Pòntica

A vegades l’hivern és un bon moment per endreçar papers i trobar petits tresors, com aquest poema de Gerard Vergés que em va fer arribar una companya de la facultat. El poema té el regust de les classes de l’assignatura de textos llatins en què traduíem poetes com Tibul, Properci, Catul, Horaci i, evidentment, Ovidi.

PÒNTICA

A Ovidi, desterrat a la mar Negra

Juro pels déus i com em dic Ovidi

que el meu delicte sobrepreu tributa.

Fins i tot he pensat en la cicutaFile:Ovidio.jpg

o en el sagrat verí d’algun ofidi.

Però – accident mortal o suïcidi-

Temo l’alè d’aquella mala puta

que es diu la Mort, tan fètida i tan bruta

que a la Vida li prec que no m’oblidi.

Dolça és la Vida. Jo que l’he fruïda

sense posar-li límits ni frontera

afirmo que no hi ha do com la vida.

Però, passats deu anys d’amarg exili,

el meu ànim, oh Cèsar, desespera.

¿Quan salparà de Roma el meu navili?

Gerard Vergés al llibre L’ombra rogenca de la lloba

 

A quina ciutat va ser desterrat Ovidi? De quin delicte es tracta? Què és un ofidi? Quins personatges fel món antic van fer servir la cicuta o el sagrat verí d’algun ofidi? Qui és el Cèsar que apareix al final del sonet? Va salpar el seu navili de Roma? Per què?

Dolors Clota

23 thoughts on “Pòntica

 1. Xènia Sánchez Hernández

  Salve!
  Ovidi va ser un gran poeta que va ser desterrat a Tomis, a la Mar Negra. Va ser desterrat per l’Emperador august, sense que cap membre del Senat ni cap jutge romà opinés. Aquest esdeveniment va influenciar en tota la seva poesia posterior. Segons Ovidi va escriure, la raó del seu exili va ser “carmen et error” que significa un poema i un error. Un ofidi és la serp, i un personatge molt rellevant que va morir prenent-se la cicuta va ser Sòcrates.
  Quan parla del Cèsar es refereix a l’Emperador August, l’Emperador que el va desterrar. Ovidi va rebre la carta de desterrament a l’edat de cinquanta dos anys i quan va rebre la notícia va tornar a Roma per passar la seva última nit amb la seva família i dels seus amics. A la llum de l’alba Ovidi es va embarcar rumb a l’exili del qual no hauria de retornar.

 2. Maryam Alaoui

  Salve!

  August obliga a Ovidi a abandonar Roma i a exiliar-se a Tomis, segons el poeta la raó del seu exili va ser “carmen et error” ( un poema i un error), es diu que “Ars Amatòria” va ser el motiu, ja que es contradeia amb els valors morals. August el va castigar apartant al poeta de la seva vida en societat i de la cultura, llibres… Encara i que Ovidi va estar sol a Tomis, no va deixar d’escriure poesia reflectint el dolor, la poesia que va escriure en l’exili va ser poesia tristes i pòntiques.
  Els ofidis són un tipus de rèptils carnívors allargats i mancats de potes. Un dels personatges del món antic que va fer servir la cicuta va ser el filòsof Sòcrates, qui va ser jutjat per corrompre la joventut. Encara que ell creia que això no era així va acceptar el càstig, uns amics seus el van ajudar a escapar però ell era un home just i no va voler escapar si no simplement acceptar el seu destí i prendre’s la cicuta.
  El Cèsar que apareix al final del sonet feia referència a Juli Cèsar.

  Vale 🙂

 3. Camila Arigón

  L’any 8 dC August va desterrar Ovidi a Tomis (l’actual Costança, a Romania), que llavors era una colònia romana situada a la riba occidental del mar Negre, un lloc inhòspit per a un romà. Com a motiu del desterrament, Ovidi explica un error i un poema obscè. L’error guarda relació amb el fet que va ésser implicat en una conspiració de la família imperial sobre la successió d’August, o bé amb els adulteris de les dues Júlies, la filla i la néta de l’emperador. Per altra banda, el poema tracta de l’Art amatòria, que conté contingut eròtic i sensual, fet que va molestar August, que intentava reconduir la societat de l’època cap als valors tradicionals romans. El Cèsar que apareix al final del sonet no és ni més ni menys que August, ja que l’autor va escriure elegies de súplica, de nostàlgia, adreçades a parents, a amics, a l’emperador i a personatges per tal que August i el seu successor Tiberi el perdonessin. Tot i així August mai el va perdonar i va morir a l’exili d’any 17 o 18 dC.
  Els ofidis són rèptils que manquen d’extremitats, amb boca dilatable i cos llarg i estret revestit d’epidermis escamosa que muden tots els anys. Alguns són verinosos. Un personatge que va prendre la decisió de suïcidar-se mitjançant el verí d’una cobra va ésser Cleòpatra.

 4. María Mayor

  Salve!

  A quina ciutat va ser desterrat Ovidi? De quin delicte es tracta? Què és un ofidi? Quins personatges fel món antic van fer servir la cicuta o el sagrat verí d’algun ofidi? Qui és el Cèsar que apareix al final del sonet? Va salpar el seu navili de Roma? Per què?

  Ovidi va ser desterrat a Tomis, un dels motius del seu desterrament va ser la publicació de l’Art Amatoria, un poema sobre les arts amatòries massa exaltat per al gust de l’emperador, que es proposava emprendre diverses reformes morals. Però probablement això no va ser més que un pretext, ja que el poema portava ja deu anys en circulació. Una altra de les raons, mai revelada per Ovidi, va poder haver estat el seu coneixement de l’escàndol en què estava involucrada la filla de l’emperador, Julia. Malgrat tot, Ovidi no va perdre la seva ciutadania i mai va abandonar l’esperança de ser repatriat, com manifesta en els nombrosos poemes que va escriure per als seus amics durant el seu exili a Tomis; però tant les seves expectatives com les dels seus amics van resultar vanes. Ovidi va morir a Tomis, després de ser nomenat ciutadà d’honor d’aquesta localitat.
  Els ofidis són un tipus de rèptils carnívors allargats i mancats de potes. Un dels personatges del món antic que va fer servir la cicuta va ser el filòsof Sòcrates, qui va ser jutjat per corrompre la joventut.
  El César que apareix és Juli César.

 5. Xènia Serra

  Salve!
  Ovidi va ser desterrat per August a Tomis, una ciutat de la costa occidental del mar Negre. Les raons del perquè va ser exiliat les va explicar en els seus poemes amb dos mots: carmen et error “un poema i una equivocació” i es creu que el poema va ser l’Art amatòria el qual és contradictori amb els valors morals que va posar August però no es sap concretament quin va ser l’error que va cometre, però hi ha hipòtesis de que va ser un adulteri.

  Un ofidi és un rèptil llarg que no te potes i el podem relacionar amb una serp. Un dels personatges més famosos que va fer servir la cicuta en el món antic va ser Sòcrates i un altre personatge que va decidir suïcidar-se prenent el verí d’un ofidi va ser Cleòpatra.

  El Cèsar que apareix al final del sonet es refereix a Juli Cèsar i el seu navili si que va salpar de Roma perquè aquest tenia que portar a l’autor cap a Tomis, la ciutat on l’havien exiliat.

 6. Arnau Lario

  August va desterrar Ovidi a Tomis, una ciutat de la Baixa Moesia, llavors una de les províncies recentment conquerides (de fet, va ser considerada com a província romana en temps del mateix emperador). Els motius per fer-ho són desconeguts, però segurament tenien a veure en el tipus de literatura que feia Ovidi i el fet que estigués al mig de diverses conspiracions en el si de la família imperial. La seva obra escrita durant la seva estància es caracteritza per la nostàlgia i la súplica del perdó al cèsar August, tot i que mai el va obtenir.
  Pel que fa al poema, els ofidis són la família animal de les serps que, juntament amb els altres verins, eren una manera usual de treure (a un mateix o a un altre) la vida. Un exemple d’enverinament amb ofidis el trobem amb Cleòpatra, i pel que fa a la cicuta podem recordar l’exemple del suïcidi del filòsof Sòcrates.

 7. Mónica Martínez

  Salvete!!

  Intentaré respondre les teves preguntes:
  -A quina ciutat va ser desterrat Ovidi? Ovidi va ser desterrat Tomis,una ciutat de la costa occidental del mar Negre (l’actual Constança, Romania), a l’últim confí de l’Imperi i de la civilització.

  -De quin delicte es tracta? El delictes i les causes del desterrament mai no han estat clares. Però sembla que l’error té a veure amb el fet que es va veure implicat en una conspiració de la família imperial sobre la successió d’August, o bé amb els adulteris de les dues Júlies, la filla i la néta de l’emperador, totes dues també desterrades. També, per l’Ars Amandi’ llibre que reunia totes les característiques que l’emperador volia evitar. Així que mai el va perdonar i el va deixar morir a l’exili.

  -Què és un ofidi? Un ofidi és un grup de rèptils escatosos i verinosos.

  -Quins personatges fel món antic van fer servir la cicuta o el sagrat verí d’algun ofidi? Alguns dels personatges coneguts que els van fer servir van ser Sòcrates i Cleòpatra.

  -Qui és el Cèsar que apareix al final del sonet? El Cèsar és Cesar August, l’emperador.

  -Va salpar el seu navili de Roma? Per què? No, perquè Cèsar no el va perdonar i va morir a l’exili.

  Valete!

 8. Ainhoa Astasio

  Salve!

  Ovidi va ser desterrat a Tomis. Una de les possibles raons va ser la publicació de l’Ars amatòria, obra que no va causar bona impressió a August. Una altra de les raons podria haver sigut el seu coneixement de l’adulteri de la filla de l’emperador, Júlia.
  Un ofidi és un rèptil semblant a una serp, de cos llarg i sense potes.
  El famós filòsof Sòcrates va morir prenent-se una copa de cicuta per “corrompre” als joves d’Atenes.
  El Cèsar que apareix al final és Juli Cèsar. El seu navili va salpar de Roma perquè aquest havia de portar a Ovidi a Tomis.

 9. Marisol Marro

  Salve!
  M’ha sobtat sobretot la part on utilitza un vocabulari suficient brusc com per trencar amb tota la poesia i lèxic del poema. Però responent les qüestions…
  Ovidi va ser desterrat per August a una ciutat de la Baixa Moesia, Tomis, a la costa occidental del Mar negre. Els motius d’aquest desterrament són una mica difusos ja que uns creuen que va ser a causa de la seva obra ” Art Amatoria”, on Ovidi ensenya uns valors morals que no són molt adequats o semblants als gustos d’August, com tanta exaltació eròtica i sensual. També es creu que podrien a ver sigut els presumptes problemes d’adulteri amb la descendència de l’emperador, Júlia.
  Els ofidis són rèptils que no tenen extremitats, tenen una boca de gran extensió i un cos llarg i estret cobert d’una pell escamosa que muden tots els anys, és a dir, un tipus de serp, que a més, alguns són verinosos. En el món clàssic la serp, l’ofidi ha sigut molt present, per exemple en la medicina. Un altre que a més utilitzi el verí va ser Cleopatre per suïcidar-se’n ja que a la mitologia egípcia la serp és un considerada un símbol solar protector del faraó.
  Al final del poema, el Cèsar a qui es dirigeix és August, a qui suplica, demana i busca el seu perdó per poder tornar a la seva terra que tant estima. Encara aquestes supliques que va fer en més d’un poema, August mai el va perdonar així que es va quedar allà a Tomis convertint-se’n en un ciutadà d’honor fins que finalment va morir a l’any 17 dC.

 10. Amar Astudillo

  Salve!
  A quina ciutat va ser desterrat Ovidi?
  Ovidi va ser desterrat a Tomis, un dels motius del seu desterrament va ser la publicació de l’Art Amatoria, un poema que proposava emprendre diverses reformes morals que no eren del gust del emperador.

  De quin delicte es tracta?
  Es pot considerar un delicte haver estat assabentat de l’escàndol en que el es va veure involucrada Julia, filla de l’emperador. Aquest no va ser res més, si no un altre motiu per justificar el seu desterrament.

  Què és un ofidi? Quins personatges fel món antic van fer servir la cicuta o el sagrat verí d’algun ofidi?
  Els ofidis són un tipus de rèptils carnívors allargats i mancats de potes, les serps. Un dels personatges del món antic que va fer servir la cicuta va ser el filòsof Sòcrates, que va ser condemnat a morir bevent cicuta per expressar idees contràries a les pròpies de la ciutat d’Atenes i per pervertir la joventut.
  Aquí us deixo el enllaç d’un quadre de Jacques-Louis David (el mateix autor de El jurament dels Horacis) que retracta La Mort de Sòcrates .
  http://ca.wikipedia.org/wiki/La_mort_de_S%C3%B2crates#mediaviewer/File:David__The_Death_of_Socrates.jpg

  Qui és el Cèsar que apareix al final del sonet? Va salpar el seu navili de Roma? Per què?
  El César que apareix és Juli César. Suposo que el seu navili és una metàfora del seu sofriment i que en Roma trobarà una felicitat per aquest motiu el navili mai salparà ja que ha estat desterrat i condemnat a sofrir a l’exili.

 11. Andrea Muñoz Rodíguez

  Salve!
  Ovidi va ser desterrat a la ciutat de Tomis per l’exclusiva intervenció de l’emperador August, sense cap participació del senat o del jutge romà. Ovidi afirma que el seu delicte va ser un poema i una equivocació, és a dir, “carmen et error” i ell mateix afirma que el seu delicte era pitjor que un assassinat.Els escrits d’Ovidi en l’Ars Amatoria tocaven el greu delicte d’adulteri i podia haver estat desterrat per aquestes obres que a l’emperador no li semblaven gens morals. Alguns diuen també que possiblement August va utilitzar el poema com a justificació per alguna cosa més personal.
  Un ofidi és un rèptil carnívors allargat i sense potes.Cleòpatra que va decidir suïcidar-se amb el verí d’un ofidi.
  Al final del sonet, Ovidi es refereix a Juli Cèsar.

 12. Carla Latorre

  Salvete!!!

  Ovidi fou un poeta que va tindre una mala relació amb l’Emperador August, i el va desterrar a Tomis, concretament en el Mar Negre. Posteriorment al seu exili, Ovidi va canviar la seva forma de escriure, segons el seu error, en tot moment fins la seva mort va demanar el perdo a l’Emperador. Cèsar va referència a August, el que el va desterrar. Ovidi rep una carta on es notifica del seu desterrament, i des de aquell moment , l’autor no pot tornar més a Roma.

  Vale!

 13. Alina Roman

  Salve!

  Ovidi va ser desterrat a la ciutat de Tomis degut que en la seva publicació d’Art Amatoria , un poema sobre les arts amatòries massa exaltat segons l’emperador August. Un altre motiu va ser que el va acusar l’emperador d’haver-se callat sabent el poblema en que la seva filla Julia estava involucrada. Ovidi vivia amb l’esperança que algun dia tornaria a la seva pàtria igual que els seus amics als qui escrivia nombrosos poemes des de Tomis i aquesta esperança va morir una vegada amb ell.Va ser nomenat ciutadà d’honor de la localitat.
  Els ofidis són un tipus de rèptils carnívors allargats i mancats de potes. Un dels personatges del món antic que va fer servir la cicuta va ser el filòsof Sòcrates, qui va ser jutjat per corrompre la joventut. El César que apareix és Juli César.

 14. Judit

  Salve!
  Publi Ovidi Nassó va néixer a Sulmona. Va viure a Roma on va participar a càrrecs públics i més tard va entrar al món de la poesia. Fou desterrat per August, a qui es refereix com a “Cèsar” al poema, l’any 8 dC a Tomis (l’actual Costança, a Romania) sense cap amic ni la seva muller pel fet, es creu, que fou còmplice d’un adulteri escandalós de Júlia, la néta d’August, i/o que es va veure implicat en una conspiració de la familia imperial sobre la successió d’August. Ovidi mai va obtenir el perdó d’August i va morir a Tomis al s. II dC.
  Personatges com el famós Sòcrates van fer servir la cicuta per ajudar-los a morir i Cleopatra és un clar exemple de suïcidi mitjançant l’ofidi, que és una serp.

 15. Roser

  Ovidi va ser desterrat a la ciutat de Tomis, que es troba prop del mar negre. Quan fa referència al delicte, es vol referir al motiu pel qual l’emperador August el va desterrar, referent a aquest tema hi han diverses teories sobre el delicte que pressumptement va cometre, entre elles l’implicació en una conspiració de la familia imperial sobre la successió d’August o l’adulteri comès amb la filla i la néta de l’emperador, les quals varen ser desterrades també. Un ofidi és un tipus de rèptil que pot ser verinós. Sòcrates va ser condemnat a mort i la seva realització es va produir a través de la cicuta. El Cèsar del penúltim vers parla de l’emperador Cèsar August. Finalment, Ovidi va partir en el navili cap a l’exili del qual mai en va tornar.

 16. Teresa Devesa i Monclús

  No coneixia el poema, Dolors, gràcies per compartir-lo i ajudar l’alumnat a entendre una mica millor Ovidi.
  Amb compte, Mònica, perquè Cleòpatra no va morir víctima de la cicuta, sinó del verí d’una serp, com diuen els companys.
  Andrea, no confonguis Juli César amb César August. Que no recordes a qui implorava perdó Ovidi des del seu exili?

 17. clara.serra

  Salve 🙂
  A causa de la seva enemistat amb l’emperador August, el poeta Ovidi va haver de passar els últims anys de la seva vida exiliat a Toms, una petita i freda ciutat en els confins de l’imperi, a la vora del Pont Euxí, l’actual mar Negre. Allà, lluny de l’alegre bullici de Roma i envoltat de bàrbars, Ovidi anava llanguint, pel que va fer tot el possible per procurar el perdó imperial. Els seus Pòntiques van ser, a més d’una nova mostra del seu geni literari, un últim esforç per influir en els seus amics i altres habitants de la capital perquè intercedissin per ell davant August. En aquesta col·lecció de cartes elegíaques impregnades de malenconia i enyorança, Ovidi insisteix en els temes de la seva anterior obra, Tristes, amb el valor afegit que aquests precs carregats de dolor estan de vegades atenuats per l’acceptació del destí i que estilísticament s’endinsen amb fortuna en el camí de la fusió de dos gèneres: l’epistolar i el líric.

 18. falcon.ana

  L’any 8 dC va ser el fatídic any en què Octavi August, el primer emperador romà, va exiliar sobtadament Ovidi a Tomis, a la Mar Negra. L’exili el va dur a terme basant-se en una acusació del seu poema “l’Ars amandi” o “Art de amar”. El problema va ser anomenat carmen et error, “un poema i un error”, i Ovidi va ser anomenat obsceni doctor adulterii, “mestre de l’obscè adulteri”. Un ofidi és un subordre de rèptils que no tenen extremitats, amb boca dilatable i cos llarg i estret revestit d’epidermis escamosa que muden cada any. Alguns tenen en la seva mandíbula superior un o diverses dents proveïts d’un canal que dóna pas a un verí. Uns quants dels personatges coneguts que van fer servir la cicuta van ser Sòcrates i Cleopatra. El Cèsar que apareix al final del sonet és Juli Cèsar, i el seu navili va salpar de Roma perquè havia de portar Ovidi cap a Tomis.

 19. Raül Àlvarez

  Salve,
  No sabia que Ovidi va ser desterrat només per escriure “Art d’estimar”. Sort que no existeixen els viatjes en el temps, que si no, més d’un acabaria a la forca per parlar allà com parla aquí. M’ha agradat el poema!
  Vale!

 20. barroso.rebeca

  Salve!!

  Publius Ovidius Naso va nèixer a Sulmona al país dels peligres l’any 43 aC, fou un poeta romà que va escriure sobre temes d’amor, dones abandonades i transformacions mitològiques. Ovidi va ser desterrat a Tomis, concretament al mar negre. El seu dilecte tracta d’un poema que va ser un error “carmen et error”. Un ofici és són un tipus de rèptils carnívors allargats i mancats de potes. Un desl personatges van fer servir la cicuta és Sòcrates i Cleopatra. El Cèsar que apareix al final del sonet és Juli Cèsar.

 21. Anna Ferrón

  Salvete!

  – A quina ciutat va ser desterrat Ovidi? De quin delicte es tracta? Va ser desterrat a Tomis per l’exclusiva l’emperador August. El seu delicte va ser l’error d’un del seus poemes.

  – Què és un ofidi? Són rèptils escatosos, amb el tronc i la cua allargats i de secció cilíndrica, sense extremitats, amb escates sobreposades, cap sense timpà i ulls dotats de parpelles soldades i transparents, com les colobres i els escurçons.

  – Qui és el Cèsar que apareix al final del sonet? Al final del sonet, fa referència a August.

 22. MARINA SALAS ZAMORA

  Quina raó tens, sempre és un bon moment per desenterrar poemes, sobretot en els freds dies d’hivern, els quals semblen no tenir fi. Potser, amb un bon poema, aquestes ànsies esperant “el caloret, poden fer-se més amens.
  A continuació, respondré les preguntes proposades.

  1) A quina ciutat va ser desterrat Ovidi? Ovidi va ser desterrat a Tomis, una ciutat de la costa occidental del mar Negre.

  2) De quin delicte es tracta? En els seus poemes, Ovidi, n’explica les raons amb dos mots: “carmen et error”, un poema i una equivocació. Els estudiosos moderns estan d’acord que el poema va ser l'”Art amatòria”, clarament contradictori amb els valors morals propugnats per August, però sobre el error comès pel poeta s’han formulat multitud d’hipòtesis. Una possibilitat és que fos còmplice d’un adulteri escandalós de Júlia, la néta d’August.

  3) Què és un ofidi? Els ofidis són un grup de rèptils escatosos, amb el tronc i la cua allargats i de secció cilíndrica, sense extremitats, amb escates sobreposades, cap sense timpà i ulls dotats de parpelles soldades i transparents, com les colobres i els escurçons.
  Quins personatges del món antic van fer servir la cicuta o el sagrat verí d’algun ofidi? En el context de la guerra del Peloponnès (431-404 aC), Esparta i Atenes rivalitzen per obtenir la preuada hegemonia sobre el món. Atenes, però, acaba perdent forces, la seva esquadra és enfonsada, la seva capital assetjada i el seu exèrcit gairebé vençut. Sòcrates en va culpar els polítics d’aquell estrepitós fracàs, va esdevenir així un enemic i finalment el varen condemnar a beure la cicuta, tot i que se’l va condemnar per ofendre els déus i corrompre la joventut

  4) Qui és el Cèsar que apareix al final del sonet? Cèsar August, qui va desterrar a Ovidi.

  5) Va salpar el seu navili de Roma? Sí. Ovidi va partir en el navili cap a l’exili del qual mai en va tornar.

  Ave, i gràcies per regalar-nos aquest poema del qual no en tenia coneixença!

  MARINA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *