Un passeig per Bàrcino

Salvete aràcnids!

En aquest article us explicaré com ens va anar als alumnes de 4t ESO i Batxillerat de l’Isaac Albéniz la sortida a l’antiga Bàrcino el passat dijous 7 de novembre.

Vam quedar a les 9 en punt del matí a l’estació de tren de Badalona per agafar el primer tren que anés direcció a Plaça Catalunya. Com que el primer anava massa ple, vam agafar el següent. Un  cop allà, vam anar caminant fins a la Plaça del Rei, on vam parar a esmorzar. Després del descans d’un quart d’hora, vam començar la visita guiada a Bàrcino.

Els alumnes de 4t vam anar amb en Nil, que va ser el nostre guia durant tota la sortida. Vam començar veient el vídeo d’una representació de l’antiga Bàrcino fa més de 2000 anys.

Els alumnes atenent les explicacions

Els alumnes escolant les explicacions d’en Nil [Foto: Evelyn Mota]

Bàrcino va ser fundada l’any 14 aC aproximadament per l’emperador Octavi Cèsar August. La ciutat es va construir en un lloc estratègic gràcies al mar, els rius, terres fèrtils, etc. Estava aixecada a un turó en un desviament de la Via Augusta, que comunicava Cadis i Roma. A partir d’aquest vídeo en Nil ens va explicar les parts més importants de les ciutats romanes, en aquest cas de l’actual Barcelona. Bàrcino estava circumdada per una gran muralla, que tenia una funció més urbanística que no de defensa militar, ja que en aquella època no hi havia guerra. Normalment, tenir un gran muralla significava prestigi per a les ciutats. La ciutat estava situada a prop del riu Besòs, del qual obtenien l’aigua necessària, i del riu Llobregat, que era una via de comunicació amb el mar, sobretot pel tema del comerç. Les fundacions romanes tenien tres parts: el pomerium, que era la ciutat, el suburbium, els voltants, i l’ager, que acollia els camps i les vil·les.

Just abans de travessar la porta de la ciutat es trobaven la necròpolis. La situaven a fora perquè tenir els morts enterrats dins la ciutat portava mals auguris i temien trobar-se els seus esperits. La gent que arribava a Bàrcino o qualsevol altra ciutat romana s’aturava a pregar a les necròpolis abans d’entrar-hi.

A l’interior de la ciutat es trobaven els dos carrers principals, cardo maximus (Nord-Sud) i decumanus maximus (Est-Oest)i els carrers més petits cardines minores i decumani minores. A la cruïlla entre el decumanus maximus i el cardo maximus hi havia el fòrum, que era el centre de la vida de la ciutat, on hi havia l’edifici jurídíc i per realitzar grans transaccions comercials (basílica), l’edifici polític (cúria) i l’edifici religiós dels romans (temple). Els patricis, gent més adinerada, vivien en unes grans cases anomenades domus que destacaven per l’atrium, el vestibulum, el compluvium i l’impluvium, mentre que els  plebeus vivien a un altra tipus de casa anomenada insulae. Les insulae eren blocs de vivendes a la part inferior de les quals se situaven les botigues o tallers dels treballadors que hi vivien.

En Nil ens va mostrar ua inscripció on apareixia gravat el nom complet de la ciutat romana Bàrcino: Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino.

Abreviatura del nom complet de la ciutat [Foto: Evelyn Mota]

Vam agafar un ascensor que ens va fer viatjar 2027 anys enrere  mentre baixàvem a les ruïnes de l’antiga Bàrcino. Allà vam veure com eren els carrers, la tintoreria, la bugaderia, on es guardava el vi i on es salava el peix i es creava una salsa molt comuna a l’època anomenada garum, feta de peix. I en Nil ens va ensenyar una part de la primera muralla que envoltava l’actual Barcelona.

 Ruïnes de Bàrcino [Foto: Evelyn Mota]

Després vam sortir a fora i vam veure part de l’aqüeducte i la segona muralla, i ens vam endinsar caminant pel cardo maximus. Una anècdota que cal explicar és que, mentre caminàvem, un amable ancià va disposar-se a ballar una mena de ball semblant al ”bolero” amb la nostra companya Hèlia, tot i que ella no en tenia moltes ganes ja que anàvem amb presses. Per últim, abans de posar rumb a Badalona altre cop, vam observar les quatre columnes de l’antic temple que encara conservem avui en dia. 

Part de l’aqüeducte [Foto: Evelyn Mota]

Finalment, vam tornar sobre les nostres passes fins a l’estació de tren de Plaça Catalunya, i d’allà a Badalona.

Va ser una sortida molt entretinguda i interessant, espero que en puguem fer més aquest cur,s ja que crec que és una manera més fàcil per als alumnes d’aprendre i anar completant els seus estudis sense haver d’estar tancats en una aula.

 

Llatí 4t d’ESO 2013-14 INS Isaac Albéniz de Badalona [Foto: Evelyn Mota]

I per acabar-ho d’adobar, ja tenim editat el muntatge fotogràfic de l’Evelyn, gràcies al qual  podem recordar amb detall tots els moments dels nostre Passeig per Bàrcino.

barcino (Enhanced) from Aracne on Vimeo.

Valete!

 Marc Cecilia

4ESO

83 thoughts on “Un passeig per Bàrcino

 1. Jordi Agraz Santos

  En primer lloc, felicitar a tots els alumnes que han fet aquest reportatge per el bon treball elaborat. En segon lloc dir que no tenia constància del nom sencer de Barcino (Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino) i ha estat bé aprendre-me’l. En conclusió, un treball molt ben fet i molt útil.

 2. Jordi Agraz Santos

  En primer lloc, em sembla un treball molt ben presentat per part dels alumnes en qüestió. En segon lloc, ha estat molt bé aprendre el nom de Bàrcino sencer,(Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino), i per finalitzar agrair el treball de tots els que han estat presents.

 3. Laia Torres

  El treball està molt elaborat i m’ha agradat molt. També ha estat molt interessant, perquè he après el nom sencer de la Barcelona antiga. També ha estat molt sorprenent que les restes de la muralla estiguin encara en peu. En fí, és un bon treball i està molt bé per aprendre coses sobre Bàrcino.

 4. Paula Sorribes Sánchez

  La lectura d’aquest article m’ha semblat interessant.
  Explica coses que no sabia, com per exemple el nom sencer de la ciutat romana Barcino, perquè l’havien situat en aquell lloc o com es deien les parts d’una domus.
  El que més m’agradat és el reportatge fotogràfic, ja que t’ho explica tot amb fotos i així és més fàcil d’entendre.
  En definitiva, aquest article m’agradat i tinc moltes ganes de fer aquesta excursió.

 5. Maria Plana

  Aquest article m’ha semblat molt interessant, però també coneixia algunes parts de les cases i algunes parts de Bàrcino com ara els dos carrers principals que eren: cardo “maximus” (Nord-Sud) i “decumanus maximus” (Est-Oest).
  M’ha sorprès molt el nom sencer d’aquesta ciutat romana i el muntatge fotogràfic perquè pots imaginar-te tot com és en realitat.

 6. Laura Macias

  Aquest article m’ha semblat interessant perquè explica coses que no sabia sobre Barcelona,els seus carres ,el nom de Barcelona en llatí. Les fotos m’han agradat i sembla que el museu té bona pinta per el que he vist.
  Ho explica tot amb bastant claredat i amb una manera precisa, tinc ganes de fer aquesta excursió.

 7. Sol Guerrero

  Aquest article em sembla molt interessant ja que explica coses que no sabia sobre Barcelona, també m’ha a agradat molt el reportatge fotogràfic tot i que no es veuen molt be les fotos.
  M’ha sorprès molt que encara quedin restes romanes, en bon estat.
  En definitiva tinc ganes de veure el museu.

 8. Elvira Muñoz

  El que més m’ha cridat l’atenció d’aquest reportatge, ha sigut que està molt ben explicat i la guia és una guia interessant que et dona conèixer els carrers, la cultura i de la manera que vivien els habitants de Barcino en aquella època. No sabia que barcino, Barcelona, era una ciutat important gràcies al mar, les muralles i els rius que l’envolten. Penso que és important conèixer la manera en la qual vivia aquesta gent per poder entendre com hem arribat fins aquí.

 9. Laia Vidal

  Salvete!
  Un relat molt interessant i complet, llegint-lo m’han entrat moltes ganes d’anar-hi!
  El que més m’ha cridat l’atenció ha sigut la part on explica com eren les ruïnes de l’antiga Barcino, i on explica l’anècdota de l’ancià ballant, trobo que és un molt bon article i explica tot molt detallat.
  Estic desitjant que sigui ja dimarts per poder gaudir de l’excursió, crec que ho passarem molt bé i aprendrem molt.

 10. Clara Gallardo

  salve!
  Aquest article està molt ben fet, he apres una cosa nova de la que no tenia ni idea, el nom complet de la ciutat de bàrcino. Al montatge fotogràfic t’explica ple de coses i et deixa clar tot el que veus a l’excursio a bàrcino. Espero apendre moltes coses noves quan vagi a visitar la ciutat, per el que he llegit i he observat a les fotografíes els alumnes han visitat moltes coses. Tinc curiosotat per com seran els dos carrers principals, cardo maximus (Nord-Sud) i decumanus maximus (Est-Oest), i els carrers més petits cardines minores i decumani minores.

 11. andrea

  salvete!
  crec que es necessari felicitar als alumnes que han redactat tan bé aquesta sortida. tinc moltes ganes de anar-hi. llegin la redacció ja he apres coses molt interessants com el nom senser de Bàrcino, Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino. però el que més m’agrada de aquet article són les imatges de les runes romanes.

 12. alba

  Em sembla molt interesant aquest article ja que ens explica com era la Bacelona antiga i com s’organitzaven les ciutats, on es situaven majoritariament, etc…
  També em sorpren que encara hi hagin les cuatres columnes que encara es conserven, també trobo molt interesent com eren els aqüeductes i com conservaven el menjar amb la sal

  Aquest article m’agradat molt i molt interesant

 13. Núria Garrido

  Hem sembla una excursió super interessant en la que s’aprèn molt. És una manera d’apèndre i de divertir-se a l’hora i de sortir de la rutina i conèixer diferents llocs i així tenir mes coneixements.

 14. Xavi Babiano Perez

  aquest article m’ha semblat interessant perquè e aprés coses que no sabia com que la ciutat es va construir en un lloc estratègic.
  la part que mes m’ha agradat a sigut el vídeo amb imatges perquè et mostra com serà l’excursió i sembla interessant per les estàtues,i les coses que veurem.

 15. Laia Vidal

  Respecte al muntatge fotogràfic, trobo que també és molt complet i m’ha agradat molt el fet que combinés fotos dels alumnes amb fotos de les ruïnes, ja que en conjunt ha aconseguit crear un reportatge educatiu i familiar alhora. Apart les fotos estàn molt ben fetes i es nota que no està fet de qualsevol manera.
  Valete!

 16. Gisela Calvet

  No sabia exactament el que faríem en aquesta excursió, però gràcies a aquest article ho he entès una mica millor.
  L’article m’ha semblat interessant, ja que està bastant treballat, sobretot per les fotografies, que fan que tot l’article s’entengui millor visualment.
  Després de llegir-ho tinc més ganes d’anar a l’excursió.

 17. Lucía Cabrera

  Salve!
  Aquest article m’ha semblat molt bé argumentat i dona la informació clara. També ha estat molt interessant. El que més m’ha cridat l’atenció ha sigut el nom complet de la ciutat romana Bàrcino.
  El reportatge fotogràfic m’ha agradat ja que t’anava explicant tot amb les fotos i així es pot entendre millor l’article.

 18. Raul Rojano

  Crec que es un article bastant interessant.
  Explica moltes coses que no sabia com el nom sencer de la ciutat Barcino i perquè es va situar en aquell lloc. També crec que es bastant sorprenent que restes de Barcino com la muralla o l’aqüeducte estiguin encara en peu.
  Es un article que ajuda a saber mes coses sobre Barcino.

 19. Gisela Calvet

  No sabia exactament el que faríem en aquesta excursió, però gràcies a aquest article ho he entès una mica millor.
  L’article m’ha semblat interessant, ja que està bastant treballat, sobretot per les fotografies, que fan que tot l’article s’entengui millor visualment.
  Després de llegir-ho crec que l’excursió serà interessant.

 20. Júlia Amador Saez

  Aquest article m’ha semblat molt entretingut, i a la vegada m’ha fet aprendre bastantes coses sobrer les ciutats romanes lo que es coneix ara com la Brcelona actual. He aprés els noms de les vivendes que hi havien havans encara que ja coneixia alguns noms. Lo que mes ma sorprés es que l’aquedüte i la muralla encara estiguin depeu.
  I m’ha semblat molt efectiu el reportatge de fotos que han fet perquè ens quedi tot mes clar.

 21. Idoia Astasio

  Salve!
  Em sembla un molt bon reportatge, molt elaborat i tot molt ben explicat, per que mai hi he tingut l’oportunitat d’anar a visitar la ciutat romana i gracies a les bones fotografies i a la informació molt bon detallada, he pogut entendre i saber coses que no sabia.

 22. Yenny Gauto

  L’article em va resultar entretingut, interessant i a de més m’ha generat més coneixement sobre Bàrcino com per exemple el nom complet de la ciutat romana Bàrcino: Colònia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino i altres coses que no sabia.
  El text està ben redactat amb totes les pautes i m’ha agradat que l’autor del text anava redactant les anècdotes que passaven.
  En síntesis ja vull que arribi el dia de l’excursió i així poder comparar les fotos amb el que estigui veient i poder viure el que està redactat.

  Bona feina nois.

 23. Laia Genovés Mariné

  Aquest article que acabo de llegir per na mi ha estat molt interessant ja que explica l’inici de la sortida a la ciutat romana
  Barcino com ha anat ha sigut el trajecte i després lo que han fet en cada moment d’aquesta sortida i resumint tot lo que els hi han explicat i tot lo aprés.
  Comença dient on està construida on està situada i que hi ha al seu voltant …
  Van agafar un ascensor que els va fer viatjar 2027 anys enrere mentre baixaven a les ruïnes de l’antiga Bàrcino.
  Amb aquest treball molt ven explicat tot, m’ha ensenyat moltes coses que no sabia i quan hi vagui aprendré moltes més.

 24. Judith López

  Aquesta lectura m’ha semblat realment interessant ja que jo no sabía situar els carrers principals i aquí esta molt ben explicat.
  El que mes m’ha cridat l’atenció és que van agafar aquell ascensor on van poder veure com era la ciutat abans.
  El reportagte fotogràfic ajuda molt a poder entendre tot el que t’explica la lectura i ha fer-te una idea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *