Els sacrificis en El viatge dels Argonautes

“L’Argo”, de Lorenzo Costa

Després d’estudiar a classe de grec la religiositat grega, els cicles mítics i de llegir el llibre El viatge de Jàson i els argonautes, lectura de grec, he decidit obrir apunt sobre un tema el qual es tracta bastant en el llibre, els sacrificis.

Sacrifici, en llatí, és sacrum facere que vol dir “fer sagrat”. En el llibre, apareixen diversos sacrificis, els quals preparen els argonautes per fer banquets als déus en agraïment a l’ajuda que els donen al llarg del viatge.

Bàsicament, em centraré en els sacrificis que ha de fer Jàson, com per exemple, quan Medea l’ajuda, per tal que guanyi la prova que li imposa el rei Eetes, pare de Medea, per poder aconseguir el velló d’or que ha anat a buscar a la Còlquida.

En aquest sacrifici, Medea diu a Jàson que ha de banyar-se dins d’un riu d’aigües inesgotables; embolcallar-se amb una capa negra i excavar un forat. Dins d’aquest forat, preparar-hi una foguera i tot seguit, degollar una ovella i deixar que la seva sang corri i el seu cos es cremi en la foguera. Abans de marxar, li diu que invoqui  Hècate, i un cop invocada, que marxi sense mirar enrere, ja que si no, moriria.

La veritat és que aquest és el que més em va cridar l’atenció, ja que era com una mica misteriós el fet aquest de no girar-se i fer-ho tot perfecte… Ha de ser difícil fer-ho tot bé a la primera per tal que tot surti tal com ha de sortir. Tot i això, Jàson ho va aconseguir i a l’hora de fer la prova, res el va poder aturar.

Que en penseu d’aquests sacrificis? Quin és l’altre sacrifici d’aquest tipus que s’explica en el llibre?

Us ha agradat la lectura del Viatge dels argonautes?  El recomanaríeu? Us atreviu a fer un booktrailer o un booktuber? Què n’opineu?

Mar Cruz, 1r batx. B humanístic

 

4 thoughts on “Els sacrificis en El viatge dels Argonautes

 1. Mireia Sánchez Cano

  Xaipe!!

  M’han semblat molts els sacrificis què es donen en aquest llibre. Personalment, el que més ha cridat l’atenció ha sigut el sacrifici de degollar una ovella i deixar que la seva sang corri. Penso que Jàson ha de tenir molta sang freda per fer això, però era la seva obligació. Un altre sacrifici que també m’ha cridat l’atenció és incocar Hècate i marxar sense mirar enrere. Jo si hagués sigut ell, m’hauria pogut la temptació i hauria mirat enrere.

  Realment ha estat una lectura divertida i interessant de llegir i el recomenaria per què et dona molta cultura de Grècia i de la mitologia.

 2. Laia A.

  Χαιπετε!
  Després de llegir el llibre de Jasòn i els argonautes et dones compte de que tot el que fa Jasón, ho fa per portar el velló d’or al seu tiet per obtenir el tron, que finalment no obté- Durant tota la narració Jasón i els argonautes viuen milers d’aventures i molts sacrificis que els dificulta la travessía, però que malgrat aixó, se’n surten.
  Aquests sacrificis em semblen molt estranys, però que no em sorprenen, perquè sobretot aixó del sacrifici animal es feia en moltes cultures antigament i actualment, és a dir, avui en dia les podem veure en algunes tribus o ètnies subdesenvolupades.
  Aquesta història m’ha semblat molt interessant, ja que et captiva amb l’argument i les aventures. A més a més , aparèixen personatges que fan que et sentis dintre del llibre.

 3. Valentina Restrepo Rrodríguez

  Xaipe!
  Quan llegeixes el llibre dels argonautes, veus tota una série d’aventures que fa Jason i de diversos sacrificis que alfinal no aconsegueix res. Alguns sacrificis personalment penso que són molt bèsties però no m’asombren perquè també trobo això dels animals al meu país Colòmbia que encara hi ha gent del camps que fa aquests rituals i estic acostumada a escoltar-ho.
  Les històries del llibre m’han agradat moltíssim i és un llibre que recomanaria a gent de totes les edats que estigui interessat per la mitologia grega!!!

 4. alexia.alvarez

  Xaipete!
  És ben cert que n’hi ha molts sacrificis en Jàson i els argonautes, a mi no m’ha deixa parada, ja que el llibre pertany a la literatura grega, és a dir, conté cultura grega i això comporta sacrificis, ja que la majoria es feien en honor als déus, tot i així penso que hi ha altres maneres de demostrar afecte o admiració, respecte per la figura divina en la qual creus, En la cultura maya també es veuen molts sacrificis, aquest tema opino que no deixa de reflectir un tema filosòfic com pot ser la religió i la condició humana. I m’hauria passat com la Mireia quan, Medea diu a Jàson que invoqui Hècate i que marxi sense mirar enrere, jo no el seu cas tampoc hauria pogut, sóc massa curiosa!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *