Parc del Laberint V: Teseu i Ariadna

Presentació d’ Ariadna

Ariadna, en grec “Ariádne” de la forma greco-cretenca arihagne, que significa la més pura, era filla de Minos i Pasífae, reis de Creta, i germana d’Androgeu, un atleta esplèndid que va anar a Atenes i va vèncer  tots els seus contrincants. Egeu, rei de Atenes, gelós d’ell l’assassinà, motiu pel qual s’inicià una disputa entre l’illa de Creta i Atenes. Era la deessa de la fertilitat a Creta, i va ser adorada a Naxos, Xipre, Atenes i Delos originàriament per ser “La senyora del laberint”.

Per als grecs Ariadna era l’ànima que en el moment precís, quan Teseu està desesperat, ofereix una solució. És per això que la consideraven una salvadora que apareix oportunament per als nostres problemes.

Sembla que el Minotaure que va matar Teseu era germà de Ariadna, ja que la bestia va ser engendrada per la seva mare, la reina Pasífae.

Presentació Teseu

Teseu, en grec “Theseús” va ser un mític rei d’Atenes, un heroi fundador, fill d’Etra i Egeu (una altra tradició diu que el seu pare va ser el rei del mar, Posidó, que va violar Etra)…

Egeu no tenia descendència, així que va consultar l’oracle de Delfos, que li va dir: “No obris el teu odre fins que arribis a Atenes”. Només Piteu (rei de Trecè i pare d’Etra) ho va entendre, l’oracle volia dir que si Egeu arribava a Atenes sense haver tingut cap relació sexual, amb la primera dona amb què en tingues tindria un hereu seu. Però com que Piteu desitjava que la seva filla donés a llum al hereu del tron d’Atenes, va emborratxar Egeu i va fer que tingués relacions amb Etra.

Després del naixement de Teseu, per por als Palantides, nebots seus que volien el tron, Egeu va decidir que el seu fill no passaria la seva infància amb ell i va amagar l’espasa i les sandàlies sota una roca que el nen no podria moure fins que fos suficientment fort. Així va ser que Teseu va passar la infància amb la seva mare a la ciutat de Trecè. Quan va complir setze anys, la seva mare li va revelar la seva història i Teseu va aixecar la roca, es va posar las sandàlies i l’espasa del seu pare i va iniciar el seu viatge a Atenes per reclamar el seu lloc com a rei.

Teseu, que era un jove amb molta força i valentia, va empendre un viatge a Atenes en solitari per conèixer el seu progenitor, sense por als perills que podria tenir el viatge. Al contrari, ell volia semblar-se al seu heroi Hèracles.

En el seu viatge va haver d’enfrontar-se a sis bandits per poder continuar el seu viatge:

 • Perfietes, fill d’Hefest, el saltador de camins. Teseu el va matar i va agafar la seva gran maça de bronze amb la qual matava els viatgers.
 • Sins, el doblador de pins. Teseu el va matar de la mateixa manera que ell matava les seves víctimes, doblegava dos pins propers, hi lligava la seva víctima, deslligava els pins i s’esquarterava el cos de la víctima. Després de matar-lo va tenir un fill amb la filla de Sins: Melanipo.
 • Esciró, fill de Pèlops. Teseu no va acceptar la seva oferta de rentar-li els peus i quan ell va intentar llençar Teseu al mar perquè una tortuga al servei d’Hades el devorés, el va agafar pels peus i el va llançar al mar.
 • Eleusi. Feia lluitar als viatjers a un duel desigual i ningú el guanyava; només Teseu ho va poder fer, el va aixecar i el va llançar amb força contra el terra.
 • Procust. Tenia l’hàbit d’agafar els viatgers i canviar-ne la mida, els alts els tallava i els petits els estirava. Teseu el va matar de la mateixa manera.
 • Finalment Teseu va matar una bruixa anomenada Fea, filla de Tifó i Equidna.

Quan va arribar a Atenes, es va trobar amb un inconvenient: el seu pare s’havia casat amb Medea, la que havia estat esposa de Jàson. D’aquesta unió havia nascut un fill anomenat Mede. Davant aquesta situació inesperada, Teseu va decidir esperar una mica abans de dir qui era. Però Medea, que era una bruixa, el va reconèixer i va veure en ell un perill perquè el seu fill accedís al tron d’Atenes. Així que va traçar un pla. El jove havia anat al palau d’incògnit precisament per evitar els trucs de la seva madrastra, cosa que va aprofitar aquesta per convèncer Egeu que el nouvingut era un traïdor. El rei es va disposar llavors a desfer-se’n tot ordenant-li lluitar contra el brau de Marató.

Però el toro va ser derrotat i Teseu va ser convidat a un banquet al palau per celebrar la victòria. Un cop allà Egeu va posar verí que li havia donat Medea a la copa del noi, però la casualitat va salvar la seva vida. Teseu havia tret l’espasa que li va donar la seva mare per tallar la carn. Aleshores Egeu va reconèixer l’arma, va comprendre el que passava i va prendre al seu fill la copa dels llavis. En haver fracassat en la seva empresa, Medea va decidir fugir amb el seu fill.

Teseu va ser llavors reconegut oficialment com a fill i successor del rei. Aquest fet va provocar la revolta dels Palantides, fills de Palant, germà d’Egeu, ja que un d’ells hauria estat el successor d’Egeu en cas que aquest no tingués descendència. Teseu, fent gala de la seva astúcia militar, aconseguí acorralar els seus adversaris i donar mort a gran part d’ells. Teseu va ser llavors aclamat per tots els atenencs i reconegut com a futur rei.

Viatge de Teseu a Creta

Atenes havia d’enviar un tribut al rei Minos de Creta, que consistia en el sacrifici de set donzelles i set joves, que serien devorats pel Minotaure, condició imposada després de l’expedició militar de Minos contra Atenes per venjar la mort d’Androgeu.

Teseu es va presentar voluntàriament al tercer enviament davant el seu pare perquè li permetés ser part de l’ofrena i el deixés acompanyar les víctimes per poder -se enfrontar el Minotaure.

Les naus en què viatjarien les persones ofrenades portaven veles negres com a senyal de dol, però el rei va demanar a Teseu que si tornava vencedor, no oblidés canviar-les per veles blanques, perquè sabés, encara abans que arribés a port, que era viu. Teseu li ho va prometre.

Teseu i Ariadna

Teseu va decidir marxar al tercer cop que la seva ciutat havia de pagar el tribut de  set homes i set dones al laberint. Quan estava esperant la seva entrada al laberint ,van romandre en una casa als afores de la ciutat envoltada d’uns jardins on passejaven les dues filles dels reis de Creta.

Un dia Ariadna, la filla més gran, va ordenar que portessin davant d’ ella al príncep per poder-hi parlar. Quan Teseu va estar a prop d’ella, es miraren i ell li besà la mà. Ariadna se n’enamorà perdudament i li demanà que quan acabés la seva tasca i tornés a Atenes se l’emportes amb ell i es casessin, lluny del seu ferotge pare. Teseu acceptà. Ella, enamorada, el va ajudar tot donant-li un cabdell de llana i un punyal per ajudar-lo a matar el Minotaure. Un extrem del cabell l’aguantaria ell i la seva estimada n’aguantaria l’altre des de fora, de manera que el secret del laberint quedés desvetllat en el moment que desitges tornar al exterior. Abans que Minos pogués enxampar-los Ariadna i Teseu van escapar junts de nit cap a Atenes, però mentre Teseu dormia va adonar-se que el déu Dionís  desitjava  Ariadna i la va abandonar a l’illa de Naxos per no tenir problemes amb els déus.

theseus_minotaur_bm_vase_e84_n3-1

Teseu mata el Minotaure (kílix del S. V a. C., Museu Britanic) ww.wikipedia.com

Desenllaç d’ Ariadna

A Naxos la princesa Ariadna va viure uns moments molt tristos, ja que va ser on el seu estimat Teseu la deixà abandonada, tot i que gràcies a ella el jove havia aconseguit escapar d’aquell laberint on la seva mort era més que segura. En despertar va buscar el seu estimat, però ningú va respondre als seus crit i va començar a plorar. La deessa de l’amor i protectora de les dones va veure el seu dol i va partir per estar amb ella. La va animar i li va prometre un marit immortal, sabent que Dionís es dirigia a la platja a buscar-la. Quan el deu del vi i la festa arribà, com Afrodita va predir, s’ enamorà d’Ariadna i desitjà esposar-la. La bellíssima princesa va acceptar tot oblidant la seva pena per Teseu. Com a regal de noces va rebre una corona d’or amb pedres i diamants.

Quan va fer-se vella i morí, el seu espòs va agafar la corona i la llençà al cel. La joia es transformà en estrelles, per donar lloc a una constel·lació que estaria present per sempre entre mortals i déus en representació de l’amor que va sentir Dionís per la princesa cretenca.

59

Ariadna Autor: John William Waterhouse Data: l898 Museu: col·lecció privada

Desenllaç de Teseu

En tornar a Atenes, Teseu va oblidar canviar les veles i Egeu, en veure les veles negres de la galera des del port del Pireu,  va pensar que el seu fill havia mort i es va suïcidar llançant-se al mar, que a partir de llavors va rebre el nom de mar Egea. Teseu va heretar el tron d’Atenes i anys després es va casar amb una germana d’Ariadna anomenada Fedra.

Simbologia
Aquest mite ens mostra el sentiments de l’amor i el desig a primera vista, un amor basat en l’instint i la passió i, per tant, poc profund. Aquesta manca de fonaments és, en si mateixa, la base del seu fracàs, si més no, des del punt de Teseu, que actuava també mogut per l’interès d’obtenir ajuda en la seva lluita contra el Minotaure. Ariadna s’enamora quan posa els seus ulls en els d’aquell valent heroi atenenc que ve a alliberar la societat, tant de Creta com d’ Atenes, del terrible monstre. En veure el noi tan ben plantat, magnífic, valent…, el desig i luxúria envaeixen la princesa i li fan perdre el seny, cosa que li provoca una gran decepció quan Teseu l’abandona. Teseu li va prometre d’esposar-la i amor, però desprès va canviar d’idea; podríem dir que igualment es va deixar emportar per el desig, però també per l’interès. El fet d’estar units per un secret d’amor i una traïció, fa més dolça aquesta relació sense sentit. Un amor a primera vista que acabà amb un inesperat desenllaç.
No és aquest l’únic exemple de donzella abandonada després d’un enamorament fulgurant que la porta a trair la seva pàtria per ajudar l’estimat. A Medea, per exemple, li succeeix al mateix amb Jàson, la diferència rau en el fet que no ella no s’hi conforma i es revenja sense compassió.

Andrea Martínez i Edgar Baena

1r batxillerat

IES Isaac Albéniz

14 thoughts on “Parc del Laberint V: Teseu i Ariadna

 1. Alissa Komarova

  Wolaaa^^!
  soc primera en comentar,
  doncs quin text mes llarg, m’ho he llegit TOT!
  Molt interesant, m’agradaria tambe trobar informació sobre el meu nom, pero no crec que surti.
  M’agrada el nom d’Andrea.

  Felicitats noies! Heu fet un gran treball!

 2. nuria

  Salve Lida!
  La historia està molt ben explicada, d’aquest article el que més m’ha agradat ha sigut el relat de com Ariadna una vegada abandonada per Teseu, es converteix en la esposa del dèu Bacus o Dionís y aquest quan ella mor llença la seva corona al cel ( corona que li va regalar Bacus com a regal de noces) y es converteix en la constel·lació Corona Boreal.
  Explica la llegenda que Ariadna, malgrat tot, va continuar enamorada de Teseu fins a la seva mort.

  Valee! 😀

 3. Knarik

  Holaaa ^^

  Primer de tot és que els meus companys de classe Edgar i Adrea han fet una bona feina.És una història trista i molt romantica.Però tinc una pregunta, a classe vam comentar que hi havia una altra versió de com el Teseu va mata el minotaure i algo que tenia que veure amb una corona. Aquella part de l’altra version no ho entenc :S
  Però tot i aixo me a agradat molt.

  Un peto 🙂

 4. Carla A.

  Ave! M’he llegit tot l’article i està bastant ben explicat. El que passa és que crec que el fet d’abandonar a una noia i casar-se amb la germana és tenir la cara molt dura, de debò. Aquí es veu el paper de la dona en la societat grega… era com una nina, com un objecte que manca de valor…
  L’únic que va saber valorar Ariadna va ser Dionís. Ell que la va estimar tant…

 5. Edgar Baena

  Bueno Knarik, l’altre versió:

  En la historia que nosaltres relatem es diu que Teseu va sortir del laberint gracies al capdell que li donà Ariadna abans de que Teseu hi entri. Però hi ha unaltre versió que diu que Teseu li va donar una corona a Ariadna (la corona va ser conseguida perque Teseu per fer una demostració de que era fill d’un deu (Posidó) va enfonsar-se al mar fins a trobar la dona de Posidó que li va donar la corona) perque quan ell mates al minotaure pugues veure-la reflectida i aixì poder sortir del laberint.

  PD: Carla, Teseu no era tan dolent, no t’ho prenguis a la valenta dona.

 6. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Gràcies pr l’explicació, Edgar, crec que a la Knarik li haurà quedat clar.

 7. Laura G

  Ave!
  Ho heu redactat molt bé nois, llàstima que a l’excursió tinguèssiu vergonya, ens hauriem quedat bocabadats.
  Aquest mite, com l’anterior, és molt tràgic, ja sigui per la mort d’Egeu i del minotaure o el desamor(tot i així consegueixen ser feliços gràcies a altres persones.

 8. lina

  Ave! quina explicació més bona, però perquè no ho heu expossat en la sortida? segur que us hagués quedat molt bé.
  molt bon treball Andrea i Baena 🙂

 9. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Lina, l’Edgar Baena va ser dels pocs que va exposar. Ho va fer abans d’entrar al laberint, al davant del relleu de Teseu i Ariadna. L’Andrea no va poder anar a la sortida. Tot i això, gràcies pels ànims als que no van exposar, de ben segur que la primera vegada sí que ho faran.

 10. lina

  Ave!! Teresa, tens raó amb el que dius però es que no he caigut en compte ho sento, és que amb tants noms nous i tans mites me he confós.
  vale!!

 11. Carla Pallach Ros

  Hola!

  M’ha agradat molt aquest article! Acabo de treballar el Cicle Argonàutic i l’episodi del final de Medea, és a dir, quan s’ha d’exiliar amb el seu fill Medos d’Atenes, no m’havia quedat gaire clar. Gràcies al vostre treball m’ha quedat molt més clar el motiu pel qual Medea marxa d’Atenes i el què passa exactament amb Teseu.

  Mentre llegia la història, he trobat moltes similituds, per exemple, tal com heu dit, amb Medea. Perquè ella també s’enamora perdudament de Jàson fins al punt de trair el seu pare i matar el seu germà Apsirt i, després, matar els seus propis fills fruit de les relacions amb Jàson.

  Tant Jàson com Teseu són capaços de sortir airosos de les seves missions no tant per les seves habilitats, sinó gràcies a l’ajuda de les noies a les quals enamoren. I. finalment, tots dos les abandonen. Si bé és cert que tant Medea com Ariadna es tornen a casar, Medea segueix fracassant mentre que Ariadna és feliç.

  Un altre fet que he trobat en comú entre aquest episodi i un altre de l’inici del cicle Argonàutic és que la mort d’Egeu dóna lloc al nom del mar homònic, de la mateixa manera com Hel·le, al caure del moltó, dóna nom a l’Hel·lespont.

  Per últim vull dir que jo estic d’acord amb el què diu la Carla A. perquè crec que el comportament de Teseu és realment molt dolent. Tant ell com Jàson no valoraven les dones i només les utilitzen segons els seus interessos.

  Adéu!!

 12. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Realment, Carla, l’Andrea i l’Edgar van fer una bona feina. En general la feina que va fer l’alumnat dels dos instituts abans i després de la sortida la Parc del Laberint va ser molt fructífera.
  Veig que a més de l’article en si, llegeixes amb atenció els comentaris. Fas bé, perquè sovint se’n pot aprendre molt, del que han dit els companys abans que nosaltres. Segur que als autors de l’article els agradarà saber que la seva tasca t’ha ajudat a aclarir aquest episodi del cicle Argonàutic.

 13. Pingback: Coneixeu el mite de Teseu i el Minotaure? | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *