Les joies, tota una herència clàssica

Tot i que ja sabem que els fills són les millors joies, a l’ésser humà sempre li han fascinat els ornaments i encara més en època romana ja que simbolitzaven tot un estatus. Quines joies romanes coneixeu? Us hem preparat aquest Prezi per tal d’ampliar la informació del Capitulum Octavum de Lingua Latina per se illustra, però aneu en compte amb les fotografies de pel·lícules. Quines són gregues?

Hem creat també un thinglink amb ornamenta romana! A més d’aquestes joies, quines coneixeu? Us atreviu ara a jugar!

Omaima el Azouan i Iria Rael 1rD Batx. Humanístic

46 thoughts on “Les joies, tota una herència clàssica

 1. Joaquin Alvarez

  Muy interesante el trabajo, datos importantes sobre las joyas plasmados.
  Es bueno saber la historia que tiene detrás cada joya o el conjunto de joyas que porta cada persona de hoy en día, saber de donde vienen, como se hicieron e informarse que desde muchísimos siglos atrás existen..Ver la diferencia que había en las joyas que usaban los hombres para distinguirse de las mujeres, o en que lugares de las manos las llevaban, etc.
  Muy buena recolección de datos.

 2. Juls París

  Salve!
  Molt bon prezi, molt ben elaborat
  Des de l’època dels Romans ha sigut important mostrar cada un dels status d’una societat. Les joies encara que no ens ho sembli són un identificatiu molt important ja que mostren d’una manera o altre la teva manera de ser. Crec que són un element identificatiu amb la cultura clàssica i un dels referents que encara tenim de manera semblant en els nostres dies.
  Ami, personalment, sempre m’han agradat les joies i tot tipus de complements.

  I com deia la gran Marilyn monroe ” diamonds are a girl’s best friend”
  Vale!

 3. Mariona Cava i Ruiz

  Vale!
  Encara que no sóc molt partidaria de les joies crec que aquest treball es molt interessant. Hem semblen, moltes de les coses que hi apareixen com alguns anells antics, coses realment interessants i coses que són per a veure. Crec què, si encara existisin aquest tipus de joies, per a la venta al públic em refereixo, hi hauria mes d’una persona interessada, ja que son coses des de senzilles, fins a joies sofisticades per al que eren en aquella època.

 4. Eloi Salat

  Salve!
  Un article molt interessant! És curiós que encara portem joies, és una tradició molt antiga!

 5. Valentina Restrepo

  Salve,
  Per començar vull dir que ha estat un treball força treballat i molt interessant, m’agradria felicitar-vos per aquesta feina, ja que feu que els altres ens puguem assabentar més sobre les cultures més antigues que ara ens han deixat aquestes meravelles.
  M’he sorprés de la cantitat d’informació que la Iria i Omaima han trobat i han ficat en un sol prezi.
  A mi m’agraden molt les joies, i sobretot utilitzo arrecades, pulseres i anells que els acostumo a portar en tot moment i sobretot les més cares que tinc les utilitzo sempre per què tenen un significat molt important per mi.
  He après que antigament les joies servien per demostrar un cert status i actualment també es fa, encara que no molt. Quan veus persones pel carrer amb joies molt vistoses la gent ja creu que tindrà cert poder econòmic, ja ho relacionem ràpidament amb l’status al qual pertany.
  Bon trebal!

 6. Erola Such Tormo

  Salvete!

  Abans de res, un gran treball, replet d’informació i molt interessant!

  Deixant això apartat per un moment, penso que és molt interessant com seguim amb moltíssimes traduicions romanes, tot i que amb alguns canvis. Trobo, com a persona que porta arrecades i es presumida, que les joies romanes no són del meu gust, però que probablement si estiguès en l’època moriria per tenir unes joies com les que he vist.

  En general ha estat un gran treball i m’ha agradat força.

 7. Maria Casta

  Salve!!
  Aquest apunt m’ha agradat molt, ja que les joies m’encanten, sobretot els braçalets! Encara que sóc més de braçalets fets amb fils o amb boletes, ja que me’ls puc fer jo sola.
  En el món romà, les joies servien per adornar-se i per simbolitzar un status, cosa que avui en dia també és així.
  M’ha cridat molt l’atenció que després de tants anys, encara es facin dels mateixos materials i que també es conserva la forma, ja que actualment encara és porten les joies d’aquest estil i agraden molt!
  Felicito a les creadores del prezi, m’ha agradat molt, està molt complet!

 8. Carlota Escrivà

  Salve!
  Molt bon treball! Crec que es molt interessant poder aprendre sobre les joies, de manera més lúdica i més entretinguda. Avui he pogut aprendre que en aquella època les joies, ja estaven lligades amb el teu estat social i com més joies portaves, més ric semblaves, ja que en aquella època les joies era molt cares. Les joies d’aquell moment no era gaire boniques, des del meu punt de vista. Però si hagués nascut aquella època, suposo que m’agradaria portar moltes joies.

 9. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve!
  Primer de tot felicitar a les meves companyes per la gran recerca, i el bon treball final!
  M’agradaria dir que des de sempre he estat molt familiaritzada amb el món de les joies, ja que el meu avi era joier, i com diu el prezi en l’època romana hi havien diferents tipus de joiers que cadascun s’encarregava de un part diferent del procés d’elaboració de les joies, i aclarir que avui en dia continua sent així.
  La possessió de les joies ha estat lligat a la pertinença a un determinat estatus. Encara que fos una proporció reduïda de la societat, certs romans van conèixer el luxe a través del vestit, el perfum, els aliments i, com no, la joieria.
  Llocs com Pompeia ha resultat ser una excel·lent font per al coneixement del món de les joies. Un altre complement que no s’ha pronunciat en el prezi eren les forquilles; les romanes adornaven els seus cabells amb horquilles d’or, plata, pedres precisosas, etc. Són molt nombroses les evidències i en elles podem trobar diferents tipologies i subtipologies. Una classe de forquilla molt abundant és la que té forma de mans humanes. En determinats retrats es pot observar el seu ús.
  En el prezi en la primera diapositiva hi hagut una paraula que m’ha cridat l’atenció; ETRUSCS “La joiera dels romans va estar molt influïda per l’extraordinari art dels etruscs en aquest àmbit “ Fent recerca he buscat qui eren i com es que varen influenciar als romans, i resulta que els etruscs eren una civilització de la Itàlia central tirrena del segle X a l’I aC (Etrúria). Durant la Segona Guerra púnica, les ciutats d’Etrúria, de les quals es desconeix quin tractament polític tenien però que hi devia ser prou favorable, varen ser conquistats per l’exèrcit i la flota romana . Se suposa que eren ciutats aliades i que només al sud d’Etrúria s’havien establert algunes colònies, excepte dues al nord. En aquest període, els etruscs varen conservar la seva llengua, art, religió, ritus i costums. La romanització era avançada al final de la república. El 90 abans de Crist, no van prendre part en la revolta dels italians i, el 89 abans de Crist, varen ser admesos a la ciutadania romana.
  Una de les coses que potser pot sorprendre es que avui en dia els diamants es fan amb les cendres dels morts.

 10. Sandra Mendoza

  Salve!

  Primerament, felicitar a les companyes pel meravellós treball que han dut a terme, la informació és molt interessant i detallada, i el suport visual és de gran ajuda per fer-se una idea de les joies romanes.
  Actualment, nosaltres utilitzem les joies com a complements per adorna les nostres robes. És cert, però, que en moltes ocasions (igual que els romans) també les utilitzem com a símbol de riquesa i poder.
  Segons la llei Oppia (vigent fins al 195 aC) les dones no podien posseir més de mitja unça d’or, un altre clar exemple de com de masclista era la societat romana, fins i tot en temes d’orfebreria.
  És curiós veure fotografies de les joies utilitzades pels romans fa segles, perquè són molt similars a les que utilitzem ara; ja que fa pocs anys es va posar a la moda lluir joies que recordessin a les utilitzades en l’època clàssica, un altre clar exemple de com la cultura de l’antiga Grècia i Roma segueix molt vigent entre tots nosaltres.

 11. Raquel Bernad

  Salve!

  Un apunt molt interessant. Felicitats.

  A mi personalment m’agraden molt les joies: arracades, anells, pulseres…

  Imagino que a l’antiga Roma debia ser tot un luxe portar-ne, sobretot per les classes d’alt estatus, així mostraven el seu poder.

  Vale!

 12. Laia Costa

  Salve,

  Des de l’època romana, tenir joies simbolitzava estar en un bon estat social i econòmic. Avui en dia, també tenen la mateixa funció, però la majoria de la gent les utilitzem per adornar i complementar les nostres robes. A mi, personalment, m’agraden molt les joies (encara que no siguin de gran qualitat, simplement que siguin boniques) i crec que dóna el toc final als nostres conjunts.

  En veure aquestes imatges m’he sorprès molt, perquè moltes de les joies que utilitzem actualment són molt semblants a les que els romans portaven. I gràcies a les imatges del Prezzi, he pogut veure la gran qualitat i treball dels romans en l’elaboració d’aquestes joies.

  Per finalitzar, volia felicitar a les meves companyes per aquest magnific treball i pel suport visual, ja que gràcies a això ha sigut molt més fàcil veure les similituds entre les joies clàssiques i les de l’actualitat.

 13. Claudia. P. Torrabadella

  Molt bona feina a les dues! un molt bon prezi, molt ben treballada i molt clara! Felicitats!

  La veritat és que les joies són una cosa que sempre ha interessat a l’home i que han provocat molts conflictes. A mi tampoc em criden molt l’atenció, però està bé conèixer com eren les joies en l’època clàssica. L’he trobat molt interessant.

 14. Ada Andiñach Cantón

  Bonum diem 😀
  Personalment no porto cap joia gairebé mai, ni tan sols arracades. Els romans tenien joies d’un gran valor i que semblaven molt luxoses i els hi donaven prestigi. Obviament era cosa de rics. Actualment no tothom te joies amb pedres precioses incrustades, o fetes d’or pur.

 15. valentina98

  Salve!
  Molt bon apunt heu fet noies, es veu que ha estat molt treballat i ha quedat molt clar, amb això feu que els altres ens puguem assabentar més sobre les cultures més antigues que ara ens han deixat aquestes meravelles.
  M’he sorprés de la cantitat d’informació que la Iria i Omaima han trobat i han ficat en un sol prezi.
  A mi m’agraden molt les joies, i sobretot utilitzo arrecades, pulseres i anells que els acostumo a portar en tot moment les més boniques les utilitzo en ocasions especials.
  He après que antigament les joies servien per demostrar un cert status i actualment també es fa, encara que no molt. Quan veus persones pel carrer amb joies molt vistoses la gent ja creu que tindrà cert poder econòmic, i ho relacionem ràpidament amb l’status al que pertanyen!

 16. Oussama

  Xaipe!!
  Molt bon treball, el Prezi molt interessant, ja que ami les joies m’agraden molt. Aquestes joies per mi tenen molt valor i no per l’antiguitat o per la historia sinó perquè tenen unes formes que son úniques i encara que tinguin un preu molt elevat m’agradaria tenir un anell romà algun dia.

 17. ainablanch

  Bonum Diem!
  un cop más quedo fascinada sabent que des de fa molts anys ja es tenia aquest apreciar per les joies com avui en día, i que segons a la classe social que pertenyies en tenies mes o menys o de mis bones o más dolentes. Avui en día passa el matéis quan más poder monetaria tens más joies i más bones podras tenir. En canvi si no tens la sort de poder comprar-te les joies mes cares en podras compra de més baratas i en tendras menos.

  És un molt bon apunt i un bon recurs utilizar prezzi i thinglink per presentar la informació. Sin ribes molt útils.

 18. Carla Muñoz Osorio

  Bonum diem!
  Mare meva he quedat fascinada, ja que una cosa tan quotidiana o normal per nosaltres com les joies o accessoris que siguin una tradició tan antiga, doncs et fa en que pensar… És increïble que continuem amb aquestes tradicions, tot i que, són de fa tants sigles. També s’ha de dir que les joies amb els anys han anat canviant i que depenent de l’ocasió, la persona o l’edat d’aquesta s’utilitzen unes o unes altres.
  Molt bon article, noies felicitats!

 19. Antonella Cerdà Araneda

  Salve!
  M’ha agradat moltíssim aquest Prezi i l’explicació és perfecta!
  Les joies sempre han sigut una manera de demostrar l’estatus social al llarg de la història. Avui dia la gent no sol portar joies d’or pur o de diamants, sinó que les guarden per tenir alguna cosa de valor que puguin vendre en temps difícils.
  Sempre he pensat que les joies són vertaderes obres d’art, estan fetes meticulosament i sempre han de ser elegants però vistoses. Personalment no en porto collarets ni arracades penjants mai, sinó que porto pírcings que, d’alguna manera, són com les joies de l’actualitat, serveixen d’ornament, però no són de massa valor.
  Vale!

 20. maryama.saho

  Bonum diem!

  Un prezi molt ben fet i amb molta informació molt interressant i nova ja que hi havien algunes coses que no sabia.
  En l’epoca romana eren molt importants les classes socials, i les joies són un identificatiu molt important ja que mostren d’una manera si ets ric o no, ja que depenent de quines joies portis tens més diners o menys. . És un dels referents que encara tenim de manera semblant en els nostres dies.

  Salve!

 21. Anna Bagaria

  Bonum diem!
  Un molt bon treball! M’ha ajudat a saber-ne més sobre les joies i com eren.
  Per els romans era molt important portar joies perquè reflexa el seu nivell social i econòmic, avui dia encara està molt de moda portar joies i encara que no ho sembli segueixen influenciant en el nostre estatus social.
  Vale!

 22. Chaymae Harrak

  Bonum diem!
  Bona feina!
  Aquest treball ajuda bastant a entendre una mica més sobre les joies. Aquesta moda de portar tot tipus de joies ja venia de fa molt anys, els romans van crear aquesta moda. Eren amants de les joies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *