Quae metamorphoses sunt?

Seguint la tradició de la sèrie d’articles Quae fabula est?, les subportades del dossier de la Margarita ens ajudaran a recordar els mites que acabem de treballar a Narracions de mites clàssics. Quins reconeixeu? Què en recordeu?

 

[Per visualitzar millor les imatges, cliqueu a sobre]

Algunes dels dibuixos són versions de les il·lustracions del llibre, però d’altres són creacions de l’autora inspirades en algun dels relats. Comenteu-los també en aquest sentit.

Fortuna secunda!

TERESA

23 thoughts on “Quae metamorphoses sunt?

 1. sergio

  Part 1: Cossos transformats en animals
  1.
  2. Aquiles i Cigne: Cigne és transforma en com diu el seu nom, en un bell cigne.
  3.
  4.
  5. Aracne: es transormada en una aranya per la deessa Minerva.
  6. Licaon: es transformat en un llop per haver intentat dónar com a menjar carn humana a Júpiter, i aquest el castiga.
  7. Atalanta iHipómenes: fan una carrra en la cual guanya Hipómenes gràcias a la ajuda de la deessa Minerva, la qual li va donar tres pomes d’or.
  PART 2: Cossos transformats en plantes.
  1. Dafne: és perseguida pel déu Apol·lo, i ella va demanar als déus que li ajudéssin i la van transformar en un llaurer, per aixó el déu Apol·lo porta una corona de llaurer al seu cap.
  2. Aquesta imatge no puc identificar prou bé qui és la dona, per aixó no se de quin relat mitológic trata.
  3. Adonis: home molt bell del qual es va enamorar fins i tot Venus, però va morir per l’atac d’un porc senglar.
  4.
  5.
  6. Narcís: era un noi tan bell que l’estimaven homes i dones, però a ell no li agradava ningú. Va morir mirat-se en el reflex de les aigües d’un pou, i fins i tot mort es contemplava de la imatge que veia, tot i ser la seva.
  PART 3: Cossos transformats en pedres.
  1. Perwseu i Medusa: Medusa era la única mortal de les tres germanes, filles de divinitats amb ales d’or, mans de bronze, cos de serp en comptes de cos humà i serps en comptes de cabell. Medusa tenia el poder de convertir en pedra a tot el qui la mirava als ulls. Perseu va aconseguir matar-la tallant-li el cap.
  (Dels altres no m’en recordo, em se les històries, però no em recordo de quin era el títol.)

 2. Melani Castillo Molina

  Marga, felicitats per aquests dibuixos! Ja saps que m’agraden moltisim, dibuixes molt bé. El mite que recordo d’aquestes subportades son:

  Part I

  1- Èsac
  2- Els invulnerables: Cigne i Ceneu
  3- Picus
  4- Hècuba
  5- Aracne
  6- Licàon
  7- Atalanta i Hipòmenes

  En la subportada Part II de cossos transformats ens plantes els que recordo son:

  1- Dafne
  2- Mirra
  3-Adonis
  4-Ciparissus
  5-Dríope i Lotis
  6-Aquesta imatge crec que és el mite de Narcís. Que s’enamora bojament d’ell mateix reflectit en l’aigua. El transformen en una flor groga envoltada per pètals blancs: el narcís.

  PART III:

  1- Perseu i Medusa
  2- Llegendes Xipriotes
  3- Aglaure
  4- Perimele

  Si no m’equivoco crec que les creacions inspirades de Marga, son les imatges de la subportada II, la imatge 1 i 2.

  Valete!

 3. Ignasi D.

  Salve!
  Bon treball i bons dibuixos.
  Primer felicitar a l’autora per els bons dibuixos realitzats. Puc reconèixer uns quans com: 1)cabussó, 5)aracne, 6)Licaon, 1)medusa, … entre altres.
  Esta molt bé que s’hagin creat dibuixos diferents als del llibre.
  SALVE!

 4. Noelia Roldan

  Salve!
  El primer de tot felicitar a la Margarita per els seus dibuixos són molt bonics i ho considero que a la portada li dona molta bellesa i té molta relació amb la lectura.
  En la part I podria reconèixer la imatge 6 que surt al primer capítul anomenat “licàon”. També en un altre capítul surt aquest ferotge, que en realitat es un humà que es transforma en un llop. La 5 és de l’aracne. El dibuix 7 no se ven bé de quin capítul es tracta però em sona molt de dos enamorats caminant per el bosc.
  En la part II podria reconèixer el dibuix 1 que seria Dafne en aquell arbre que es semblava a un humà. Dels altres els reconèix una mica per els mites però no m’enrecordo gaire dels noms ni del capítul.
  En la portada III podria reconèixer el dibuix 1 que és veu a Perseu com talla el cap a Medusa. En el dibuix 2 no se exactament el capítul però si que se qui són. És un escultor que era molt famós per les seves obres que està fent una estàtua i és tan bella i tan bonica que ell mateix s’enamora de l’estàtua. El dibuix 4 és Perimele i el dibuix 3 és Aglaure.
  Tot i que no m’enrecordo molt de les històries però puc reconèixer alguns dels personatges que surten en el llibre de mitologia que vam llegir.
  Vale!

 5. sergio

  M’he equivocat, i en comptes de possar Perseu, i he posat Perwseu, “errare humanum est”.
  Aquí posu una mica més dinformació de Medusa:
  era filla de Tifó i Equidna, ella representa la mare de quasi tots els monstres importants.

 6. Ainhoa Astasio

  Salve!
  Les portades estan molt ben fetes Margarita!
  De la part de “Cossos transformats en animals” crec que alguns dels personatges que apareixen són les Pièrides, que creien que cantaven millor que les muses; Aracne, que va retar Minerva, creient-se més habilidosa filant, i Licàon, que era un ésser horrible que va acabar convertint-se en llop.
  A la part de “Cossos transformats en plantes”, hi aparèix Dafne i Apolo, que van patir una tràgica història d’amor i Dafne va acabar convertida en llorer, Píram i Tisbe…
  I a la última part, la de “Cossos transformats en pedres”, alguns dels personatges que apareixen són Medusa, que quan Perseu la va decapitar, el seu cap es va petrificar; Pigmalió i Galatea, que Pigmalió creia que no hi havia cap dona perfecta, va esculpir a Galatea, i aquesta va cobrar vida.
  Vale

 7. Carla Pallach Ros

  Hola!

  Unes il·lustracions molt maques, Margarita!

  Jo no recordo massa els mites, per tant no puc identificar les imatges.

  Aixó doncs, parlaré una mica d’Ovidi i de les “Metamorfosis” en sentit general. Ovidi fou un poeta líric de l’època d’August, que començà el 27 aC.

  L’emperador August va iniciar tota una propaganda de la seva persona i de Roma i va contractar els millors artistes dins del cercle de Mecenas per a què portessin a terme l’exaltació de l’orgull nacional i el retorn al “mos maiorum”. Malgrat això, Ovidi, que era d’idees republicanes, no va formar part del d’aquest cercle, sinó que pertanyia al cercle de Messala. A més, la seva ideologia totalment oposada a la d’August li va dur altres maldecaps que vam derivar, finalment, al seu exili fins a la mort.

  Ovidi va ser un gran poeta que va conrear tant l’èpica, en què trobaríem les “Metamorfosis”, com la lírica didàctica, “Ars amandi”, o la poesia heroica, “Amores”. Les “Metamorfosis” són l’obra èpica escrita en hexàmetres que recull tot un conjunt de mites que tenen com a tret comú la transformació dels seus protagonistes en plantes, animals, o constel·lacions, i que comprenen, en ordre cronològic, des de la creació de l’univers fins a la divinització de Juli Cèsar.

  Les alumnes de segon de batxillerat enguany hem llegit l'”Ars amandi”, que és una mena de manual per trobar l’amor i mantenir-lo ptant per a homes (1a i 2a part) com per a dones (3a part). La relació que podem establir entre aquesta obra i les “Metamorfosis” és el fet que, en el primer, Ovidi se serveix d’alguns dels mites tractats al poema èpic per a exemplificar alguns dels seus consells amatoris.

  Adéu!

 8. gimenez_tha

  Hola!

  VIDA I OBRA D’OVIDI
  Publi Ovidi Nasó va néixer a Sulmona el 43 aC en una familia benestant de la classe eqüestre.
  Va estudiar retòrica a Roma, però va completar la seva formació amb un viatge pel món hel·lènic.
  Quan va tornar es va dedicar a la carrera judicial, però la va deixar al poc temps per dedicar-se a la poesia,ja que s’ho podia permetre i gràcies a la qual va poder ser més independent que poetes com Virgili i Horaci.
  Va freqüentar el cercle de Messala Corví.

  Després de divorciar-se dues vegades, va trobar la felicitat conjugal amb la tercera esposa.

  El 8 aC August va condemnar Ovidi a l’exili, fent-lo abandonar Roma i viure a Tomis, una ciutat de la costa occidental del Mar Negre, a l’últim confí de l’Imperi i la civilització
  Ovidi explica les raons en els seus poemes: carmen et error (un poema i una equivocació). Es creu que el poema va ser l’ Ars amatoria, molt contradictori amb els valors propugnats per August, però sobre l’error comès s’ha fet moltes hipòtesis.

  La seva obra é sun reflex de la vida de l’alta societat romana, de la qual ell era una figura destacada.

  Ovidi es dedica a diversos gèneres poètics, entre els quals està l’èpica:
  “Les Metamorfosis” d’Ovidi, és l’obra culminant de l’escriptor llatí i és una de les obres més importants de la literatura llatina.

  IL·LUSTRACIONS
  Fa molt de temps que vaig llegir una adaptació de les “Metamorfosis” d’Ovidi, però a veure si me’n recordo d’alguna cosa:

  Part 1: COSSOS TRANSFORMATS EN ANIMALS

  5.- La imatge és d’Aracne, qui es transformada en aranya per la deessa Minerva (Atena)
  6.- Aquest llop és Licaon, qui va intentar donar de menjar carn humana a Júpiter (Zeus) i aquest el va castigar transformant-lo en llop.Júpiter, i aquest el castiga.

  Part 2: COSSOS TRANSFORMATS EN PLANTES

  1.- Aquest dibuix és de la història de Dafne i Apol·lo. La història comença quan el déu Apol·lo guanya en un concurs de tir d’arc a Eros (Cupido), aquest últim queda avergonyit i, com que té dos tipus de fletxes: una amb la punta d’or, que enamora, i altra amb la punta de plom, que rebutja a una persona per sempre, va decidir venjar-se del déu de la bellesa tirant-li una fletxa d’or, així va quedar enamorat de la nimfa Dafne. En canvi a Dafne li va llençar una fletxa de plom i així aquesta no es juntaria mai amb Apol·lo.
  Apol·lo, enamorat, perseguia a Dafne i aquesta, cansada, va demanar ajuda a Zeus, qui la va tranformar en llorer.
  Per aquesta raó porta Apol·lo una corona de llorer al cap.
  6.- Aquest és Narcís. Era un noi molt bell a qui estimaven totes les dones, però ell no feia cas de ningú, estava enamorat de si mateix. Per aquesta raó va morir mirant el seu reflex a l’aigua d’un pou.

  Part 3: COSSOS TRANSFORMATS EN PEDRA

  1.- Aquesta imatge és de Perseu amb el cap de la Medusa.
  Medusa era una de les tres Gorgones, germanes. Els mites diuen que abans era molt bella però a causa d’una violació es va transformar en el monstre que es recorda d’ella. Era una divinitat amb urpes, serps en comptes de cabell al cap i que podia convertir-te en pedra amb la mirada.
  Perseu va anar a matar-la per un repte del rei de Serifòs, Polidectes. El semidéu va esser ajudat per tres divinitats: Hades, qui li va donar un casc que el feia invisible als seus enemics; Hermes, li va atorgar unes sandàlies alades i una falç; Atena qui li va proporcionar un escut tan brunyit que reflectia com un mirall i el consell que sempre mirés a Medusa a través d’ell.
  Amb aquests presents Perseu va poder matar la Gorgona, tallant-li el cap, de la sang del qual va néixer Pegàs.
  Finalment amb el cap de Medusa va aconseguir salvar i casar-se amb Andròmeda i salvar la seva mare, Dànae, del matrimoni amb Polidectes.

  En cas d’enrecordar-me d’un altre ho posaré en un altre comentari.

  Vale!! 🙂

 9. Alba Lorenzo Giménez

  Salve!

  Primer de tot haig de dir que trobo que son molt bonics els dibuixos estan força “currats” i encara que fa temps que ens vam llegir aquest llibre a 4rt, encara me’n recordo d’alguns dels dibuixos, el que si que no me’n recordo molt bé són de les histories de cada mite. Per tant degut això i al poc temps que queda de classe continuaré el comentari a casa consultant del llibre per refrescar una mica la memòria.

  Adéu.

 10. Teresa Devesa i Monclús Post author

  Pel que fa a la petita endevinalla que us he proposat amb l’ajut de la Margarita, deixarem que sigui ella qui us corregeixi.
  Margarita, pots confirmar aquelles que hagi encertat com a mínim una persona i donar pistes en el cas que no l’hagi encertat ningú, a veure si els ho poses una mica més fàcil.
  En el cas de les noies de segon, m’alegra comprovar que després d’uns anys la Thaïs encara recorda força mites. La Carla ha explicat força bé la connexió entre “Les Metamorfosis” i l'”Ars amandi”, però hi trobo a faltar la relació cronològica en el context de l’obra de l’autor.

 11. Sònia Juan

  Salve!
  Molt bon treball felicitats els dibuixos estan molt ben fets.
  En la portada de cossos transformats en animals:
  1. Èsac: es converteix en un capbussó.
  2. Els invulnerables; Cigne i Ceneu: després de lluitar entre ells Cigne es converteix en un cigne.
  3. Picus: es converteix en un pigot.
  4. Hècuba: es converteixen un a gossa salvatge per culpa del patimet per la pèrdua dels seus fills.
  5. Aracne: es transforma en aranya per creure’s superior a una dea.
  6. Licàon: es transforma en llop per no haver sigut educat.
  7. Atalanta i Hipómenes: ells dos fan una carrera per veure si ell es podia casar amb Atalanta i per fer-ho gràcies a l’ajuda d’una dea i tres pomes d’or ho aconsegueix.
  En la portada de cossos transformats en plantes:
  1. Dafne: ella és perseguida per Apol•lo i per poder estar tranquil•la demana que la converteixin en llorer .
  2. Mirra: la noia està molt trista i la fusta és amb el que plora i al final es converteix en mirra.
  3. Adonis: és el fill de Mirra que va morir per l’atac d’un porc senglar i es transforma en anemone.
  4. Ciparissus: està molt trist i es converteix en xiprer i fa costat a la gent que està trista.
  5. Dríope i Lotis: es converteixen en lotus aquàtics
  6. Narcís: és un home que s’enamora del seu reflex en una font o sigui d’ell mateix.
  En la portada de cossos transformats en plantes:
  1. Perseu i Medusa: Medusa té el poder de petrificar tot aquell que li miri als ulls i té serps en comptes de cabells. Al final Perseu aconsegueix matar-la tallant-li el cap.
  2. Llegendes Xipriotes: Pigmalió s’enamora de l’estàtua que ell havia construït anomenada Galatea. Al final la dea Venus li concedeix el desig de convertir a Galatea en humana per a que es puguin casar i tenir fills.
  3. Aglaure: la va convertir en una pedra negra per interposar-se entre l’amor de dos joves que s’estimaven.
  4. Perimele: es convertida en una illa sòlida.
  Vale!

 12. Judith Martínez Barranco

  Salve!
  Jo també m’he llegit aquest llibre, i em sembla una idea perfecte que hagis fets aquests dibuixos, apart de que estan molt bé, són una bona idea per fer les recreacions.

  Part I:
  dibuix 1:Èsac
  dibuix 2:Cigne i Ceneu
  dibuix 3:Picus
  dibuix 4:Hècuba
  dibuix 5:Aracne
  dibuix 6:Licàon
  dibuix 7:Atalanta i Hipómenes

  Part II:

  dibuix 1:Dafne
  dibuix 2:Mirra
  dibuix 3:Adonis
  dibuix 4:Ciparissus
  dibuix 5:Dríope i Lotis
  dibuix 6:Narcís

  Part III:

  dibuix 1:Perseu i Medusa
  dibuix 2:
  dibuix 3:Aglaure
  dibuix 4:

 13. marcus

  EL MITE QUE M’HA EN RECORDO BE ES EL DEL REI MIDES QUE TOT EL QUE TOCAVa es convertia en or

 14. Marta Gallardo

  Salve!

  Felicitats pels dibuixos, molt ben fets!
  En la Part I:

  1-Èsac
  2-Cigne
  3-Picus
  4-Hècuba
  5-Aracne
  6-Licàon
  7-Atalanta i Hipòmenes

  En la II part:
  1-Dafne
  2-Mirra
  3-Adonis
  4-Ciparissus
  5-Drípode i Lotis
  6-Narcís

  En els de la III part:
  1-Perseu i Medusa
  2-Pigmalió
  3-Aglaure
  4-Perimele

  Vale!

 15. Andreu Punsola

  Salve!

  Molt bons dibuixos!
  Part I

  -1 Èsac, és convertit en un capbussó
  -2 Cigne, és un que dona nom a l’animal
  -3 Picus
  -4 Hècuba, moguda per la venjança és transformada en gossa d’ulls de foc
  -5 Aracne, convertida en aranya per haver guanyat teixint a Atenea
  -6 Licàon, rei trasformat en llop per la seva arrogància
  -7 Atalanta i Hipòmenes, en lleons per fer l’amor en un temple

  Part II

  -1 Dafne, fugint d’Apolo, es converteix en llorer
  -2 Mirra, transformada en arbre de Mirra per haver fet l’amor amb son pare
  -3 Adonis, convertit en anemone quan mor per Venus
  -4 Ciparissus, convertit en xiprer al suïcidar-se per atar un cèrvol sagrat
  -5 Dríope, covertida en ginjoler al prendre flors de Lotis
  -6 Narcís, que de tant mirar-se el reflex se’n va enamorar i es va quedar en forma de flor

  Part III

  -1 Medusa, petrificada pel reflex de la seva mirada
  -2 Galatea, escultura convertida en dona perque el seu escultor se’n havia enamorat
  -3 Aglaure, que es fica en un amor de joves i el castiguen a ser pedra
  -4 Perimele, que el seu pare va tirar al mar al ser desvirtuada i Neptú la va fer illa

  vale!

 16. Tania

  Salve!

  En primer lloc, dir que els dibuixos estan molt ben fets! Felicitats per la feina. A la part I en la qual els cossos son tranformats en animals hi veiem:

  El dibuix 1:Èsac
  El dibuix 2:Cigne i Ceneu
  El dibuix 3:Picus
  El dibuix 4:Hècuba
  El dibuix 5:Aracne
  El dibuix 6:Licàon
  El dibuix 7:Atalanta i Hipómenes.

  En la part II en la qual els cossos són transformats en plantes hi veiem:

  Al dibuix 1:Dafne
  Al dibuix 2:Mirra
  Al dibuix 3:Adonis
  Al dibuix 4:Ciparissus
  Al dibuix 5:Drípode i Lotis
  Al dibuix 6:Narcís

  Per acabar, en la part III en la qual els cossos són transformats en pedres,observem:

  Al dibuix 1:Perseu i Medusa
  Al dibuix 2:Pigmalió
  Al dibuix 3:Aglaure
  Al dibuix 4:Perimele

  Vale!

 17. Margalida Capellà Soler

  l’enhorabona, Margarita! Sincerament, em va fer molta gràcia veure les teves portades de dossier amb les tres parts de Narracions de mites clàssics ja que vaig pensar que amb elles Ovidi no em tindria tant en compte haver-li destrossat la seva magna obra!

 18. Amar Astudillo

  Part I

  1- Èsac
  2- Els invulnerables: Cigne i Ceneu
  3- Picus
  4- Hècuba
  5- Aracne
  6- Licàon
  7- Atalanta i Hipòmenes

  Part II:

  1- Dafne
  2- Mirra
  3-Adonis
  4-Ciparissus
  5-Dríope i Lotis
  6-Narcís.

  PART III:

  1- Perseu i Medusa
  2- Llegendes Xipriotes
  3- Aglaure
  4- Perimele

 19. Blanca Pérez

  Salve!

  Felicitats, Marga, per les teves portades. Es nota que has treballat molt i aquest treball a donat els seus fruits! Magnífiques! Volia destacar els elaborats títols que, personalment, em porten al món romà. Felicitats!

  -Quins reconeixeu? Què en recordeu?
  PART I COSSOS TRANSFORMATS EN ANIMALS:
  1)Èsac–> Va ser transformat en anec perquè un déu es va compadir d’ell i no va voler que es suicides.
  2)Els invulnerables: Cigne i Ceneu–> L’ancià Nestor explicà dos histories d’uns herois que no es podien fer mal de cap manera, físicament parlant.
  3)Picus–> Es va transformar en aire pel seu gran dolor.
  4)Hècuba–>Hècuba era mare de divuit fills que va perdre. Per això, ells també perduda però, en la vida. Hècuba va ser transformada en una gossa d’ulls de foc per haver matat al que va matar a un dels seus fills.
  5)Aracne–> Va ser transformada en aranya per creure’s millor que una dea.
  6)Licàon–> Va ser transformat en llop per inhospitalar-hi.
  7)Atlanta i Hipòmenes–> Van ser transformats en lleons pel menyspreu que va tenir Hipòmenes per la dea que li va ajudar a aconseguir a Atlanta.

  PART II COSSOS TRANSFORMATS EN PLANTES
  1)Dafne–> Que es va transformar en llorer fugint d’Apol·lo.
  2)Mirra–> Transformada en arbre per haver fet l’amor en el seu pare.
  3)Adonis–> Va ser transformat en anemone al morir per Venus.
  4)Ciparissus–> Transformat en arbre al matar un cèrvol sagrat.
  5)Dríope i Lotis–> Dríope va ser transformada en arbre al arrencar unes flors en les que s’havia transformat la nimfa Lotis.
  6)Narcís–> Que es va transformar en flor per enamorar-se d’ell mateix.

  PART III COSSOS TRANSFORMATS EN PEDRES
  1)Perseu i Medusa–> Medusa, que ha estat matada per Perseu.
  2)Llegendes xipriotes–> L’escultor Pigmalió enamorat de la seva escultura d’ivori anomenada Galatea.
  3)Aglaure–> Transformada en una pedra negra per interposar-se en l’amor.
  4)Perimele–> Transformada en una illa per Neptú.

  Vale!!! 🙂

 20. Margarita Badoyan

  Salve!
  Tot estar diversos dies fent els dibuixos, ha valgut la pena perquè m’ha ajudat a entendre millor cada mite.
  Gràcies a tots per felicitar-me pels dibuixos.
  Resolent l’endevinalla que ha proposat la Teresa, els dibuixos que he creat jo a partir dels relats són: de la Part II els numeros 1, 2 i 4. I de la part III el numero 2, que són Pigmalió i Galatea.

  Vale!!

 21. Clàudia Soler

  Felicitats un altre cop Margarita, són uns dibuixos molt macos, et mereixies el 10!
  Portada de cossos transformats en animals:
  I. Èsac: es converteix en un capbussó.
  II. Cigne i Ceneu
  III. Picus: es converteix en aire.
  IV. Hècuba: es converteixen un a gossa salvatge per haver matat al que va matar als seus fills.
  V. Aracne: es transforma en aranya.
  VI. Licàon: es transforma en llop
  VII. Atalanta i Hipómenes

  Portada de cossos transformats en plantes:
  I. Dafne: ella és perseguida per Apol•lo i per poder estar tranquil•la la transformen en un llorer.
  II. Mirra
  III. Adonis
  IV. Ciparissus
  V. Dríope i Lotis: Són transformats en lotus.
  VI. Narcís

  Portada de cossos transformats en plantes:
  I. Perseu i Medusa.
  II. Llegendes Xipriotes
  III. Aglaure
  IV. Perimele: es convertida en una illa sòlida.

 22. Pingback: Quae fabula est? | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *