Parc del Laberint IV: Dèdal i Ícar

A la mitologia grega, Dèdal (en grec “Daídalos”) era un arquitecte i artesà molt hàbil, famós per haver construït el laberint de Creta. Dèdal va tenir dos fills: Ícar (en grec, “Íkaros”) i Jàpige.

Dèdal va construir una àmplia pista de ball per a Ariadna i més tard va construir un laberint en el qual estava tancat el Minotaure.

El laberint era un edifici amb incomptables passadissos i carrers sinuosos obrint-se uns a uns altres, semblava no tenir principi ni final. Dèdal el va construir per al rei Minos, però després d’això va perdre el favor del rei i va ser tancat amb el seu fill Ícar en una torre. El rei Minos volia el laberint per a tancar-hi el Minotaure, el fill de la seva esposa Pasífae. Posidó havia maleït Pasífae i Dèdal perquè li va construir una vaca de fusta per poder-se unir amb un toro.

Dèdal va aconseguir escapar de la seva presó, però no podia abandonar l’illa per mar, ja que el rei mantenia una estreta vigilància sobre tots els velers i no permetia que cap navegués sense ser registrat. Ja que Minos controlava la terra i el mar, Dèdal es va posar a treballar per a fabricar ales per a ell i el seu jove fill Ícar. Va enllaçar plomes entre sí començant per les més petites i afegint-hi unes altres cada vegada més llargues, per a formar així una superfície major. Va assegurar les més grans amb fil i les més petites amb cera, i va donar al conjunt la suau corba de les ales d’un ocell.

cad16572artehistoriajcyles-1

Antonio Canova, 1777-1797, Museo Correr, Venècia

( IMATGE 1: Estàtua de Dèdal mesurant els braços d’Ícar. Artehistoria.jcyl.es. )

Quan per fi va acabar el treball, Dèdal va batre les seves ales i es va trobar pujant i suspès en l’aire. Va equipar llavors el seu fill de la mateixa manera i li va ensenyar com volar. Quan ambdós van estar preparats per a volar, Dèdal va advertir Ícar que no volés massa alt perquè la calor del sol fondria la cera, ni massa baix perquè l’escuma del mar mullaria les ales i no podria volar. Llavors pare i fill van començar a volar.

El noi va començar a ascendir com si volgués arribar al paradís.

scannedimage-6-copy-1

( IMATGE 2: Ícar enlairant-se amb les ales. Il·lustració de Carla Asensio. )

L’ardent sol va estovar la cera que mantenia unides les plomes i aquestes es van desenganxar. Ícar va agitar els seus braços, però no quedaven suficients plomes per a sostenir-lo en l’aire i va caure al mar, on va morir.

20081226202828-icaro-sombras-del-sol-1

"La caiguda d'Ícar" de Jacob Peter Gowy 1636-37

( IMATGE 3: Ícar caient. Blog Sombras del sol. )

El seu pare el va plorar, lamentant-se amargament de les seves arts. Va anomenar la terra propera al lloc del mar on Ícar havia caigut Icària en memòria seva. Dèdal va arribar a Sicília sota la cura del rei Còcal, on va construir un temple a Apol·lo en el qual va penjar les seves ales com ofrena al déu.

Carla Asensio
1r Batxillerat
IES Isaac Albéniz

22 thoughts on “Parc del Laberint IV: Dèdal i Ícar

 1. devÖó

  És una mica trista la història.
  1 Per que tanquen a Didal i al seu fill al laberint? no m’ha quedat clar del tot
  2 No he entès lo de la vaca de fusta :S:S:S:S

  a part d’aquests petits dubtes que tinc la història trobu que és molt trista ja que el pare construeix un laberint per el rei, després són tancats a una torre, i quan poden sortir de la torra amb unes ales, el fill és mor. és trist.

  Vale!

 2. Ana Rosa

  Ave!
  Tampoc m’enrecorda d’aquest mite, tindré que fer un repás a la mitologia.
  Llegir aquest article m’ha anat bé per recordar.

  El dibuix està molt bé (com tots els que fa la Carla Asensio).

 3. Ariadna&Sarah

  Ave!

  Molt interesant l’article, sobretot el dibuix a mà,està molt ben representat.
  El laberint va ser construit per ordre de Minos, rei de Creta, per tancar el Minotaure dins per a que no fes més mal ja que aquest menjava carn humana.

  Vale!

 4. Yolanda i Laia

  Ens ha semblat un mite molt trist. Podriem dir que la ambició, a vegades, pot portar conseqüències; en el cas de Ícar, que mor per voler volar tan alt.

  salut!

 5. Sara i Patri

  Ave!
  Sara: ja havíem treballat aquest mite a classe, i tot i ser molt trist, és una història maca que ens adverteix que hem de ser prodents. A més, amb aquest mite sabem la procendència del nom del Mar d’Icària.
  Patri: Mai havia escoltat aquesta història però m’ha semblat molt interessant i m’ha agradat molt.

 6. andrea martinez i idoia garay

  ave teresa!

  En aquest article podem ovserbar la ment tan lluminossa que tenía l’ ariquitecte Dédal, tant per la construcció del laberint, com per l’ astuta idea de construir ales per sortir volant, ja que no hi habia altra escapatoria.

  Dédal ajuda també a Teseu en el seu trasball ja que Ariadna quan desitja ajudar al heroi atenenc li demana idees al arquitecte del laberint, i ell li recomana lo del cabdell de llana.Que salbá a Teseu de perdres en el laberint.

  Magnífic el dibuix Carla !

 7. Alissa Komarova

  Quina història mes trista,
  tot aixó per haver construit un laberint.
  En aquesta història es demostra apart de la tristeza el amor que tenia el pare al fill.
  També hi ha molta imaginació, es como una pica fantastica, perque els humans no podem volar i allò de fer les ales com els de l’ocells..bueno..son mites.

  🙂 pero molt bunica.

 8. Teresa Devesa i Monclús Post author

  La crueltat i el dolor apareixen als mites perquè formen part de la vida. I de la supèrbia de la joventut, que us porta a creure que tot és possible i que res no us pot aturar, els instituts en són plens! De vegades les conseqüències són funestes, com per al pobre Ícar, però d’altres, aquesta gosadia és el motor que mou el món…
  Per cert, qui resol els dubtes de l’Andrea (devoo)?

 9. Carla A.

  Ja que sóc jo l’autora de l’article, m’agradaria ser jo qui respon als dubtes dels lectors.
  En el cas de DevÖó, la primera pregunta que fa és <>
  Bé, el cas és que el fill no té culpa de res, però Dèdal és culpable d’ajudar a portar al món el Minotaure, ja que va ser ell qui va construir la vaca de fusta perquè Pasífae pogués tenir relacions sexuals amb el toro (recordem que ella es va ficar dins la “vaca”).
  De fet, amb la resposta ja relaciono la segona pregunta.

  Espero que us hagi agradat aquest article i que el meu dibuix no l’hagi espatllat gaire… ^_^

 10. Carla A.

  ostres, no ha sortit escrita la pregunta… bé, la pregunta era que per què van tancar a Dèdal i Ícar dins el laberint… veig que encara no controlo bé les noves tecnologies…

 11. Knarik

  Hola!

  Aquesta part de la història és la més trista de totes. Perquè després de tot el minos castiga el Dèdal. És una mica injust.
  Però dir que la Carla a fet un bon dibuix i un bon text.

  Adeu. 🙂

 12. nuria

  Hola a tothom!
  Ara ja m’ha quedat tot clar, abans tenia els mateixos dubtes que la Devo, merci per l’explicació Carla ^^.

  A aquesta historia es manifesta clarament el desig que sempre ha tingut l’ésser humà de poder volar. Crec que comprenc molt bé a Ícar, ja que, si nosaltres haguéssim pogut volar, segurament també ens haguéssim deixat portar per la màgia del moment.

  Felicitats Carla pel l’article i pels teus dibuixos! T’agradarà coneixer a la Marta, ja que compartiu aquesta afició pel dibuix. 😀

  Valee!

 13. Margalida Capellà Soler

  Els arqueòlegs han trobat aquest estiu a Creta una altra possible localització del laberint del Minotaure, si no us ho creieu llegiu aquesta interessant notícia a Cultura Clásica.

 14. Laura G

  Ave!
  Pot ser Dèdal va possar massa confiança en Ícar o va ser aquest que no va fer cas de les advertències del seu pare i finalment no va ser capaç de controlar les ales. Però igualment les conseqüencies són les mateixes i no es pot fer res per canviar aquest final tan tràgic.

 15. lina

  Ave! primer que tot felicito a Carla però el dibuix tan bo que ha fet, segon he de dir que el mite de Dèdal i Ícar és molt trist, ja que al final Ícar va morir per no tenir més ales en el seu cos que li ajudessin a volar, però el que hem sembla un detall per part del seu pare és que a la zona on va morir el seu fill li poses de nom de Icària.
  vale 😀

 16. beatriu

  aquest curs comencem estudiant a grècia i aquest mite se’l contaré als meus alumnes de tercer.

 17. Genís

  Algú em podria dir per favor si aquest és el mite de les estàtues de Dèdal i en el cas que no ho sigui em podria dir quin és?
  Gràcies

 18. Margalida Capellà Soler

  Genís, quin mite busques? Què vols dir amb el mite de les estàtues de Dèdal? Aquí trobaràs el vídeo de El narrador de contes.

 19. Pingback: quod sumus » Blog Archive » Un còmic mitològic…

 20. Pingback: Daedalus et Icarus | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *