(SEMPRONIO va hacia la casa de la vieja alcahueta. Ella lo ve llegar.)
CELESTINA. ¡Elicia,Elicia,ven!
ELICIA. ¿Qué? No puedo salir.
CELESTINA. ¿Por qué?
ELICIA. Porque está aquí Crito.
CELESTINA. ¡Mételo en el cuarto de las escobas! Dile que viene tu primo.
(ELICIA se dirige a su amante.)
ELICIA. ¡Rápido! ¡Escóndete! viene mi primo a verme.
CRITO. Lo haré. No te preocupes.
(Mientras, CELESTINA recibe a SEMPRONIO en la puerta.)
CELESTINA. ¡Sempronio! Dame un abrazo. No has venido en tres días por esta casa. ¡Elicia, Elicia! ¡Mira quién está aquí!
ELICIA. ¿Quién?
CELESTINA. Sempronio.
ELICIA. ¡Maldito seas! ¡Que tus enemigos te mates!…
La Celestina de Fernando De Rojas
Després de llegir aquest fragment del’escena III de l’acte I de La Celestina de Fernando de Rojas, quin paral·lelisme hi trobeu amb L’ase d’or d’Apuleu?
Sergio Fernández
4t E Llatí
Salve! En l’ase d’or apareix molt el tema de l’adulteri, en el conte de la bota i l’amant , tot i que en aquell la dona aconseguir el seu propòsit i enganya el seu marit.
SALVE!
amb l’ase d’or ho relaciono amb l’història de l’amant i la bóta
Sergio, sens dubte la Celestina té un antecedent ben clar en L’ase d’or d’Apuleu, tot i que el fragment que ens cites no és de l’amant i la bóta!
jajajaj és que me’n recordo del capítol i realment em fa gràcia el pensar lo innocent i ‘tonto’ que arriba a ser el marit… sí si, jo tmbé relaciono l’adulteri amb aquell capítol… jajaja Ave!
SALVE!
En l’Ase d’or ho relaciono amb l’historia dela bota i de l’amant, perque ella al final aconsegueix el que ella volia, perquè va enganyar al seu marit.
VALEE!
Salveeeeeeee :)!
En l’ase d’or ho relaciono amb el tema de l’adulteri que hi apareix en el conte de la bota i l’amant.
Valeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!
Salve!
Ho relaciono amb l´historia de l´amant i la bota.Molt bon treball!
Victòria, eureka! Ara ens has d’explicar l’episodi i comentar el paral·lelisme!
Fernando de Rojas en el llibre de la Celestina s’inspira en la història de l’amant i les sandàlies de l’ase d’or.
La història de l’amant i les sandàlies és un home que és moliner i gran casat amb una dona molt jove que no vol que ningú la toqui. Un dia d’aquests ha de marxar per treball i li diu al seu esclau que vigili que ningú la toqui a la seva dóna que sino el matarà. Un home que es diu Filesiter li diu al criat que la vol conéixer i que a canvi li donarà unes monedes. Qua anirà a la nit i nungú s’adonarà. El criat co mera molt codiciós va acabar acceptat i quan va anar amb la dóna del moliner tot just va arribar ell. El criat el va poder entretenir una mica i va ser el temps suficient perquè Filesiter pogués marxar però es va deixar les sandàlies i el moliner ho va trobar i va encadenar al seu criat i el va portar a matar però pel camí es van trobar amb Filesiter que va cridar que menys mal que l’anaven a matar ja que les sandàlies eren seves i se les havia robat en uns banys públics. El moliner s’ho va creure així que va perdonar al seu esclau i es va pensar que la seva dona no l’havia enganyat.
Per això està relacionat ja que també utlititza l’alcavota que és aquell criat o criada qui fa que el marit no s’enteri de l’adulteri.
Salve!
De l’Ase d’or, jo ho relaciono amb l’Amant i la Bota.
Vale 😉
Salve 🙂 !
Fernando de Rojas és un escriptor força conegut, que va escriure La Celestina. L’any passat vam llegir-ne un tros i la veritat és que està molt bé.
I gràcies a aquest text vam aprendre que és una “Celestina” o “Alcahueta”; és una dona gran, que abans es dedicava a la prostitució, però ara com ja no pot exercir es dedica a ajudar a nois a relacionar-se, amb altres noies a canvi de diners o algun tipus de benefici.
VALE 😀
És una història de l’ase d’or que ho relaciono amb l’amant i la bota.
És de l’ase dor, que està relacionat amb la historia de l’amant que te la noia i enganya el seu marit amb que plourá molt i s’inundará tot, i que es lligin al sostre amb una bota per sobreviure, i això ho fa per quan el marit es dormi, ella fer el que vulgui amb l’amant.
vale :D!
Salve!
Crec que el paralel·lisme és que en l’Ase d’or surt el tema de l’adulteri com en el conte de la bota i l’amant, tot i que en aquell la dona aconseguix enganyar el seu marit.
Felicitats per l’apunt!
Vale!
Salve!
hi ha molt paral·lelismes entre la Celestina i l’ase d’or, com la bruixeria, però en aquest fragment el paral·lelisme que hi ha amb l’ase d’or és l’adulteri, trobo que té una certa semblança amb la de l’amant i la bota, o el de la sandàlia. L’any passat a castellà vam treballar la Celestina, i em va agradar força.
salvee!!
En l’ase d’or ho relaciono amb el tema de l’adulteri que hi apareix en el conte de la bota i l’amant
salve !!
crec que es la historia de l’ase d’or de l’amant i la botaa!
vale!
Salve!!!
La Lida va dir que no es el conte de l’amant i la bota, per lo tant crec que l’unic conte que queda i que hi hagi un paral·lelisme amb la celestina es l’amant i les sandàlies.
Vale!!!
Bonum diem!
L’escena III de l’acte I de La Celestina de Fernando de Rojas te una relació amb l´historia de l´amant i la bota en l’Asa d’Or, com be dieuen els meus companys amb el tema de l’adulteri.