Juguem a l’harpastum?

Quan ve el bon temps, la Margalida ens deixa fer l’Hora dels Jocs Romans com cada any. El curs passat va ser tot un èxit. La condició és que nosaltres mateixos ens organitzem. Jo proposo jugar a un joc que no hi hem jugat mai: l’HARPASTUM.

harpcort.gif

EN QUÈ CONSISTEIX? Doncs, l’objectiu de l’harpastum és com el rugby. Es tracta de passar la pilota per darrere de la línia del camp contrari. 

QUÈ NECESITEM:

 • Una pilota no gaire gran  (la portaré jo)

 • 20 jugadors perquè a classe de llatí de quart som vint; però s’hi pot jugar fins a trenta.

 • Un espai gran rectangular a l’aire lliure. La Margalida ha dit que, arribat el cas, demanarà permís per anar a les pistes com cada any. 

COM S’HI JUGA? Es delimita un espai rectangular, ja el tenim a les pistes delimitat, on es puguin moure amb llibertat els vint jugadors i s’hi assenyalen tres línies: una central i dues a uns dos metres dels límits dels costats més curts, ja els tenim marcats a les pistes. In situ jo ja us els indicaré. 

Els jugadors ens distribuirem en dos equips: si som vint el dia que juguem (prohibit faltar ni posar-se malat!) ens dividirem en dos equips de deu jugadors. Un en cada camp i cada un ha de defensar la seva línia  intentant que l’altre equip no aconsegueixi passar la pilota darrera la línia. La pilota es pot impulsar amb les mans o els peus. 

Per a puntuar, la pilota ha de traspassar l’última línia del camp contrari, a més ha d’estar controlada per un jugador de l’equip atacant.en el cas de què el jugador defensor agafés la pilota  treuria la pilota des de la línia de banda a l’altura de l’última línia defensiva pròpia. L’equip que ho  aconsegueixi  guanya el punt i es torna a començar el joc, per disputar un altre punt.  Guanya l’equip que aconsegueix un major nombre de punts que l’equip rival, en un temps limitat, per exemple 5 o 10 minuts per jugar. 

Ho heu entès? Què us sembla?

BUBU BALDEH BAH 4 rt de llatí

30 thoughts on “Juguem a l’harpastum?

 1. irina

  Salve!
  he jugat alguna vegada a rugby tot i que el harpastum si assembla, té les seves diferencies, no Tenia ni idea de que el rugby ja vingués dels romans!Lida podriem jugar a aquest joc nosaltres?

 2. balart.andrea0920

  Salve! no sabia que els romans juguessin a aquesta mena de jocs. és curiòs que utilitzesin aquest joc per mantenir el seu estat físic.

 3. eva perez

  salvee:)
  el que he entès de aquest joc és que es posa un en cada camp i cada un ha de defensar la seva línia intentant que l’altre equip no aconsegueixi passar la pilota darrera la línia. La pilota es pot impulsar amb les mans o els peus.
  hem sembla bastant divertit, llegin aixó i tal, tot es té que probar!

 4. Eva Serrano

  Salve!!
  Jo a aquest joc mai hi he jugat pero hi ha jocs semblants!! El futbol podria venir de jocs com aquest no?
  O també existia en el seu moment??
  Vale!!

 5. gomez.luque2011

  hi han jocs que s’assemblen a aquest pero mai havia escoltat aquest!jajaja
  vale:D

 6. Pingback: El fet de jugar i els jocs a l’antiguitat | Citius, Altius, Fortius

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *