Caront, el conductor d’ànimes

Qui és Caront?

Caront és un personatge de caràcter mitològic. Era fill de Nyx i d’Erebus. El seu nom fa referència als seus ulls grisos i pot ser considerat un eufemisme per a la mort. L’historiador Diodorus Siculus creu que Caront i el seu nom té origen a Egipte. Es coneix per la seva aparició a l’Eneida, epopeia llatina escrita per Virgili. Les característiques físiques d’aquest són la seva aparença d’home vell, amb barba blanca, molt lleig i que sempre portava una túnica trencada.

Caront sempre viatjava sobre una barca amb l’ajuda d’un pal per poder desplaçar-se. En aquesta barca el que transportava eren les ànimes a l’Hades travessant el riu Aqueront.

Per arribar al món dels morts, les ànimes havien d’introduir-se a l’interior de la terra a través d’una cova, a més de passar per la llacuna Estígia amb una barcassa, cosa de la qual es feia càrrec aquest personatge, Caront. Ell les portava fins a les portes dels inferns a canvi que li donessin un òbol.

Només les ànimes que havien havien rebut sepultura podien ser transportades per Caront. Pel contrari, la gent que no estava enterrada anava sense rumb durant cent anys per les aigües de la llacuna.

Font d’informació: Wikipedia

José Benlliure. La barca de Caront (1919). València, Museu de Belles Arts

Font de la imatge: Clàssics a la romana

Aquí us deixem un vídeo sobre un text de Lord Dunsany titulat precisament amb el nom d’aquest personatge mític.

Aparició de Caront a l’Eneida, en llatí

El personatge de Caront apareix en el sisè llibre de l’Eneida quan Eneas necessita l’ajuda de Caront per entrar al món dels morts. Eneas, a diferència de la resta d’ànimes, no paga a Caront, sinó que el convenç perquè el porti gràcies al branquilló d’or que duia. Concretament apareix al següent fragment (VI, 295-301).

                           ”Hinc via Tartarei quae fert Acherontis ad undas.               295

turbidus hic caeno vastaque voragine gurges

aestuat atque omnem Cocyto eructat harenam.

portitor has horrendus aquas et flumina servat

terribili squalore Charon, cui plurima mento

                    canities inculta iacet, stant lumina flamma,               300

sordidus ex umeris nodo dependet amictus.”

[Font del text: The Latin Library]

Traducció al català

”D’aquí parteix el camí que condueix a les aigües del tartari Aqueront. Hi bull un remolí tèrbol, fangós, d’una fondària insondable, i vomita tot el seu llot en el Cocit. Un horrible barquer guarda aquestes aigües i aquest riu, Caront, terriblement brut: una espesa barba blanca totalment descuidada li cobreix el mentó, la seva mirada de foc resta fixa, un mantell sòrdid li penja de les espatlles, lligat amb un nus. Ell mateix empeny la barca amb una perxa i la governa amb les veles, i en el seu fons rovellat transporta els morts, ara ja vell, però amb la vellesa vigorosa i fresca d’un déu.”

(Traducció de Joan Bellès)

Pervivència de Caront en l’art

Caront és un personatge mitològic que no ha tingut massa presència en l’art actual, és a dir, el podem trobar en diverses pintures però no tenim constància d’ell en cap altre àmbit artístic, com pot ser l’escultura.

Selecció d’obres pictòriques on apareix aquest personatge mitològic:

patinir31.jpg

Patinir. El pas de la llacuna Estígia (1520-24). Madrid, Museu del Prado

[Font de la imatge: La túnica de Neso]

Miguel Ángel. Capella Sixtina. Detall del Judici Final (1536-41)

[Font de la imatge: Personatges de la mitologia – Caront]

Spencer Stanhope. Caront i Psique (1890)

[Font de la imatge: Personatges de la mitologia – Caront]

Conclusió

En fer aquesta investigació sobre el personatge mitològic que apareix a l’Eneida de Virgili, hem arribat a la conclusió que Caront està representat com un personatge que té un aspecte físic molt envellit i que exerceix la funció de transportar ànimes per mitjà d’una barca pel riu infernal Aqueront.

Després d’haver buscat diferents fonts a Internet sobre la pervivència de Caront en l’art a l’actualitat hem trobat que no hi ha massa representacions artístiques sobre aquest personatge, només hem trobat algunes obres pictòriques.

 • Aprofitant els teus coneixements sobre l’Eneidasabries dir qui acompanya Eneas al món de morts?
 • Al llibre El Cafè de la Granota, al conte ”Senyora mort, carta de Miguel Garrigues”, apareix aquest personatge mitològic. Quins elements trobes en aquest capítol que facin referència a Caront? Quin ús fa Jesús Montcada del mite?
 • Pel que fa a les representacions gràfiques, comenteu-les en funció de la fidelitat al text presentat.
 • Què us ha semblat el text del vídeo i la versió que fa del personatge aquest autor de principis de segle XX? Busca’n informació.

Judith Consentino i Claudia Gómez

2.2 Batxillerat

29 thoughts on “Caront, el conductor d’ànimes

 1. Aleyda Sánchez

  “Salve”
  Aquest article sobre el personatge Caront està molt ben fet. El personatge mitològic Caront es coneix per la seva aparició a l’Eneida, obra de Virgili. Aquest personatge té un paper bastant sòlid: portava les ànimes a l’Hades travessant el riu Aqueront, i apareix quan Eneas va cap als Infern acompanyat de la Sibil·la. És cert que Caront no té gaire presència en l’art actual, ja que no hi ha cap escultura que el mostri. Però l’article ens ho posa fàcil i ens mostra obres pictòriques on apareix Caront, una mica diferent a com se’ns ho descriu.

 2. Júlia

  “Salve”
  Caront és un personatge de caràcter mitològic, el seu nom té origen Egipte. Era fill de Nyx (la deesa de la nit) i d’Erebus (fill de Caos que simbolitza el fosc cor de l’inframont).
  El seu nom fa referència als seus ulls grisos i pot ser considerat un eufemisme per a la mort.
  Es coneix per la seva aparició a l’Eneida, escrita per Virgili.
  Les característiques físiques d’aquest són la seva aparença d’home vell, amb barba blanca, molt lleig i que sempre portava una túnica trencada.
  Caront sempre viatjava sobre una barca amb l’ajuda d’un pal per poder desplaçar-se. En aquesta barca el que transportava eren les ànimes (que havien rebut sepultura) a l’Hades travessant el riu Aqueront.
  És veritat que actualment Caront no té gaire presència en l’art, ja que no trobem cap escultura dell en lloc. Per a l’article hem pogut veure obres pictòriques on apareix Caront, bastant diferent de com ens el descriuen.

 3. Marina Foix

  “Salve”
  Un article molt complet i molt clar. S’enté perfectament qui és Caront , la seva història , relació amb l’Eneida i la pervivència en l’art actual.
  Eneas s’endinsa al món dels morts acompanyat Síbil.la i com ens ha quedat clar gràcies al article, és Caront qui els acompanya a travessar la llacuna.
  Com bé descriu el text l’apariència física de Caront apareix de la mateixa manera que les obres pictòriques. Un home amb una túnica trencada amb barba blanca i vell, aquesta apariència és certa excepte a l’obra de Spencer Tanhope. En aquesta no resulta un home vell i lleig, sinó d’una edat jove , com la de la dona que l’acompanya, Psique.
  La versió del video m’ha semblat molt interesant, donant una visió gris de la vida de Caront, una vida cansada i sense percepció del temps.

 4. Júlia Casademunt

  “Salve”
  Aquest article m’ha semblat molt complet.
  Eneas viatja al món dels morts acompanyat per la Sibil·la.
  El personatge mitològic de Caront es coneix per la seva aparició a l’Eneida, escrita per Virgili. Té un paper bastant sòlid, s’encarrega de portar les ànimes a l’Hades travessant el riu Aqueront.
  Les seves característiques físiques són l’aparença d’home vell, amb barba blanca i vestit amb una túnica trencada. Aquestes es compleixen a totes les representacions menys a la de Spencer Tanhope, en la que està representat com un home jove.
  La versió que el vídeo fa del personatge m’ha semblat molt apassionant. Es dona una visió de la vida de Caront cansada, en la que no hi ha percepció del temps.

 5. María Martín García

  “Salve”
  Aquest article esta molt ben fet perquè ho explica tot d’una forma molt clara i ha fet una bona investigació.
  Caront és un personatge conegut perquè es un personatge que surt a l’Eneida, obra escrita per Virgili. La funció d’aquest persontge és transportar les animes a l’Hades travenssant un riu que és diu Aqueront. Apareix quan la Sibil·la acompanya a Eneas a l’Infern. Creont no és un personatge que tinguin molta representació artística, sobretot en l’actualitat, però si que hi apareix en algunes obres plàstiques, però és diferent a com es descriu.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *