarbat, un ocell i una aranya.
  2) Papallona ocellaire: és una barreja de una papallona i un ocell ( el meu PAPOT)
  3) Pigotvolador: és un pigot amb ales de libel.lula.
  4) Escarbat de mar: és un tipus de peix amb cos de escarbat.
  5) Escarbat pericoter: escarbat amc cap de periquitu
  6)Ocell cranc: ocell amb potes de cranc.
  7)Gambainsecte: gamba amb cos de mosca.
  8)Marieta voladora: marieta amb ales de àguila.
  9)Oca mil-peus: oca amb potes de mil peus.
  10) Estruç volador:estruç amb ales de mosca.
  11) Lloro real: cap de lloro, cos d’oruga i plomes de paó real.

 15. serna.marta2010

  Salve!!
  Moltes felicitats als dibuixants. Son uns dibuixos molt bonics i molt ben treballats. Es veu clarament com els animals fantastics no existeixen encara que a vegades estiguin inspirats en un animal real. I a diferència d’aquests, els animals mitològics tampoc existeixen però son convinacions animals i humanes.

  Vale!!!

 16. violeta

  Salve,
  Tots els dibuixos són molt bonics i sé que els meus companys han treballat molt i bé, jo no he participat d’aquesta activitat perquè no faig dibuix, però considero que estan motl ben fets. El que més m’agradat ha ses l’últim i l’he posat de nom ESCAROC: m’ha costat esbrinar a quin animal partenien les potes i el cap d’aquest animal fantàstic ,però crec que pertanyen a un escarabat i el cos és clarament d’un ocell.
  Tots en el fons, volen ser un Dèdal o un Ícar, volen volaaar !!!!
  Violeta, 8 Llatí) 4t B
  Ins Miquel Martí i Pol

 17. Clara

  Ave!
  Els dibuixos estan molt bé, ja m’agradaria a mi saber dibuixar així!

  Vale 😀

 18. Anna

  Entre molts d’altres animals, he triat el que m’agrada més el número 8 amb el que jo li vaig posar el nom de Marietocell. L’animal fantàstic combina la cara i les ales que són d’ocell i el cos de marieta. M’agrada molt perquè transmet molta força a la marieta amb aquestes ales tan grans com les de l’àliga, cosa que la marieta sempre s’ha associat amb un animal feble i que no es pot defensar ja que és tan petit en un món tan gran.
  Anna Parera
  4t ESO A LLatí
  INS Miquel Martí i Pol

 19. Alba

  Penso que tots els animals estan molt ben dibuixats, i són molt originals. N’hi ha més d’un que m’ha sorprés, com el que he anomenat “Cranquilloro” i el “Llagosca“, però el que m’ha agradat més de tot és l’animal número 11, fet per Cristina Viladelbosch. Jo l’he anomenat “Erugalloro real“, un lloro amb cua d’eruga, i plomes de paó real. M’ha agradat la manera en que estan combinats els tres animals, com s’enganxa la cua de l’eruga amb el cos del lloro i aquesta està posada justament com a límit de la cua. De totes maneres moltes felicitats a tots els de plàstica que han fet una dibuixos molt bonics!
  Alba Vidal 4t-C
  INS MMP

 20. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Aquest Sant Jordi: “Monstres, el somni de la raó”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *