O scurta istorie a inelului

Foto: Photoland/Corbis Images Căsătoria lui Jupiter cu Junona. Frescă de secol XVI, din Salonul Muzelor, Villa Medici din Florenţa

 

La Margalida volia un text al bloc en romanès i mireu per on us he traduït aquesta notícía de fa un parell de dies, del 22 d’octubre de 2011,  de Daniela Şerb,  publicada a la revista Adevarul:

După unii, forma inelului e inspirată de cea a Soarelui şi a Lunii, în vreme ce alţii consideră pur şi simplu că podoaba urmează conturul firesc al degetului uman. Pagini realizate de redacţia Historia.

Una dintre cele mai vechi legende despre inel ne parvine din mitologia greacă. Se spune că Prometeu a fost pedepsit de Zeus la osândă veşnică pentru că a dezvăluit oamenilor secretul focului. Prometeu trebuia să stea înlănţuit pe un munte, iar un vultur flămând îi devora ficatul. Potrivit unei alte versiuni a mitului, povestită de Hesiod, Hercule l-a eliberat pe Prometeu, dar Zeus nu l-a lăsat să scape oricum, ci l-a silit să poarte pe deget un inel din fier care încorpora o bucată de rocă, semn că niciodată nu va fi pe deplin eliberat.

 

Una història curta de l’anell

Segons alguns, la forma de l’anell està inspirada en la del Sol i de la Lluna, mentre que altres consideren simplement que la joia segueix la forma natural del dit humà. Una de les més antigues llegendes sobre l’anell ens arriba de la mitologia grega. Es diu que Prometeu va rebre un càstig etern per haver revelat als homes el secret del foc. Prometeu havia d’estar encadenat a una muntanya, i un voltor afamat li devoravael fetge. Segons una altra versió del mite, contada per Hesíode, Hèrcules va alliberar Prometeu, però Zeus no el va deixar escapar de cap manera, sinó que el va obligar a dur al dit un anell de ferro amb un tros de roca incorporada, senyal que mai no estaria plenament alliberat.

Joan Llull Vives

Mallorca

37 thoughts on “O scurta istorie a inelului

 1. Cecilia Bizzotto

  Aquest mite em sembla interessant, però la veritat és que no m’agrada. Malgrat suposo que els grecs no en veien el matrimoni com res semblant a quelcom bonic, sino un tall a les seves llibertats personals i un pes que perdura durant tota la vida. Potser aquesta imatge del matrimoni,per alguns no n’ha canviat massa, en crec.
  Respecte al text, no he entés res, només algunes paraules que suposo vindran de la mateixa arrel.
  Vale 😀

 2. gene macias sanchez

  aquest mite ja el sabia de l’any pasat prometeu per ajudar els mortals va ser castigat pero hercules el va voler ajudar pero en cap manera zeus ho va permetre ja que ell era el deu dels deus.

  VALEE!!

 3. Noelia Vargas

  M’ha semblat una llegenda molt interessant perquè desconeixia de perquè es posa l’anell a la mà esquerre.

 4. Laura Torrent

  Salve!
  Aquest mite el desconeixia totalment, mai m’havia parat a pensar en l’origen de l’anell, i llegint aquest article ho he pogut saber.
  He pogut comparar el romanès amb el català, i la veritat que hi han paraules que s’assemblen, pero els signes que utilitzen no s’assemblen res als nostres signes d’accentuació.

  Vale!

 5. Victor Huete

  Salve!!
  Una notícia molt interessant, pero a mi me es mes creïble que l’anell te la forma que te per la Lluna i el Sol que per el mite de Prometeu que tambe esta molt be

 6. Andrea Gomez

  Salve!!! com a molts dels meus companys m’ha semblat molt interessant i he vist que els grecs veien el matrimoni com un càstig i algo com desagradabla i mai buscat, m’ha semplat extrany igual que la tradició de portar l’anell a la mà esquerra vingués de les tradicions gregues.

  VALE!

 7. sanchez.laia1120

  Salve!
  Aquest història de perquè l’anell es porta a la mà esquerra m’ha semblat molt interessant, ja que abans no sabia que significava ni perquè es portava a la mà esquerra.
  També m’ha sobtat que prové del grec.

  Vale!

 8. victor barranco!

  Salve!
  m’ha semblat massa interessant aquest apunt, ja que no tenia ni la ideia mes petita de perquè es posava l’anell a la mà esquerre i la veritat es que m’ha sobrat també que proveé del grec.
  Una altre de les coses que m’ha solprés ha sigut que només he entès unes poques paraules del romanès com per exemple “roca”. Llegint una mica per sobre els comentaris, m’ha semblat molt interessant la pregunta de el Tom
  Vale lida 🙂

 9. gene macias

  es increible que l’anell vingui d’una tradició d’un castig algu que no es buscava la veritat no te sentit portar-lo en aquests temps la veritat…!

 10. naim bensaed

  Salve
  Hem sembla molt ineressant el text, tot i que per la meva opinió parla del matrimoni com un esclavatge i un patiment.

 11. Aida Alvarez

  Salve!
  m’ha semblat molt interesant y molt curios llegir-ho.encara que text en romanés hi han algunes coses que no he acabat dentendre.

  VALE!

 12. Alba Carrasco

  Salve!
  M’ha semblat un apunt molt interessant!
  El mite de l’anell, el desconeixia totalment i gràcies a aquest article ho he pogut esbrinar.
  El text en romanès, la veritat, és que no l’he entés molt pels els signes de accentuació ja que són diferents, però el que sí que és veritat, és que bastantes paraules sabia esbrinar-ne el sentit.
  Vale!

 13. natalia espejo romero

  Salve!!
  M’ha semblat molt interesant saber aquesta llegenda de perquè l’anell es porta a la mà esquerra, diuen que Hercules va alliberar Prometeu del seu càstig, però Zeus no el va deixar escapar i el va obligar a dur un anell de ferro amb una roca, senyal que mai no estaria plenament alliberat.
  M’he fixat que algunes paraules del romanès al català concideixen, ja que les dos són llengües romàniques, com per exemple “inspirada” en romanès és “inspirată” o “roca” i “rocă”.
  VALEEEEEEEEEEEEE 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *