“Orion”, de Metallica

Reprenent l’apunt dels Noms de les cançons aprofito per presentar-vos-en una de nova.

Aquesta cançó s’anomena Orion i pertany al grup de trash metal Metallica.

Com heu pogut veure és una cançó instrumental però aquest fet no és cap impediment ja que el referent clàssic està en el títol.

Metallica va posar-li el nom “Orion” en honor a la constel·lació, pel so espacial en el pont de la melodia.

En el fantàstic blog de les nostres companyes de 1r de batxillerat anomenat El cel dels mites podem trobar-hi una molt bona explicació del mite de la constel·lació d’Orió la qual dóna nom a la cançó presentada en aquest article.

 

Què us ha semblat la cançó? Coneixíeu el mite d’Orió i l’existència d’aquesta constel·lació? Coneixeu alguna altra cançó o algun altre referent en el món de la música que tingui el referent clàssic d’aquesta constel·lació?

 

Cristina Álvarez Barraca

2n batxillerat Llatí

8 pensaments a ““Orion”, de Metallica”

 1. La cançó no està gens malament. El mite d’Orió si que el coneixia:

  Orió era el fill de Posidó i Euríale, filla de Minos, rei de Creta. Orió tenia el don de caminar sobre les aigües, concedit per son pare, Posidó. Anà fins a l’illa de Quios, on s’emborratxà i atacà Mèrope, filla d’Enopió. Com a venjança, Enopió cegà Orió i el n’expulsà. Es dirigí a Lemnos, on Hefest tenia sa forja. El déu digué al seu criat Cedalió que el guiés a l’extrem orient, on Hèlios el curaria. Orió portà a les espatlles Cedalió mentre el guiava. Tornà a Quios per castigar Enopió, però ell s’havia amagat sota terra i escapà de l’ira del gegant. Més endavant, Orió passà a Creta, on caçà amb Àrtemis i la seva mare Leto. Durant el curs de la caceria, es jactà que podia matar tots els animals i bèsties de la Terra. Gea s’alarmà i envià un escorpí gegantí per matar-lo. L’escorpí aconseguí fer-lo caure i després de matar-lo les deesses sol·licitaren a Zeus que el posés entre les constel·lacions dels cels. Zeus va complaure la demanda i en memòria de la mort de l’heroi afegí també als cels la constel·lació d’Escorpió.

  Si que coneixia la constel·lació d’Orió ja que tinc un bloc sobre les constel·lacions i estels amb referents clàssics i aquesta n’és una.

 2. Salve!

  Tot i que no té lletra aquesta cançó com a instrumental no està malament. Jo coneixo l’existencia de la constel·lació d’Orió gràcies a el bloc que hem fet de El cel dels mites.

  Orió era un gegant fill de Posidó i de Gea, i era cèlebre per la seva bellesa i per la seva passió per la caça. Orió visitava molt sovint al seu amic Enopió. Un dia que aquest havia sortit, Orió embriac va intentar posseir Mèrope, l’esposa d’Enopió; però Enopió els va sorprendre i va decidir parar-li una trampa al seu amic. Li va proposar una aposta que es tractava de veure qui era capaç de beure més vi. Orió es va emborratxar tant que va quedar indefens i aprofitant allò, Enopió li va treure els ulls. Com que l’essència de la vida d’Orió era la caça, desesperat va consultar Hefest que li va donar un nen perquè se’l carregués sobre les seves espatlles i mirés de cara el Sol quan sortís. Així va recuperar la vista. Llavors Orió va tornar a les seves antigues ocupacions i se’n va anar a caçar amb la deessa Àrtemis. De seguida, Orió va intentar posseir-la però la deessa va rebutjar el seu amor i envià un escorpí que li picà el taló i el matà. Àrtemis, penedida per haver castigat amb excessiva severitat Orió, va demanar a Zeus que concedís a Orió la immortalitat.

  He trobat una cançó anomenada Orió. Deixo aquí l’enllaç de la lletra: http://www.musica.com/letras.asp?letra=808097

 3. XAIPETE!

  No és el meu tipus de música, per això no puc opinar sobre la cançó. Si que coneixia el mite d’Orió, en el blog de les meves companyes ho explica molt bé:

  “Orió era un gegant fill de Posidó i de Gea, i era cèlebre per la seva bellesa i per la seva passió per la caça. Orió visitava molt sovint al seu amic Enopió. Un dia que aquest havia sortit, Orió embriac va intentar posseir Mèrope, l’esposa d’Enopió; però Enopió els va sorprendre i va decidir parar-li una trampa al seu amic. Li va proposar una aposta que es tractava de veure qui era capaç de beure més vi. Orió es va emborratxar tant que va quedar indefens i aprofitant allò, Enopió li va treure els ulls. Com que l’essència de la vida d’Orió era la caça, desesperat va consultar Hefest que li va donar un nen perquè se’l carregués sobre les seves espatlles i mirés de cara el Sol quan sortís. Així va recuperar la vista. Llavors Orió va tornar a les seves antigues ocupacions i se’n va anar a caçar amb la deessa Àrtemis. De seguida, Orió va intentar posseir-la però la deessa va rebutjar el seu amor i envià un escorpí que li picà el taló i el matà. Àrtemis, penedida per haver castigat amb excessiva severitat Orió, va demanar a Zeus que concedís a Orió la immortalitat.”

  No conec cap altre cançó amb el nom d’Orion.

 4. Salve.

  Felicitats pel teu article Cris. Segons la mitologia clàssica, Orió era un gegant fill de Posidó i Gea. Les fonts clàssiques recullen diferents versions sobre el mite.Existeixen dos versions sobre el seu naixement i altres respecte la seva mort. Els episodis més importants de la seva vida són: el seu naixement a Beocia, la vista a l’illa de Quíos on es va trobar amb Mèrope i fou cegat pel seu pare Enopiò, la recuperació de la vista a l’illa de Lemnos, la seva cacera amb Àrtemis a Creta, la seva mort causada per un escorpí gegant i la seva elevació als cels per Zeus com la constel·lació d’Orió.

  En la literatura grega apareix com un gran caçador en l’Odissea, d’Homer, on Ulisses veu la seva ombra en l’inframón. En el poema Fastos, d’Ovidi, en el mes de maig es cita el naixement del caçador.

  Vale.

 5. Salve!
  Sincerament mai ho hagués trobat, ja que odio aquest tipus de musica, em fican el cap com un bombo i no m’agrada res.
  Tot i que pel que he llegit ja en anteriors comentaris, surt el mite d’Orió, que la meva companya Miriam ha explicat molt bé.
  No he trobat cap altra cançó amb el mite d’Orió, però en el cas que ho faci, el publicaré 😉
  Vale 😀

 6. Salve!
  no tenia nidea uqe exisitia aquesta cançó i menys que sigues sobre el mite d’Orió. Però penso que està molt bé que t’hi hagis fixat i ho hagis sapigut relaciona amb el món clàssic. No conec cap altre cançó amb aquest mite.
  Vale:)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *