La cursa per rememorar la mort d’August

En el marc del meu Treball de Recerca, veig nombroses notícies d’actes que commemoren els 2 mil·lenis des de la mort del primer emperador de Roma, Octavi August. Concretament, l’efemèride serà el 19 d’agost, el dia exacte de la seva defunció.

A causa d’això, nombroses entitats, festivals i ciutats han començat a organitzar actes i celebracions commemoratives, així com conferències i exposicions. Aquí teniu alguns exemples d’aquest fenomen:

Com ja expliquen altres articles, August va entrar a l’alta política amb la formació del segon triumvirat, gràcies a la seva condició de fill adoptiu de Cèsar i a les seves dots polítiques. Un cop va guanyar la tercera guerra civil (42 aC), el seu poder sobre Roma va augmentar. En un món convuls i en constant canvi, va saber dominar els seus per crear un imperi estable i econòmicament viable. Un cop va vèncer Marc Antoni a la batalla d’Acci (31 aC), Octavi va proclamar l’imperi i va passar a anomenar-se August. El segle d’August és un moment esplendorós de Roma en tots els aspectes i especialment en la cultura.

Estàtua d’August, Roma

Pel que fa a la península ibèrica, l’emperador hi va passar bastants anys, ja que va assistir personalment al desenvolupament de les guerres càntabres (29 a. C.-19 a. C.), tot i que poques vegades va anar al front, per problemes de salut. Mentre es desenvolupaven els conflictes, August va residir a Tàrraco, ciutat que va créixer de manera considerable fins convertir-se en port principal del Mare nostrum. Va rebre un fort impuls urbanístic, una mostra del qual és el teatre i la monumentalització del fòrum local. I el 27 aC la ciutat va ser proclamada capital de la Tarraconense.

Pel que fa a Tarragona, un clar exemple de la rememoració de l’efemèride és la construcció d’una rèplica de l’Ara Pacis ubicada al nou Espai August, al recinte firal del Palau de Congressos de Tarragona. Durant la Tarraco Viva es representarà el fris de l’Ara, amb els 98 personatges que formen l’altar d’August.

Maqueta de la ciutat, Volta del Pallol (Tarragona)

Tàrraco és un clar exemple de la petjada que va deixar August a Hispània, i en pot ajudar a donar una explicació al fenomen que tractem. Però no n’és l’únic, ja que aquest passat cap de setmana es va celebrar la Magna Celebratio, com ja sabeu, on el Grup de Reconstrucció Històrica de Badalona va fer una recreació del casament d’Octavi August amb Lívia Drusil·la i també es van fer dues conferències: “August”, per Marc Mayer (catedràtic de Filologia Llatina a la UB), i “El paper de la cultura en la política d’August”, per Montserrat Tudela (llicenciada en Filologia Grega, directora de la revista Auriga). No vaig poder assistir-hi, però sé per la meva professora que van ser molt interessants.

Personalment, he arribat a la conclusió que  els pobles de la costa oriental de la península tenim una espècie d’agraïment a August, de manera que busquem alguna manera de retre-li homenatge, i aquesta n’és una. Per què?

Arnau Lario Devesa

1r Batxillerat

20 thoughts on “La cursa per rememorar la mort d’August

 1. Pingback: August, el primer emperador romà | Aracne fila i fila

 2. Margalida Capellà Soler

  Una entrada ben merescuda, Arnau! No podia ser que encara no tinguéssim res!
  M’agradaria afegir-hi L’AVENEMENT D’AUGUSTE dins Les grans jeux romaines que tindran joc a les Arènes de Nîmes el 17 i 18 de maig de 2014.

  Així com la moneda italiana del bimil·lenari. A veure qui la troba i n’obre un apunt?

 3. gimenez.judit

  August fou molt important en la historia. Va aconseguir governar 57 anys degut als seus ideals a favor de la concervació i incentivació a l’art, al poble i a la cultura. També va aconseguir evitar que no l’assassinessin perque estava molt controlat i vigilat. D’ell hem conservat l’expressió de “es va trobar Roma de maons i la va fer de marbre”. August va residir a Tarraco i aquesta va crèixer fins convertir el seu port en un dels més importants del Mare nostrum. Enguany celebrem el bimilenari de la seva mort.

 4. Andrea Balart

  Salve!

  Octavi, nebot de Juli Cèssar, va esdevenir emperador sota el títol d’August. Va aconseguir vèncer els seus enemics i es va convertir en príncep del senat (princep senatus) . Va aconseguir governar 57 anys sense que l’assassinessin ja que va mantenir les institucions republicanes i perquè va aconseguir posar fi a les guerres civils ( Pax romana).

  És molt coneguda la seva petjada en la literatura ja que alguns autors coneguts com Virgili o Horaci van escriure llibres on es mostraven els ideals d’August. August és molt important per a nosaltres ja que va fer crèixer Tàrraco fins convertir el seu port en un dels més importants del Mare nostrum, també va ser important per la Hispània ja que va fer la divisió provincial de la península (lusitania, baetica, i tarraconensis) Aquest any, se celebra el bimilenari de la seva mort i la Magna celebratio aprofita la seva desena edició per dedicar-la a August.

  Vale!

 5. irina

  Salve!!

  August va ser un emperador que va aconseguir governar 57 anys sense que l’assesinèssin. Això va ser degut a que va intentar refer l’orgull nacional, creant un passat gloriós per els romans (Eneida de Virgili), va aconseguir que hi haguès un periode de pau sense cap Guerra Civil (pax romana). A més va fer algunes reformes per afavorir a les classes altes i alhora a les classes més desafavorides. Per exemple, va fer el “panem et circenses”, en el qual donava blat gratuitament i alhora oferia jocs en el circ i espectacles en l’amfiteatre. Ell mateix es va fer molta propaganda, amb poemes dedicats a ell (Horaci), o monuments amb la seva figura (Ara pacis).

  A més, a ciutats com a Tarragona, va construir també monuments semblants als que havia construit a Roma (rèplica de l’ara pacis). A més va fer crèixer ciutats com Tàrraco, convertint-la en un dels ports més importants del mare nostrum.

 6. Maria Mayor

  Salve!

  August va ser un gran emperador i molt important per els romans, ja que va aconseguir governar 57 anys sense que el matessin , això va passar perquè va ser un gran referent nacional per als romans i va conseguir portar una època tranquil·la i pacífica al Imperi romà. August va fer moltes coses per al seu Imperi, va decidir enfortir l’Imperi mitjançant la construcció de defenses, l’ús de la diplomàcia i mantenint una política de passivitat en les disputes de monarques extranjeros.El resultat de la política d’August va ser un Imperi més fort i consolidat. Aquest any el recordem ja que és el bimilenari de la seva mort.

  Vale!

 7. Nora Domingo

  Cèsar August, August o Octavi August o Octavi August va ser el successor de Juli Cèsar i el primer emperador romà. Era el nebot i hereu de Cèsar. Des de l’any 31 aC va governar l’imperi, encara que fins a l’any 27 aC no va rebre el títol per part del Senat. El seu govern va finalitzar amb un període grandiós de pau, aquest període de govern de 57 Aquests anys es van caracteritzar per la pax romana, una llarga pau interna tan a Roma com a tot l’imperi. Aquest any se celebra el bimil·lenari de la mort de l’emperador

  August va viure dos anys en Tarraco, durant aquest temps la ciutat es va convertir, d’alguna forma, a la capital d’un imperi que no havia fet sinó expandir-se des dels temps de les guerres Púnicas. L’emperador va rebre ambaixades de països llunyans com l’Índia. Des de Tarraco es va organitzar el sistema administratiu de les províncies i durant la seva estada va començar la monumentalización de la ciutat.

 8. Yasmina Berkane Pais

  Salve!

  Aquest any com bé sabem és el bimil·lenari de la mort d’August i és molt interessant que el teu treball de recerca tracti d’aquest tema. En concret la petjada que va deixar a Tàrraco convertint-se el port d’aquesta ciutat en un dels més importants (“Mare nostrum”).

  Amb l’estada de l’emperador a la ciutat aquesta va rebre un fort impuls urbanístic. El teatre i el fòrum són alguns dels exemples i la ciutat va ser proclamada capital de la Tarraconense l’any 27 aC.

  Va aconseguir amb les seves polítiques un periode de pau, sense cap Guerra Civil, coneguda com “pax augusta”. Les reformes que va duu a termes van ajudar al ciutadans de totes les classes amb espectacles i aliments.

 9. Marta Verde

  Salve!
  August va instaurar el Principat, és famós per la seva propaganda, per la reorganització econòmica, social, de les províncies i per voler conservar la moral i els costums.
  Va instaurar el règim imperial, sent pontífex màxim: primer de tot va ser cònsol fins arribar a ser “princeps senatus”. Octavi August va posar les bases de la política imperial posterior: va nomenar uns prefectes i procuradors per l’administració provincial. Va iniciar el culte imperial, és a dir, el seu antecessor Cèsar, l’emperador i la seva família van rebre honors divins i a ser divinitzats un cop morts amb temples i sacerdots propis, amb l’objectiu de legitimar el seu poder i cohesionar els seus dominis. També és famós pel “Panem et circenses”, per tal de guanyar-se el suport de la plebs, va repartir gratuïtament blat i diners, i a més oferien jocs de circ i d’amfiteatre.
  Després d’un segle de guerres civils Octavi va aportar una pau duradora, la coneguda Pax Romana, que va significar la fi de les confrontacions civils.
  August va fer un programa per regenerar moralment els romans i per refer el seu orgull nacional. Va fer una restauració religiosa, va promulgar lleis contra l’adulteri i a favor del matrimoni i la natalitat, gràcies al seu amic Mecenàs, molts dels grans literats com Virgili i Horaci o Tit Livi van escriure d’ell.
  També va fer reformes d’obres públiques. L’ús propagandístic de les arts plàstiques també contribueixen a l’engrandiment de Roma i a l’exaltació de la figura del príncep. Va restaurar vells edificis i va dur a terme projectes iniciats pel seu antecessor com el fòrum de Cèsar.

 10. Xènia Sánchez Hernández

  Salve!
  August va ser un important i gran emperador , ja que va aconseguir governar 57 anys sense ser assassinat.Va conseguir instaurar una època tranquil·la i pacífica al Imperi romà ( pax romana). August va fer moltes coses per al seu Imperi, va decidir enfortir l’Imperi mitjançant la construcció de defenses, l’ús de la diplomàcia i mantenint una política de passivitat en les disputes. El resultat de la política d’August va ser un Imperi més fort. Aquest any és el bimilenari de la seva mort.

 11. Pingback: L’Ara Pacis Augustae a Tarraco viva | El Fil de les Clàssiques

 12. caparros.lourdes

  August va aconseguit governar 57 anys ja que va mantenir les institucions republicanes i va aconsegir la pax romana.

  Virgili i Horaci van escriure llibres on es mostraven ideals d’august i aixo a fet que pervisqui durant molts anys. August va fer creixer tarraco i va aconsegir fer la divisió de la peninsula.
  Aquest any es celebra el bimilenari de la seva mort i la magna celebratio es dedicada a ell per aquest motiu

 13. Nicole Narvaez

  salve!

  Agust des de molt jove va començar a ocupar càrrecs i obligacions ocupan el lloc un lloc de Pontífex en el Col·legi de Pontífexs.
  Després de la mort de Cèsar (l’any 44 aC), va entaular la lluita contra Marc Antoni; per això va comptar amb el suport de Ciceró i dels republicans del Senat, que esperaven dividir als cesaristes enfrontant-los entre si. Després de la derrota de Marc Antoni en la batalla de Mòdena, va exigir al Senat que el nomenesin cònsol, però el van rebutjar per la seva joventud (tenia 20 anys), va marxar sobre Roma i va prendre el poder sense combatre, ja que les legions enviades contra ell van preferir recolzar-li. Tambè va governar 57 anys sense ser assassinat i va conseguir fer una època tranquil·la i pacífica al Imperi romà .

  https://www.youtube.com/watch?v=z3N8Zz98fQw#t=224

 14. Xènia Serra

  Salve!
  August es molt reconegut a les costes de Catalunya a causa de que va fer desenvolupar moltissim la ciutat de Tàrraco, convertint-la en una de les més importants del Mare Nostrum, a més de que va fer la divisió de la península. També es molt reconegut en la literatura a causa de que tant Virgili com Horaci han escrit sobre ell.
  Actualment, hi ha unes quantes festes que estant dedicades a August, sobretot festes de Tarragona, i aquest any, s’ha celebrat el bimilenari d’August en una de les festes més importants que hi ha: la Magna Celebratio.

 15. Pingback: La Roma d’August amb un clic! | El Fil de les Clàssiques

 16. Marta Gallardo

  Salve!

  Octavi August va succeir a Juli Cèsar i va ser el primer emperador romà. Es va imposar a la Guerra Civil que va haver després de la mort de Juli Cèsar i va fundar la dinastia julio-clàudia.
  Va aportar a Roma la pax augusta, una època pacífica i sense conflictes per l’Imperi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *