La llum d’Itaca (2009) d’Elies. Aquest disc és la història d’Ulisses i alhora la d’un viatge iniciàtic que és la nostra vida. Amb deu cançons ens endinsem en la mitologia grega, essència de la Mediterrània, i ens omple de felicitat.
A quina cançó correspon aquesta lletra i quines referències clàssiques té?
La lluna ha eixit
llambreja a la mar,
i tu no l’has vist
captiu del gegant.
Obris els ulls
de sobte ho veus clar,
si vols eixir de la caverna
t’hauràs de dir Ningú.
I amb el cor afligit,
havent perdut companys estimats,
vas acostar
l’estaca a les brases abundoses,
i li la clavarem a l’ull:
l’antic oracle es va acomplir.
Tots vam sentir
el monstre bramar,
cegat en l’ull
que mai no viu res.
I així vam fugir
camí de la mar,
quan la claror llambrava en l’aigua,
l’aigua dels teus ulls.
I després de la nit
d’haver somniat amb la dea d’ulls d’òliba,
va aparèixer l’Aurora
de dits rosats, la filla del matí,
i vam pujar a la nau,
i els rems van colpejar la mar cendrosa,
i animats vam navegar més lluny…
La lluna ha eixit,
s’adorm el gegant,
mentre tu ja
solques nostra mar.
Mira la nit,
– contempla la llum -,
ella ha vingut per a guiar-te
cap al teu destí.
Arnau Álvarez
Cultura Clàssica 3r
XAIPETE!
La lletra que esta escrita és de la cançó de Polífem del seu albúm “La llum d’Itaca d’Elies”.
El monstre bramar, cegat en l’ull crec que és refèreix al gos Cèrber. Quan parla de la dea d’ulls d’oliba és refèreix a Atena. Aurora era la deessa Eos.
Vale!
salve!
Estic d’acord amb la meva companya maryam: El monstre bramar, cegat en l’ull crec que és refèreix al gos Cèrber. Quan parla de la dea d’ulls d’oliba és refèreix a Atena. Aurora era la deessa Eos.
Les imatges i la lletra son molt maques, hi ha un munt de referents clàssics. Fàntastic.
Vale:)
Una cançó molt maca. Una referència mitològica que podem trobar en la lletra és el gegant Polifem, que és cegat per l’heroi Ulisses en l’únic ull que tenia. Per evitar que el monstre cridés als seus germans, Ulisses va dir que es deia Ningú.Altre referència que és visible, és quan diu “dea d’ulls d’òliba”, es refereix a la dea Atena.
Vale.
Xaipe!
Aquesta cançó s’anomena “Polífem” i està dins de l’albúm “La llum d’Itaca d’Elies”.
Per començar trobem la referència al gegant Polifem, que era un cíclop que tenia un sol ull; Odisseu i els seus companys estan presoners a la caverna on viu aquest i Polifem se’ls va menjant un per un. Llavors, Odisseu li clava una fusta a l’ull de Polifem i es camufla entre un ramat d’ovelles i així aconsegueix marxar de l’illa.
També trobem la referència a la dea Atena i a la deessa de l’aurora.
La primera cançó parla del viatje de tornada a Itaca (inclou la trobada amb el cíclop Polifem) , la segona parla breument de la història d’Odisseu i parla sobre que Penèlope l’està esperant i com va començar tota la guerra quan estaven amagats en el cavall de fusta de Troia. La quarta parla sobre la bruixa Circe que estava enamorada d’Odisseu i va convertir als seus companys en porcs. “Hades” parla sobre quan Odisseu està en els inferns. La següent parla sobre Calipso, la nimfa que reté a Odisseu perquè n’està enamorada. L’altre parla sobre Nausica, filla d’Alcínous, rei dels feacis, i de la reina Areten (es diu que Odisseu es va enamorar d’ella). Finalment la última parla sobre Penèlope, la dona d’Odisseu que l’espera fidelment.
Vale!
Pel que fa a la lletra de la cançó que has posat pertany a “Polifem”. Aquesta cançó parla del cíclop Polifem que surt a l’Odissea d’Ulisses.
Pertany al tros en què el cíclop s’havia menjat a dos dels companys d’Ulisses. Aquest, empresonat a la cova amb els grecs restants va elaborar un pla per fugir. Quan va caure la nit, Ulisses va oferir vi al ciclop (el qual desconeixia completament l’existència d’aquest líquid). El ciclop va demanar a Ulisses el seu nom i ell, astutament, li contestà “Ningú”. Aprofitant que dormia,ja que Ulisses i els seus l’havien emborratxat, Ulisses el deixà cec amb una estaca. A continuació, Ulisses i els seus companys fugiren disfressats d’ovelles. Quan els altres ciclops sentiren remor i demanaren què passava, el ciclop digué: “Ningú m’ha deixat cec! Ningú m’ha atacat!”. Així els companys de Polifem pensaren que ningú li havia fet cap mal. Aquesta astúcia va deixar lliures Ulisses i els seus companys.
Pel que fa a les altres cançons la “d’Ítaca” parla sobre el llarg viatge que ha de fer Ulisses per tornar a la seva pàtria on està la seva dona Penélope. En la “d’Ulisses” parla sobre quan Ulisses està a punt d’arribar a Ítaca i mentrestant la seva dona està teixint. En la de “Circe” parla de la bruixa que després de convertir en porcs a molts dels companys d’Ulisses el guia a l’inframón per consultar a Tirèsies. En la de Hades parla sobre quan Ulisses ha baixat a l’inframón i veu a la seva mare. En la de “Calipso”, una oceànide que allotja a Ulisses quan arriba a la illa de Ogígia. En la de “Nausica” parla sobre la noia fenícia que va conèixer Ulisses. La de “Penèlope” parla sobre quan la dona d’Ulisses espera al seu marit a la nit.
Salve!
Només llegir el títol trobem un gran referent clàssic: Polifem. Es el moment en què el cíclop es menjaa dos dels amics d’Ulisses i aquest empresonat a la cova amb els grecs va elaborar un pla per fugida. Al fer-se de nit Ulisses va oferir vi al ciclop va preguntar a Ulisses el seu nom i ell li va contestar que es deia Ningú. Aprofitant que dormia,a causa de la quantiat de vi que Ulisses li havia donat,
Ulisses el deixà cec amb una estaca i els seus amics fugen disfressats d’ovelles. Quan els altres ciclops van sentir l’enranou el ciclop digué: “Ningú m’ha deixat cec! Ningú m’ha atacat!”. Així els companys de Polifem pensaren que ningú li havia fet cap mal. I aixi s’en van alliberar Ulisses i els seus comapanys.
Salve!
La llum d’Ítaca (Ιθάκη) és el nou disc del cantautor, que el va presentar a ítaca amb un enorme èxit
Aquest disc explica l’història d’Ulisses, però també explica el viatge de la pròpia vida.
Amb aquestes cançons podem endinssar-nos a un món de déus i herois.
A les aventures d’Ulisses, després de la guerra de Troia, Ulisses decideix tornar a la seva pàtria, Ítaca, on l’esperen la seva dona Penèlope i Telèmac, el seu fill. El viatge que emprèn, serà ple d’aventures i perills. Mentrestant, a Ítaca, els pretendents de Penèlope han pres el palau d’Ulisses. Telèmac, guiat per la deessa Atena, sortirà a la recerca de notícies del seu pare. Finalment, la força d’aquests herois, juntament amb la voluntat dels déus, els permetran fer realitat el seu somni.
Salve!
No coneixia pas aquest autor que tants referents clàssics ha fet servir en el seu últim disc “La llum d’Ítaca”, amb el mateix títol veiem ja per on aniran els trets.
Aquesta última gravació la va presentar a la mateixa illa d’Ítaca el passat dos de maig del 2009, va tindre un èxit immediat.
La cançó que hi ha escrita a l’apunt correspon a la cançó “Polifem” i fa referència, com bé diu el títol, al ciclop Polifem, un ésser gegant amb un sol ull. En una part de la cançó podem veure com s’explica el moment en que Ulisses, aprofitant la quantitat de vi que havia injerit el gegant, agafa una estaca i l’hi clava a l’ull, deixant-lo cec en venjança d’haver-se menjat dos dels seus companys. Anteriorment quan el ciclop li pregunta el nom a Ulisses, ell li contesta que s’anomena Ningú, així doncs, quan Ulisses l’atacà, els companys de Polifem no savien qui l’atacava.
Aquesta cançó doncs la relacionem directament amb el viatje d’Ulisses.
Molt boniques les lletres del disc La llum d’Ítaca del cantautor Elies.
En aquest disc, Elies canta cançons que narren Les aventures d’Ulisses i més concretament, quan aquest torna a Ítaca després de la Guerra de Troia. Per exemple, en la cançó Polifem, que és la que trobem en l’apunt, ens explica que el gegant cíclop Polifem es menja a dos companys aventurers d’Ulisses. Llavors, Ulisses i aprofitant que el cíclop estava mig inconscient per clavar-li una estaca a l’ull, deixar-lo cec i aixì poder fugir. Ulisses a més, és molt llest i astut perquè li diu a Polifem que es diu “Ningú”, això farà que quan els altres cíclops li preguntin a Polifem pel que li ha passat, aquest digui: Ningú m’ha deixat cec! Ningú m’ha atacat!
Altres referències que apareixen en el disc d’Elies a personatges de la mitologia grega són Penelope, dona d’Ulisses, Hades, Tirèsias, Calipso o la dea grega Atena.