Juguem a l’harpastum?

Quan ve el bon temps, la Margalida ens deixa fer l’Hora dels Jocs Romans com cada any. El curs passat va ser tot un èxit. La condició és que nosaltres mateixos ens organitzem. Jo proposo jugar a un joc que no hi hem jugat mai: l’HARPASTUM.

harpcort.gif

EN QUÈ CONSISTEIX? Doncs, l’objectiu de l’harpastum és com el rugby. Es tracta de passar la pilota per darrere de la línia del camp contrari. 

QUÈ NECESITEM:

 • Una pilota no gaire gran  (la portaré jo)

 • 20 jugadors perquè a classe de llatí de quart som vint; però s’hi pot jugar fins a trenta.

 • Un espai gran rectangular a l’aire lliure. La Margalida ha dit que, arribat el cas, demanarà permís per anar a les pistes com cada any. 

COM S’HI JUGA? Es delimita un espai rectangular, ja el tenim a les pistes delimitat, on es puguin moure amb llibertat els vint jugadors i s’hi assenyalen tres línies: una central i dues a uns dos metres dels límits dels costats més curts, ja els tenim marcats a les pistes. In situ jo ja us els indicaré. 

Els jugadors ens distribuirem en dos equips: si som vint el dia que juguem (prohibit faltar ni posar-se malat!) ens dividirem en dos equips de deu jugadors. Un en cada camp i cada un ha de defensar la seva línia  intentant que l’altre equip no aconsegueixi passar la pilota darrera la línia. La pilota es pot impulsar amb les mans o els peus. 

Per a puntuar, la pilota ha de traspassar l’última línia del camp contrari, a més ha d’estar controlada per un jugador de l’equip atacant.en el cas de què el jugador defensor agafés la pilota  treuria la pilota des de la línia de banda a l’altura de l’última línia defensiva pròpia. L’equip que ho  aconsegueixi  guanya el punt i es torna a començar el joc, per disputar un altre punt.  Guanya l’equip que aconsegueix un major nombre de punts que l’equip rival, en un temps limitat, per exemple 5 o 10 minuts per jugar. 

Ho heu entès? Què us sembla?

BUBU BALDEH BAH 4 rt de llatí

30 thoughts on “Juguem a l’harpastum?

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Em sembla fantàstic, Bubu. A veure qui més s’anima a proposar més jocs romans perquè ens falten tres quarts d’hora per cobrir?

 2. Irena

  Ave!:D
  opino que es tracta d’un joc molt bo,crec que tots junts seria divertidisim jugar-hi!pero segurament no és tan violent com “el rugby”, ja que es tiren pel terra i es fan mal bé.jaja
  valeee:)

 3. Aguus

  Molt bé Bubu, espero que no triguem molt en jugar a aquest joc, ja que es veu bastant interesant.
  Segueixo comentant, aveee!:)

 4. rabab

  ave lida!!
  El joc sembla molt divertit lida a veure si juguem algun dia al pati.
  ave lida.

 5. Oriol García

  El joc está molt bé. Jo i la Marina ens encargarem de fer esl altres jocs! Ens parasarem tota l’hora fen jocs divertits! Tenim molts jocs per a fer, habera si surt tot bé

 6. erica

  molt béé bubuuu:)feliciiitatss, penso que as escollit un joc molt interessaaaaaaan =D
  si lidaa, jo també intentaré bscarr algun jocc per encobrir una mica de teemps. vaaaleee?

  muaaaaa.

 7. haja y marta

  Ave Lida…

  El joc i l’article que ha penjat el Bubu, està molt bé.

 8. Coty

  Està molt bé! A veure quan ens animem a jugar-hi, però sense fer mal que el Rugby és molt bèstia jajaj.
  Vale:-)

 9. Raquel

  Graaaaan article ha fet el bubu, a mi em sembla un joc bastant entretingut, que estaria molt bé jugar-hi!
  Així que Gali, ja saps que has de deixar-los!

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  i tant que jugaran! Ara bé, si anem a les pistes cal tenir preparada toda una hora de jocs romans! No baixarem per deu minutets! Ara que ningú no ens llegeix, Raquel, és perquè espavilin, busquin informació i organitzin una hora de jocs romans. Segur que ben aviat jugarem!

 11. Raquel

  No, per sort ningú ens llegeix!
  Doncs has fet que el Bubu hagi fet un bon article, i asobre que ha tingut èxit el joc!
  jajajaja

 12. laiia

  ave!
  😮 Bubu, m’agrada molt el joc, perque és semblant al rugby, i jo mai he jugat, però crec que el teu és millor perque no és tan violent.
  Lida a veura quan jugem ehh 🙂

  vaale!

 13. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Més jocs romans!

 14. laiia

  Bubuu!! 🙂
  va estar molt bé ahir el teu joc ehh 😀 encara que vam jugar molt poca estona, però bueno…jaja
  felicitats Bubu!! 😀

  vaale!!

 15. you

  Mira ostres aquest joc s’asembla a la aranya en la posició pero tot el joc es miolt diferent i original espero que la Lida ens deixí jugar aquest joc algún dia:) relamenmt molt original !!

 16. stefanny

  L’harpastum:El joc de pilota dels romans
  L’harpastum fou un esport molt popular a l’imperi romà,tot i que els seus orígens els trobem a l’antiga Grècia.Es tractava d’una mena de rugbi que es jugava amb la pilota força petita,similar a les emprades de tennis.Aquest esport es practicava en uns terrenys de joc rectangular.Ben aviat va esdevenir tan popular que moltes famílies nobles de Roma es van fer construir pistes d’harpastum a les seves propietats.Però no és que a les famílies nobles els agradés gaire jugar a l’harpastum,sinó que els agradava era mirar els partits com a espectadors,només per entreteniment.El que feien era llogar jugadors d’harpastum professionals,organitzar els partits en una finca de la seva propietat i portar-hi convidats perquè gaudissin de l’espectacle.

  article agafat de la revista Eureka 😀

 17. yousra

  Salve!

  A roma si jugava al Harpastum (significa “el joc de la petita pilota”) es va tornar popular en els anys 700-800 . I jugaven amb pilotes petites i dures.
  El Harpastum era jugat per 5-12 jugadors en un camp rectangular marcat amb línies límits i separat per una línia central. Cada equip ha de mantenir la pilota en la meitat el que més puguin, mentre el seu oponent tracta de treure-se’l i portar al seu propi costat.
  Una regla important de Harpastum diu que només el jugador podrà ser obstruït. Els jugadors desenvolupen regles específiques de joc i diversos trucs i tàctiques.
  El peus és escassament usat en el joc de Harpastum, però un notablement semblant al rugbi pot ser observat.
  És molt curiós que fins hi tot l’emperador Juli Cèsar usava el Harpastum per mantenir l’estat físic dels seus soldats i mantenir llestos per batalla.

  Per cert espero jugari algun dia!

  Vale!

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Yousra, hi jugarem si treus totes les faltes d’ortografia i barbaritats d’aquest comentari. Intenta-ho, estic convençuda que pots.

 19. Chaima Anza

  Salve a tothom!
  M’agradaria jugar el harphastum, el joc de pilota dels romans. Serià un joc molt divertit si colaboressim tots en el joc. Era un joc molt popular i també serà ppular si el juguem tots plegats ehh nois! A verà qui s’anima!!!

 20. irina

  he jugat alguna vegada a rugby tot i que el harpastum si assembla, té les seves diferencies, no Tenia ni idea de que el rugby ja vingués dels romans!Lida podriem jugar a aquest joc nosaltres?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *