La Catalunya romana

A Catalunya, els romans van fundar o colonitzar quatre ciutats importants: Emporion, Barcino, Tarraco i Ilerda. Sabeu per què el romans van arribar a Catalunya? Què van fer aquí els romans? Quins llocs coneixeu que estiguin “romanitzats” o hagin estat conquerits pels romans? Aquest és un breu apunt amb l’explicació de la Catalunya Romana i la breu història de tots els fets, conquestes i províncies que ens han deixat els romans i que avui en dia segueixen aquí presents.

Contesteu els següents apartats en un comentari d’unes 150 paraules com a mínim:

-Època de fundació o primer contacte amb els romans.
-Especifiqueu quines ciutats van tenir estatus de colònia i quines de municipi
-Digueu quina ciutat va ser la més important i per què
-Identifiqueu la ciutat que va ser escenari d’una guerra civil entre els romans, quan va succeir aquest fet i qui en van ser els protagonistes, i esmenteu en quines d’aquestes ciutats hi ha restes d’amfiteatre, de teatre, de temples, d’aqüeducte i de muralles.
-Especifiqueu l’estructura urbanística de la capital de Roma a Catalunya.
– Esmenteu l’època i els motius d’abandonaments de les ciutats.

Clara Serrano Jiménez
2n Batxillerat C

14 thoughts on “La Catalunya romana

 1. Maryam Alaoui

  Salve!

  L’origen de la Catalunya romana va ser amb les guerres entre Roma i Cartago pel domini del Mediterrani occidental. L’any 220 a.C. el general cartaginès Anníbal va planejar la conquesta de Roma des de la Península, travessant els Pirineus i els Alps amb un exèrcit d’elefants. Els romans per impedir el pas d’Anníbal, van enviar el seu exèrcit a la península Ibèrica. Entre l’any 218 a.C i el 195 a.C van conquerir tot el territori català.
  Les províncies segons els romans en van crear dues, la Hispània Citerior i la Hispània Ulterior. August es va organitzar en tres províncies: la Baetica, la Lusitania i la Tarraconensis. I a finals del segle III, la Tarraconensis es va dividir en tres províncies: Tarraconensis, Gallaecia i Carthaginensis.
  Tarraco va ser la ciutat més important, es va convertir en la capital de la Hispània Citerior, i fou el centre judicial, militar i comercial.
  El procés de romanització va ser llarg i el territori català s’havia d’integrar en l’Imperi Romà, va comportar l’adopció d’elements culturals, el dret romà i sobretot el llatí.
  Les restes romanes que es troben a Catalunya estan situats a:
  Temples: Vic, Barcelona i Empúries.
  Termes: Barcelona, Badalona i Mataró
  Teatres i amfiteatres: Tarragona
  Ponts: Martorell (el del Diable)
  Aqüeductes: Tarragona i Barcelona
  Arcs de Triomf: Tarragona (el de Berà)
  Mausoleus: Tarragona (torre dels Escipions)

  Vale.

 2. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipe!

  Un apunt bastant interessant sobre l’estada dels romans a Catalunya. Els romans van arribar al segle III aC a Catalunya i s’hi van estar fins a l’invasió dels visigots. Van arribar a causa de les guerres cartagineses i romanes que volien aconseguir quedar-se amb el mar Mediterrani i els romans per impedir que els cartaginesos avancessin pels Pirineus i els Alps van entrar a la Península conquerint també el territori català. Una vegada instal·lats a Catalunya van fomentar el comerç i l’agricultura a part de inculcar les seves costums i maneres de viure.
  Jo he visitat Emporiae, Barcino i Tarraco. Totes tres em semblen restes arqueològiques impressionants però a la que li trobo més encant és a la d’Empúries ja que es troba al costat de les precioses aigües de la Costa Brava i es conserva molt bé.

 3. Marc Arquillo

  Salve!
  L’arribada dels romans a Catalunya es degué a les guerres púniques. El general cartaginés Annibal pretenia atacar a Roma des del nord, atravessant els Alps desde la península ibérica. Durant la primera guerra púnica Cartago i Roma buscaren aliats a Ibèria així que, l’atac de Sagunt (ciutat íbera aliada de Roma) per part dels cartaginesos iniciá una segona guerra que provocà l’ocupació romana de la península ibèrica per aturar l’avanç cartaginés. La ciutat més important fóu Tarraco, capital de la província d’Hispània Citerior. L’altra provincia fóu Hispània Ulterior.

 4. Raül Àlvarez

  Salve,
  Els romans no van arribar a Catalunya fins al segle III a.C, degut a la guerra entre els cartaginesos i els romans, doncs Roma va poder vèncer Càrtago i dominar tot el Mediterrani. En la seva estada, com era costum, els romans van intentar inculcar la seva cultura i creències en la població que restava sota el seu domini. Han quedat vestigis de la seva cultura en el nostre patrimòni actual (edificis, monuments, i ciutats, com Tarragona, que deuen el seu nom als romans).
  Vale!

 5. Rebeca Barroso

  Salve!!

  Moltes felicitats per l’apunt Clara!

  Els romans van arribar a Catalunya al segle III a.C, a causa de la guerra entre Roma i Cartago pel domini del Mediterrani occidental. A Catalunya, els romans van fundar o colonitzar quatre ciutats importants: Emporion, Barcino, Tarraco i Ilerda, encara que la ciutat més important va ser Tarraco, capital de la província d’Hispània Citerior, i va ser el centre judicial, militar, manufacturer i comercial. A Catalunya, les restes romanes són molt importants; els aqüeductes de Tarragona i Barcelona, els temples de Barcelona i Empúries, els teatres i amfiteatres de Tarragona…
  Jo personalment he anat a les quatre ciutats importants que van colonitzar els romans (Emporion, Barcino, Tarraco i Ilerda), i la que més m’agrada és Empúries, ja que hi ha unes platges precioses i a més he estiuejat moltes vacances allà.

 6. clara.serra Post author

  El període romà de Catalunya, és el que va després del període dels ibers i va començar al segle III aC amb la romanització i va acabar amb la invasió dels visigots. Quan van arribar els romans, al territori hi havia un grup de tribus ibers i colònies hel·lèniques. Fins al segle següent, no es va formar el que avui en dia és el principat de Catalunya.
  Durant aquest període, l’actual Catalunya fou una província més de l’Imperi i s’hi van crear noves ciutats i explotacions agrícoles importants, se’n van extreure minerals i va participar dels corrents comercials de tot l’Imperi.
  es guerres entre romans i cartaginesos pel domini del mar Mediterrani van originar l’arribada dels romans a Catalunya.
  Els cartaginesos van conquerir el sud-est de la península Ibèrica però planejaven la conquesta de Roma. En el seu avenç per la península, van atacar la ciutat de Sagunt, aliada de Roma.
  vale 🙂

 7. Génesis Robalino

  Les guerres entre romans i cartaginesos pel domini del mar Mediterrani van originar l’arribada dels romans a Catalunya. La presència de Roma en aquest lloc va durar 600 anys, des de finals del segle III a.C. fins a principis del segle V d.C. A les guerres púniques Roma va sortir vencedora, i van expulsar als cartaginesos de la península. Així va començar la romanització de Catalunya, la qual va adoptar les costums del poble romà, les seves lleis, i una cosa molt important, l’idioma actual, el català, que prové del llatí. Tot això es va donar encara que al principi una sèrie de pobles indígenes, indigets i laietans, i també de l’interior, ilergets i ausetans, van imposar molta resistència.

 8. Maryam Alaoui

  Salve!

  El peróde de la Catalunya romana va començar al s. III a.C i va acabar amb la invasió dels visigots. L’any 220 a.C el general cartaginès Anníbal va planejar la conquesta de Roma des de la Península, travessant els Pirineus i els Alps amb un exèrcit d’elefants. Els romans per impedir el pas d’Anníbal, van enviar el seu exèrcit a la Península Ibèrica. Entre 218 a.C i 195 a.C van conquerir tot el territori català. La Península Ibèrica va ser divida en dues províncies després de la conquesta romana, la Hispània Citerior i la Hispània Ulterior. August es va organitzar en tres províncies: Baetica, Lusitania i Tarraconensis. Finals del segle III, la província Tarraconensis es va dividir en tres: Tarraconensis, Gallaecia i Carthaginensis.
  Tarraco va ser la ciutat més important, es va convertir en la capital de la Hispània Citerior, i fou el centre judicial, militar i comercial.
  El procés de romanització va ser llarg i el territori català s’havia d’integrar en l’Imperi Romà, va comportar l’adopció d’element culturals, el dret romà i sobretot el llatí.
  Les restes romanes que es troben a Catalunya estan situats a:
  Temples: Vic, Barcelona i Empúries.
  Termes: Barcelona, Badalona i Mataró
  Teatres i amfiteatres: Tarragona
  Ponts: Martorell (el del Diable)
  Aqüeductes: Tarragona i Barcelona
  Arcs de Triomf: Tarragona ( el de Berà)
  Mausoleus: Tarragona (torre dels Escipions)

  Vale 🙂

 9. Roser

  Els romans varen arribar a la península Ibèrica a causa de les guerres púniques en les quals s’enfrontaven Roma i Cartago pel domini del mar meditarrani.
  Els romans arribaren primerament a Emporiae el 218 aC ja que era una colònia grega i ho aprofitaren per a instaurar el seu caampament militar que posteriorment s’acabà convertint en un nucli urbà. Aquesta ciutat fou abandonada el segle III dC donada la creixent importància que caracteritzava Barcino i Tàrraco.
  Segons la llegenda Barcino va ser fundada per Hércules però en realitat ho fou per August els segle I aC per a dominar els rius Besós i Llobregat.
  Tàrraco va ser fundada el 218 aC per la família dels Escipions, donada la seva situació estratègica varen instalar allí la base militar romana per a impedir l’avançament de l’exèrcit d’Anníbal, posteriorment Tàrraco fou nomenada capital de la Hispania Citerior.
  Finalment arribaren també a Ilerda, que en època d’August fou un municipi, encara que no se sap si hi habitaven allà civilitzacions íbers anteriors o si fou un exnouo romà. Ilerda era important pels romans perquè podien controlar el riu Sicoris (Segre) i per tant les vies de penetració cap a l’interior, especialment en les vies Augusta i Osca.

 10. Maryam

  Salve.

  Els romans van conquerir Catalunya durant l’any 218 a.C i el 195 a.C. Van voler impedir el pas d’Anníbal, el qual es va planejar la conquesta de Roma des de la Península travessant els Pirineus i els Alps amb un exèrcit d’elefants. No van tenir gaires problemes en conquistar els pobles de la costa, ja que tenien costums i una forma de vida semblant a la dels romans, en canvi els pobles de l’interior va costar una mica més, ja que s’assemblaven més als cartaginesos.
  El procés de romanització va ser llarg i el territori català s’havia d’integrar en l’Imperi Romà, va comportar l’adopció d’elements culturals, el dret romà i sobretot el llatí.
  Va haver-hi unes ciutats que van obtenir l’estatus de colònia i altres de municipi. Tàrraco va obtenir l’estatus de colònia al segle I a.C quan Juli Cèsar li va concedir la categoria i després August li va atorgar el nom oficial de Colonia Iulia Vrbs Triumphalis Tarraco, Bàrcino també era una colònia i rebia el nom de Colonia Iulia Augusta Paterna Fauentia Barcino. I els municipis van ser Empúries, la qual va perdre el seu paper predominant davant la importància de Tàrraco i Bàrcino fins que va ser abandonada a finals del segle III a.C i Ilerda.
  La ciutat més important va ser Tàrraco, la qual es va convertir en la capital de la província de la Hispània Citerior i també fou el centre judicial, militar i comercial…
  Tenia una situació geogràfica immillorable i 70 hectàrees, estava envoltada per una muralla. A Tàrraco podíem trobar temples, edificis públics i privats, circ, l’amfiteatre, Mausoleus( torre dels Escipions), Arcs de Triomf (el de Berà)…
  Empúries va ser l’escenari de la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos. A Empúries es conserven les restes de la muralla del fòrum, de l’amfiteatre i de dues cases senyorials.

  Vale.

 11. Josep M.E

  Hola, moltes gracies per la informacio gracies a vatros aprovare lo treball de recerca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *