Viquilletra MMXIII: Vides paral·leles

Recordeu que fa un temps els companys de l’Alternativa Viquilletra us presentaven la seva primera activitat sobre Aloma de Mercè Rodoreda i us demanaven col·laboració per al projecte de la segona activitat?

Doncs ja és hora que comproveu quin profit van treure dels suggeriments que vau deixar en comentari. Tantes van ser les propostes que, evidentment, no les van aplicar totes i van haver de triar les més significatives com a base per a bastir els diàlegs que es representen al vídeo final. Tot i això, n’hi havia tants, que ha estat necessària la col·laboració d’alguns de vosaltres, que no curseu aquesta alternativa, per poder cobrir tots els papers de l’auca, especialment els corresponents als personatges clàssics. I he de dir que tots heu fet un gran esforç per assolir el to adient al vostre paper:

 • Des de la solemnitat de Neptú i Júpiter, aquest darrer també un seductor, fins a l’espontaneïtat de Mercuri i la murrieria d’Eros, les divinitats masculines marquen un ritme solemne en les seves intervencions.

 • Pel cantó femení, l’altiva i desdenyosa Hera no té res a envejar a una Afrodita falsament inofensiva, enfront d’una Esfinx convençuda del poder dels seus enigmes.

 • Les figures mitològiques humanes palesen el seu dolor, patiment i dubtes, indefensos davant del poder diví, que juga amb les seves vides. Així, la prudent Penèlope mostra la resignació de l’esposa pacient, Hero recorda amb Leandre el seu amor impossible, i Cal·listo s’ho mira tot des del cel, amb una perspectiva molt diferent.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0eLO-J0Ihys[/youtube]

Talment com les de Plutarc, aquestes Vides paral·leles, que com diu el títol del vídeo, van dels clàssics a la Rodoreda, estableixen vincles atemporals al voltant de les inquietuds humanes en front de tants sentiments… Crec que escau, en aquest cas, un comentari referent tant al tractament dels mites en l’activitat, com als temes plenament humans que aquesta posa sobre la taula. Què us sentiu més, una Hera-Anna, un Júpiter-Joan, una Afrodita-Coral, una Penèlope-Aloma…? Amb qui us identifiqueu?

Gràcies a tots per la vostra col·laboració. Som conscients que a alguns us ha suposat un gran esforç enfrontar-vos a la càmera, però us n’heu sortit molt bé. Ja sabeu:  Errare humanum est.

MONTSE I TERESA

16 thoughts on “Viquilletra MMXIII: Vides paral·leles

 1. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Ja que al títol de l’activitat es fa una referència explícita a les “Vides paral·leles” de Plutarc, podeu completar el comentari contextualitzant l’autor i la seva obra. Això ens ajudarà a entendre la semblança amb el treball realitzat.

 2. Montse Vilà

  Certament, goso afegir-me a la tribuna del bloc de clàssiques per corroborar l’agraïment que expressa la Teresa. Heu fet amb molt poc temps, els/les alumnes que curseu l’Alternativa de Viquilletra i els companys/es de Llatí que heu col·laborat amb nosaltres, el doble esforç d’assimilar i de representar un paper específic que ens ha permès donar cos al conjunt de les “Vides paral·leles” que hem escenificat. Us ho agraïm de cor i us felicitem pel resultat obtingut. Fóra un bon fi de festa que us animéssiu a respondre la proposta d’activitat de la Teresa: què us han suggerit els mites que hem tractat? I els temes que d’ells es deriven? Ja ho sabeu: al capdavall, sempre donem voltes a aquesta complexa i impenetrable condició humana que, en matèria de desitjos, penes, aspiracions i desencisos … és font d’inspiració per a totes les civilitzacions.

 3. Ignasi D.

  Avete!
  Bon treball!
  Penso que s’ha reslitzat un gran treball i que junts em pogut fer que surti força bé. En la grabació vam haver de repetir alguns cops però al final ens en varem ensortit.
  Penso que està molt bé la comparació dels personatges d’Aloma amb les divinitats clàssiques.
  Salve!

 4. Martí Palma

  Salvete! 😀
  Molt bon video, la veritat és que quan llegia l’article anterior ja es veia molt clarament quins personatges serien escollits per a fer això. Els més típics, els més segurs. Em sembla un gran acert per part de producció i de assessorament i els actors també ho han llegit estupendament. Heu sapigut tractar molt bé els mites, comparats amb les referències a Aloma.!

 5. Carla Pallach Ros

  Hola!

  Felicitats pel vídeo! M’ha agradat molt com heu tret suc de l’article anterior.

  De les meves aportacions heu aprofitat Hero i Leandre. A més, tal com m’ha comentat la Teresa, heu utilitzat el meu article, cosa que m’alegra molt després de la feina que vaig fer.

  M’ha sorprès molt que hagueu inclós l’Esfinx, ja que no ho hauria relacionat mai potser perquè és un monstre i no és coneguda per les seves relacions sentimentals. Tot i això l’heu tractada molt bé, ja que és cert que enganya els homes amb els seus enigmes i és una “dona” amb caràcter.

  Respecte als sentiments dels personatges no em sento especialment identificada amb cap. Potser una mica amb l’Esfinx perquè a l’hora de tractar amb alguna persona que m’agrada prefereixo usar l’intel·lecte i no pas la bellesa i la sensualitat com fa Afrodita.

  Tot seguit parlaré una mica sobre Plutarc (45 -125). Va ser un historiador i filòsof grec una de les obres més importants del qual va ser “Vides paral·leles” on traça biografies de diferents personatges il·lustres de Grècia i Roma. L’obra és plena de detalls i anècdotes, ja que volia donar models de comportament als seus lectors.

  Plutarc es pot relacionar amb l’historiador llatí Nepot, autor de l’època republicana, ja que aquest també va conrear el gènere de la biografia. La seva obra més important va ser “De viris illustribus” on també feia el retrat de difetentes personalitats sempre amb una intenció educadora i amb gran quantitat d’anècdotes.

  Adéu!

 6. Teresa Devesa i Monclús Post author

  De moment, només la Carla s’ha avingut a fer una reflexió en el sentit en què la Montse i jo us demanàvem. Vinga va, amb qui us identifiqueu més?

 7. Sònia Juan

  Salvete!

  Moltes felicitats el video m’ha encantat des de les interpretecions dels companys, el vestuari, la música, els dibuixos..
  Jo no m’identifico amb ningú epecialment però amb l’Esfinx una mica sí perquè quan estic amb algú preferexo no fixar-me en l’exterior ni tampoc usar-lo per impresionar algú; es preferible fer servir la intel·ligència.
  També m’ha semblat interessant la comparació d’Aloma amb els personatges clàssics, perquè com Aloma molts dels personatges clàssics han patit moltes desgràcies i han tingut que lluitar i no rendir-se.

  Valete!

 8. Amar Astudillo

  Primerament felicitar a tots pel vostre gran treball, tant esforç es veu reflectit en el resultat.
  Els dibuixos són realment un perfecta representació d’allò que es vol destacar, certament la Melodia ha fet un gran treball.
  M’agrada molt la barreja entre els personatges d’Aloma i els mitològics, jo mai podria haver relacionat uns amb altres ja que no consideraven que puguin tenir res en comú, però després de veure el vostre vídeo m’he adonat que tenen més relació de la que em pensava .
  Personalment no m’identifico amb cap dels personatges.
  Molt bon treball!!

 9. Claudia Soler

  Crec que escau, en aquest cas, un comentari referent tant al tractament dels mites en l’activitat, com als temes plenament humans que aquesta posa sobre la taula. Què us sentiu més, una Hera-Anna, un Júpiter-Joan, una Afrodita-Coral, una Penèlope-Aloma…? Amb qui us identifiqueu?
  Gràcies per tots els que ens heu felicitat, crec que ho hem fet molt bé i que possiblement sortim guanyadors. Trobo una molt bona idea relacionar personatges mitològics amb els personatges que intervenen en ‘’Aloma’’
  Jo sóc protagonista en aquest vídeo. El meu paper era Penèlope, aquesta aconsellava i animava a Aloma ja que ella, estava trista perquè Robert havia marxat deixant a Aloma sola.
  No em puc identificar amb ningú ja que no he viscut experiències similars.

 10. Margalida Capellà Soler

  L’ENHORABONA! Sou uns artistes! M’han encantat els paral·lelismes! Esperem que els de Viquilletra tinguin en compte també l’originalitat i alhora la pervivència plutarquiana!

 11. Melani Castillo

  Salvete!!!!

  Primer voldria donar les gràcies per les felicitacions. Crec que el resultat a estat molt bé, encara que reconeixo que jo, en l’escena del personatge que feia, que era Aloma, la vaig tenir repetir varies vegades. M’agradat participar en la relació de personatges mitòlogics amb els personatges de la lectura que hem llegit (Aloma).

  Jo personalment m’identifico més amb Aloma, és el personatge més semblant a mi, dels que hi ha. Ja que amb la resta no hi trobo cap relació. Alguna de les semblances que m’identifica amb Aloma, és una nena que sempre a somiat amb l’amor ideal, tothom crec jo que ho a fet algun cop.

  Valete!

 12. Teresa Devesa i Monclús Post author

  I tant, Melani, si ens parem a pensar, tots i totes hem desitjat un amor ideal. La realitat ens posa sovint els peus a terra, però ens dóna petits bocins d’allò que desitgem. Ja ho veureu, ja…

 13. Andrea Muñoz

  Jo hi vaig participar en aquesta activitat,perquè faig viquilletra i llatí.
  Realment aquesta experiència ha sigut molt bona perquè al principi els del viquilletra ens va costar molt relacionar els mites clàssics amb els amors d’aloma però finalment pensant i rumiant ho vam aconseguir i gràcies a la incorporació d’alguns alumnes de llati vam poder completar tots el personatges esmentats.

  Vale 🙂

 14. Noemi Gallego

  Moltes felicitats als grans viquilletres que en cada activitat que fan es superen! Grans dibuixos també per part de la companya Melodia, que treballa moltbe:D
  Ha sigut molt bona idea relacionar Aloma amb els mitològics, ens heu dona’t un altre visió dels dos personatges completament diferent i molt ben fet.

  Vale!

 15. Laura López

  Salve!!
  Moltes felicitats pel vidio! M’ha agradat molt, es nota que ha estat treballat. Trobo que la relació que tenen els personatges d’Aloma juntament amb els mitològics està molt ben treballada i es pot comprovar mirant el vidio. Jo personalment m’identificaria, encara que no molt, amb Penèlope, ja que encara que tothom pensés que estic boja esperant un amor que mai vindrà jo seguiria esperant.
  Vale !!

 16. Pingback: Qui és Hermes? | Itinerant la Barcelona més clàssica

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *