Ròmul i Rem a Mèrida

EmeritaAugustaLuperca

Luperca, Emerita Augusta

Passejant aquest Nadal pels carrers de Mèrida, vaig poder contemplar una Luperca, és a dir, una figura de Ròmul i Rem amb la lloba, que com ja vau poder veure a l’altre apunt que vaig fer d’Emèrita Augusta, és una ciutat plena de referents clàssics.

“De la ciutat de Roma a la ciutat de Mèrida, ahir Emèrita Augusta”. Aquesta és la inscripció que es pot llegir a la placa de marbre situada al pedestal de granit que suporta la rèplica de la Lloba Capitolina donada des de l’Ajuntament de Roma a l’Ajuntament de Mèrida.

Va ser la ciutat de Mèrida la que l’any 1996 es posà en contacte amb l’ambaixador italià, Raniero Vagnni D’Archiarafi qui desinteressadament començà a realitzar les gestions oportunes per aconseguir que Mèrida gaudís d’aquesta peça. En poc temps partia des de la ciutat de Roma un camió, portant la rèplica de la Lloba Capitolina, amb destinació Mèrida.

Per a la seva ubicació es va construir una plaça a l’entrada del pont romà (Plaça de Roma), que consta d’un parc que té 843,50 metres quadrats i una rotonda de 10 metres de diàmetre envoltada per unes tanques anomenades “Tipus Mèrida”, similars a les utilitzades pels romans i característiques d’aquesta ciutat.

La Lloba Capitolina es troba a la part alta d’un pedestal contemplant el pas del riu Guadiana per aquesta històrica ciutat.

Ana Mª Falcón Durán.
2n de Batxillerat Humanístic

5 thoughts on “Ròmul i Rem a Mèrida

 1. Carlos Thiriet

  Salve!
  Està clar que anant de vacances podem trobar un món de referents clàssics. En aquest cas, crec que al nostre país tenim una gran herència clàssica i que per tant més répliques d’estàtues i altres coses relacionades amb el patrimoni romà haurien de ser enviades a Espanya. Emerita Augusta va ser una de les ciutats més importants de l’imperi romà i la més important de tota Hispània, a més de ser la capñital de la província de Lusitània.

  Vale!

 2. Hamza Zaanouni

  Salve!

  Ròmul i Rem(la seva història) sempre m’ha cridat moltíssim l’atenció i m’agrada saber-ne cada cop més. El fet de que es relacioni amb ciutats i amb escultures que, per cert, son precisoses, es fantàstic. Crec que el patrimoni històric d’aquest país es un dels més rics que hi ha i sobretot en relació amb els romans.
  Bon treball.

  Vale!

 3. Ari Vila

  Sempre he sentit parlar de la Història de Ròmul i Rem , ja que són els fundador de Roma, i sempre m’ha cridat l’atenció la seva història, sobretot la metàfora que fan amb la lloba, que en veritat és una prostituta. M’ha agradat saber-ne una mica més d’ells i sobretot saber que estan relacionats amb una ciutat.

 4. Pingback: Luperca, la lloba de Ròmul i Rem | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *