Revisió de la faula de Polifem, d’Agraviats

En aquesta cançó del grup de Castelló de la Plana Agraviats, anomenen la faula de Polifem, un gegant d’un sol ull al mig del front (un ciclop), fill de Posidó i la nimfa Toosa.

Segons el Cant Novè de l’ Odissea, Ulisses, en el viatge de tornada de Troia, arribà a una illa, ell i uns companys decidiren explorar l’illa. En aquesta exploració troben una cova, la qual pertanyia al ciclop. La cova era plena de menjar el qual ells es menjaren, mentrestant el ciclop entrà a la cova sense que ells se n’adonessin.

En aquestes, Polifem s’enfadà pel que havien fet i els empresonà. Però l’astut Ulisses planejà donar-li vi per tal d’emborratxar-lo. Mentre el gegant dormia, Ulisses el deixà cec amb una estaca, i aprofitaren per fugir vestits d’ovelles.

Finalment el gegant cec els hi llençà una roca mentre fugien per la immensa mar, però en no tenir vista, va fallar.

Com a conclusió, Polifem demanà al seu pare Posidó que perseguís Ulisses durant el seu viatge per la mar.

En aquesta cançó del grup valencià donen a conèixer aquesta faula, però amb un missatge polític al darrere. Quina revisió en fan?

F. Xavier Gras

11 pensaments a “Revisió de la faula de Polifem, d’Agraviats”

 1. Xavier, celebro que finalment t’estrenis i ens facis un apunt com aquest que podrem afegir a la nostra col·lecció de cançons amb referents del cicle troià! A veure quins referents hi troben els companys i companyes? No tenen excusa perquè ja s’han llegit Les aventures d’Ulisses!

 2. Molt bon dia!

  Encantat i molt content d’haver realitzat aquest apunt amb referents del cicle troià!
  Fou una mica complicat ja que en aquest vídeo del youtube no s’entèn del tot bé el que canten.

  Vagi bé!

 3. Està força bé aquesta cançó! El referent que té és Polifem, que surt a la Odissea d’Ulises, un cíclop d’un sol ull fill de Posidó a qui Ulisses va deixar cec, a causa d’això Posuidó es va enfadar i va condenar a Ulisses a un llarg viatge abans de tornar a ítaca. Se n’han fet moltes cançons i també poemes com aquest de Góngora: http://www.poesi.as/index43.htm

 4. Salve!

  Aquesta cançó està molt bé, en quant als referents parla de Polifem un cíclop que es va enamorar de Galatea, una nimfa que no el corresponia ja que estava enamorada d’Acis per això el cíclop va matar al pastor. El cíclop apareix a les aventures d’Ulisses i Ulisses i els seus companys queden atrapats a la cova on dorm Polifem i com que té gana se’ls va menjant un per un. Com que Ulisses és molt llest li clava una llança al ull de Polifem i es camufla entre unes ovelles. Hi ha un poema que va fer Góngora sobre la fàbula de Polifem i Galatea, us deixo aquí l’enllaç:

  http://www.poemas-del-alma.com/luis-de-gongora-fabula-de-polifemo-y-galatea.htm

 5. Salve.

  Moltes feliçitats per l’article. No conec de res a aquest grup. Un referent odisseic que te és que parla del cíclop Polifem, gegant d’un sol ull. Ulisses desembarca a una illa amb la seva tripulació de mariners i en una cova propera es troba a aquest gegant. Al quedar atrapats, Ulisses idea un pla, que consistia en adormir al cíclop amb vi. Més tard, clava amb una estaca l’ull del gegant qui, desesperat pel dolor, crida als seus germans demanant ajud, dient que “Ningú li a atacat”, cosa que els altres no li fan cas.

  Vale.

 6. Salve!

  Molt bé!
  Un polifem amb un ull i un ramat d’ovelles i amo i senyor de les seves terres. És la introducció que fa la cantant per començar la cançó.

  Està molt be ja que segur que molta gent no sabria qui és polifem i ella matiza el petit detall.
  No m’agrada ni la lletra, ni l’estil de música ni els tons de veus ni la qualitat del video. Però cadascú té el seu propi gusta i s’ha de respectar.
  No és un grup conegut i ja es pot veure que canten per a pocs peò no abstant això, han dedicat una cançó a Poliferm i s’ha d’apreciar.

  Gràcies a l’article que els hi ha dedicat el nostre companya Xavier Gras, ja sabem de la seva existència algunes persones.

 7. salve!!

  Està molt bé aquest apunt tant com el vídeo ja que t’explica l’história de Ulisses i el Cíclop en la que Ulisses per escapar-se del Ciclop el deixa cec i la veritat es que coniexia aquesta historia peró sobretot està bé per qui no la sap!!

 8. Salve 🙂
  La cançó esta molt be esta molt be ambientada a lo referent al Polifem quan s’enamora de Galate,encara que a ell tenia que estar amb Acís,encara que estaria que be que el tornessin a pujar a youtube perquè no s’escolta gairebé i aixo crec que perjudica molt però la canço esta molt be ambientada i expressen molt be la historia.
  En una paraules BONUM

 9. Salvee!

  Esta força bé la cançó, però si sòc sincer no he entès casi res… Costa bastant entendre el que diuen.. A part d’això, bueno, el ritme no està malament…Per lo que he pogut entendre, està bastant bé, diuen les coses que surten l’història.

  Alex Aguilera. Cultura clàssica

 10. SALVE!!

  m’agradat molt la canço, perque la veritaat trobo la musica una molt bona forma de fer-se escoltar, no s’enten molt bé pero del que s’enten està molt bé. També m’gradat com relacionen l’historia d’Ulisses i a Polifem amb la politica d’ara. Encara que no soc d’escoltar musica en català aquesta m’ha interessat molt.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *