Ens dóna Ovidi bons consells a Ars amatoria I?

Després de llegir en llatí en la versió d’Hans H. Orberg el llibre primer d’Ars amatoria, creieu que  és una obra encara vigent? Podem fer cas els homes dels consells d’Ovidi per aconseguir l’amor en el segle XXI? Heu llegit el nostre Ars amandi? Us animeu a llegir l’Ars amatòria d’Ovidi? En teniu prou amb el llibre I o també voleu el resum del llibre II i III?…

El llibre I d’Ars Amatoria comença amb un preàmbul en què el poeta es declara mestre de l’amor i ocupa els versos 1-40. Segueix en tres parts: on trobar dones, com seduir-les i com mantenir el seu amor. Fins al vers 66 se’ns diu que a tot arreu es pot trobar una dona. En els versos següents, descriu les oportunitats per a una aproximació amorosa, als passeigs i als edificis públics en els versos 67-78; als fòrums i sobretot als teatres en els 79-134 tal com vàrem poder descobrir tots junts a classe. A partir d’aquí, ens vàrem repartir la resta del llibre I entre tots i aquest és la nostra feina que hem anat posat en comú en el Fòrum General del nostre Moodle però que ens plau ara compartir-la aquí i conèixer la vostra opinió:

En els versos 135-175, Ovidi ens torna a parlar d’aquells llocs que no podem passar per alt si volem trobar la noia dels nostres ulls. Per tant, ens proposa el circ, l’amfiteatre o el fòrum, ja que estan a vessar de gent durant tot el dia. A més, són llocs que tan si vols com si no, l’aproximació facilita iniciar una conversa.

En els versos 229-252, Ovidi ens diu que un banquet, a  part de bon menjar i bon vi, trobarem també dones amb qui parlar. Ens explica les sensacions que sentirem quan ens deixem seduir per la nit i el vi, en aquesta situació la preocupació desapareix i el diàleg amb les noies es converteix en el més important fins i tot més que la bellesa, ja que això ens fa companyia i ens fa sentir estimats.

En els versos 263-350, hi trobem una gran quantitat d’històries que serveixen de model per seduir les dones. El concepte que anuncia en primer lloc és que qualsevol noia, per difícil que sigui, podrà ser conquistada, i això és així perquè tot i que no ho mostrin, les dones tenen el mateix desig sexual que els homes i una passió més violenta. Fins i tot diu que els homes, si deixessin d’anar darrere de les dones, serien elles les que  hi anirien al darrere, invertint els papers. Posa l’exemple breu de Biblis i Caune, de Mirra, que van cometre l’adulteri pel seu desig sexual envers el seu pare. A continució, relata extensament com Pasífae s’enamora d’un toro, i l’acaba comparant amb Europa i Io. Els següents versos, del 328 al 340, H. Orberg els omet, tot i que Ovidi segueix posant una gran quantitat d’altres històries de dones amb un gran desig sexual, com Aèrope, la filla de Nisos, Escil·la, qui va enamorar-se de Minos, i també parla de Clitemnestra, qui va matar el seu marit engelosida per la seva relació adúltera amb Cassandra,… Conclou aquests versos dient que la majoria de dones podran ser conquistades, i fins i tot si et rebutgessin valdria la pena intentar seduir-les, ja que Ovidi creu que allò nou i al·liè ens agrada més.

En els versos 351-396, Ovidi crítica la manera de seduir la dona  desitjada ja que molts cops busquem un intermediari, en aquest cas apareix la figura de la serventa. Ovidi ens diu que el mateix conquistador d’aquest amor és l’únic que ha de intervenir dins de la relació, ja que de vegades, per no dir sempre, quan algú ho fa, pot acabar malament.

Les dones, en els versos 397-434, són més fàcils de seduir el dia del seu aniversari o durant la festa de Venus (1 d’ abril). En canvi, intentar seduir una dona en mal temps és una missió impossible. També els regals les fan tornar boges i en volen sempre, tot i que no siguin dates especials.

En els versos 435-484, demana que supliquem en cartes l’amor de la nostra estimada, així ens farà cas. També funciona la intriga i mantenir en vel a la noia, amb promeses que potser mai no s’acompliran però sí que la faran somniar i desitjar-nos. El discurs és un bon aliat, sempre i quan sigui escrit en una carta d’una manera entenedora, dolça i creïble. Cal ser constant i no forçar res, hem de deixar passar el temps si volem aconseguir-la sincerament.

El fragment que va dels versos 485 al 502 parla de que els homes han de complaure la dona i fer el mateix que ella fa. Hi ha una frase que representa molt bé aquesta idea “Quan ella s’aixequi, t’aixecaràs; mentre ella estigui asseguda, seuràs: perd el temps al gust de la teva estimada.” Seguidament (503- 522) esmenta una sèrie de consells d’elegància masculina per agradar la dona: tallar-nos els cabells per una mà experta, o tallar-nos bé les ungles, o que no hi hagi pèls al nas. Les altres coses les hem de deixar per a noies presumides o mals homes.

En els versos 523 – 600, el poeta crida  Bacus per tal que reviscoli la seva flama de la inspiració bevent vi. Ens explica la història d’Ariadna a l’illa de Naxos quan plorant per la partida de Teseu hi arriba Bacus i el seu seguici amb qui s’acaba casant. Dóna consells a l’home casat (afalagar la dona, beure i menjar plegats, compartir els amics, donar-li sempre la raó, fer-li regals…) i que el vi  no li faci perdre el cap.

En els versos 601 – 628 aconsella la galanteria ja que no hi ha cap dona que no es cregui maca i a partir del 629 les promeses, uns bons al·licients per a la dona. A partir del vers 657 tracta la utilitat de les llàgrimes, dels petons, de les carícies i que no cal anar sempre amb tant de compte en tractar-les ja que també destigen ser posseïdes per la força d’un home en un atac de passió com Febe, la noia d’Esciros, Deidamia.

En els versos 721-736 tracta l’amor directament i parla sobre l’aspecte que s’ha de tenir l’hora de buscar parella femenina, diu que els homes que treballen tenen la pell morena d’estar al sol tot el dia, en canvi diu que per enamorar a una dona s’ha de ser pàl·lid ja que mostra les preocupacions i les passions de l’amor.

En els versos 737-752, aconsella malfiar-se dels amics i dels parents; de ser discrets en el moment de parlar sobre les virtuts de l’esposa perquè els nostres amics podrien desitjar ocupar el nostre lloc.

Ara bé, Ovidi acaba el llibre primer (753-770) deixant ben palès que els consells del poeta no poden ésser aplicats de qualsevol manera; més aviat han de ser adaptats a cadascuna de les dones en funció del seu caràcter.

Alumnes de Llatí de segon de Batxillerat.

Relator: Carlos Rocamora

25 thoughts on “Ens dóna Ovidi bons consells a Ars amatoria I?

 1. Margalida Capellà Soler

  És ben cert, l’amor fins i tot triomfa a les classes de traducció de llatí. L’amor mou el món! Mai no m’hagués pogut imaginar, alumnes de segon de llatí, que tots junts acabéssiu fent un apunt de síntesi així, que tots treballéssiu col·laborativament i tothom fes la seva feina. N’estic molt contenta. Visca l’amor col·laboratiu! Moltes gràcies, Carlos, per fer-ho possible!
  Ara potser cada un/una podria exemplificar els vostres versos amb la frase amb què els anunciàveu al Fòrum del Moodle i així tothom sabrà qui ha fet què.

 2. Irena

  Hola!
  La idea d’haver resumit alguns dels episodis d’Ovidi que parla sobre diferents aspectes de l’amor, la seducció, on es pot trobar aquesta passió, la manera de no fer desaparèixer l’amor, etc. Això ens servirà per tenir bastant clar el que pensava Ovidi en els seus temps, que personalment encara avui dia es conserven, però potser una mica més modernitzat en el aspecte dels llocs de trobada dels enamorats.
  Jo vaig fer el resum dels versos (351-396)que parla sobre com arribar a engatusar, en aquest cas a la dona que vols tenir entre els teus braços. Sempre i quan no hagi d’intervenir una altra persona per tal d’aconseguir a la que desitges. Tot i aiixí no està malament que t’aconsellin, però al cap i a la fi ets tu que has d’esforçar-te, perquè poden haver grans conseqüències si intervé algú dins de la relació, ja que és cosa de dos.

  bon artícle!

 3. Dani Costa

  Salve

  Felicitats Carles per aquest meravellós treball de síntesi, m’has deixat sense paraules. Es fascinant trobar un recull del versos d’Ovidi on quedi de manera magistral reflexa el seu missatge.

  El títol que em va semblar mes idoni per els versos 737-752 que com perfectament dius parlen sobre malfiar-se dels amics i parents quant es tracta de parlar sobre l’esposa és ” ningú es ceg davant l’esposa d’un amic”.
  I per als versos 753-770, que ens diuen que em de saber adaptar els nostres actes al caràcter de cada dona, vaig trobar oportú adjudicar-li el títol de “be water my friend”. Aquest títol es deu al discurs de Bruce Lee on ens deia que teníem que ser com l’aigua i saber adaptar-nos a cada situació tal i com o fa la corrent de l’aigua.

  Carles, t’estaré eternament agraït per aquestes pinzellades d’art, i recordeu que teniu una cita amb els consells d’Ovidi al ars amatoria.

 4. Laura Galán

  Bon treball Carlos!
  Jo he fet des del vers 135 fins el 175, aquells que parlen dels llocs més populars quan ens proposem trobar l’amor. El consell d’Ovidi era molt encertat, tot i que avui dia em canviat el circ, l’amfiteatre o el fòrum per la discoteca o el gimnàs, que segons la tendència social del moment, són els més freqüentats.
  En segon lloc, també aconsella prendre una actitud molt complaent amb la persona que ens agrada, és a dir, forçar una mica els trets en comú per tal d’iniciar una conversa, però sense passar-te, si no vols tenir problemes a posteriori! Per exemple, si estàs al gimnàs, i veus que ella no pot ajustar-se el pes de la màquina, pots acostart-te amb el millor dels teus somriures i ajudar-la o convidar-la a una beguda a la discoteca!
  Com podeu veure, els consells d’Ovidi són igual d’útils actualment, només es tracta d’actualitzar-los! Molta sort en la vostra recerca de l’amor!

 5. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Els poetes elegíacs de l’època d’August ja estimaven i seduïen!

 6. Cristina Ortiz

  Hola!

  Llegint aquest article tan interessant he trobat un personatge del cicle micènic al qual fas referència: Aèrope. I com estem estudiant aquest cicle, explicaré la seva història.

  Aèrope és un bon exemple de dona amb un gran desig sexual ja que enamorada del seu cunyat Tiestes, va ser infidel al seu marit Atreu. Ella va ajudar a Tiestes a arribar al tron enviant, una nit, el toisó d’or des del ramat d’Atreu fins al de Tiestes esdevenint així rei. Però gracies a Zeus i Hermes Atreu ho va descobrir tot i va acusar Tiestes de jugar brut. Després va anunciar que si en realitat era ell el que havia de ser rei, l’endemà el sol sortiria per ponent, i com aixó va ocórrer, Tiestes es va haver de rendir.

  Atreu va tornar al tron i va castigar la seva dona llançant-la al mar.

  Contestant a la pregunta que dóna titol a l’article, i havent llegit l’obra, he de dir que en gran part si que són bons consells, i sobretot són molt semblants a els que es podrien donar ara.

  Adeu! 🙂

 7. Teresa Devesa i Monclús

  Realment, tant aquest article com els paral·lels d’El Vaixell d’Odisseu us seran una bona eina per repassar el contingut d’aquesta lectura abans de selectivitat. Mil gràcies als autors per compartir la seva feina, que no és poca- amb la resta d’aràcnids.
  Cris, veig que has sabut relacionar la referència a Aèrope per lligar l'”Ars” amb la lectura de grec. I és que tot està relacionat…

 8. Rocío Molina

  Salve!!

  La veritat és que gràcies a aquest apunt i als dels nostres companys del vaixell d’Odisseu he ampliat molt més tots els coneixements que tenia sobre Ars Amatoria d’Ovidi.

  Nosaltres a classe hem treballat en llatí només el primer llibre perquè la traducció ens costa molt i tenim un ritme més bé lent, però he començat a llegir la traducció en català i la veritat és que m’està sorprenent perquè els consells que ens dona el poeta en aquesta obra escrita fa tants segles són, més o menys, els mateixos que apliquem avui en dia a l’hora de seduïr a un noi o a una noia. Així doncs podem deudir que Ovidi era una persona molt moderna per a la seva època i segurament per això va ser desterrat després de la publicació del seu llibre.

  Ara no ens sorprèn les coses que diu, més bé ens pot sorprendre aquest despotisme de ser el que més sap de l’amor, però no els seus consells, els quals el van fer que s’hagués d’allunyar de la seva familia fins a la seva mort.

 9. Luis Moreno

  holaa!
  En al meva opinió aquest apunt em sembla una bona manera per poder ampliar el nostre coneixement sobre “Ars amatoria”.
  Jo penso que els concells que Ovidi ens dona eren certs i molt ben encertats per la època en la que s’utilitzaven, tot i que aplicats a l’actualitat haurien de patir algun petit canvi, pero en general els consells que plaute ens dona i ens parla a Ars amatoria, son aplicables actalment i penso que d’alguna manera ens proporcionaries ajuda i ens beneficiarien em diferents àmbits

 10. Uxue Avilés

  Salve!!

  Gràcies a aquest apunt i al del Vaixell d’Odisseu he pogut conèixer més coses de les que sabia sobre Ars Amatoria d’Ovidi.

  El llibre conté tres parts (també anomenades llibre) tot i que nosaltres estem treballant el primer. Per traduir, molts cops he necessitat el suport de la traducció en català i l’he anat llegint. La veritat és que tot el que he llegit de moment, són consells que Ovidi ens dóna per tal de seduir a qualsevol persona. Tenint en compte que aquest llibre va ser escrit fa molt temps, m’he quedat molt sorpresa ja que m’he adonat que encara ara podem continuar utilitzant-los.
  Per tant, podriem dir que Ovidi era un autor que tenia una mentalitat més moderna i aquesta no estava gaire ben vista a la seva època, podriem pensar que aquest podria ser un dels motius pel qual l’autor va ser desterrat.

  Vale!!

 11. Laia Muñoz Osorio

  En la meva opinió, els consells d’Ovidi per seduïr només tenen èxit si la persona a qui es vol enamorar té una predisposició a deixar-se anar en l’àmbit amorós i no tem del que puguin dir d’ella i quines poden ser les conseqüències de la seva unió (embaràs, traspàs de malalties, rebuig per part del marit, deshonra per a l’amant i el seu llinatge…).

  Actualment aquests consells tindrien més èxit perquè trobo que la nostra societat està disposada a córrer més riscos i aventures i segons ho mirem podem dir que és més irresponsable que la societat romana. Però també és cert que a l’època d’August hi havia molts més tabús i la conducta moral era molt més estricta i tancada que la d’ara.

  Tanmateix, independentment de la validesa dels consells, considero que l’Ars Amatoria és una obra literària de qualitat amb la qual gaudir sempre que es tingui clara la barrera entre la ficció i la realitat.

 12. Alba Arroyo

  Salve!

  Felicitats per l’article!

  L’Ars Amatoria («L’art d’estimar») és un poema escrit per l’escriptor llatí Ovidi. És un llibre didàctic que pretén ensenyar l’art de seduir i la manera de comportar-se en la vida de parella. Té un to molt humorístic i irònic, com també alguns passatges on critica la societat del seu temps (la romana del segle I)

  Trobo que està moltbé aquest article, crec que ens proporciona molta informació sobre Ars Amatoria d’Ovidi.
  Els consells que ens dona Ovidi, són molt bons i crec que avui en dia encara serveixen ja que la gent està disposada a arriscar-se més.
  Hem de tenir en compte la barrera entre la ficció i la realitat.
  L’Obra es divideix en quatre llibres, encara que nosaltres encara estem traduïnt el 1er.Poc a poc ens ensortirem!

  Vale!

 13. Laura Luna

  Jo crec que els consells d’Ovidi encara es poden aplicar, potser l’exemple del teatre en què l’home s’apropa a la dona, ara es podria actualitzar (ja que, per desgràcia, els actes culturals no tenen la mateixa participació que en l’antiguitat) però adaptant-los, segur que en treuríem profit ja que, en moltes coses està molt encertat.
  Per exemple, trobo que l’encerta molt quan diu que el primer per trobar l’amor és trobar amb qui el volem passar.
  També cal dir que els consells no són sobre l’amor en general, són per qui vol trobar l’amor que actualment no tothom el busca.
  En conclusió, Ovidi va estar molt encertat, per això encara ara ens serveixen molts dels seus consells. Seria tan fantàstic que ens pogués donar consells actualitzats… m’és d’un en sortiria beneficiat!

 14. Cristina Álvarez Barraca

  Salvete!

  Bé, en la meva opinió Ovidi compleix en part el seu objectiu de donar consells per a lligar i seduir a alguna persona però per una altra part alguns d’aquests consells no es poden aplicar en la nostra època com per exemple que a les dones ens agrada sentir-nos forçades pels homes.
  Alguns dels bons consells que ens ha deixat Ovidi en el seu llibre és per exemple que hem de tenir confiança en nosaltres mateixos i que s’ha cuidar més la “bellesa interior” i no donar-li tanta importància a l’exterior ja que aquest és passatger i fugaç.

  Un aspecte que m’ha sobtat molt d’aquest llibre és que Ovidi devia ser un home molt tolerant en els temes de les infidelitats ja que un dels consells que dóna és que nosaltres ho siguem.

  Finalment podem concloure que encara que alguns dels consells estan desfassats o no estan massa aceptats en la nostra època i cultura, n’hi ha d’altres que se segueixen utilitzant i que de vegades funcionen.

  Valete!

 15. Cristina Berjano

  Salve!
  A l’examen de les PAU del curs 2012 – 2013 Sèrie 1 a l’opció A ens diuen que desenvolupem el tema (l’art d’estimar)

  L’Ars Amatoria («L’art d’estimar») és un poema escrit per l’escriptor llatí Ovidi. És un llibre didàctic que pretén ensenyar l’art de seduir i la manera de comportar-se en la vida de parella. Té un to molt humorístic i irònic, com també alguns passatges on critica la societat del seu temps (la romana del segle I). En l’època que fou publicada fou considerada amoral per la classe dirigent, però no per la classe popular, ja que l’Ars Amatoria va tenir un gran èxit de públic. L’obra està distribuïda en tres llibres, els dos primers van destinats als homes i els explica les tècniques per seduir a les noies, i el darrer llibre va destinat a les dones i els explica alhora les tècniques de seducció femenina i com mantenir l’amor dels homes.
  El poema d’Ovidi es considera un poema dividit entre dos gèneres el elegíac i el didàctic.
  Altres poemes escrits per Ovidi són (Les Heroides, Les tristes o Les pòntiques) i altres poemas amb un to didàctic poden ser (Els remeis a l’amor, Cosmètics per a la cara, els Fastos i les Metamorfosis) aquest últim escrit en hexàmetres.

 16. Amar Astudillo

  Salve!
  Quan penso en aquest llibre em ve al cap el llatinisme ”Homo sine amore vivere nequit” que literalment vol dir ”l’home sense amor no pot viure”, no ho puc evitar, sóc una romantica. Estic ansiosa de llegir-ho.

 17. Pingback: Ars amatoria: Biblis i Caune | Aracne fila i fila

 18. alarioxtecblocs

  Jo no he llegit el llibre, tot i que ho faré ben aviat, i pel que dieu vosaltres dóna un munt de consells que avui en dia podrien ser aplicables… Però la importància d’aquests llibres és el xoc que van tenir amb la mentalitat romana del temps, on la dona es concebia com una eina per a donar descendència i cuidar la casa, i el fet que Ovidi digués que l’home havia de donar plaer a la dona era inaudit!

 19. Xènia Sánchez Hernández

  Salve!
  Jo encara no he llegit el llibre encara que ho faré ben aviat perquè és una de les lectures obligatòries de Segon de Batxillerat i és matèria de Selectivitat.
  Pel que tinc entès els consells que dons Ovidi al llibre Ars Amatòria avui en dia encara són aplicables.
  La importància d’aquest llibre és sobretot donada per la gran novetat que va suposar, va ser una gran novetat per a la societat romana que tenia una mentalitat més tancada. Aquest llibre va suposar una gran innovació perquè fins aleshores la dona era considerada com una eina amb la qual es tenia descendència i que cuidava la casa, i Ovidi va dir que a la dona se l’hi havia de donar plaer també, va ser tot un xoc per aquella societat romana de ment tan tancada.

 20. Roser

  Salue!
  Aquest llibre en la seva publicació va causar un gran impacte social ja que es tractava del primer llibre que parlava obertamemt de sexe i no només això sinó que a més donava consells per seduir a les dones en una època on la mentalitat era bastant conservadora. Personalment encara no he llegit el llibre però ho hauré de fer aviat ja que és una de les lectures obligatòries per a la selectivitat. Després de tants anys, no sé si aquests consells podrien ser aplicables però en el cas que fos així s’hi haurien de fer unes modificacions per adaptar aquests consells als nostres temps.

 21. barroso.rebeca

  Salve!!

  Aquest llibre parlava dels diferents consells que dóna Ovidi per seduir a les dones, fou una gran novetat per a la ciutat de Roma, ja que era un tema innovador i la societat no estava acostumada a parlar sobre aquests temes, a causa de la seva mentalitat tancada.

 22. Margalida Capellà Soler

  Vols dir, Rebeca, que t’has llegit el llibre? Recorda que és una lectura prescriptiva de Llatí i també de les PAU Llatí! Tot és qüestió de començar i, de ben segur, t’enganxarà la seva lectura!

 23. Alina Roman

  Salve!

  Molt interessant l’article ! Encara no he llegit el llibre però ho hauré de fer perquè és obligatori però pel que ser es que es un llibre que va causar molta impressió i tinc moltes ganes de llegir aquest llibre perque sembla interessant.

 24. gimenez.judit

  Certament molts dels consells d’Ovidi es podrien aplicar en l’actualitat, tot i aixi hi ha moltes tecniques que ens semblarien antiquades o molt de pel·licula i cal, per tant, una bona actualització dels seus consells. Cal tenir en compte que a cada època de la historia s’han tingut maneres de pensar diferents que potser actualment ens semblarien masclistes i que m’ho van semblar quan vaig llegir el llibre. Tot i que els consells poden ser aplicables en l’actualitat no hem d’oblidar, cosa que també ens diu Ovidi, que cada persona és diferent i te uns gustos diferents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *