Magna Celebratio MMXIV, t’hi apuntes?

Com en les vuit edicions anteriors, es celebra la Magna Celebratio, el festival de reconstrucció històrica romana de Badalona, durant l’últim cap de setmana d’abril (26-27). Aquest l’organitza el Museu de Badalona, i durant dos dies els carrers del voltant es vesteixen de romans per ensenyar a la gent els oficis i la vida quotidiana dels romans. A més, en el transcurs d’aquests dies s’organitzen actes i representacions sobre diferents aspectes de la vida romana.

L’institut Isaac Albéniz (Badalona), l’institut Premià de Mar i l’escola Vedruna de Gràcia (Barcelona) hi participen des de fa molts anys (2013201220112010) des de l’àmbit de l’educació, i s’encarreguen dels jocs (ludi) i l’ensenyament romans (schola). Hi ha quatre espais que treballem: el ludus grammaticus, el ludus literarius, el ludus rethoricus i els jocs romans (ludi). Si voleu més informació podeu mirar aquí.

Enguany canviarem de lloc, i, en lloc d’estar al pàrquing de davant el museu, estarem al parc que hi ha al costat de l’edifici de correus, on no hi haurà tanta acumulació de gent i estarem més tranquils.

Vista general del nou emplaçament

Participar és una experiència que, en el meu cas, és interessant i, en resum, t’ho passes molt bé, ja que ensenyes a la gent com escriure el seu nom en grec, o a presentar-se en llatí, i al final t’ho agraeixen. Per tant, a què esperes? La Teresa, la Margalida i en Jordi us animen a participar-hi!

Deixeu als comentaris quina és la vostra opinió al respecte, si hi voleu anar, o no…

Arnau Lario

1r Batxillerat Grec i Llatí

60 thoughts on “Magna Celebratio MMXIV, t’hi apuntes?

 1. Carla Bartra

  Salvete!
  Sóc la Carla Bartra, una alumne de 2n de Batxillerat de l’escola de Vedruna Gràcia. L’any passat va ser el primer any que vaig participar en aquest projecte en l’àmbit dels jocs. Com bé han dit altres companys, era un dia plujós, i al principi poca gent s’animava, fins que quan algun nen s’engrescava al ludi s’hi engrescava tothom inclús els adults. Realment penso que és extraordinari, una eina molt positiva pel públic a donar a conèixer aquest gran món sobre com vivien els romans. És fantàstic poder tornar a participar i ara amb més ganes que mai animo a tothom a venir ja que és una experiència que sempre es recordarà.
  Valete.

 2. MARINA SALAS ZAMORA

  LA MAGNA CELEBRATIO DE BAETULO

  Com cada any, durant el més d’abril ens arriba la Magna Celebratio. Tots els badalonins n’han sentit a parlar una vegada o una altra; a la radio, a la televisió o a la revista local , a l’institut, a la feina…, o bé als cartells que durant unes setmanes vesteixen els nostres carrers amb propaganda. Però, què és la Magna Celebratio? La Magna és un festival romà que es celebra el darrer cap de setmana d’abril i durant tres dies a la ciutat de Badalona i que combina les visites als diferents espais arqueològics de Baetulo, la possibilitat de degustar un menú romà als restaurants de la ciutat, la recreació d’oficis i escenes portats a terme per grups de reconstrucció històrica i la divulgació de la vida quotidiana per especialistes en món romà. La Magna Celebratio es troba entre els festivals romans més rellevants de Catalunya, i per tant, els alumnes humanistes de l’institut Isaac Albéniz no podíem faltar en aquesta cita tant interessant.
  El cap de setmana en que es celebra el festival és molt intens, i per experiència pròpia, puc dir que acabes baldat. El dissabte comença a posar-se en moviment de bon matí, i els col•laboradors ens trobem al museu per començar a preparar parades, material, vestuari… No cal patir, que després de tota aquesta feinada, arriba un bon esmorzar per recuperar forces. Quan tot és a punt, comencen arribar els primers visitants. Al dissabte al matí, potser li costa més omplir-se, ja que la gent l’aprofita per descansar o bé ha d’anar a treballar. Normalment els alumnes anem vestits d’esclaus amb unes robes de colors molt variats (peples) que ens proporciona el museu i ens trobem als ludicus ensenyant algunes de les coses que hem après a classe. Personalment, trobo molt enriquidora la connexió que es crea entre el públic i tu. Realment es nota que als visitants els interessa aprendre antics costums romans, com ara escriure sobre tauletes de cera, aprendre el sistema matemàtic que utilitzaven o tornar per uns moments a l’infància per veure com els nens s’entretenien en el seu temps de lleure. Sona bé, no? A part de tot això, a la Magna Celebratio coneixes gent d’altres instituts amb els que comparteixes interesso i que any rere any esperes veure.
  Per acabar, animo a tothom, grans i petits, mares, pares, fills i avis, a participar en aquestes jornades clàssiques, perquè de ben segur que els agradarà. Jo ja fa tres anys que hi participo i la veritat es que espero poder fer-ho molts anys més. Ens hi veiem!

 3. camil.arigon

  Considero que Magna Celebratio és una bona manera d’aprendre i alhora divertir-se! Poder gaudir de la vida quotidiana dels romans i aprendre els oficis que feien és molt interessant. Pels nens petits és una bona manera d’enrecordar-se per sempre de la cultura romana, perquè segur no ho obliden l’experiència, alhora que aprenen. A més trobo que s’inspiren en un ambient totalment de la època amb decoracions i vestimentes iguals. M’agradaria anar-hi però no tinc temps… Una llàstima.

 4. Pingback: La Magna Celebratio t’espera a Badalona del 24 al 27 d’abril | El Fil de les Clàssiques

 5. Joana

  Salve!

  Sóc la Joana Bassó, alumne de l’escola vedruna gràcia de Barcelona, ja fa dos anys que participo a la Magna Celebratio i aquest m’agradaria tornar-hi a participar! Gaudeixo molt quan vinc:) Ens veiem allà!

  Vale!

 6. Pau Molar Vilà

  Salve!
  em>Salve!
  A mi m’agradaria participar en la Magna Celebratio aquest any, que és el primer que faig Llatí. A més, jo crec que m’agradarà prendre part en aquesta celebració lúdica i cultural. Les anteriors edicions del 2012 i del 2013 van ser molt completes, ja que els diferents stands de la Magna intentaven recrear fidelment la vida d’una ciutat romana de mida mitjana.
  La Magna Celebratio del 2013 va tractar temes diversos, des de la construcció d’una muralla fins als jocs d’equilibri, passant per l’elaboració de cordes, ungüents, pentinats femenins, etc. També s’hi podia trobar una activitat inspirada en l’escola romana, que era el ludus rhetoricus (art de l’oratòria i de la retòrica, que es combinen en el debat; en aquesta ocasió, em sembla recordar que el debat va ser en grec).
  La Magna Celebratio del 2012 es va centrar en dos aspectes importants: els ludus d’equilibri ( scarpeda i gradis gralli)i l’schola, integrada pel ludus grammaticus i el ludus rhetoricus.
  En la Magna del 2011, els ludi (els mateixos que hem esmentat abans, més el literarius)van completar l’schola. A més, hi va haver el pati d’esbarjo, que aquesta vegada va combinar els jocs tradicionals romans (com el ja anomenat scarpeda) amb l’exhibició de pintura mural i el taller de titelles. També van ser-hi presents els legionaris.
  La Magna Celebratio del 2010 va estar centrada en els jocs romans, com per exemple el ludus deltae, la pecuniam conicere, la tropa, elio-io, el turbo, el funem saltare, el tris, el loculus archimedius, la pupa, el grallis gradi, el talus, la pila ludi, la scaperda.
  Comentaré alguns dels jocs que m’han semblat més rellevants:
  El ludus deltae consisteix a tirar daus damunt d’una piràmide numerada des de l’I fins al X.
  El pecuniam conicere consisteix a tirar monedes a qualsevol dels forats d’una tauleta.
  La tropa consisteix a tirar boletes dins d’una petita gerra de fang.
  El io-io romà és idèntic al io-io actual.
  El turbo és equivalent al joc de la baldufa actual, però la mida de la baldufa romana és més petita.
  El funem saltare és el joc de la corda actual.
  El tris sembla ser l’antecedent de les dames dels nostres dies.
  El io-io és idèntic al io-io que tots coneixem.
  El loculus archimedius sembla ser l’avantpassat del tangram.
  Jo penso participar a la Magna Celebratio d’aquest any amb la intenció de fer reviure la cultura romana i engrescar els nens.
  Vale!

 7. Anna Ruiz

  Hola!

  Sóc l’Anna Ruiz, exalumna de l’escola Vedruna Gràcia de Barcelona ja fa diversos anys que hi participo i aquest any m’agradaria tornar-hi a ser en les activitats de l’escola. Puc anar-hi o dissabte o diumenge al matí.

  Ens veiem!

  Anna Ruiz.

 8. irene

  Salve!!
  Fa dos anys que participo en la ”Magna” i trobo que és una experiència molt bona.
  Aquest any m’agradaria tornar a participar els ludis.
  Vale!!

 9. Alba

  Salve!
  Sóc l’Alba Legide de l’Escola Vedruna-Gràcia. L’any passat vaig participar-hi i aquest any vull repetir l’experiència amb moltes ganes! Fins la Magna, ens veiem!

  Vale!

 10. Pingback: Cave legionarios! Illi iam Baetulone sunt. | Aracne fila i fila

 11. Pingback: Magna celebratio AD MMXIV: Darrers preparatius | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *