Κάρπαθος, l’illa de la qual tothom parla

160519160848-egyptair-ms804-plane-full-169Desgraciadament, Grècia torna a ser notícia amb el descobriment de les possibles restes de l’avió MS804 de la companyia Egyptair, desaparegut el passat 19 de maig. El punt assenyalat per l’exèrcit egipci és el sud-est de l’illa grega de Kárpathos.

Kárpathos (Κάρπαθος) és una illa de la mar Egea entre Creta i Rodes. És considerada terra dels Titans i gegants, ja que la tradició diu que Atlas, Prometeu i Epimito, van habitar-la. Segons la mitologia grega, el primer habitant de Karpathos és el tità Iapetos; fill d’Urà (cel) i Gea (Terra). Els ‘telquins‘ van ser els antics pobladors d’aquesta illa, éssers mitològics representats com a meitat home meitat peix, coneguts per ser grans marins i fills de Posidó.
0ed33390dd66e979710b3a0ee608a005
L’illa ha estat profundament influenciada pels habitants de Creta, que van emigrar i es van assentar del II mil·lenni aC, però els pocs documents existents mostren que l’illa de Kárpathos ha estat habitada des del Neolític.

Nombroses troballes de l’Edat del Bronze (2000 aC) mostren l’expansió dels cretencs i el seu domini sobre aquest tram de mar.
Durant l’època de les guerres civils a Grècia, Kárpathos va ser aliada d’Atenes i Delos, però després van passar sota el domini de Rodes.

Kárpathos ha experimentat un gran domini estranger: en l’Edat Mitjana l’illa s’anomenava Sarpantos, i, després dels francs, Kárpathos i Rhodes passaran sota el comandament de Lleó Gavalas, seguit per Andreas i Ludovic i acabant finalment sota el domini turc al segle 16.
L’any 1821, els habitants de Kárpathos participaren en la revolució grega, passant a formar part de l’estat grec el 1823. En 1830 el Protocol de Londres va lliurar l’illa als turcs, mentre que el 1912, va estar sota el comandament italià, igual que totes les illes del Dodecaneso.
Finalment, Kárpathos es converteix en illa grega el 7 març 1948.

Però va ser Homer que va donar a conèixer l’illa en la Ilíada al catàleg de les naus, on l’anomena Carpats.

Laia Costa,

1r de Batxillerat Humanístic

4 thoughts on “Κάρπαθος, l’illa de la qual tothom parla

 1. Laia A.

  Χαιρετε!
  Molt bon apunt Laia!, es nota la teva sang periodística!
  Jo també vaig sentir parlar sobre l’avió de Egyptair que va desaparèixer farà una setmana, són tristes les notícies com aquestes, que com d’altres són difícils d’evitar o tranquil·lament impossible.
  Una bona història la de Κἀρπαθος illa grega, sabia que moltes tenien mitologia darrera, però no havia sentit parlar que era terra de Titans i Gegants…
  Sorprenent!

 2. Alexia Álvarez Pàmies

  Xaipete!

  Pobre Grècia no es para d’atribuir-li desgracies, sembla mentida que temps enrere fos tan gloriosa. La veritat que jo no havia sentit res de l’avió de Egyptair, no miro gaire les notícies. Aquesta illa no deixa de ser un reflexe del que va passar amb tota la cultura grega, que va patir grans dominis com per exemple els romans i altres cultures, tot i així mai no ha deixat de ser la cultura que era i d’això en podem donar una prova, la nostra cultura la qual és neta de la cultura grega.
  Espero que Grècia comenci a remuntar i algun dia podem veure-la com el que és.
  Molt bon apunt Laia!

 3. Chorouk

  Un apunt fantàstic Laia!
  Jo també vaig sentir a parlar sobre l’avió de la companyia Egyptair que va desaparèixer el 10 de maig. Varen ser
  66 personesn les que viatjaven a bord de l’avió MS804, per sort no hi havia cap passatger espanyol. Sincerament és una pena el que els hi va passar als grecs, malauradament viuen unes situacions molt complicades avui en dia.
  Kàrpathos (Κάρπαθος) és una illa de la mar Egea que es troba entre Creta i Rodes. M’he informat i pel què es veu, Homer feia feia referència a Karpatos en el catàleg de las naus de la Ilíada, on l’anomena «Crápatos».

 4. Robert Cepeda

  Xaipe!!

  L’illa de la qual parlen és una illa situada al mar egeu entre creta i rodes, Homer fa referencia a aquesta illa però no he llegit cap obra seva en què la mencioni.
  Malauradament aquesta illa es va fer famosa pel avió d’Egyptair que malauradament va caure amb 66 animes amb ell, una tragèdia.

  Molt bona feina Laia!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *