Per què la descoberta de l’alfabet encara avui és una genialitat?

Aríbal amb inscripció alfabètica (600 aC.). Corint, Museu Arqueològic

L’alfabet és un dels sistemes d’escriptura més utilitzats al món. El seu origen el trobem fa més de 3.500 anys. Els seus inventors són els fenicis. Més endavant, els grecs el van adoptar i modificar, i més tard els romans el van difondre per tot l’imperi. Aquell alfabet llatí és el que fem servir avui dia i, probablement, perdurarà durant la resta de l’existència de la humanitat.

L’alfabet té infinitat d’utilitats, està molt present al nostre entorn. Un exemple és l’ordre alfabètic. Diccionaris i arxius de tot tipus estan ordenats amb aquesta tècnica.

L’escriptura és una via de comunicació a distància, ens ha permès expressar els nostres pensaments, sentiments, coneixements, etc., i compartir-los amb altres persones.

Sense aquesta eina, no podríem escriure, això significa que no existirien els mètodes de comunicació que coneixem avui: cartes, correus electrònics, xat… Tampoc podríem llegir ni escriure: lectura, cultura, ciència, lleis, es veurien afectades sense aquest invent. Quelcom que considerem tan bàsic esdevé absolutament necessari per a l’evolució cultural, econòmica, social, científica i/o tecnològica.

Quan no existia el mòbil ni internet les persones escrivien cartes per a tot, relacions personals, relacions comercials, comunicats per escrit… Els aparells electrònics, els telèfons mòbils o internet no haurien estat possibles sense l’alfabet.

Estudiar, com ho faríem?

No disposaríem de llibres ni d’informació escrita, amb només la llengua oral no podríem retenir tota la informació necessària ni transmetre-la de generació en generació. 

Aquest treball mateix, per exemple, l’estic realitzant gràcies a l’alfabet. Tot i que no podem descartar la idea de que, molt probablement, s’hagués inventat quelcom per substituir-lo, no sabem si tindria la mateixa utilitat. 

I en un futur?

Probablement l’alfabet continuarà sent el sistema més pràctic per emmagatzemar informació. Encara que en un futur trobem l’alfabet en una pantalla, la funcionalitat d’aquesta eina continuarà sent una genialitat. 

Jana

1r Batx grec

5 thoughts on “Per què la descoberta de l’alfabet encara avui és una genialitat?

 1. Arien Rodríguez

  L’alfabet és, encara avui dia, l’invent que més ens ha fet progressar. Aquest conjunt de símbols transforma les nostres opinions i pensaments efímers en una eternitat. I els escrits immortals perduren en el temps gràcies a l’interès que altres persones tenen en llegir-los i aprendre.

  El conjunt de símbols que fem servir avui dia sense reflexionar ens permet plasmar la informació que volem sense memoritzar-la, cosa que, encara que no ho sembli, ens ajuda a aprendre més, ja que no depenem només d’escoltar i recordar-nos de la cosa escoltada, sinó que podem escriure-ho i, més endavant, estudiar els conceptes que hem sigut capaços d’expressar al paper.

  Avui dia amb l’estigma que hi ha cap a les persones que estudien llengües ningú es para a pensar que totes aquestes opinions irrisòries expressades a internet estan allà gràcies al fet que algú ha sabut escriure-les. Internet en si no existiria sense l’alfabet, ja que tota la informació que trobem, fins i tot en aquest document, està escrit amb lletres; símbols que per si sols no diuen res, però que acompanyats d’altres poden canviar-nos la vida.

  Cap revolució hauria esdevingut “revolució” si ningú hi hagués transmet les seves idees amb la ploma i les paraules, i la història tampoc la coneixeríem com és ara si algú no hagués escrit el que passava.

 2. Lukas Fortunato

  Actualment estem tan acostumats a utilitzar l’alfabet com a mètode d’escriptura o de parla que no ens adonem de la gran importància que va tenir i segueix tenint el seu descobriment avui en dia.

  Gràcies a la introducció de l’alfabet fenici a Grècia, de tots els trets culturals que els van introduir i de les adaptacions que hi van fer els grecs al mateix alfabet podem ser avui dia una civilització avançada capaç de poder tenir un progrés racional, criticar els sabers tradicionals, conservar i fixar l’herència cultural, defendre lleis, o coses més simples com per exemple, escoltar música.

  En resum, gràcies a la seva descoberta ens podem comunicar avui en dia d’una forma clara i precisa i podem saber què va passar i què passa arreu del món.

  Jo crec que l’alfabet seguirà sent molt útil durant molt de temps i que mai es deixarà de fer servir, encara que segurament tornarà a evolucionar i puguin canviar tots els signes o fer un alfabet encara més curt que el que hi ha actualment.

 3. Joan Redondo

  L’alfabet és el nostre mitjà de comunicació,que l’utilitzem en la nostra vida quotidiana.Els seus inventos són els fenicis.Va pasar per moltes modificacions,finalment,els romans van ser els encarregat de expandir-lo
  És una veritat, que l’alfabet fins el dia d’avui i probablement fins d’aquí molts anys, serà quelcom imprescindible.
  Gràcies a l’alfabet tenim el que s’anomena diccionari,que ordena l’alfabet.
  Els aparells electrònics no haguessin sigut possible sense l’alfabet.
  Tots sabem que l’alfabet sempre ha deixat constància del present, això feia que el futur poguessin saber que feien en aquella época .Penso que en molts anys ,tot estarà digitalitzat,llavors les darreres generacions no podran saber el que feien abans,conclusió,s’hauria de buscar alguna manera per fer que que l’ordinador i la protecció de dades ,arxius, es mantinguessin per sempre, com si fos un full.

  Amb tot per ordinador no podriem disposar de llibres o documents escrits que ens ensenyen coses,i només fent servir la part oral no podriem aprendre igual un idioma,acabaria no tenin descendència.

  És per això, que el descobriment de la impremta (Johan Gutenberg) va ser un dels motius, que es creés una nova época,la época moderna,ja que gràcies a l’imprenta, es podia escriure l’alfabet en paper.

  Estic segur, que ens acostumarem i l’alfabet estara en una pantalla, facilitara ,encara més les coses.

 4. Paula garcia vera

  L’ IMPORTÀNCIA DE L’ALFABET GREC

  L’alfabet grec és l’escriptura que es va crear a Grècia durant el segle VIII i és el principal medi de coneixement de la cultura grega, a mes a mes és el sistema d’escriptura del qual s’han creat els alfabets europeus actuals i també va fer que l’escriptura sigui més fàcil de comprendre i és per això que té molta importància la seva creació.

  L’ús d’aquest alfabet continua fins l’actualitat i s’utilitza per exemple per molts mitjans com la ciència, on podem trobar expressions, prefixos tècnics etc. , en grec. També en les matemàtiques, ja que va possibilitar el seu desenvolupament, com també el de la física, la química, l’economia…
  També l’alfabet està molt present a la publicitat, les lletres que el formen han sigut molt inspiradores tant per anuncis com per marques pròpies, com per exemple: Capa= marca de roba (Kappa) inspirat en la dècima lletra de l’alfabet, Alfa= marca de cotxe (Alfa romeu) inspirat en la primera lletra de l’alfabet.

 5. Belén Gainza Moreno

  L’ IMPORTÀNCIA DE L’ALFABET GREC A L’ACTUALITAT

  A Grecia, utilitzaven l’alfabet dels fenicis, fins que l’alfabet grec apareix sobre el segle VII- VIII a.C, l’abecedari està compost de 24 lletres, les quals estan representades per símbols importants per als grecs del moment, aquest va ser creada per poder donar un significat fonètic en tot moment, també a comunicar-se al moment i els seus comunicats oficials, també facilitin la seva lectura i interpretació, la seva creació portarà a l’inici de la creació d’obres literàries escrites en grec, que hi passaran a l’història de la literatura i encara ens permet estudiar-les avui en dia.
  Aquest és un dels principals alfabets en ser creats, això va ser gran ajuda per a començar a crear-ne de nous en el territori europeu, com l’alfabet fenici, asi
  mateix donant pas a la creació del desenvolupament del llatí i més tard les llengües romàniques. Cada símbol que composa l’alfabet té un so diferent per a poder ser diferenciat, tant com vocals i consonants.
  L’alfabet grec des de que va aparèixer ha sigut molt important de la mateixa manera que en la nostre actualitat, ha sigut de gran ajuda, no només per a crear-ne de nous, sinó també els seus símbols fan un paper molt important a les matemàtiques representant per exemple, el número pi o l’alfa o com algunes marqués que han anat apareixent durant el pas del temps com kappa. L’aparició de l’alfabet representades en marques o de més, ha fet que tingui un paper molt important en els mitjans de comunicació, fent publicitat d’aquestes…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *