“Ars amandi” digital

Igual que l’Annia, jo també llegeixo el suplement de Cap de setmana, en aquest cas del diari El Punt. En el Presència del diumenge 4 d’octubre, doncs, estava llegint un interessant article sobre la revolució del llibre digital en la cultura mundial i la possible desaparició del llibre imprès, quan vaig tenir la grata sorpresa que el primer llibre en format digital d’edicions 62, en suport iLiber, és un recull dels textos amatoris d’Ovidi.

6382_portada

És un vell conegut per a nosaltres oi? Què en sabeu? I d’aquestes obres amatòries? Com el podeu relacionar amb la història de la llengua llatina?

20091006_presencia

Els nous llibres, és titula uns dels apartats de l’article, i té raó, perquè la literatura clàssica perdura precisament per la seva capacitat de tenir sempre coses noves per aportar-nos.

Ars longa, vita brevis…

TERESA

11 thoughts on ““Ars amandi” digital

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Per cert, em podeu dir de quina paraula ve el nom de la marca iLiber?

 2. Sara i Mar

  Ave!
  Ovidi era un poeta romà bastant conegut com un dels tres poetes més importants de la literatura llatina. L’ars amatoria és un llibre que preten ensenyar-nos l’art d’estimar i com tenir una vida en parella.

  salve!

 3. Annia

  Ave!
  bueno ja veig que no sóc la única que “llegeix” els suplements dels diaris.
  A Ovidi se’l coneix normalment per les seves conegudes obres: “arts amandidi” i “les metamorfosis”
  El que se d’aquestes obres amatòries que eren com una mena de manual de l’amor.
  Responen a la pregunta de la Teresa iLiberi crec que provè de nens (en general), el que no se és que tindrà a veure amb la marca.

  Vale!

 4. Paula Navarro i Andrea Martinez

  ARACNES!

  poeta romà que va escriure sobre temes d’amor, dones abandonades i transformacions mitològiques. Se’l compta, junt amb Virgili i Horaci, com un dels tres poetes per excel·lència de la literatura llatina, va tenir una influència decisiva en l’art i literatura d’Europa durant molts segles.

  Narrava la seva vida en els seus poemes. Unes de les seves obres més importants són la Metamorfosis i l’Eneida.

  fins aviat, fiuuuuuuuuuuu

 5. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  Com ja veieu avui no hi és el Marc amb mi, però no passa res intentaré ensortirme sol.^^
  Aquest article demostra que el llatí és una llengua viva i no morta com diuen molts..
  Per què?
  Doncs perquè com podem veure al article el primer llibre digital(és a dir,una de les coses més modernes que podem veure avui en dia)és de tot un recull dels textos amatoris d’Ovidi,curiosament.
  Ara vaig a parlar-ne una mica d’ell:
  Ovidi és reconegut com un dels tres poetes per excelència de la literatura llatina junt amb Horaci i Virgili.
  La seva poesia va ser molt imitada durant l’edat mitjana i l’edat medieval i va tenir una influència decisiva en la literatura i l’art a Europa.
  Per altre banda vaig a parlar de les seves obres amatories:
  Va ser un llibre didàctic que preténia ensenyar l’art de seduir i la manera de comportar-se en la vida de parella. Tenia un to molt humorístic i irònic, com també alguns passatges on criticà la societat del seu temps.Aquesta obra és consituïda per tres llibres.
  I aixó és tot per ara

  Salve!!

 6. Knarik Badoyan

  Hola ^^

  Clar ques és conegut,és un gran poeta romà. Els seus temes són sobre l’amor i la dona.La seva poesia va ser molt coneguda a l’edat mitjana. Hi actualment és molt coneguda la historia de Medea y las Metamorfosis.

  🙂

 7. Edgar i Ariadna

  Ave!

  Ovidi era un poeta de l’edat Antigat/Mitjana.Nosaltres el coneixem per el famos llibre de la metamorfosis, que vam llegir l’any passat.
  Aquet poeta el relacionariem amb el llatí clàssic,també ho feia Virgili,Horaci…
  A partir d’aquest llatí clàssic van sorgir dues derivacions del llatí, el vulgar i el culte.

  Aqui podeu coneixer més sobre l'”Ars Amandi”:
  http://es.wikipedia.org/wiki/Ars_amandi

  Vale!

 8. Laia Molina

  Ave!!

  Ovidi va ser un dels poetes més importants de la llengua llatina, junt amb Horaci i Virgili.
  Solia agafar temes d’amor , de dones abandonades i es fixava sobretot en les transformacións mitològiques.
  Escrivia en dístics elegíacs ,la Medea perduda i en anapests.
  Creà moltes llegendes i mites moltes sobre transformacións sobrenaturals que estan lligades a les llengues romaniques i gregues.
  més informació (http://ca.wikipedia.org/wiki/Ovidi)

  Componia en llengues llatínes ,concretament en literatura imperial on com ja he dit, destacava en la poesia amorosa, és a dir va ser un dels autors del momement d’inici de la primera literatura llatina, concretament en el llatí clàssic.

  Salve º

 9. Sarah

  Ave!

  Sobre Ovidi dir que era un autor clàssic, del qual vam estudiar les metamorfosis l’any passat.
  Sobre l’art amatoria, no se molt bé de que va, la veritat es que no m’en recordo molt, però a causa d’aquest llibre el van desterrar.

  Salve!

 10. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Està bé la informació que heu obtingut sobre Ovidi, però no m’ha semblat que recordéssiu gaire el que vam estudiar l’any passat sobre aquest autor i les seves obres de joventut. Tampoc heu incidit prou en la llengua de Virgili com a representant del llatí clàssic (S IaC-IdC) que posteriorment patirà una doble evolució, la culta i la vulgar. Edgar i Ariadna, vosaltres sí que ho heu fet. Tot i això, la Sarah fa una bona referència a les conseqüències negatives d’aquest mena de literatura amatòria en la vida de l’autor.
  Carlos, te n’has sortit prou bé sense el Marc i el teu comentari està ben articulat, ja que ets l’únic que relaiona la informació sobre Ovidi amb la notícia sobre el llibre digital.
  Annia, ets l´única valenta que s’ha enfrontat a l’etimologia de iLiber, però ho has llegit malament. No ve de liberi, sinó de liber. Qui la corregeix?
  Atenció, Paula i Andrea, lEneida és de Virgili! Knarik, la Medea més coneguda és la d’Eurípides.

 11. Alissa Komarova

  Quina novetat!
  No sabia que existia un llibre digital:S
  aixo te que fer mal als ulls despres de haber llegit una estoneta…
  Ovidi és un gran poeta Romà i un dels poetas mes importants de la llengua llatína, conegut normalment per les seves conegudes obres: “arts amandi” i “les metamorfosis”, també es coneixen junt amb Ovidi, Horaci i Virgili.
  Per cert tinc un amic que es diu Virgili:)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *