Gimcana visual sobre ceràmica grega

Per practicar el que heu après sobre ceràmica grega en el tema Economia i treball, ve’t aquí un nou recull d’imatges que vull que comenteu des de tots els punts de vista, tant sobre el vas en si com sobre la decoració i les dades identificatives. D’uns en podreu dir més coses, d’altres menys, però les il·lustracions són prou clares per poder identificar-los. Algunes d’elles són pròpies i d’altres provenen de Wikimedia, per tant són de llicència lliure.

TERESA

9 thoughts on “Gimcana visual sobre ceràmica grega

 1. Cristina Ortiz

  1-La primera fotografia és d’una cratera acampanada. Aquest tipus de peça servia per a barrejar l’aigua amb el vi. És una figura en roig sobre negre, ja que el fons és de color negre. En la peça s’hi poden observar diversos dibuixos, entre ells un conill saltant. La peça té l’origen a Gnathia(Apúlia),al sègle 33aC, i actualment es conserva al museu British, a Londres.
  2-La segona imatge és d’un Estamne. Aquestos servien per a guardar líquids o cereals. És una figura de negre sobre roig i els dibuixos representen la partida d’un guerrer. La peça té l’origen a la regió de l’àtica(570–560aC) I actualment es troba al museu de Louvre a París.
  3-La tercera imatge és un Lècitos. Aquestos servien per a guardar perfums. És una figura de roig sobre negre, i els dibuixos representen a una dona amb Eros i Afrodita. La peça té l’origen a la regió de l’àtica(ca410–400aC)i es troba al museu de Louvre a París.
  4-La quarta imatge és un enòcoe. Aquestos servien per a servir líquids. És una figura de roig sobre negre, i els dibuixos són flors.La peça te un origen minoic i és del s.XVaC. Actualment es conserva a Musée d’archéologie méditerranéenne de la ville charité a Marsella.
  5-La cinquena imatge és un píxide. Aquestos servien per a guardar joies o cosmètics. És una figura de roig sobre negre, i en el dibuix es pot apreciar una processó nupcial.La peça té l’origen a la regió de l’àtica(570–560aC) I actualment es troba al museu British a Londres.
  6-La sisena imatge és un càntar. Aquestos servien per a beure. És una figura de roig sobre negre i el dibuix representa un home estirat, i una esclava li serveix menjar.La peça té l’origen a la regió de l’àtica i actualment es troba al museu arqueològic d’Atenes.
  7-La sisena imatge és un cílix. Aquestos servien per a beure vi o aigua.És una figura de roig sobre negre i el dibuix representa un hoplita caminant. Es una ceràmica de la regió d’Àtica, a Agrigent(Sicília)ca490-480aC.

 2. Eulàlia

  1- Una cratera acampanada.

  2- Un estamne.

  3- Un lècitos.

  4- Un enòcoe.

  5- Un píxide.

  6- Un càntar.

  7- Un cílix.

 3. Carla Pallach Ros

  Hola!!

  1. Aquesta imatge és d’un escifos. Es va fer a Gnathia (Ampúlia) l’any 33 a.C i ara es troba al “British Museum” de Londres.
  Té dues nanses horitzontals laterals, un coll ample i una base. La decoració és de figures roges sobre negre i s’hi representa una llebre saltant. Com és un motiu natural, la llebre està envoltada de greques de motius vegetals.
  Es tracta d’un vas per beure i, per tant, era de les peces ceràmiques de menys importància que es trobaven a la taula.

  2. En aquesta imatge apareix una hídria elaborada a la regió de l’Àtica, a la Grècia Central, l’any 570-560 aC. Actualment es troba al “Musée du Louvre” a Paris.
  Tot i que en la imatge només veiem les dues nanses horitzontals laterals, té una altra nansa vertical que servia per servir l’aigua. Té el coll estret i una base adaptada per poder-la portar al cap després d’anar a cercar aigua a la font. En la peça es mostra la partida d’un guerrer amb el seu cavall i a més va acompanyat d’altres homes. La decoració és de figures negres sobre roig i a la part superior de l’escena hi ha una greca de motius vegetals ja que hi ha animals dibuixats.
  Com ja hem dit, l’hídria servia per anar a cercar aigua a la font i, més tard, servir-la.

  3. A la tercera imatge observem un lècitos elaborat també a la regió de l’Àtica, a la Grècia central, entre els anys 410-400 aC. Actualment es troba al “Musée du Louvre” de Paris.
  Consta d’una nansa vertical i un coll estret. La decoració és de figures roges sobre negre i s’hi presenta una dona amb Eros i Afrodita. Eros, Cupido, fill d’Ares i Afrodita, és el déu de l’amor, el desig, la luxúria i la fertilitat. Els seus atributs són les ales i l’arc i les fletxes amb plomes. Afrodita, Venus en llatí, filla de Zeus, és la deessa de la bellesa i l’amor. Els seus atributs són la poma d’or, la petxina i el colom. Aquest lècitos està decorat amb sanefes de motius geomètrics.
  El lècitos podia ser alt o baix i servia per desar perfums i olis.

  4. La peça ceràmica que observem és un enòcoe trobat a l’illa de Creta, del mar Egeu, datat al segle XV aC. Actualment es troba a Marsella al “Musée d’archéologia méditerranéenne de la vieille charité”.
  És una peça d’una sola nansa vertical i coll estret. És de mida mitjana ja que solia estar a la taula. La decoració és de figures negres sobre roig i té motius vegetals i sanefes amb motius geomètrics.
  Servia per servir el vi. La paraula “enòcoe” prové del mot grec “οἶνος” que vol dir vi. D’aquesta paraula prové per exemple la paraula enologia, que és la ciència del vi.

  5. Aquesta és la fotografia d’una píxide feta a la regió de l’Àtica, Grècia central, elaborada entre els anys 440-430 aC. Actualment es troba al “British Museum” de la ciutat de Londres.
  És una capsa de mida petita. La decoració és de figures roges sobre negre i l’escena representa una processó nupcial. A més te una sanefa de motius geomètrics.
  Servia per desar el maquillatge en pols, joies…

  6. En la imatge número 6 observem un càntar elaborat a la regió de l’Àtica, Grècia central. Actualment es conserva al Museu arqueològic d’Atenes.
  Consta de dues nanses verticals i un coll ample. La decoració és de figures roges sobre negre i s’hi representa l’escena d’un home menjant el què li porta un esclau. Té greques de motius geomètrics.
  El càntar era la copa de més importància que es posava a la taula i servia per beure.

  7. En la darrera imatge observem un cílix que és una ceràmica àtica, Agrigent (Sicília), elaborat entre els anys 490-480 aC.
  Té dues nanses horitzontals laterals i un coll ample. És de mida petita. La decoració és de figures negres sobre roig. S’hi representa un hoplita caminant. L’hoplita formava part de la infanteria pesada, el focus central de la guerra en l’antiga Grècia. El cílix motius geomètrics.
  El cílix era una copa de vi d’ús quotidià.

  Adéu!

 4. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Molt bé Carla. Veig que estàs ben preparada per a l’examen de demà!
  Michelle, Cristina i Eulàlia, heu fallat només la segona, però sóc conscient que la posició de la peça en dificulta la identificació. Tal com vam comentar a classe i, per tant, la Carla ho ha pogut encertar, és una hídria, tot i que no es pot apreciar la tercera nansa vertical. Els estamnes tenen el coll més curt i el broc ample.
  Cristina, gràcies pels enllaços, que ens seran molts útils, com també l‘inventari que esteu fent al moodle. Nosaltres pensàvem a participar-hi, però la veritat és que heu treballat tan ràpid que poca cosa queda per afegir. Serà una eina molt útil d’ara endavant.

 5. Pingback: El dia del meu casament! | El Fil de les Clàssiques

 6. Sebastián Lindo Azañero

  Salve
  1. És un escifos, té una il·lustració d’un conill corrent en un bosc.
  2. És una estamne.
  3. Lècitos
  4. Una àmfora, li falta una nansa.
  5. Píxide, on es guardaven joies i maquillatge.
  6. Càntar, una copa de luxe. Es representa un home dinant i un esclau portant menjar.
  7. Escifos

 7. Marta Verkholyak

  1. És una cratera, ja que té un broc molt ample i obert i dues nances horitzontals. Es tracta d’una peça de taula, i en aquest recipient es feien les barreges de begudes que es prendrien a l’àpat. La decoració és de figures roges, i també té una greca vegetal, ja que representa una escena de la natura.

  2. Aquesta peça és una hídria, ja que té el coll i el broc molt estret, i tres mances tot i que la vertical no es veu. Era un estri de cuina que s’utilitzava per transportar i servir aigua. La il·lustració és de figures negres i la greca és de tipus vegetal perquè representa la partida d’un guerrer a l’exterior sobre un cavall.

  3. És un lècitos, amb el coll i el broc molt estret i una sola nança vertical. Es tracta d’un recipient molt petit, d’ús femení, per guardar perfums i olis. Està decorat amb figures roges que representa una dona acompanyada d’Afrodita, la dea de l’amor, i el seu fill Eros. Representa una escena d’interior, ja que la dona està asseguda en una cadira, per tant el lècitos té una greca geomètrica.

  4. Es tracta d’un enòcoe, que té el coll i el broc molt estret i una nança vertical molt alta. Era una peça de taula que estava feta per introduïr-se dins la cratera (un gran recipient de begudes) i poder servir els líquids més fàcilment. Està decorada amb figures negres i greques marines.

  5. Aquesta petita peça de tocador es diu píxide, que era una capça tancat amb una tapa. S’utilitzava per guardar joies o maquillatge. La il·lustració representa una processó nupcial en un carro de cavalls, per tant és una escena exterior i per això té una greca vegetal.

  6. És un càntar, ja que té un peu alt, un broc obert i dues nances altes. La seva forma estava feta per poder ficar-se dins la cratera i poder agafar la beguda. És una peça de mà que té una decoració exterior, que és de figures roges. Està representada l’escena d’un simposi, amb un convidat menjant ajagut i un esclau al seu costat, i també té una greca geomètrica.

  7. Aquesta peça és un cílix. Té el peu baix, un broc ample i dues mances horitzontals. El cílix és una peça de mà que es ficava dins la cratera per poder beure amb comoditat. Tot i que solen tenir una decoració interior, aquest està decorat a la part exterior, amb una il·lustració de figures negres.

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Ben fet, Marta, els has encertat tots, menys la darrera imatge, que és un escifos, una peça de les que no us he assenyalat a classe. No obstant, no pot ser mai un cílix, perquè aquest és molt més pla.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *