La basílica de Santa Eulàlia

Com ja vau poder veure a l’apunt que vaig fer sobre Emèrita Augusta, la basílica de Santa Eulàlia és un dels edificis religiosos més famosos de la península. No us vaig parlar a fons sobre aquesta, per tant, ara us mostraré més informació.

La basílica de Santa Eulalia, també coneguda com a basílica martirial de Santa Eulalia de Mèrida és considerada un nucli molt important del paleocristianisme en la península Ibèrica. Forma part del «Conjunt Arqueològic de Mèrida».


Va ser un dels primers temples cristians a Mèrida després de l’Edicte de Milà de l’Emperador Constantí i va ser edificada com a basílica martirial en memòria de Santa Eulàlia de Mèrida. Per això, es va convertir, durant el començament de l’Edat Mitjana, en lloc de peregrinacions que arribaven des d’Europa Occidental i el Nord d’Àfrica. Al mateix temps, la notícia del martiri de la seva titular es va divulgar per tot l’Imperi Romà i amb les seves relíquies es van erigir nombroses esglésies, especialment a l’Europa Occidental.

La història d’aquest temple s’emmarca en la història de l’arquebisbat de Mèrida – Badajoz en la seva singular relació amb els papes. Fins a les darreries del segle XIX va formar part del Patrimoni Petri, és a dir el Patrimoni del Vaticà.

El temple actual es va aixecar el segle XIII, sobre la mateixa planta de la basílica original, tot reutilitzant alguns materials, després de la conquesta de Mèrida per Alfons IX.

En l’atri de la basílica es conserva el famós “Hornito“. Segons la tradició, s’aixeca sobre el lloc en el qual patí martiri la jove emeritense. En realitat, es tracta d’una capella votiva erigida perquè els pelegrins poguessin pregar davant la santa a qualsevol hora del dia sense necessitat d’accedir a l’interior del recinte basilical. En destaquen les restes reutilitzades d’un temple romà dedicat al déu Mart on pot apreciar-se la inscripció “MARTI SACRVM VETTILIA PACVLI”.

Sabríeu fer la traducció de la inscripció? Per què creieu que el cristians construïen els seus temples damunt dels temples romans?

Ana Mª Falcón Durán.
2n de Batxillerat.

4 thoughts on “La basílica de Santa Eulàlia

 1. alarioxtecblocs

  Ave, Ana!
  No coneixia aquest edifici. De fet, no coneixia la santa Eulàlia de Mèrida, ja que jo sabia que n’hi havia una a Barcelona, que va ser durant segles la patrona de la ciutat fins que va passar a ser-ho Santa Mercè. Totes les cultures construeixen els seus temples sobre els dels pobles sotmesos, i els cristians no van ser-ne una excepció. A més, volien demostrar que havien ocupat el lloc de les antigues religions, i quina millor manera de fer-ho que emplaçant el teu temple sobre les ruïnes de l’altre?

 2. Raül Àlvarez

  Salve,
  No coneixia pas la la Basílica de Santa Eulàlia de Mèrida, però sé que hi ha una a Barcelona, encara que és més coneguda com a “Catedral de Barcelona”, suposo que per abreujar el nom verdader “La Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia”, masses paraules. Bon apunt!
  Vale!

 3. Xènia Serra

  Salve!
  Molt bon apunt! No coneixia aquesta Basílica. Opino que els cristians construien els seus temples damunt dels temples romans perquè potser creien que els romans construien els seus temples en llocs que estan conectats a déu, i per tant els cristians construien en el mateix llocs els seus temples perque podien considerar aquella zona com a religiosa i propera a déu.

 4. Hamza Zaanouni

  Salve!

  Molt bona feina! Hem una idea fantàstica fer treballs sobre basíliques, que d’alguna maner sempre es relaciona amb els romans, i crec que una de les més boniques que he vist. Aquesta basílica em sorprèn pel fet d’haver-se aixecat al segle XIII sobre la planta de la original, crec que va ser una gran idea.

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *