Nit dels Museus al Museu d’Història de Catalunya

mhc

 

Després de veure diverses notícies a l’aula de Clàssiques sobre la Nit dels Museus, vaig decidir comentar-ho als meus pares, ja que jo no hi podia assistir, per tal de veure si ells podien fer-ho. Emocionats amb els que els vaig explicar, van seguir les recomanacions de El Fil de les Clàssiques i van anar a visitar el Museu d’Història de Catalunya, a Barcelona, en el qual jo ja hi havia estat fa un parell d’anys. Em va agradar moltíssim i pel que m’han dit a casa, a ells també, així com les activitats especials per a la Nit dels museus: Arbor scientiae (recomanada també arran del nostre arbre dedicat a Ramon Llull!) i De amoribus… aut non“. Recreació d’un matrimoni a l’època romana.

lk

M’he estat informant i amb l’ajut de la Margalida he decidit obrir apunt per tal de mostrar una mica com va ser i les activitats que s’hi van realitzar. En tots els museus s’hi va fer alguna cosa especial, però precisament en el d’Història de Catalunya, a Barcelona, hi van participar un parell d’alumnes de l’institut, l’Arnau Lario i el Guillem Acién, en una recreació històrica sobre el matrimoni a Roma del grup Barcino oriens. Aquí us deixo, a més del vídeo promocional, algunes imatges de Barcino Oriens per tal que us feu una idea de com va ser. La propera vegada no us ho perdeu, ara podeu fer un kahoot sobre el matrimoni a Roma!

[youtube]https://youtu.be/V92hdGrxI4I[/youtube]

Mar Cruz
1r Batxillerat Llatí

15 thoughts on “Nit dels Museus al Museu d’Història de Catalunya

 1. Margalida Capellà Soler

  Així m’agrada, Mar! M’alegra que els teus pares fessin cas de les recomanacions i no es perdessin la representació d’un casament romà. A veure si aviat l’Arnau a Reconstrucció històrica o el Guillem ens fan cinc cèntims més! Viure-ho en primera persona ha de ser molt emocionant !

  Ara n’hauries de fer difusió a les xarxes socials i, de ben segur, trobaràs l’opinió d’altres participants i assistents.

 2. Ricard Llop Altés

  Moltes gràcies Mar Cruz per les teves acurades paraules i per assenyalar que “La propera vegada no us ho perdeu”. Això vol dir que vas gaudir-ne força, que tornaràs a venir als espectacles que organitzem els de “Barcino Oriens” i que animes als teus companys a anar-hi també.

  Moltíssimes gràcies i a veure si la propera ens coneixem!!!

  Vale!

  Ricard

 3. Claudi Sole

  Salve!

  Llegint aquest article m’han entrat ganes d’assistir-hi perquè trobo que és un esdeveniment molt important.
  Crec que és una representació molt versemblant ja que els vestits i la decoració semblen realment de l’època.
  “BARCINO ORIENS” és un Grup de Recreació, Reconstrucció i Divulgació Històrica Romana que s’ha creat a l’Escola Joan Pelegrí creat l’any 2009.
  Pretenen divulgar el coneixement de la història antiga romana fent activitats diverses com tallers, teatre… etc.
  El formen 46 persones.

  Per últim, felicitacions per fer aquest text tant ben redactat i que transmet una idea molt positiva per a tothom.

 4. Sebastián L 4rtC1

  Es tracta d’un projecte fet a les nits al museu on és reprersenta com es feien els matrimonis romans. El video implica que hi havien matrimonis de convinença. El projecte de nits al museu sembla molt interessant i pot ajudar si fas Cultura Clàssica o només per Cultura. Va començar a 2008 i avui en dia encara continua.

 5. Albert Nuñez

  Salve !
  He vist el vídeo i té un missatge molt concret: Et diu que al museu d’història de Catalunya es fan “Les nits del museu” on es representa com es casaven a l’antiga Roma. Jo crec que a l’antiga Roma no es casaven per amor sinó més per aliances i per poder. Ex: (Casar princeses amb prínceps per ajuntar els 2 territoris). Els pares, solien obligar a les filles (que solien ser joves) a casar-se amb el candidat que volguessin els pares segons els seus beneficis (guanyar territoris o riquesa). Al vídeo es parla de la frase:
  “Ubi tu, Gaius, ego Gaia” que era el que deia l’esposa en Roma quan era preguntada per el seu marit per el seu nom durant la celebració de la boda : “Si tu et dius Cayo, jo em dic Caya.”
  Sobre les fotos representades que hi han al bloc, et pots fer una idea de com eren les bodes de l’antiga Roma i com anaven vestits (més o menys), en especial la foto que més m’ha agradat es la que surt la noia que es va a casar mirant-se al mirall que li esta donant una altre dona.
  Aquest ha sigut al meu comentari sobre el vídeo i les fotos.

 6. Adrià Morales Roig

  La gent en aquella època no es casava per amor sino per tenir més poder i poder ser millor davant els demés. En aquesta recreació al Museu d’Història de Catalunya es mostraran com es casava la fent, podrem saber si ho fan per amor o per quin motiu.
  La frase en llatí: “Ubi tu, Gaius, ego Gaia” significa : “Si tu et dius Cayo, jo em dic Caya.”

 7. Rafael Cantarero

  Salve!
  Jo he estat alguna vegada en aquest museu però no sabia que participava en la nit dels Museus. En aquest vídeo promocional el que fan es deixar-nos amb l’intriga per saber si els romans es casaven per amor o per altres motius, però com ja sabreu els romans normalment no es casaven per amoro per altres motius , sinó, que ho decidien els seus pares. Al vídeo diu la frase: ” Ubi tu Gaius, ego Gaia” que vol dir que el matrimoni es un contracte entre dues famílies.
  Segons les imatges sembla que va ser una representació lo més real a l?època possible segons la seva forma de vestir i l’ambient del lloc.
  Ens parla del museu de catalunya:
  El Museu d’Història de Catalunya obre les seves portes el febrer de 1996, per decisió del govern de la Generalitat de Catalunya per tal de dotar al país d’un espai on explicar i difondre la seva història i la seva cultura. A diferència d’altres institucions museístiques, no neix fruit de la necessitat d’exhibir una col·lecció prèviament existent, sinó amb la voluntat d’esdevenir un referent en la divulgació de la història i del patrimoni col·lectiu del país.
  El museu s’ubica als antics Magatzems Generals de Comerç, l’únic edifici conservat del vell port industrial de Barcelona. Després d’una intensa tasca de restauració i adequació de l’espai, iniciada l’any 1991 amb motiu dels Jocs Olímpics, es pren la decisió d’instal·lar-hi el museu i una exposició permanent sobre la història de Catalunya.
  Des de la seva inauguració, el museu es consolida com un espai de referència. Complementant l’exposició permanent, l’entitat ofereix tot un seguit d’activitats educatives, lúdiques i acadèmiques. A més a més, a la primera planta de l’edifici es condiciona un espai de 1.200 m2 per poder acollir exposicions temporals. Amb el pas dels anys, el museu desenvolupa una col·lecció pròpia, fruit de les nombroses donacions d’objectes i documents.
  A l’any 1997, l’oferta cultural del museu s’enriqueix amb la instal·lació al mateix edifici del Centre d’Història Contemporània de Catalunya (CHCC) i la seva important biblioteca.
  Des de 2010, el museu forma part de la Xarxa de Museus i Monuments d’Història de Catalunya i depèn de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural (ACdPC).

 8. Teresa Devesa i Monclús

  Mar, que bé que vas fer aquest reportatge del “connubium”! Estic segura que enguany algun company s’anima assistir-hi. Oi que sí, Ricard?
  Claudi, veig que ens has donat algunes dades de Barcino oriens, a veure qui fa una mica més de recerca.
  Rafa, m’agrada comprovar que t’interessin els Museus.

 9. Maria Sorribes Sanchez

  Salvete Amiciamicaeque!
  Aquest vídeo ens mostra una promoció d’una reconstrucció històrica.
  Aquesta reconstrucció és correcta, però cal dir que les reconstruccions històriques han anat evolucionant i dependendent menys del “reenactment” perquè repesentar a vegades alguns moments entranya perills per al que ho representa és a dir intenten reproduir-ho tot “grosso modo” sense perdre l’esència.
  El grup de reconstrucció històrica participant va ser Barcino Oriens.
  Barcino Oriens és un grup de reconstrucció històrica romana nascut l’any 2009 a l’escola Joan Pelegrí de Barcelona , per iniciativa dels alumnes de llatí i Cultura clàssica del Batxillerat humanístic i social.
  En comparació amb la de Augusta Raurica només es representa un moment determinat, a la de Augusta Raurica es podien veure legionaris, gladiadors, teatre,etc…
  Avete Pueri atque puellae!

 10. Víctor García

  Aquest article sobre Nit dels Museus ens explica que a l’antiga roma, les persones no es casaven per amor, si no per temes com diners, aliançes, reputació…
  Per tant Nit dels Museus representara una reconstrucció histórica sobre com es realitzaven aquests casaments, en quines condicions, els motius, etc.

 11. Aitor

  En aquest petit vídeo podem veure del que va tractar la nit del Museu d’Història de Catalunya. La representació era de com eren els casaments a Roma. Pregunten que si eren per amor, pero no era per aixo, normalment es casaven per interessos familiars per tal de millorar la seva classe social o per aconseguir nous territoris. Aquest tipus de casament a la llarga produïa que tinguessin amants, ja que no es casaven per amor.

 12. Noemí Rodríguez

  Salve!

  Aquest article em sembla molt interessant ja que el matrimoni és una cosa molt important per a un futur, jo personalment penso que molta gent es casava per poder i interès ja que en aquesta epoca era típic, segurament també hi haurà gent que s’hagi casat per amor però per al meu parer crec que és mes per interes.

  “Ubi tu, Gaius, ego Gaia” significa : “Si tu et dius Cayo, jo em dic Caya.”

 13. Nerea Pérez

  Salve!
  El vídeo parla de que al Museu d’ Història de Catalunya es fan ‘Les nits del museu’ on es representaven els casaments a l’Antiga Roma. Crec que a l’Antiga Roma no es casaven per amor sinó per aconseguir més poder o diners. Normalment els pares obligaven a casar-se a les seves filles amb un candidat segons els beneficis de la família.

 14. Paola

  Mai n’havia sentit a parlar d’això de nit dels museus, però hem sembla molt bè ja que al ser gratis, dona opció a que la gent que normalment no té oportunita hi pogui acudir i veure i coneixer com vivien els nostres avant pasats i el que hi queda de ells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *