3 thoughts on “El matrimoni a Grècia

 1. Chaima

  Avui, em plau mostrar el  meu costum musulmà sobre el matrimoni, que per tots els musulmans és un fet molt important en les seves vides. Per a la cultura islàmica, el ritual del matrimoni constitueix una part fonamental i inqüestionable de les tradicions més arrelades en aquestes societats. En països com el Marroc, aquest complex cerimonial ha experimentat el pes de la modernitat, la qual cosa ha comportat la simplificació de les celebracions que durant segles van practicar els seus ancestres.

  Normalment, les noces musulmanes duren tres dies: el primer es quan el nuvi porta un carro ple de detalls i del que es posarà la núvia i li fan els tatuatges de henna. El segon dia, es el dia on els convidats i la família esperant els tres vestit que es posarà la núvia per veure-la i el nuvi també. I finalment, l’últim dia el nuvi la ve a recollir amb els seus familiar en cotxe , se’n van a casa del nuvi i la sogre els espera amb dàtils i llet .Després d’entrar a la futura casa del seu marit, alguns opten per anar a passar la seves noces, a un hotel o altre lloc depèn de la situació econòmica que pateixin.

  El hammam
  Per al món islàmic l’aigua és un do diví, però també significa la saviesa profunda i la puresa, la beguda que apaga la set de l’ànima. Així, el hammam es converteix en espai purificador per excel·lència i en passatge obligatori per als grans esdeveniments de la vida: naixement, circumcisió i matrimoni. Els marroquins estan convençuts que als genis (yenun) els agrada habitar on hi ha abundant aigua, i per tant, que en el hammam hi ha genis que s’apoderen d’els qui vénen a molestar-los de manera insolent. Aquest ritual s’ha anat reduint amb el temps fins a un sol bany. Mare, germanes, ties, primeres, veïnes i amigues la condueixen enmig d’un festeig de ciris, encens i “yu-yus”. Entonen càntics a la bellesa i reciten lloances al Profeta Muhammad. Totes les joves casades volen anar aquest dia amb la núvia per beneficiar-se de la creença popular que concedeix als seus acompanyants la seva mateixa sort. Amb aquesta ocasió s’organitza entorn de la núvia un autèntic saló d’estètica, on es practica tot un ritual generador de bellesa i sensualitat.

  Alguns tractats històrics reflecteixen les modes i costums higiènics que ja en aquella època es practicaven, com eren l’ús de pasta dentifrícia, cremes depilatòries, olis i escumes aromàtiques amb essència d’almesc, gessamí o violeta. El ritual de la henna La henna és una de les plantes més benvolgudes al Marroc, i al món islàmic en general, per les seves propietats medicinals. És antisèptica, antibacteriana, antimicòtica, antihemorràgica, etc., però a més posseeix qualitats cosmètiques i màgiques. S’utilitza per tenyir i sanejar els cabells, així com per embellir les mans i els peus. L’henna forma part de la cultura popular marroquina, com a element generador del ben i talismà contra el “mal d’ull” o qualsevol altre malefici. D’aquesta manera, participa tradicionalment en tots els esdeveniments familiars, festius o religiosos. El Profeta Muhammad definia la flor de l’henna com: “La reina de totes les flors, de suau perfum d’aquest món i de l’altre”.
  L’Essència màgica en la cosmètica natural

  En les celebracions tradicionals del matrimoni marroquí, la cosmètica constitueix un altre autèntic ritual. Perpetuant la tradició, fins a no fa massa temps les dones marroquines eren artífexs dels seus propis tractaments de bellesa. En la reclusió de l’harem, elaboraven amb temps, manyaga i cautela, fórmules i remeis heretats, a força d’ingredients naturals: llet, mel, ous, oli, argila, alhnna, safrà, escorça de noguera o flor del taronger. El secret en l’alquímia resultava fonamental per no perdre la seva essència màgica, transmetent-se gelosament només de mares a filles, amb la insubstituïble complicitat del mestre attar (perfumista).

  Per exemple, per preservar la joventut, prenien cada matí, entre uns altres, un compost de gingebre, clau, nou moscada, arrel d’ oli o mel. En els contextos més tradicionals, encara les núvies marroquines utilitzaven productes naturals per a la seva cura personal. Els més comuns, a més de l’henna, són el khol, el ghasul, el suak, l’oli de argana, i entre les fragàncies, l’almesc, l’aigua de roses, el gessamí i el sàndal, que embelleix els ulls i ressalta la mirada. El ghasul és una argila natural que solament existeix al Marroc, amb propietats desengrasants, que s’utilitza per al rentat del cabell; el suak, o escorça de noguera, serveix per acolorir els llavis. El àrgan és un arbre específicament marroquí. L’oli dels seus fruits, ric en vitamina I, s’utilitza principalment en l’alimentació, però també està indicat contra l’esterilitat femenina, l’amenaça d’avortament i la azoospèrmia en l’home (absència d’espermatozoides). Les seves propietats són excel·lents també en cosmètica.

  Simbolismes en les cerimònies tradicionals

  Però tornem al matrimoni tradicional marroquí. La nit de noces és la més significativa des del punt de vista cerimonial: els amics del nuvi, acompanyats de dos naggafat (mestres de cerimònia), són els encarregats de raptar a la núvia de la seva llar, de manera al·legòrica, i conduir-la en festeig a casa dels seus futurs sogres. La futura consort és rebuda amb tots els honors.

  El nuvi és el primer home que travessa el llindar de la casa paterna amb motiu de les celebracions. Després de recitar uns versos de l’Alcorà enfront de la seva esposa, retira el vel que cobreix el seu rostre, descobrint-la per fi i besant-la en el front. La sogra lliura llavors a la núvia una safata amb llet i dàtils, en senyal de benvinguda, i un granet de claus i un pa, volent-li oferir la seva nova llar. La llet pretén tenyir de blanc la vida de l’esposa, els dátils simbolitzen la fortuna. Actualment, ja els nuvis no fan la nit de noces tradicional a casa de l’home, sinó que s’allotgen a un hotel i fan el seu viatge de noces.

  Sembla mentida però crec que el matrimoni musulmà té més punts en contacte amb el matrimoni grec del que em podia imaginar. No ho trobeu?

 2. Pingback: Dona atenesa i afganesa | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *