Els grecs a Catalunya: Empúries

En aquest article us proposo un repàs del tema d’Empúries. Hi vau anar fa tres anys, quan els que ara feu 2n de batxillerat encara no havíeu entrat en contacte amb la llengua i cultures gregues. Ara que ja en sabeu una mica més, us proposo que visioneu aquest vídeo i recordeu el que en el seu moment vau aprendre i comprovar in situ. A continuació, feu-ne un comentari complet, des de tots els punts de vista, tot corregint, si cal, alguns errors en els termes llatins i grecs que utilitza el narrador i ampliant aquells aspectes sobre els quals a hores d’ara teniu més coneixements.

TERESA

37 thoughts on “Els grecs a Catalunya: Empúries

 1. Margalida Capellà Soler

  Michelle, quina sort teniu d’haver pogut anar a Empúries! A Premià es fa aquesta sortida a primer i a segon de l’ESO durant l’estada a Cala Monjoi.

 2. Anna

  El passat dia 13 d’octubre per fi vam anar a “Emporiae”! Després de treballar tant en el dossier i de fer recerces sobre aquest jaciment, vam tenir l’oportunitat de visitar l’antiga “urbs” grega i romana situada a l’actual Empúries.

  La visita va ser molt divertida i interessant per què, a part d’explicar-nos allò més relacionat amb l’estudi, ens van fer descobrir infinitat de curiositats molt sorprenents. A més a més, les guies anaven caractertizades amb uns vestits preciosos d’inspiració romana, fet que encara feia més creible l’ambientació en aquella època. A part, i com a punt de perfecció, va fer molt bon dia i vam poder gaudir d’un sol esplèndit.

  Per acabar, dir que va ser una molt bona excursió que va permetre una axproximació tant al món romà com al grec i un ampliament del coneixement sobre aquestes dues cultures que portem tan de temps estudiant i que, cada dia, ens sorpren més.

  Avete 🙂

 3. lopez_marina

  La sortida a Empúries va estar molt bé ja que la Iulia ens va explicar molt bé el que era la ciutat romana i una mica la grega. Ja teniem ganes d’anar a Empúries despres de tot el que haviem traballat a classe. Aquesta sortida ens ha anat molt bé per aprofundir alguns aspectes de la civilització romana.
  La Iulia anava fent comparacions entre la societat d’aquella época i la d’ara, que ens feia que entengessim molt bé les diferentes coses.
  Jo m’ho vaig passar molt bé durant la sortida i vaig aprendre i recordar moltes coses.

 4. Jordi Berdún Pérez

  Salvete omnes!

  L’excursió d’Empúries em va agradar moltíssim. Va estar força interessant i la dramatització de la Iulia va ser molt bona i a sobre, força divertida. Vam aprendre bastantes coses que, tot i què ho vam estar treballant a classe ,vam adquirir més coneixements sobre el jaciment arqueològic. M’agradaria haver estat més estona visitant el museu, però ja vam tenir constància de que es el més important d’allà. L’Esclèpi i el mosaïc del sacrifici d’Ifigènia. Una història molt interessant que ens va explicar les meves companyes, la Thaïs i la Marina, que amb força nervis ho van fer d’allò més bé.

 5. gimenez_tha

  Salvete!!

  La sortida d’Empúries em va agradar bastant, perquè semblava que estiguessim a una ciutat romana de l’antiguitat i la Iulia ens anava guiant per la seva ciutat i casa seva i ens explicava el que feia durant el dia a dia d’una dona romana. El que més em va agradar era que feia comparacions entre la nostra vida i la d’ells i la veritat que hi havia coses que no tenien res a veure amb ara.

  Li vam dir coses sobre el nostre dia i es va quedar alucinada (o més bé, va fer veure que es sorprenia) quan li explicaven que no estavem casades i veia les robes que duiem. Em va fer molta gràcia que s’indignés perque jo no estava casada, ja que als 17 anys no és una cosa que desitji especialment hahaha.

  Després vaig haver d’exposar un mite amb una companya, la Marina, ella explicava la tècnica del mosaic i jo el mite que representava: “El sacrifici d’Ifigènia”. La veritat és que estaven molt nervioses (o almenys jo) i fins i tot estava tremolant! Però crec que ho vam explicar bastant bé com per que la gent s’assabantés del que havia de fer al dossier i el que havia de possar.

  Finalment, va haver una cosa que també em va agradar moltíssim, com que hi ha gent nova o repetidora a classe, vam tenir temps de conéixer-nos millor en les quatre hores, més o menys, d’autocar i durant l’hora de dinar.

  Per concloure, vull dir que en general l’excursió va ser increible i no em cansaria de veure-la una i altra vegada, l'”Emprion” si m’ho tornessin a dir.

  Avete!

 6. gimenez_tha

  Perdó, en llatí és “Emporiae”, que se’m barreja el grec i el llatí 😀

 7. pallach.carla

  Hola!
  Dijous passat vam fer la sortida a Emporiae. Crec que va ser una visita molt interessant i que, com ja ens haviem preparat a classe prèviament, vam entendre molt millor tot el que la Iulia ens va explicar.
  La visita va començar amb la visita guiada per la ciutat romana. Gràcies a la guia que vam tenir, que anava caracteritzada com una patricia romana, la visita es fa fer molt interessant i entretinguda. Desprès vam anar a veure la ciutat grega que em va agradar molt ja que estava just al costat del mar i era un paisatge molt bonic però la visita a la ciutat grega se’m va fer massa curta.
  A continuació vam anar al museu on dues companyes de 2on de batxillerat van fer una presentació del mosaic d’ “El sacrifici d’Ifigènia” que ens va servir per completar un dossier de treball que havíem de fer sobre la sortida. Tot seguit va ser el torn de la meva companya Júlia i jo, que vam fer una presentació de l’estàtua d’Asclepi. Estavem bastant nervioses però ens en vam sortir prou bé.
  Després vam dinar i ens vam relaxar fins l’hora de pujar a l’autocar per tornar a casa.
  Va ser un dia molt interessant i divertit que s’hauria de repetir.
  Adéu!!

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  M’alegro que hagueu gaudit de la sortida. Sens dubte els grecs tenien bon gust a l’hora de triar un lloc per establir-se. Sóc conscient dels nervis de les valentes “guies per un dia” i em va agradar comprovar que finalment us en vau sortir molt bé. Els articles monogràfics que esteu publicant seran un bon colofó a l’experiència.
  Especialment als de segon, vull que us adoneu que heu pogut experimentar la visita a un jaciment de tres maneres diferents: a Tàrraco ho vam exposar entre tots, sense guies, a Bàrcino vam tenir guies convencionals i a Empúries heu realitzat una visita teatralitzada. A partir d’aquí podreu triar en un futur com preferiu apropar-vos a la realitat arqueològica. Trieu i remeneu!

 9. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Llatinismes a La muerte llega a Pemberley

 10. Camila Arigón

  Els grecs van introduir, en terres catalanes, un nou concepte d’urbanisme, de cultura i de tècnica. El vi i l’oli d’oliva van incidir en les formes de relació social i en les dietètiques, respectivament; les ceràmiques gregues, proveïdes d’imatges, van revolucionar la iconografia indígena; van fer conèixer també la ceràmica feta amb torn, les tècniques de navegació, nous sistemes constructius, noves idees i pensaments. Els perfums, les joies, els teixits de qualitat i els productes metal·lúrgics manufacturats van despertar en els indígenes noves necessitats materials. En pocs anys, el món indígena va canviar per adaptar-se a unes formes de vida civilitzades, nascudes a Grècia: va passar a viure en un nuclis urbans i va crear-se una escriptura de tipus semisil·làbic a fi de poder anotar la llengua ibèrica. Al començament del segle V aC, ja es testimonien l’existència de nadius hel·lenitzats que coneixien la llengua grega i escriure-la, també prenien part en transaccions comercials, segons les regles del dret grec, i coneixien l’ús de la moneda.

 11. Camila Arigón

  Empúries és la colònia grega més ben coneguda i més ben conservada de la península Ibèrica. L’arribada dels grcs va ser cap al 600 aC, de procedència focea. La població va explotar el mar i el comerç marítim (emporia). El primer contacte dels navegants foceus amb el poblament indígena d’Empúries es va establir en un punt de fàcil defensa, a l’antic illor anomenat després Paleàpolis; més aviat un port de comerç i d’escala. Des d’alló van iniciar els contactes comercials d’intercanvi amb la gent del país. A la segona meitat del segle VI aC, la ciutat ja estava força desenvolupada i s’anomenava Empòrion (“mercar”). El comerç es basava en el fruit de l’explotació dels recursos agrícoles, sobretot cereals.

 12. Clàudia Cazaux Cuberas

  Aquest vídeo ens mostra els primers contactes que van tenir els grecs amb la península. Ens explica detalladament les colonitzacions que van produir-se per comercialitzar amb altres poblats com els Indice. I tot el que va comportar, un lloc important en la manufactura i producció tant d’aliments com objectes, enriquint-se també dels seus veïns. Al començament apareix un error per part del locutor en nombrar la primera colònia grega com ‘Palaiapolis’ i no com ‘Paleapolis’ que es la forma correcta que esdevé del grec ”ciutat antiga”, situada en un illot davant de Roses. També en la part en que es descriu la ciutat ‘Neapolis’, ja en aquest moment a terra ferma, anomena ‘taberne’ a les ‘tabernae’, ja que es referien a botigues en general i es una paraula femenina llatina.
  Després d’esmentar cada característica evolutiva dels grecs; tant culturalment com civilment, finalitza amb l’arribada dels romans a la península.

 13. Seica Raul

  Perdó que us molesti!!!
  Heu fet un bon treball pero ting unes cuantes preguntes que m’han donat al col-legi que encara no les he trobat en cap lloc sobre Empúries ara espero que algú de vosaltres HEM POGUI AJUDAR SIUSPLAU …
  jo soc de Sagrat Cor Diputació…
  les preguntes són:
  SI SABEU ALGUNES DIGUEU-ME LES RESPOSTES AL MEU CORREU DE GMAIL SIUSPLAU “”!!!
  1: Com i qui va descobrir Empúries?
  2: A part del Déu Esclepi el Déu de la medicina , explica 5 DEUS MÉS.
  3:Que importaven i que exportaven?
  4:Quí eren els Foceus?
  5:De quina manera i per què van arribar els Romans a la Península Ibèrica?
  i 6:Quines coses es poden veure avui en día de l’herència Grega?

  SIUSPLAU QUE ALGU M’AJUDI!!!!
  HO NECESSITO PER EL DIA 16/04/2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *