S’acosta el gran dia de la sortida col·lectiva al Parc del laberint i cal anar preparant-nos per poder gaudir de totes les referències clàssiques que hi trobarem. Comencem, doncs, pel mite de Teseu i Ariadna, els protagonistes d’una història tan enrevessada con els replecs del Laberint de Minos.
- Relleu del Parc del Laberint d’Horta que presideix l’entrada al laberint. (Wikimedia commons)
A l’IES Albéniz, l’alumnat de grec tindreu l’honor de recollir la informació sobre aquest relat, que forma part de la mitologia heroica, per tal de confeccionar articles informatius per als companys/es de llatí i de Premià, que probablement també s’estaran preparant.
- Un de vosaltres se centrarà en Minos i els antecedents de la història.
- Un altre ens presentarà el Minotaure, fill de Pasífae, probra víctima de la venjança divina, que us recordarà alguns personatges femenins de Les Metamorfosis.
- El tercer punt d’interès serà el Laberint, la construcció del qual ens portarà a la història de Dèdal i Ícar, vells coneguts també a partir de Narracions de mites clàssics.
- Finalment, dues persones s’encarregaran de la parella protagonista, Ariadna i Teseu. La seva història conjunta i les seves perpècies individuals.
- L’Ariadna i la Jéssica, que s’han afegit més tard a Grec, buscaran informació sobre d’altres mites presents al parc.
Per començar, podeu llegir el relat de Neus Jordi a El Fil de les Clàssiques, on també podreu gaudir d’unes sensacionals il·lustracions. Al mateix bloc hi trbareu una versió audiovisual a càrrec d’El narrador de mitos. Inicieu, doncs, la recerca tot tibant aquest fil cibernètic que dóna nom al mateix bloc i continueu fent recerca a través del laberint de la xarxa. El Laberint dels mites, de Sebastià Giralt també us pot servir de punt de partida.
Per aprofundir en cadascun dels punts d’interès no podem deixar de banda les publicacions impresses com el Diccionari de mitologia grega i romana de Pierre Grimal, amb un aparat de fonts insuperable.
Podeu utilitzar també altres fonts d’informació, però desconfieu d’aquelles que no fan referència a la font clàssica d’on extreuen la informació!
MOLTA SORT EN AQUESTA AVENTURA QUE INICIEU!
TERESA
Teresa, pots enllaçar, sisplau, una altra vegada la Webquest de El Parc del Laberint, ara no m’ha funcionat, però potser és un problema d’enllaços, tampoc funciona bé el RSS.
Nosaltres estem de preavaluació i tancant els dos primers temes del llibre de Grec 1. La setmana vinent començarem amb la mitologia de la unitat 3 i ens prepararem la trobada. Veig que vosaltres us ho esteu agafant seriosament i amb temps. Així m’agrada!
Ja miraré d’arreglar l’enllaç a la Webquest, an oser que siguin problemes interns del bloc. Gràcies per arreglar la foto de l’Andrea, que no es veia.
Que bonic!!
Al laberint hi ha moltes parelles que van a fer-se fotos jeje jo i anirè amb el meu xicot i em faré més de 100 fotos! xD
por que yo lo valgo!
jeje
És molt bonic el laberint!
ave lida!!
El laberint sembla ser molt bonic,tinc moltes ganes d’anar-hi.També tinc ganes de coneixér els de l’Albéniz.
vale.
El laberinto es muy bonito!
Ahy van muchas parejas ha hacer-se fotos! yo iré con mi novio i me haré mas de 100 fotos!!!
Muy bonito el laberinto!!!!!!!!!!!
Ya falta menos para ir!!!!!!!!!!!!!
Xairete!!
Que bé que anem al laberint! Encara que no diriem el mateix si haguessim estat a la época de Teseu. Tinc ganés de treballar la historia del minotaure, ja que, és una historia que dona molt de sí i que relaciona molts mites.
També tinc moltes ganes de conèixer els nostres companys de l’Albéniz ^^ i haviam com anirà la presentació en llatí… esperem que bé!
Bon pont!! 😀
Ja he arreglat l’enllaç, espero que no torni a fallar.
Gràcies, Teresa; però això és la web 2.0!
Una molt bona notícia, he posat un enllaç a Blocs: El vaixell d’Odisseu. A veure si saps qui s’ha animat a navegar per aquest mar digital de clàssiques? Aviat també navegarà aquí o això m’ha promès. Visita’l!
Caram el Jordi, que callat que s’ho tenia quan va comentar a l’Aracne… Un nou bloc de clàssiques: Quina bona notícia!
Bé, amb en Jordi ens vàrem veure a la reunió de la Selectivitat i li vaig inflar el cap. Fa temps que li ho dic. Ara ha fet el pas d’obrir el seu bloc, però també participaran a El Fil de les Clàssiques amb comentaris i a Aracne amb comentaris i apunts. Quan ho facin els haurem d’acollir molt bé perquè se sentin a casa. El futur de les clàssiques és a la xarxa i amb projectes oberts i col·laboratius. Ja saps, Teresa, el que jo penso i defenso.
Molt bon pont! Per molts anys!
Ave lida!!! es preciòs el laberint ja falta menys per anar-hi 😀
vale lida!!!
Aviat, Lina, ens passejarem pels jardins d’Horta i pel seu laberint de xiprers!
hola!!
ja que solament puc triar entre els dos primers temes … Em quedo amb el segon!
fins aviat!
Hola!
El laberint i el parc son molt impresionants,realment la eleccio del lloc a sigut molt bona,( se que aquest comentari fara creixer la meva fama de pilota,pero ja no fer marxa enrere). Pot ser entre els murs del laberint surgeix alguna passio desenfrenada,tindra efectes afrodisiacs? Deixara la Margalida que es publiqui aquest comentari? es tot un misteri…
Dani, et publico el comentari perquè et conec i tots els del Cristòfol et coneixen, però espantaràs els companys i companyes de l’Albéniz!
Tranquil, Dani, que a Badalona també estem curats d’espants!
Per cert, Margalida, ja ens explicareu què us ha semblat la pel·lícula. Jo fent cursets i vosaltres al cine. No hi ha dret!
Teresa, us la recomano. No us la perdeu, tot i que té algunes errades (que ens permetran comentar-la i fer-ne treballs de recerca), és una pel·lícula que reflecteix la cruesa dels fanatismes religiosos, la vida a l’Alexandria a finals de l’imperi romà, la destrucció del saber i el paper brillant d’una dona que hagués pogut fer avançar molt abans el coneixement però el fanatisme religiós i el menysteniment envers el gènere femení l’acaba fent víctima de la seva llibertat de pensament, tot amanit amb històries d’amor i neoplatonisme.
Crec que és una pel·lícula, tot i els errors (a la biblioteca, per exemple, surt Història mal escrit en grec!), que ens ajudarà moltíssim i que despertarà l’interès per la història, la filosofia i les clàssiques en el públic general. Ja saps el que sempre dic: no podem estar en la nostra torre d’ivori, la vista és magnífica i hi estem segurs, cal donar a conèixer i difondre el que creiem que és bo per a tothom. Amenábar, malgrat les crítiques, ha posat el seu gra de sorra.
No sé però per què no li va posar Hipàtia, en comptes d’Ágora. Quina pena fa la destrucció de la biblioteca d’Alexandria!…
No us la perdeu! Al Cristòfol hi aniran també un altre dia, ahir no van poder perquè aquesta setmana hi ha exàmens de preavaluació.
Jo també la recomano! Hi vàrem anar tres professores de clàssques i vàrem estar d’acord que és una pel·lícula molt aprofitable, des de diversos punts de vista. Jo també penso que s’hagués pogut dir “Hipatia”. Com tu dius, Margalida, queda clar que allò que definitivament no es perdona a Hipàtia és el fet que és una dona.
També he sentit comentaris que “perdonen la vida” a Amenábar, però tinc molt clar que la pel·lícula és una contribució impagable de cara al coneixement i valoració del món clàssic. Benvinguda sigui!
Tota la raó tens, Coloma! Benvinguda sigui! Aprofito l’avinentesa per convidar aquí i a El Fil de les Clàssiques els teus alumnes.
El laberint te molt bona pinta! Espero que tinguem bona relació amb els de l’altre institut. Jo em pensaré de cantar, perque es necesita la Base(Melodía que va acompañada de la meva veu) i es molt liós… Tot i així, espero que tinguem bones converses amb els de l’altre institut i ho pasem bé!
Avee!!
La jessica i jo ens farem mes de 200 fotos!! jaja
Valee!!
Ave!!^^
Ara ja sabem més coses d’aquest intrèpit laberint.
Nosaltres som noues d’aquest any i tenim moltes ganes de que arribi el dia de la sortida i poder veure’l personalment.
El mite de Teseu i Ariadna sembla ser molt interessant i ens agradaria saber-ne la història més en profunditat.
Fins al dia de l’excursió^^
salve!!
TINC GANES D’ANAR!
quina ilusió, serà la primera excursió de Batxillerat i la primera de LLatí:)!
Viu veure coses noves JA..que sempre veig el mateix per aqui.
🙂
Pingback: Ens trobem al Parc del Laberint! | El Fil de les Clàssiques